Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки | счупване на 5та метатарзална кост

Напиши отговор
  • RE: счупване на 5та метатарзална кост
    от д-р Ралица Правова | 13.09.2023 07:57

По-скоро на база на по-бавното формиране на костен калус - бих Ви насочила да се започне рехабилитация - апаратната позволява с физикални методи да се ускори процесът на зарастване, но заедно и с прием на калций и витамин Д - има и комбинирани препарати, които се изписват - дадоха ли такъв, за да се суплементира заздравяването? Освен това поради дългото обездвижване - мускулатурата и връзковият апарат имат нужда да бъдат подсилени с упражнения - такива Ви дават по време на физиотерапията и след това да изпълнявате вкъщи. По отношение на ботуша - при излизане навън препоръката ми е да го носите, защото има частично консолидиране и ако се натоварва и допълнително възпалява - периосталната реакция - се забавя още възстановяването. Упражненията същевременно подобряват кръвоснабдяването и когато са подходящо подбрани - не се натоварва частта от глезена, която все още изисква покой
    от Valia Hristova | 13.09.2023 00:04

Това е разчитането на рентгенолога. Според втория ортопед всичко е наред и не трябва да поставям отново ботуша, а трябва да увеличавам постепенно натоварването. Аз не съм убедена Според Вас възможно ли е втората фрактура да се е получила докато ходя с ботуша? Според Вас трябва да продължавам да нося ботуша и за колко време?
    от Valia Hristova | 12.09.2023 23:57

Здравейте д-р Правова. Преди около 2 месеца безпричинно ми се появи оток и болка в дясното ходило. Посетих ортопед/нямах направена рентенова снимка/ , който ми изписа ротикокс 130 мг, фламексин и троксевазин дуо -т.к. ми предстоеше пътуване за по-дълго. От лекарствата отока и болката почти отминаха. След направена ренгенова снимка се установи фрактура на 2-ра метатарзална кост с оформен костен калус. Отказах поставянето на гипс и сега съм с ортеза - според ортопеда за 35 дни и контролен ренген. Потърсих второ мнение от друг ортопед - според който трябваше да нося ортезата само 2 седмици като не е необходима нова снимка. Носих ортезата 3 седмици / до 09.09/ и я свалих. Първия ден нямаше проблем, но сега отново усещам болка. Направих нова снимка , за да се обедя, че всичко е наред - само че се установи : ф-ра метадиафизарно на втора метатарзална кост в стадий на частична консолидация и изразена периостална реакция; ф-ра на сезамовидната костица при главичката на пета метатарзална кост
    от Draft | 21.07.2023 23:57

Благодаря за мнението и съвета, д-р Правова!
    от д-р Ралица Правова | 21.07.2023 11:20

Бих Ви насочила след като се приберете - да направите още една консултация с друг ортопед и след това ако и неговото мнение е на 100% оперативна интервенция - да се направи. Чудесно за Травмил С, продължавайте с него. Ортезата също е добре подбрана, като с такава след това може да продължи обездвижването, без да се налага гипс.
    от Draft | 20.07.2023 23:00

Здравейте, д-р Правова! Вчера стъпих на криво и съм счупила пета метатарзална кост в близост до глезена, като от нея се е отчупило и разместило ъгълчето (по моя вина, подцених проблема и вървях доста). Не мога да Ви покажа снимка, защото е на диск. При консултацията ортопедът ми препоръча хирургическа интервенция за поставяне на игли. В момента съм с шина тип “ MC DAVY” - 3D, мажа се с “Traumeel s” и се придвижвам с патерици, защото инцидентът ми се случи, докато съм на екскурзия и ще се прибера след 6 дена в къщи. Какво ще ме посъветвате? Достатъчно ли е обездвижен кракът и да се подложа ли на хирург. интервенция, когато се прибера? Благодаря!
    от Тони | 02.07.2023 08:35

Д-р Правова, благодаря за бързия отговор. Желая Ви здраве и успех в лекарската професия!
    от д-р Ралица Правова | 01.07.2023 22:00

Няма да имате проблем, тъй като ще е налице и лека болка и слабост, която няма да позволяват изразено натоварване, но също така по здравна каса с направление може да направите и рехабилитация, която да бъде прецизирана и ще забърза възстановяването
    от Тони | 01.07.2023 15:12

