Кои фактори оказват влияние върху клетките с възрастта?
Между 9 и 16-годишна възраст благосъстоянието ни се влошава...
Терапията помага при заболявания, а също така действа релаксиращо
В момента е 24.09.2023 11:14
Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки | счупване на 5та метатарзална кост
Напиши отговор
-
RE: счупване на 5та метатарзална кост
от д-р Ралица Правова | 13.09.2023 07:57
По-скоро на база на по-бавното формиране на костен калус - бих Ви насочила да се започне рехабилитация - апаратната позволява с физикални методи да се ускори процесът на зарастване, но заедно и с прием на калций и витамин Д - има и комбинирани препарати, които се изписват - дадоха ли такъв, за да се суплементира заздравяването? Освен това поради дългото обездвижване - мускулатурата и връзковият апарат имат нужда да бъдат подсилени с упражнения - такива Ви дават по време на физиотерапията и след това да изпълнявате вкъщи. По отношение на ботуша - при излизане навън препоръката ми е да го носите, защото има частично консолидиране и ако се натоварва и допълнително възпалява - периосталната реакция - се забавя още възстановяването. Упражненията същевременно подобряват кръвоснабдяването и когато са подходящо подбрани - не се натоварва частта от глезена, която все още изисква покой -
от Valia Hristova | 13.09.2023 00:04
Това е разчитането на рентгенолога. Според втория ортопед всичко е наред и не трябва да поставям отново ботуша, а трябва да увеличавам постепенно натоварването. Аз не съм убедена Според Вас възможно ли е втората фрактура да се е получила докато ходя с ботуша? Според Вас трябва да продължавам да нося ботуша и за колко време? -
от Valia Hristova | 12.09.2023 23:57
Здравейте д-р Правова. Преди около 2 месеца безпричинно ми се появи оток и болка в дясното ходило. Посетих ортопед/нямах направена рентенова снимка/ , който ми изписа ротикокс 130 мг, фламексин и троксевазин дуо -т.к. ми предстоеше пътуване за по-дълго. От лекарствата отока и болката почти отминаха. След направена ренгенова снимка се установи фрактура на 2-ра метатарзална кост с оформен костен калус. Отказах поставянето на гипс и сега съм с ортеза - според ортопеда за 35 дни и контролен ренген. Потърсих второ мнение от друг ортопед - според който трябваше да нося ортезата само 2 седмици като не е необходима нова снимка. Носих ортезата 3 седмици / до 09.09/ и я свалих. Първия ден нямаше проблем, но сега отново усещам болка. Направих нова снимка , за да се обедя, че всичко е наред - само че се установи : ф-ра метадиафизарно на втора метатарзална кост в стадий на частична консолидация и изразена периостална реакция; ф-ра на сезамовидната костица при главичката на пета метатарзална кост -
от Draft | 21.07.2023 23:57
Благодаря за мнението и съвета, д-р Правова! -
от д-р Ралица Правова | 21.07.2023 11:20
Бих Ви насочила след като се приберете - да направите още една консултация с друг ортопед и след това ако и неговото мнение е на 100% оперативна интервенция - да се направи. Чудесно за Травмил С, продължавайте с него. Ортезата също е добре подбрана, като с такава след това може да продължи обездвижването, без да се налага гипс. -
от Draft | 20.07.2023 23:00
Здравейте, д-р Правова! Вчера стъпих на криво и съм счупила пета метатарзална кост в близост до глезена, като от нея се е отчупило и разместило ъгълчето (по моя вина, подцених проблема и вървях доста). Не мога да Ви покажа снимка, защото е на диск. При консултацията ортопедът ми препоръча хирургическа интервенция за поставяне на игли. В момента съм с шина тип “ MC DAVY” - 3D, мажа се с “Traumeel s” и се придвижвам с патерици, защото инцидентът ми се случи, докато съм на екскурзия и ще се прибера след 6 дена в къщи. Какво ще ме посъветвате? Достатъчно ли е обездвижен кракът и да се подложа ли на хирург. интервенция, когато се прибера? Благодаря! -
