Очи, уши, нос и гърло | След операция от отосклероза

Напиши отговор
 • Re: След операция от отосклероза
  от Габриела Сгънатова | 06.11.2017 16:55

  Медицински център "Св. Георги Софийски" - поликлиниката на ВМА - кабинет 023. Тел. 0887290566 - мед. сестра Чернева. Тя записва часове на вече проф. Цветков.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Elena Georgieva | 05.10.2017 20:47

  Здравейте! Може ли някой да ми даде координати да си запиша час при д-р Цветков от ВМА? Аз съм с отосклероза от 99та година и вече имам 3 операции. Искам този път да пробвам при него
 • Re: След операция от отосклероза
  от Деси Минчева | 09.09.2017 10:08

  Здравейте отново, Онзи ден ми махнаха тампоните от ухото след операция от отосклероза. Прекрасно е пак да чуваш, възвърнала съм слух от високите честоти ( които са показни за възприемане на говор) от -40 dB на -15, -20. Оперира ме проф. Лолов, адмирации и благодарности! Професионалист и много внимателен, и в работата си, и в отношението си към пациентите! Споделям опитът си, защото минах през повече от 7 УНГ, докато стигна до правилният! Един от УНГ-та, който ме диагностира с отосклероза беше Тодоров, ИСУЛ, но той ми каза че ще си оглушея и няма с какво да ми помогне, защото проблемът ми бил във вътрешното ухо. Слава Бого оказа се, че всичко е в средното ухо и е поправимо, но дори и да беше вътрешното ухо отново има варианти ( естествено това ми го обясни проф.Лолов). С две думи не се чудете, ако сте стигнали прагът на неадекватно комуникиране, поради загуба на слух. Изобщо не ме е боляло след операцията, малко виене на свят няколко дена и това е. Важното е да имате доверие на оператора! Поздрави!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Деси Минчева | 30.08.2017 22:35

  Здравейте, Диагностицираха ме с двустранна несиметрична отосклероза 2015 г. Оперирах си дясното ухо преди 6 дни в Стара Загора при проф. Лолов. Впечатлена съм от професионалното му отношение и времето, което отделя на пациентите си. Чакам да ми махнат тампоните от ухото, за да усетя резултата. Професорът каза, че операцията е минала успешно. И сега пиша, за да ми споделите опит след операцията, докато съм с тампони почти нищо не чувам. Попаднах на няколко мнения, че пациенти дори с тампони чуват по- добре от преди интервенцията и започвам да се чудя как е възможно? И второ знам че е маловажно, но не издържам да не си омия косата дайте съвет как да стане( мислех си с водонепрокоема лепенка и малко помощ)? Мерси предварително!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Teodora | 21.07.2017 00:42

  Здравейте!от доста време следя темата и набирах кураж за операцията.Сега,след като тя вече е факт реших,че е редно да споделя и моя опит.Мен ме оперира доц.Руев в болница Тракия,Стара Загора.Изключително съм впечатлена от професионализма на доцента,както и на служителите в болницата.А и не мога да не отбележа,че не съм подозирала,че има такава болница в БГ-чудесни условия и добро отношение.Операцията ми се оказа успешна,след като преди 2 дни доцента ми махна тампона, започнах да чувам както никога досега.Много съм щастлива,че най-после чувам нормално.Бих искала да посъветвам всички,които се колебаят за операцията да не се страхуват и да не я отлагат във времето.Операцията не е никак страшна,по страшно е да си глух.Исках само да попитам оперираните колко време пазихте ухото от вода,защото миенето на косата е доста сложна процедура,когато трябва да се пази ухото?
 • Re: След операция от отосклероза
  от Габриела Сгънатова | 27.05.2017 21:14

  Включвам се доста късно и след втората ми операция. Отново беше при вече прод. Цветков във София. Този път ме оперира в болница Европа, аме във ВМА,, както предния път. Важното е, че докторът беше същия. Ами какво да ви кажа. Втората операция мина отново за по-малко от час. Този път нямах никакъв световъртеж. Може би защото ухото не беше толкова зле, като при първата операция. Не мога да говоря и за процес на възстановяване, защото нямаше от какво. Чувам си много добре и съм безкрайно щастлива, че се подложих на тези операции.
 • Re: След операция от отосклероза
  от polly | 23.05.2017 23:17