Здравейте! След стъпване на криво на 26 май счупих 5та метатарзална кост на ляво стъпало. За щастие направената снимка в спешен център показа, че няма разместване. Обездвижването на ходилото беше с ортеза. На седмия ден бях на ортопед. Той също направи рентген и потвърди, че костта не е разместена. Така бях обездвижена до 29 юни, когато посетих отново ортопедичния кабинет. Лекарят каза, че вече мога да стъпвам на крака си и да започна да го раздвижвам. Въпросът ми е: нормално ли е да го раздвижвам сама след като нямам представа доколко мога да го натоварвам?
    от д-р Ралица Правова | 27.06.2023 15:20

Можете да ги качите в страница за качване на снимки и да приложите линка тук или да ми ги изпратите на е-мейл - от визитката ми в Пулс. Прикачете и разчитането от рентгенолога. Колегата категоричен ли беше за оперативна намеса, тъй като в някои случаи се опитва и консервативно, ако разместването не е много изразено
    от Maria | 27.06.2023 10:19

Не разбирам как да прикача снимката :(
    от Maria | 27.06.2023 10:17

Здравейте ! Мъжът ми падна и счупи 5та метатарзална кост на ходилото си, лекарят препоръчва операция. Моля за вашето мнение, ще прикача снимка.
    от д-р Ралица Правова | 26.06.2023 12:22

Имате ли възможност да прикачите снимки - както и на двата крака, така и сутрин и вече на счупения крак, за да направя разлика с промените. Нормално е все още при натоварване да отича - особено накрая на деня, но не и в покой - ако няма движение. Възожно е известно време да има и лека болка при стъпване и дори лека нестабилност. Важно е упражненията, които Ви дават от рехабилитацията - да ги изпълнявате и вкъщи след това, защото така се стимулира мускулната помпа и се подпомага венозният оток - съответно се профилактира отокът, за който споменахте, че е налице. Освен упражненията, какво друго Ви правят на рехабилитацията - има ли апаратна рехабилитация или масажи?
    от Yoana | 24.06.2023 01:09

Здравейте! На 01.05 стъпих накриво и в следствие на това счупих 5 метатарзална кост. Не ми поставиха гипс, ходилото беше обездвижено с постоперативна обувка. Бях с нея 35 дни. Ходя на рехабилитация от 5 дни, остават ми още два. Кракът ми все още се надува вечер и натежава. Нормално ли е това? И последен въпрос - Нормално ли е счупеният крак да е по-различен цвят от другия?
    от zkralev | 01.06.2023 21:01

Благодаря Ви много за компетентните и бързи отговори д-р Правова! От ден на ден тъпата болка долу в стъпалото намалява. Има малко усещане на тежест и отичане вечер. Но явно тези неща с времето ще отшумят.
    от д-р Ралица Правова | 28.05.2023 22:04

Нормално е да има оток - основно вечер при по-изразено натоварване - дори и през първите 1- 2 месеца. Къде точно се локализира болката и тъпа ли е или е по хода на нерв?
    от zkralev | 27.05.2023 00:32

Здравейте д-р Правова! Писах ви и ви пратих снимки на счупената ми 5та метатарзална кост която не беше разместена. Счупването беше станало на 15.03.2023 г. Беше ми поставена пластмасов гипс и беше свален на 25.04.2023г. Ходих на рехабилитация 10 дни , вече съм много по добре. Но при ходене чувствам болко в стъпалото и при повечко ходене крака отича леко вечер. Та въпроса ми е това нормално ли е? Колко време ще продължи това, защото работата ми е свързана с ходене по 6 км. на ден. И дали мога да се върна на работа или ще трябва да изчакам още малко.
    от АНКА НАЙДЕНОВА | 02.05.2023 23:48

Много благодаря за съвета, Вие сте истински лекар с голямо сърце, отдаден на професията си!
    от д-р Ралица Правова | 02.05.2023 11:25

Бих Ви насочила да се свържете с ортопеда, тъй като изтръпването и изтиването - насочват, че може да има засегнат нерв, което е обратимо състояние, както при Вас - сте обърнала внимание още в началото на проявата на симптоматиката
    от АНКА НАЙДЕНОВА | 01.05.2023 15:13

Здравейте д-р Правова! Много благодаря за бързия отговор от Ваша страна и се извинявам че Ви отговарям със закъснение! Няма промяна в състоянието,прилагам снимка от днес като синината вече я има . Сутринта не съм направила снимка, защото не бях видяла отговора Ви. След ставането сутрин крака ми не беше син, но отново посиня, започна да става ледено студен , леко изтръпва и започва да ме боли цялото ходило.Кракът го държа в хоризонтално положение почти целия ден. Прилагам снимка. Link Link
    от д-р Ралица Правова | 28.04.2023 21:55