от Тони | 02.07.2023 08:35
Д-р Правова, благодаря за бързия отговор. Желая Ви здраве и успех в лекарската професия! -
от д-р Ралица Правова | 01.07.2023 22:00
Няма да имате проблем, тъй като ще е налице и лека болка и слабост, която няма да позволяват изразено натоварване, но също така по здравна каса с направление може да направите и рехабилитация, която да бъде прецизирана и ще забърза възстановяването -
от Тони | 01.07.2023 15:12
Здравейте! След стъпване на криво на 26 май счупих 5та метатарзална кост на ляво стъпало. За щастие направената снимка в спешен център показа, че няма разместване. Обездвижването на ходилото беше с ортеза. На седмия ден бях на ортопед. Той също направи рентген и потвърди, че костта не е разместена. Така бях обездвижена до 29 юни, когато посетих отново ортопедичния кабинет. Лекарят каза, че вече мога да стъпвам на крака си и да започна да го раздвижвам. Въпросът ми е: нормално ли е да го раздвижвам сама след като нямам представа доколко мога да го натоварвам? -
от д-р Ралица Правова | 27.06.2023 15:20
Можете да ги качите в страница за качване на снимки и да приложите линка тук или да ми ги изпратите на е-мейл - от визитката ми в Пулс. Прикачете и разчитането от рентгенолога. Колегата категоричен ли беше за оперативна намеса, тъй като в някои случаи се опитва и консервативно, ако разместването не е много изразено -
от Maria | 27.06.2023 10:19
Не разбирам как да прикача снимката :( -
от Maria | 27.06.2023 10:17
Здравейте ! Мъжът ми падна и счупи 5та метатарзална кост на ходилото си, лекарят препоръчва операция. Моля за вашето мнение, ще прикача снимка. -
от д-р Ралица Правова | 26.06.2023 12:22
Имате ли възможност да прикачите снимки - както и на двата крака, така и сутрин и вече на счупения крак, за да направя разлика с промените. Нормално е все още при натоварване да отича - особено накрая на деня, но не и в покой - ако няма движение. Възожно е известно време да има и лека болка при стъпване и дори лека нестабилност. Важно е упражненията, които Ви дават от рехабилитацията - да ги изпълнявате и вкъщи след това, защото така се стимулира мускулната помпа и се подпомага венозният оток - съответно се профилактира отокът, за който споменахте, че е налице. Освен упражненията, какво друго Ви правят на рехабилитацията - има ли апаратна рехабилитация или масажи? -
от Yoana | 24.06.2023 01:09
Здравейте! На 01.05 стъпих накриво и в следствие на това счупих 5 метатарзална кост. Не ми поставиха гипс, ходилото беше обездвижено с постоперативна обувка. Бях с нея 35 дни. Ходя на рехабилитация от 5 дни, остават ми още два. Кракът ми все още се надува вечер и натежава. Нормално ли е това? И последен въпрос - Нормално ли е счупеният крак да е по-различен цвят от другия? -
от zkralev | 01.06.2023 21:01
Благодаря Ви много за компетентните и бързи отговори д-р Правова! От ден на ден тъпата болка долу в стъпалото намалява. Има малко усещане на тежест и отичане вечер. Но явно тези неща с времето ще отшумят. -
от д-р Ралица Правова | 28.05.2023 22:04
Нормално е да има оток - основно вечер при по-изразено натоварване - дори и през първите 1- 2 месеца. Къде точно се локализира болката и тъпа ли е или е по хода на нерв? -
от zkralev | 27.05.2023 00:32