  Здравейте! Някой оперирал ли се е при д-р Орлин Стоянов в ИСУЛ? На майка ми и предстои операция от отосклероза при него, но не мога да открия никакви мнения за лекаря. Благодаря!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Yanina Nyagolova | 19.04.2017 22:44

  Вече чувам. Чувството е прекрасно. Професор Лолов е велик, обичам този доктор. На 7 април ми беше операцията мина леко , не съм имала нито гадене , нито виене на свят или повръщане. Не съм пила и никакви лекарства . На 10 ден ми измериха от 52дб на 30 дб. След няколко месеца планирам да оперираме и другото ухо. За всички който им предстой няма място за притеснение .
 • Re: След операция от отосклероза
  от Dori | 07.02.2017 21:03

  Много благодаря за отговора :)
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 07.02.2017 11:35

  Протезите от нитинол сами променят формата си при нагряване от 55-60 градуса, а това е трудно да го постигнете в сауна. Различават се от останалите протези единствено по леснотата с която се закрепват (препоръчват се за неопитни хирурзи) и по цената си (струват неколкократно повече от останалите и хирурга взима неколкократно по-висока комисионна). Иначе нямат абсолютно никакви предимства или недостатъци пред протезите от тефлон, от тефлон-платина или от титан. Ако една съвременна протеза е закрепена добре, а това зависи само от обстановката в ухото и от хирурга, форми на физично въздействие, които не разрушават тялото ви няма да я откачат.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Dori | 06.02.2017 07:27

  Здравейте, оперираха ме от отосклероза преди 7 месеца. За щастие оплакванията ми след операцията отшумяха и слуха ми се подобри. За което имах известни съмнения отначало. Отне време, може би 2-3 месеца, но вече всичко е наред. След операцията питах лекаря от какво трябва да се пазя, някакви по-специални грижи трябва ли да полагам за оперираното ухо и ми беше отговорено, че не трябва. Изрично попитах мога ли да ходя на солариум, да спортувам, има ли някакви рискове - нямало. Понеже по-нагоре във форума някой беше споменал, че този вид протеза, който аз имам - от титаний и никел, не трябвало да се нагрява или нещо подобно. Та затова искам да попитам и тук - някой, който има информация или от опит знае - има ли някакви ограничения за хора, които имат такава протеза и какъв е риска? Мога ли да ползвам солариум или не и мога ли да се натоварвам физически със спорт?
 • Re: След операция от отосклероза
  от Нели2605 | 25.12.2016 23:04

  Петров456 може ли имейл или фейсбук за да те питам някои неща лично... Благодаря предварително
 • Re: След операция от отосклероза
  от Петров | 20.12.2016 09:55

  Здравей Нели2605, Отговорът ми закъснява, но все пак - да, моят също беше втвърден и ми причиняваше болка. Аз бях опериран преди два месеца. Ваденето на тампонът беше болезнено при мен. Как се чувстваш сега, има ли нещо, което те притеснява? При мен все още липсва вкус от страната на оперираното ухо. При прозяване или преглъщане (по-продължително) чувствам трептене и издуване на тъпанчето навън. Слухът ми се подобри значително, но все още аудиограма не ми е направена. Казаха ми, че трябва да изминат три месеца. Според хирургът е задължително да оперирам и другото си ухо, също болно, но аз се колебая. Какво е мнението на всички вас за това?
 • Re: След операция от отосклероза
  от Нели2605 | 06.12.2016 19:30

  Здравейте :-) аз вече съм оперирана от отосклероза и съм още с тампон който ще ми го махат другата седмица. Нормално ли е тампона да е твърд. Втвърди се и не знам дали при всички вас е било така :?:
 • Re: След операция от отосклероза
  от BaryFur | 14.07.2016 10:00

