Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки | Операция на коляното след луксация

Напиши отговор
 • RE: Операция на коляното след луксация
  от Kateto | 08.06.2022 13:58

  Здравейте, ходих на лекар и ми казаха ,че имам вродена трохлеарна дисплазия и от там увреден хрущял ,тъй като капачката не се движи правилно . Предлагат ми операция ,която е за възстановяване на хрущала и за преместване на пателарното сухожилие ,чрез изрязване на кост от тибията и преместването и с няколко милиметра (медиализация на туберпзос тибие ) .На мен всичко това ми звучи ужасно страшно ,някой минавал ли е през такава операция и знаете ли нещо за възстановяването .
 • RE: Операция на коляното след луксация
  от д-р Ралица Правова | 02.11.2021 13:13

  Не бих казала, нормално е след толкова дълго обездвижване сгъването да е значително затруднено. Но упражненията, които ще Ви направят като комплекс от физиотерапията правете поне 2 пъти дневно, за да се има и по-бързо възстановяване на сухожилията и съответно нормален обем на движенията
 • RE: Операция на коляното след луксация
  от Георгиева | 31.10.2021 17:29

  Здравейте..! Преди два месеца ми се измести капачката...след което получих възпаление което не отмина.Оказасе че имам скъсана връзка,правих операция на 6 септември 2021,след което 45 дена бях с шина.Операцията беше пластика на нова връзка от бедрото и поставяне на анкерент винт 5 милиметра.При махането но шината доктора каза,че всичко е наред.Преди седмица почнах рехабилитация и физиотерапия коляната се згъва до 50 60 градуса,след това усещам в коляното едно опъване и стягане което не ми позволи да се згъне повече.Лекяра каза,че ще се опорваш въпроса ми има ли вероятност пирона на ми пречи?
 • RE: Операция на коляното след луксация
  от Ваня | 09.07.2021 11:15

  Здравейте,синът ми е на 16 години и преди 30 дни измести пателата.Наместиха я в болницата и обинтоваха с бинт.Докато се приберем вкъщи втори път я измести.Тогава аз му я върнах на мястото си.Сложихме шина и казаха след 30 дни да отидем пак.Днес направихме рентгенова снимка за да я занесем утре на вторичния преглед,но ренгенолога каза ,че все още му е изместена.Няма болки,все още е надуто в долната част на коляното,но видимо си е на мястото.Дори вече свива леко крака.Възможно ли е това?
 • Re: Операция на коляното след луксация
  от Christian | 16.09.2015 10:00

  Искам да споделя позитивните си впечатления от една болница в която пребивавах наречена СБР- Несебър. Болницата се занимава с превантивна медицина(кинезитерапия, рехабилитация, електротерапия и т.н.). За една седмица престой видях някой хора да буквално да хвърлят бастуните. Правят комплексно лечение с апарати, упражнения и минерали. Също така има мануална терапия, което е масаж от трениран невролог.Имат и процедури по костна реконструкция, в които в ситуации като тази с коляното ти може да бъде предотврътена напълно хирургическата намеса. Апаратурата беше извънземна като тази за костна реконструкция например, а самата база е на 150 метра от плажа. Всеки който има нужда от рехабилитация да знае че горещо му е препоръчвам. Престоя е напълно безплатен с "Направление 7", амбулаторна карта и рентгенова снимка. За повече информация се обадете на: 0554 30123 или 0876 869 222 .
 • Re: Операция на коляното след луксация
  от Lyubomira | 11.09.2015 01:08

  Темата е доста стара, но много се радвам, че попаднах на нея, защото имам същия проблем - вродена луксация на пателата и след поредното изкълчване ми се налага да си оперирам капачките. Astrolabe, как мина операцията, възстанови ли се напълно и за колко време? Какъв вид беше, на мен ми предлагат два варианта - Elmsley-Trillat или mpfl reconstruction. И двете изглеждат доста страшни...
 • Re: Операция на коляното след луксация
  от д-р Загоров | 04.02.2011 08:49

  зависи от причината за луксацията; трябва да се напряват рентгенови снимки в определени проекции и да се прецени кой от предразполагащите фактори в анатомията на ставата между капачката и бедрото е налице и именно той трябва да се коригира чрез операция; понастоящем в съвременната колянна хирургия има няколко операции за този тип нестабилност на капачката, следоперативното поведение е различно.
 • Re: Операция на коляното след луксация
  от iachkata1 | 03.02.2011 18:13

  zdr ot varna sme duchteria mi poluvhi luksachia na kolianoto za vtori put kakvo e lecheniato pri purvata travma polzvahme gips sled 20 dena nakolenka preporuchano ot dr martinov koito kaza che bilo izlichno noseneto na gips molia za burz otgovor blagodaria
 • Re: Операция на коляното след луксация
  от Tanya G | 30.10.2008 15:33

  Здравейте, продължителността на имобилизацията я определя опериращия лекар, ако може шина вместо гипс е за предпочитане! Шината ще може след време да се маха за кратки периоди и да започне раздвижване и възстановяване, колкото по-рано толкова по-добре. При имобилизация бедрената мускулатура значително отслабва и бързото и възстановяване е от особена важност. Четириглавия бедрен мускул контролира стабилността на капачето и неговата слабост може да доведе до усложнения дори и операцията да е сполучлива.Натоварването е постепенно и целенасочено, съобразено с препораките на опериращия ви доктор. Най-добре се обърнете към специалист кинезитерапевт, който ще изгради специална програма в зависимост от състоянието ви. Успех.
 • Re: Операция на коляното след луксация
  от Доц. д-р Цончев, дм | 29.10.2008 22:26

  Този въпрос следва да се изясни с оператора - в зависимост от операцията, която възнамерява да направи е и имобилизацията на ставата като метод и времетраене.
 • Операция на коляното след луксация
  от astrolabe | 29.10.2008 18:54

  Здравейте и се извинявам ако назад във форума вече има такава тема,но аз ги прехледах и точен отговор на проблема си не открих,затова и питам - как се процедира след операция на коляното. Значи,предстои ми операция на коляното - диагнозата е хабитуална луксация на пателата и за целта трябва да се стабилизира чрез операция.Много ме е страх,но вече не се търпи.Ужасно е човек да не може да разчита на собствените си крака и да не знае кога къде ще се строполи. И двета ми колена са с "халтави" стави,но за сега ще оперирам едното ,а след 5-6 месеца най-вероятно и другото. Въпросът ми е - колко време трябва да съм в гипс след операцията,има ли вероятност да не съм с гипс,а с онези специални шини които се слагат на целия грак (носила съм такава при предишна тежка луксация) и после като ми свалят гипса кога ще мога да ходя ? ще трябва най-вероятно раздвижване...

Напиши отговор