Здравейте д-р Правова! Писах ви и ви пратих снимки на счупената ми 5та метатарзална кост която не беше разместена. Счупването беше станало на 15.03.2023 г. Беше ми поставена пластмасов гипс и беше свален на 25.04.2023г. Ходих на рехабилитация 10 дни , вече съм много по добре. Но при ходене чувствам болко в стъпалото и при повечко ходене крака отича леко вечер. Та въпроса ми е това нормално ли е? Колко време ще продължи това, защото работата ми е свързана с ходене по 6 км. на ден. И дали мога да се върна на работа или ще трябва да изчакам още малко. -
от АНКА НАЙДЕНОВА | 02.05.2023 23:48
Много благодаря за съвета, Вие сте истински лекар с голямо сърце, отдаден на професията си! -
от д-р Ралица Правова | 02.05.2023 11:25
Бих Ви насочила да се свържете с ортопеда, тъй като изтръпването и изтиването - насочват, че може да има засегнат нерв, което е обратимо състояние, както при Вас - сте обърнала внимание още в началото на проявата на симптоматиката -
от АНКА НАЙДЕНОВА | 01.05.2023 15:13
Здравейте д-р Правова! Много благодаря за бързия отговор от Ваша страна и се извинявам че Ви отговарям със закъснение! Няма промяна в състоянието,прилагам снимка от днес като синината вече я има . Сутринта не съм направила снимка, защото не бях видяла отговора Ви. След ставането сутрин крака ми не беше син, но отново посиня, започна да става ледено студен , леко изтръпва и започва да ме боли цялото ходило.Кракът го държа в хоризонтално положение почти целия ден. Прилагам снимка. Link Link -
от д-р Ралица Правова | 28.04.2023 21:55
Имате ли възможност да качите снимки сутрин и през деня, за да видя разликата, другият ми въпрос е дали има някакво изтръпване и дали държите крака на по-високи когато имате възможност през деня или при раздвижване в изправено положение се получават симптомите? -
от АНКА НАЙДЕНОВА | 28.04.2023 13:07
Здравейте д-р Правова! Вече 12-ти ден съм със счупена метатарзална кост, отокът спадна, синината на крака също намаля. Притеснението ми е, че сутрин синината е почти изчезнала, но през деня отново посинява цялата област около пръстите и ми става много студено на крака. Кракът не е гипсиран , сутрин и вечер се мажа с гел Сераза, пия сутрин и вечер по едно от същите хапчета и на ден по 1 хапче ксарелто 10мг. -
от д-р Ралица Правова | 17.03.2023 12:51
Бих Ви казала да е най-евтиният модел, тъй като най-важното е да е изразботена по крака и да се сваля. Допълнителните екстри няма да имат особен ефект върху оздравителния процес. По отношение на шофирането - особено ако е кола със скорости - не бих препоръчала. Ако е автоматик - така единият крак няма да се ползва и би било ок -
от zkralev | 16.03.2023 18:01
Много ви благодаря д-р Правовова! А може ли да ме посъветвате каква ортеза да си закупя. Има ли значение модела , по скъпа или по евтина.А също да попитам дали мога да до ходя и шофирам по малко, или трябва да го пазя и почивам. Благодаря предварително! -
от д-р Ралица Правова | 16.03.2023 17:04
Хубавата новина е, че няма и разместване. Бих Ви насочила към ортеза, тъй като позволяват сваляне и така ще имате много по-голяма подвижност в глезенната става, което е изключено при поставяне на гипс -
от zkralev | 15.03.2023 20:19
Имам и снимки ,но не знам как да ги кача във форума. Много ще съм благодарен ако някой лекар ме посъветва какво да правя. -
от zkralev | 15.03.2023 20:17
Здравейте , днес претърпях падане от един метър и паднах на ляво стъпало. В следствие на това си счупих 5та метатарзална кост. Снимах се ,въпроса ми е да си сложа ли гипс или шина. -
от д-р Ралица Правова | 15.03.2023 16:10