  Операцията при отосклероза, както всяка друга оперативна интервенция може да има усложнения и "да влоши положинието", но това е изключение, а не правило, и повечето пациенти се чувстват добре, чуват и в никакъв случай не се касае за "тъпа операция". Има допуснати няколко неточности от вас, хирурга или от двамата: - "Преди операцията загубата на слуха не беше голяма" Вероятно не е трябвало да се оперирате; - "Иначе лекаря каза, че протезата е зарастнала добре." Протезата никога не зараства. Зараства само разреза. - "Слухът си е на същото ниво. Освен това, през повечето време си чувам пулсирането на сърцето, а като преглъщам нещо все ми пука в ухото. ... шумът е ужасен." - възможно е до 20-тина дни след операцията да има подобни оплаквания - може да се спори дали да пиете Бетасерк, но Кавинтон със сигурност не трябва да приемате - много често от него се засилва шума. Ако са минали повече от 20 дни е добре да се консултирате с друг хирург.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Dori | 13.07.2016 14:27

  Здравейте! Не знам дали някой ще ми отговори, но все пак да споделя и да попитам. На 01.07. ми оперираха лявото ухо от отосклероза. Преди операцията загубата на слуха не беше голяма, по-скоро ме дразнеше това, че все недочувах нещо и трябваше да подпитвам "Какво?", "Извинете, не чух", "Не разбрах" и така. Имаше и шум, от който исках да се отърва. Обаче, вече 12ти ден след операцията и не само, че нямам подобрение, а съм по-зле и от преди да се оперирам. Шумът и пищенето в ухото ужасно се засилиха след като ми махнаха тампона на контролния преглед. Слухът си е на същото ниво. Освен това, през повечето време си чувам пулсирането на сърцето, а като преглъщам нещо все ми пука в ухото. Лекарят каза, че ще мине, но аз вече не знам какво да мисля. Не чувствам някакво подобрение и от Бетасерка и Кавинтона. Въобще не знам как ще спре този шум. След като операцията не ми помогна, а ми навреди какво ще може да помогне? И наистина възможно ли е тази операция да влоши положинието, спрямо това, което е било или аз се шашкам повече? Но просто така го чувствам. Иначе лекаря каза, че протезата е зарастнала добре. Не ме боли, не ми се вие свят, но шумът е ужасен. Някой друг чувствал ли се е толкова прецакан след тази тъпа операция??
 • Re: След операция от отосклероза
  от Габриела Сгънатова | 06.05.2016 08:53

  А дали въпреки операцията след години може пак да се получи същия проблем и да се наложи нова?
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mirta | 07.03.2016 13:20

  Здравейте, мен ме оперираха в ИСУЛ, дец. Спиридон Тодоров. По принцип болничният, заедно с престоя в болницата е около месец. До пълно възстановяване се стига чак след месец-два (ако операцията е успешна), тъй като раната на вътре е в ухото. Трябва да се махнат тампони, конци, да спре секрета и а излязат всички кори. В началото ще си мислиш, че няма ефект, дори е по-зле, но с времето ще се оправи. След втората операция, дори исках по-малко болнични и вече съм на работа... Успех!
 • Re: След операция от отосклероза
  от M.yordanova | 28.02.2016 11:58

  Здравейте! И на мен ми предстои операция от отосклероза. Изчетох всичко във форума. Реших да се оперирам и да не отлагам във времето. Някой може ли да сподели,колко време продължава възстановяването и кога човек може да се върне на работа?
 • Re: След операция от отосклероза
  от Габриела Сгънатова | 19.02.2016 14:26

  И аз разбрах, че въпреки операцията може пак да има срастване, а би трябвало след операцията проблема да се реши. Радвам се, че втората е минала по-леко.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mirta | 18.02.2016 10:05

  Здравейте, операцията ми мина по- леко от първия път. Казаха, че съм имала някакво срастване около протезата. Утре ще ходя да ми махна конците. Имам страшен шум и леко ми е заглъхнало ухото, но предполагам или по- скоро се надявам, че с времето ще отмине... Въпросът ми е дават ли ТЕЛК след две такива операции и какви са условията? ...Хубав ден на всички!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Габриела Сгънатова | 17.02.2016 09:30

  Garffilda , как си? Как мина операцията? Аз в понеделник ходих на контролен преглед. Слуха ми е възстановен на 50%. От 60-70дб загуба съм паднала на 20-30. Все още ми е трудно например да слушам музика. Доктора каза, че ще мине време да се адаптирам. Та след месец пак на преглед и ще видим тогава как ще е и да коментираме другото ухо кога ще е готово за операция.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mirta | 10.02.2016 12:47

