Храносмилателна система. Черен дроб, панкреас, жлъчен мехур | Болка в стомаха, тежест и ужасно подуване

Напиши отговор
  • RE: Болка в стомаха, тежест и ужасно подуване
    от д-р Ралица Правова | 28.05.2023 22:06

По-вероятно е да е гастрит с временно дразнение на лигавицата и чувствителност, но при язва симптомите щяха да са значително по-обострени до нетърпимост
    от ivony | 27.05.2023 14:18

Здравейте д-р Правова. Болката е сякаш най-вече в горната лява част на стомаха, засега не е силна, но е неприятна, на моменти е като щипане/парене и малко се притеснявам да не е гастрит/язва. Относно тежестта и подуването, тях също ги усещам в горната част на стомаха, като сякаш няма значение дали е преди/след хранене. Случва се да усещам леката болка и сутрин като стана. В момента имам фоликул на левия яйчник но не знам дали това има връзка. Гинеколога ми каза че подуването може да е от това, но пък дискомфорта горе, едва ли..
    от д-р Ралица Правова | 26.05.2023 08:10

На база описаната клинична картина и повлияването от ензимите - най-вероятно се дължи на недостатъчно храносмилателни ензими или твърде бърз пасаж на храната, поради което ензимите не успяват да осъществят цялостно смилане. Но не виждам някакъв друг проблем. Имате ли болки в областта на черен дроб или някаква тежест да усещате там?
  • Болка в стомаха, тежест и ужасно подуване
    от ivony | 25.05.2023 20:21

Здравейте. От няколко дни корема ми е подут като топка и усещам постоянно някаква тежест в стомаха, а болката е най-вече в горната част на стомаха. По някое време през деня ми минава малко, обаче има моменти, в които имам чувството че ще експлодирам. Имам малко газове и пориви за оригване. Преди няколко месеца пак имах проблеми със стомаха, правих тест за хеликобактер но беше отрицателен, пих малко Ензимил и сякаш имаше затишие. Но от последните 1-2 седмици имам ужасен дискомфорт отново. На какво може да се дължи - лошо храносмилане или нещо друго по-сериозно?! Ще се свържа и с гастроентеролог следващата седмица, но пиша и тук за мнение. Благодаря.

Напиши отговор