Чудесно е, че и в няколко проекции е сниман крака, за да не се пропусне нещо, продължавайте с гела и вдигането на крака, като щом е налице и проблем с оросяването поради диабетното стъпало и променената инервация - възможно е възстановяването да се забави повече време. За отока - с цел подобряване на кръвообращението може да се правят движения в коляното - от седеж с вдигане и отпускане, за да се стимулира мускулната помпа, в случай че човекът трудно движи крака - може и пасивно с Ваша помощ -
от ina | 14.03.2023 21:22
Благодаря доктор Правова, ще се опитам да прикача снимка.Мажем с алгасан гел.Отстрани покрай свода е подуто леко, зачервено като натъртено, има диабетна рана на петата, в малко село сме и достъп до ортопед е много труден. Благодаря за отговора Ви! -
от д-р Ралица Правова | 14.03.2023 13:43
Може да прикачите снимката тък във форума, но конкретно счупвания и пуквания винаги се виждат добре на снимката. Въпросът е, че най-вероятно се касае и за усукване и разтягане на връзки, които в някаква степен притискат и нерв, който минава по съседство и това е причината за дискомфорта. Добре е да държите крака на високо, за да се намали отока. С какво мажете крака? -
от ina | 12.03.2023 22:38
Здравейте, след стъпване на криво се чува хрускане и стъпалото на крака сякаш се отделило на пипане от долу, сложихме лед, крака се поду леко и на 3тия ден, направихме снимка на рентген, ортопедът каза, че няма счупване, но има още оток и двете стъпала на пипане са различни. Удареното е меко, няма опора -сякаш е на две, болка има лека отиваща нагоре към бедрото по нерва , отстрани на ходилото е леко зачервено. възможно ли е да има счупване, което не се вижда на снимката? Доктора каза да мажем с гел и да се обездвижи .Благодаря! -
от д-р Ралица Правова | 16.01.2023 09:15
За съжаление към момента нямаме ортопед, който да отговаря във форума. Може да качите разчитане, в случай че имате -
от Нели | 15.01.2023 18:55
моля за мнение и лечение. Благодаря! -
от Нели | 15.01.2023 18:55
Здравейте! Качвам снимка, моля ако има на разположение ортопед да я погледне и да даде мнение за лечение. Благодаря! -
от д-р Ралица Правова | 08.01.2023 16:50
Инна Райкова - все пак бих Ви препоръчала през първите 10 дни до 2 седмици да не стъпва на пета, тъй като при децата контролът е малко по-труден и е възможно да се отпуска повече при стъпване, съответно би съществувал и минимален риск за образуващия се калус -
от д-р Ралица Правова | 08.01.2023 16:48
Vesi1108 - не мога да отговоря за максимален брой в конкретния случай, но преди комисия с ТЕЛК е 6 месеца -
от Инна Райкова | 07.01.2023 18:02
Здравейте. Дъщеря ми на 11г от вчера е с fracture basii MT5. Диагнозата и бе поставена в Пирогов след снимка и преглед. Избрахме да бъде с ортеза ( short walker), а не с гипс (за 30дни). Имахме опция да изберем. Няма забрана да стъпва на петата. Това малко ме притесни. Детето е добре и не изпитва болка. Почти няма оток. Трябва ли да има период, в който детето не трябва да стъпва на пета обичайно при подобно счупване? Благодаря предварително! -
от Vesi1108 | 07.11.2022 12:30
Здравейте.Колко е максималния болничен който мога да получа след счупване на 5-та метатарзална кост До тук с комисия от 3-ма ортопеди са ми отпуснали 3 месеца и половина? -
от д-р Ралица Правова | 03.11.2022 10:59
На този етап може да се консултирате с физиотерапевт, тъй като има процедури за ускоряване на калцирането -
от Vicheva luba | 01.11.2022 17:55