  Утре влизам в болница, така че ще пиша... поне да съм в полза на други в моето положение!
 • Re: След операция от отосклероза
  от BaryFur | 09.02.2016 17:48

  Не съм пациент, а лекар, но не оперирам. Моят енорийски свещенник също е "много отзивчив и внимателен". Права сте, че "никой лекар не иска да оправя бакийте на друг", но тези които оправят бакии, радко правят такива, защото знаят как се получават.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mirta | 09.02.2016 14:26

  Първо отидох в Спешния кабинет на ИСУЛ и там като чуха, че съм оперирана, директно ми казаха в работно време да търся доц. Тодоров. Той ми прави първата операция. Да, беше кошмар, но той беше много отзивчив и внимателен към мен. Така че , не бих искала да търся друг, а и обикновено никой лекар не иска да оправя бакийте на друг... И вие ли имате повторна операция на същото ухо? Ще съм благодарна да споделите причините и впечатленията от нея. Благодаря Ви!
 • Re: След операция от отосклероза
  от BaryFur | 09.02.2016 10:22

  Повторна операция при отосклероза се прави рядко, но се прави. Ако нещо в ИСУЛ не са направили като хората, което при тях често се случва (първата ми беше кошмар) защо отивате пак там?
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mirta | 04.02.2016 12:11

  Здравейте, на някой правили ли са му повторна операция от отосклероза. Преди три години ми правиха в ИСУЛ на дясното ухо. Странно по време на душ оперираното ухо заглъхна. Ходих на преглед и ми казаха, че се налага повторна операция... Може би протезата се била разместила?! Как става така, че да се размести 3 години по-късно и то без всякакво физическо натоварване. И така, за следващата седмица имам планувана втора операция... И тъй като първата ми беше кошмар много се притеснявам за втората. Дали някой вече е минал по моя път?...
 • Re: След операция от отосклероза
  от Габриела Сгънатова | 26.01.2016 13:14

  DTE1964, вие всъщност какъв сте? Лекар ли сте? Правите ли такива операции? Нали се сещате, че нещата са ми обяснени по възможно най-елементарния начин за човек, който няма медицинско образование? Все пак всеки си има право на мнение и да подлага на съмнение чуждата работа, за което не ви виня. Аз се спрях на доц, Цветков защото ми бе препоръчан от други лекари и нищо лошо не прочетох за него. Това, което е най важно за мен е, че операцията е успешна. Като ви гледам коментарите тук - това е вторият ви тук и то за да оплюете друг лекар ми се струва. Не сте взели отношение като останалите от форума. Но да не задълбаваме, че разводняваме темата.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Габриела Сгънатова | 26.01.2016 13:07

  DTE1964, Първо - не е нито въпрос, нито реклама, а споделяне на опит. Второ при мен по-осезаема загуба на слух има от около 7 години и явно ми трябва време, при всеки е индивидуално и щом така е преценил лекаря така ще бъде - ще пия лекарството, колкото трябва. Аз се уча наново да чувам в момента. Трето - постарах се да бъда подробна за нещата, това че другите не са споменали лекарства, не значи, че не са им били изписани! Четвърто - какво искате да кажете с "набързо направена операция"? Казах каква е била причината да мине по-леко и бързо от останалите.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Hello Kity | 26.01.2016 11:12

  Писаното от Gabz въпрос ли е или реклама? След набързо направена операция за отосклероза три месеца ще пие Вестибо! Zlat: "Едновремешните" протези наистина са в пъти по-евтини (само на нашия пазар!) и продължават да се слагат най-често не само в Германия и Франция, а и в САЩ. Няма нищо лошо някой да вземе сериозна комисионна, но е добре да се обяснява на пациентите, че протезите nitinol/fluoroplastic не си помнят мястото, а след леко нагряване сами се стягат и понякога за нещастие сами се откачват!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Габриела Сгънатова | 25.01.2016 13:20

  zlat, щом доц. Цветков ще те оперира ще е същата като моята, американска от някакъв особен материал беше. Аз се видях с него преди самата операция - много сърдечен човек! Обясни, че тези протези сами се захващали и си помнели мястото, не били като едновремешните. В добри ръце си. Аз много леко излязох от упойката - без гадене, повръщане, само ми се спеше и ми беше студено-втрисаше ме, но това било нормално. Ще ти дадат после кутийката от протезата. Поне на мен ми я дадоха. Фирмата е Grace Medical и пише nitinol/fluoroplastic ако това е материала. Успех ти желая!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Златка Томева | 25.01.2016 12:24

  Здравейте, утре и на мен ми предстои операция отосклероза, надявам се всички да мине добре. Избрах ВМА, доц Цветков. Не успях да се видя с доктора предварително и не знам каква ще е протезата, знам само че струва 2500лв. ....надявам се наистина да е добра, че като чета други протези са в пъти по-евтини. Gabz, радвам се, че всичко е минало добре при вас, надявам се и при мен да е така. Моля те сподели каква е твоята протеза.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Габриела Сгънатова | 24.01.2016 23:22

  Пропуснах да кажа, че операцията беше във ВМА-София с пълна упойка. Страхотен екип и много добри условия.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Габриела Сгънатова | 24.01.2016 23:17

  Здравейте, от приблизително 8 години имам шум в ушите, след множество ходения по лекари никой не ми постави вярна диагноза. Първо беше неврит. След заглъхване на ушите без причина и влошаване на слуха ми откриха алергия. Друг лекар отрече да е неврит и бил със съмнения за множествена склероза. Така най-накрая ми поставиха диагнозата отосклероза. Преди 2 седмици ме оперира доц. Цветков. Операцията е успешна, но чувам много странно, хем силно, хем глухо, хем речта е малко нечленоразделна. Доктора каза, че ще минат 2-3 месеца на адаптация. Самата операция е минала мн бързо за около час, а ми казаха че ще е около 2ч и половина. Просто самото вкостяване докато го е бутнал и се е отлепило. Протезата не я запомних - била американска. Не е нито титаниева, нито тефлонова, нито платинена. Но той твърди, че за момента са най-добрите и давали най-добри резултати. Иначе след операцията имах нормалния световъртеж, изтръпване на езика и все още нямам много вкус в устата си. Сега 3 месеца ще пия Вестибо и чак тогава ще се прави контролна аудиометрия. Загубата на оперираното ухо достигаше над 60дб за някои честоти. Дясното неоперирано ухо и то е с отосклероза но не било готово още за операция. Сега ми трябва много търпение, докато ми свикне мозъка да си ползва пак лявото ухо.
 • Re: След операция от отосклероза
  от elise | 21.01.2016 10:05

  Здравейте, преди три месеца си направих операция за свиване на лигавицата в ИСУЛ. Имах интензивно непрекъснато отделяне на храчки, подуто лице, заглъхване на ушите.Заглъхването беше слабо и лесно преодолимо с Ксизал и антихистам. препарати. Но от месец и половина храчките се отключиха, носът продължава да секретира, а ушите се редуват в заглъхването. На моменти е болезнено, сякаш половината ми глава е отнесена, пълна с олово. В момента в който едното се оправи, другото ухо веднага хлътва. Ксизалът не помага. Означава ли ,че операцията е напразна? На вас какви медикаменти ви помагат? Много ви моля да споделите. Всеки ден взимам от аптеката различни неща( без ефект) На 24 съм, в сесия съм, след една седмица ще отида отново в София. Кой УНГ специалист да потърся? Моля да ми дадете съвет!!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 18.01.2016 04:31

  Отлагането не носи вреда, но забавя ползата от по-добър слух. Сензоневроналната загуба на слуха вероятно се засилва при излагане на по-силен звук. Ефекта на всичко останало (студ, вибрации, съдоразширяващи, витамини) е недоказан.
 • Re: След операция от отосклероза
  от хитър петър | 17.01.2016 14:40

  Благодаря ти Mengele ,жив и здрав да си .Да, мисля точно така го обясни . За резултата каказа, че ще ми е нужен по- слаб апарат дори и че някои се оправят и без него с толкоз слух ,предполагам това е именно защото ще ми върне евентуално онази загуба причинена от стремето Понеже си навътре в материята ,можеш ли да ми кажеш нещо повече за тази болест ,досега за неврита са ми казвали че наи доброто е да се пазя от студ ,шум и вибрации ,и лечението е невробекс и съдоразширяващи .Не знам дали си втълпявам ,но все си мисля ,че губя слуха си на ухото на което спя даже и започна да ми побелява косата от там.имах цял кичур дока на другото тук там някои бял косъм ,със съдоразширяващите продължава ли се понеже имам и невросензорно засягане? Мисля на 99 процената ,че ще се оперирам,но все пак отлагането носи ли вреда ? Отново ти благодаря .
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 17.01.2016 05:03