Здравейте, на 24.09 изкривих крака и стъпих на криво. Счупих 5та метатарзална кост на левия крак. Отказах да ме гипсират и още на 3 ден си закупих ортеза обувка. Кракът е обездвижен и съм с патерици вече 38 дена. Като само през последните 5 дни започнах да стъпвам по малко с обувката без да се отпускам на крака. Днес на 01.11 направих снимка и костта още не е зараснала. Докторът ми каза още 15-20 дена. На контролната снимка се вижда сянка която ми обясни че е започнало калциране но.... ще отнеме още време да се запълни костта и да стане плътна. Дайте съвет какво да правя за да ускорява възстановяването. Пия калций, ям храни богати на протеин и приемам Витамини и минерали. Активно трениращ човек съм, който това положение ми действа изключително демотовиращо. Имам нужда от нещо което да ми подейства мотивиращо. Благодаря предварително -
от petq | 26.08.2022 17:27
Здравейте! Изпращам на посочения мейл снимка на консултация. Бихте ли ми казали Вашето мнение, д-р Правова, колко е сериозно счупването и колко време ще се наложи имобилизация? Благодаря Ви предварително! -
от д-р Ралица Правова | 26.08.2022 10:55
Може да я качите тук като линк снимката с разчитането, като предварително я качите в страница за качване на снимки или на моя e-mail - ralicapravova@gmail.com -
от Зара | 25.08.2022 11:30
Здравейте, на кой e-mail мога да изпратя снимки за консултация, тъй като вече трета седмица съм в гипс, а ортопеда казва че трябва да стоя 45 дена.... Искам да разбера толкова ли е сложно счупено и какво бихте ме посъветвали. Благодаря предварително! -
от д-р Ралица Правова | 24.08.2022 21:26
На място в ортопедичния магазин правят измерване - обикновено от кинезитерапевт или рехабилитатор, след което се прави за няколко минути. Вие само изчаквате -
от Tonyb | 23.08.2022 16:32
Много Ви благодаря доктор Правова! Още утре ще отида и ще си купя. Препоръчаха ми Protect Cat Walker 9502 дано да е добра. Същото така видях, че има и помпичка, която не разбрах точно за какво е, дали да фиксира по добре или за нещо друго, но ще питам в магазина. И последно кой трябва да ми я постави и фиксира в магазина, медицинско лице /доктор/ или аз си я поставям и фиксирам? -
от д-р Ралица Правова | 23.08.2022 15:12
Обикновено се маха при започване на намаляване на отока, но може и веднага, защото ортезата също позволява добра фиксация, а едновременно с това може да се регулира стягането. Бих Ви препоръчала да не чакате -
от Tonyb | 23.08.2022 09:40
Здравейте, в събота 20.08 стъпих на криво и усетих страшна болка. Започнах да го третирам с лед и реванол, но отока не спадаше и на другия ден в неделя отидох до Пирогов. След рентген се установи счупване на метатарзална кост. Направиха ми гипсова шина и казаха на 29.08 на контролен преглед. Проблема е, че с този гипс не ми е удобно а и ми се струва хлабав бинта, искам да ви питам кога мога да сменя гипса с ортеза, казаха ми какъв модел да си взема, но кога да махна гипса и да сложа ортезата мненията са различни, след седмица, след 10 дни, като спадне отока и други. Благодаря ви! -
от д-р Ралица Правова | 03.08.2022 15:08
Добре е, че има обездвижване. Независимо от това - за да се направи профилактика на формирането на оток е добре да се правят упражнения с крака - например повдигане от коляното, без включване на движение на пръстите на крака. За да се стимулира мускулната помпа на подбедрицата
Напиши отговор
Rene Furterer Triphasic концентриран серум против косопад, 12 бр. х 5 мл, 60 мл | Рене Фуртерер
105.12 лв.
131.40 лв.
Rene Furterer Vitalfan Progressive хранителна добавка за хормонално и наследствено отъняваща коса, 30 бр. | Рене Фуртерер
41.92 лв.
52.40 лв.