  Ако сте разбрали правилно какво са ви казали и ако точно сте го предали: Описаното звучи като т.нар. смесена отосклероза, която засяга както вътрешното ухо (невросензорно засягане), така и стремето (зкукопроводно засягане). Какво да се направи зависи от това кое от двете увреждания е по-изразено, но в някои случаи е трудно да се избере. Поставяне на титанова протеза на стремето е много по-леко за пациента и ако вашия лекар го е препоръчал вероятно е по-доброто. Ако резултата не ви е достатъчен или ако след години невросензорното спадане продължи можете да минете към по-тежкия вариант (електрод във вътрешното ухо), но обратното не е възможно. Смесената отосклероза често започва само с увреждане на вътрешното ухо и има много пациенти, които с години смятат, че имат неврит.
 • Re: След операция от отосклероза
  от хитър петър | 16.01.2016 00:42

  И на мен ми откриха отосклероза, винаги досега са ми писали невросензорна глухота.Но малко се притеснявам .Имам сериозана загуба на слуха и ми предложиха 3 варианта ;по-добър слухов апарат ,операция на стремето ,и трети вариант кохлеарен имплат или поне аз така го разбрах .Става на въпрос за нещо като електрод в третия и 2-4 месеца дока му свикна.Доктора ми предложи като наи добър вариант втория тоест операция със титанов(мисля) имплант. Колебая се от една страна защото винаги са ми поставяли дигноза неврит ,а това значи че втория вариант е неудачен. и ако е отосклероза пък не е ли неудаяен третия тоест кохлеарния имплат?
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 12.10.2015 09:41

  Oтговор "Dunche": Здравейте, Пиша Ви с притеснение, оперираха ме в ИСУЛ преди 10 дни от отосклероза на ляво ухо, но след като ми махнаха тампона и конците не чувах толкова добре, а напротив захлъхнали/задънени/и двете уши и оперираното и другото, което е също с намален слух - отосклероза. Имам някаква дразнеща микрофония, т.е. чувам сякаш ми говорят с микрофон в ухото, а в същото време и двете са задънени, сякаш съм хремава или по точно казано задънена със секрети? Въпраса ми, дали става въпрос за неуспешна операция или е рано още за да се каже и да се говори за изчисен слух /нормалночуван/ или просто няма да чуя повече. Искам да споделя, че преди протезирането на ухото чувах по-добре с него. Притеснена съм доста от състоянието си, а бях доста обнадеждена преди операцията. А да не говоря, че шумът в ушите също си остана. Интерено е , че и с дясното ухо по трудно и глухо чувам. МОЛЯ, ако някой от Вас може да сподели нещо или да даде съвет ще ви бъда много благодарна все пак съм само на 37 г. и имам нужда от слух :lol: ! Благодаря!
  Ако и двете уши са заглъхнали, а е оперирано само едното, напълно възможно е да сте развили т.нар. катар на евстахиевите тръби и той ще отзвучи сам. Това може да споходи всеки, независимо дали има отосклероза или не. След операция при пациенти с двустранна отосклероза слуха се подобрява бързо, но при някои може да отнеме и месец. Изчакайте още. Ако няма видимо подобрение трябва да направите пак консултация. Като чета постовете, изглежда вече няма при кого да се отиде в ИСУЛ, което е много тъжно, защото когато преди години съм ходил там беше най-доброто място в България.
 • Законодателна промяна!
  от shashmagiul | 10.10.2015 09:40

  Към епикризата упътване как да се пази органът и как да се подобри работата му... Да питаш по форуми,,когато лекаря е длъжен....? Казах.... Полуидиоти иидиоти масово. Москов.... Без подходящо образование... Мога да засрамя много народ...като се ядосам достатъчно.... Ограничете слушането със слушалки.
 • Re: След операция от отосклероза
  от shashmagiul | 10.10.2015 09:12

  Нямам никаква представа как да провериш дали са си свършили работата добре.,. Но когато много лекари ти кажат,че нищо повече не могат да направят хващаш някакъв инструмент,някои не са много скъпи и почваш да композираш. Питаш как да пазиш ухото включително да пееш ли... Ако мож3ш да си намериш качествен зъболекар.... За композирането...търся си лоялна конкуренция бе,а сериозно..,. Правя асоциации с "мързеливо око" как здравото се закрива,за да се разработи "мързеливото око,в случая ухо. Със сигурност композирането с акустично нещо,тоест неелектрическо не вреди.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Валя Минковска | 09.10.2015 22:08

  Здравейте, Пиша Ви с притеснение, оперираха ме в ИСУЛ преди 10 дни от отосклероза на ляво ухо, но след като ми махнаха тампона и конците не чувах толкова добре, а напротив захлъхнали/задънени/и двете уши и оперираното и другото, което е също с намален слух - отосклероза. Имам някаква дразнеща микрофония, т.е. чувам сякаш ми говорят с микрофон в ухото, а в същото време и двете са задънени, сякаш съм хремава или по точно казано задънена със секрети? Въпраса ми, дали става въпрос за неуспешна операция или е рано още за да се каже и да се говори за изчисен слух /нормалночуван/ или просто няма да чуя повече. Искам да споделя, че преди протезирането на ухото чувах по-добре с него. Притеснена съм доста от състоянието си, а бях доста обнадеждена преди операцията. А да не говоря, че шумът в ушите също си остана. Интерено е , че и с дясното ухо по трудно и глухо чувам. МОЛЯ, ако някой от Вас може да сподели нещо или да даде съвет ще ви бъда много благодарна все пак съм само на 37 г. и имам нужда от слух :lol: ! Благодаря!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Валя Минковска | 09.10.2015 21:51

  Oтговор "polar_bear": @Mengele, безкрайно ти благодаря за уточнението! Мислех да те питам дали не си лекар - но после прочетох по-горните ти постове, и разбрах, че си. Бих искал да те помоля да анализираш няколко симптома от текущото ми състояние (ако това разбира се не е проблем за теб), както и няколко допълнителни факта. Малко предистория: - Аз съм музикант от много години (всички лекари, при които съм ходил досега, веднага свързват частичната ми глухота с това и ме отписват с лека ръка, така да се каже); истината обаче е, че много преди проблема при мен да стане критичен, аз вече бях поръчал и имах специални музикантски тапи за уши (поръчах ги от Precision Laboratories - USA и ги изработиха специално за моите уши по силиконови отливки, за които предварително ми пратиха комплет със материали за да ги направя - двете тапи ми излязоха над 250 долара), които режат с -25 dB звуковото налягане, но еднакво в целия спектър, а не както би било ако сложиш обикновени тапи (би се чувало основно басовия спектър). Идеята ми е, че състоянието ми се влоши (въпреки, че ползвам "тапи"), а колегите ми от групата, които са изложени на същия шум - нямат подобни оплаквания; - Чел съм, че отосклерозата се предава в поколението, а баща ми не чуваше добре, макар да нямаше никаква явна причина за това. Това ме навежда на мисълта, че при мен това се е предало наследствено и това е втори факт в подкрепа на предположението ми за отосклероза; Текущото ми състояние може да бъде описано с няколко характерни неща, които те моля да коментираш. - В банята си имам малък вентилатор, които работи тихо и по принцип едва го чувам при нормални условия. Но ако запуша носа си и вдишам дълбоко, така че да издуя тъпанчетата - тогава звуковата картина става доста по-силна, и по-интересното - по-богата. Появява се "окраска" по високите честоти, които при нормални условия не чувам. Възможно ли е в този случай ухото да заработва по-добре за момент, в следствие повишаването на налягането във вътрешното ухо? - Друго много характерно нещо за моето състояние е, че когато се храня, особено със салата например - толкова силно чувам самото дъвкане, че буквално спирам да чувам всичко останало около мен. Ако някой ми говори, трябва да спра да дъвча, за до разбера. Това ме навежда на мисълта, че явно вътрешното ухо си работи нормално, но няма въздушна проводимост? - И още един подобен симптом - в момента с лявото ухо чувам по-добре от дясното. Понякога когато почесвам пръстите на лявата ръка - едва чувам самото почесване по въздушна проводимост, но пък за сметка на това чувам почесването много силно по костна проводимост - сякаш ухото ми е в ръката. Това също ме навежда на мисълта, че наистина диагнозата ми е отосклероза. Ако не ти е проблем, те моля да коментираш състочнието ми. Извини ме, че си позволявам да ти говоря на "ти" - дано това не е проблем! Поздрави и безкрайно благодаря за отделеното време!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Нина Баячева | 07.10.2015 09:54

  Привет, на мен ми беше изписан Бетасерк след операцията, който действа точно за световъртежа, въпреки че аз нямах такъв при втората операция. При първата, при проф. Ценев световъртежа мина за около месец. Пробвайте с Бетасерк
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 07.10.2015 09:30

  Често при тази операция може да има световъртеж, но когато той продължава 2 месеца вероятността сам да отзвучи е малка. Ако сама съпоставите първата с втората операция става очевидно, че годинките на Ценев си казват своето. Добре е да се консултирате пак с Ценев или с друг хирург - понякога повторна операция може да отстрани световъртежа.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Marieta | 02.10.2015 00:40

  Здравейте.Поставиха ми диагноза Отосклероза преди близо 4 години.Болеста е двустранна като при поставянето на диагнозата лявото ухо беше много по засегнато от дясното.Преди три години оперирах първо него.Операцията беше около 2 часа с местна упойка.След оперативния период мина много леко.Пет дни след операцията ми махнаха превръзката и прочух прекрасно.Първите 3/4 месеца чувах много силно всеки шум но след това се нормализира.Сега на 03.08.2015г. оперирах и дясното ухо.Пак бях при същия хирург професор Ценев във ИСУЛ.Операцията мина добре горе долу за мен (защото аз все пак съм в съзнание тези 2 часа) но следоперативния период нямаше нищо общо с първия път беше ми много лошо повръщах и имах световъртеж.Световъртежа продължи близо месец след това започна да ми става добре.когато ми махна превръзката пак сякаш се отпуши и започнах да чувам мн силно както пурвия път но след около 30 минути започна да глъхне после пак се отпуши и пак глъхнеше и така продължи пак около месец време. Сега чувам добре обаче има пищене още в ухото.Също така още не мога да легна на него завива ми се свят незнам дали е нормално. Ако някой има подобен проблем или е минал по този път моля за мнение.До кога е нормално да продължи този световъртеж.Благодаря
 • Re: След операция от отосклероза
  от Нина Баячева | 14.08.2015 13:02

  Здравейте, преди два месеца направих операция на лявото ухо при доц. Цветков. Колкото и странно да звучи след операцията нямах световъртеж, нямаше шумове и се чувствах много добре. Даже не знаех това дали е нормално. Усетих че ухото чува 4-5 дни преди да махнат тампона. Още не съм правила изследване на ухото, но аз виждам огромна разлика. Другата година планувам операция и на другото ухо да е живот и здраве само. Ако някой има въпроси не се претиснявайте и питайте.
 • Re: След операция от отосклероза
  от ivan | 07.07.2015 07:14

  здравейте! следя темата отдавна и реших да напиша и моята случка. направиха ми операцията на лявото ухо(дясното не е засегнато) през февруари при проф Цветков. Първите 2 седмици имах световъртеж, но само първия и втрория ден ми се гадеше. Друго си е да чуваш с две уши. Операцията е успешна! След операцията обаче загубих вкус на половината език и също там чувствам някакво изтръпване. Казаха че ще свикна. Вярно е започнах да не го забелязвам толкова, но все още си го няма вкуса. Но пък си чувам нормално с двете уши. От време навреме ми заглъхва оперираното ухо, но бързо се оправя. Импланта ми е от американските, които сами се захващали и затягали., непомня умето на фирмата. Та така засега малко е едното за сметка на другото, но чуването определено е добро, а вкуса на половина :) често нямам достъп до интернет. Ако има въпроси мога да се забавя с отговора им.
 • Re: След операция от отосклероза
  от BaryFur | 26.03.2015 10:35

  При минали повече от 5-6 седмици и липса на слухоподобрение, операцията не е успешна. Консултирайте се с друг специалист, защото повторната операция може да има много добър резултат.

Напиши отговор
403 намерени, страница 2 от общо 9