Имате ли възможност да качите снимки сутрин и през деня, за да видя разликата, другият ми въпрос е дали има някакво изтръпване и дали държите крака на по-високи когато имате възможност през деня или при раздвижване в изправено положение се получават симптомите?
    от АНКА НАЙДЕНОВА | 28.04.2023 13:07

Здравейте д-р Правова! Вече 12-ти ден съм със счупена метатарзална кост, отокът спадна, синината на крака също намаля. Притеснението ми е, че сутрин синината е почти изчезнала, но през деня отново посинява цялата област около пръстите и ми става много студено на крака. Кракът не е гипсиран , сутрин и вечер се мажа с гел Сераза, пия сутрин и вечер по едно от същите хапчета и на ден по 1 хапче ксарелто 10мг.
    от д-р Ралица Правова | 17.03.2023 12:51

Бих Ви казала да е най-евтиният модел, тъй като най-важното е да е изразботена по крака и да се сваля. Допълнителните екстри няма да имат особен ефект върху оздравителния процес. По отношение на шофирането - особено ако е кола със скорости - не бих препоръчала. Ако е автоматик - така единият крак няма да се ползва и би било ок
    от zkralev | 16.03.2023 18:01

Много ви благодаря д-р Правовова! А може ли да ме посъветвате каква ортеза да си закупя. Има ли значение модела , по скъпа или по евтина.А също да попитам дали мога да до ходя и шофирам по малко, или трябва да го пазя и почивам. Благодаря предварително!
    от д-р Ралица Правова | 16.03.2023 17:04

Хубавата новина е, че няма и разместване. Бих Ви насочила към ортеза, тъй като позволяват сваляне и така ще имате много по-голяма подвижност в глезенната става, което е изключено при поставяне на гипс
    от zkralev | 15.03.2023 20:26

Здравейте отново , пращам линк със снимките. Link Link Link Link Link Link Link Link
    от zkralev | 15.03.2023 20:19

Имам и снимки ,но не знам как да ги кача във форума. Много ще съм благодарен ако някой лекар ме посъветва какво да правя.
    от zkralev | 15.03.2023 20:17

Здравейте , днес претърпях падане от един метър и паднах на ляво стъпало. В следствие на това си счупих 5та метатарзална кост. Снимах се ,въпроса ми е да си сложа ли гипс или шина.
    от д-р Ралица Правова | 15.03.2023 16:10

Чудесно е, че и в няколко проекции е сниман крака, за да не се пропусне нещо, продължавайте с гела и вдигането на крака, като щом е налице и проблем с оросяването поради диабетното стъпало и променената инервация - възможно е възстановяването да се забави повече време. За отока - с цел подобряване на кръвообращението може да се правят движения в коляното - от седеж с вдигане и отпускане, за да се стимулира мускулната помпа, в случай че човекът трудно движи крака - може и пасивно с Ваша помощ
    от ina | 14.03.2023 21:23

Link Link
    от ina | 14.03.2023 21:22

Благодаря доктор Правова, ще се опитам да прикача снимка.Мажем с алгасан гел.Отстрани покрай свода е подуто леко, зачервено като натъртено, има диабетна рана на петата, в малко село сме и достъп до ортопед е много труден. Благодаря за отговора Ви!
    от д-р Ралица Правова | 14.03.2023 13:43

Може да прикачите снимката тък във форума, но конкретно счупвания и пуквания винаги се виждат добре на снимката. Въпросът е, че най-вероятно се касае и за усукване и разтягане на връзки, които в някаква степен притискат и нерв, който минава по съседство и това е причината за дискомфорта. Добре е да държите крака на високо, за да се намали отока. С какво мажете крака?
    от ina | 12.03.2023 22:38

Здравейте, след стъпване на криво се чува хрускане и стъпалото на крака сякаш се отделило на пипане от долу, сложихме лед, крака се поду леко и на 3тия ден, направихме снимка на рентген, ортопедът каза, че няма счупване, но има още оток и двете стъпала на пипане са различни. Удареното е меко, няма опора -сякаш е на две, болка има лека отиваща нагоре към бедрото по нерва , отстрани на ходилото е леко зачервено. възможно ли е да има счупване, което не се вижда на снимката? Доктора каза да мажем с гел и да се обездвижи .Благодаря!
    от д-р Ралица Правова | 16.01.2023 09:15

За съжаление към момента нямаме ортопед, който да отговаря във форума. Може да качите разчитане, в случай че имате
    от Нели | 15.01.2023 18:55

моля за мнение и лечение. Благодаря!
    от Нели | 15.01.2023 18:55

Здравейте! Качвам снимка, моля ако има на разположение ортопед да я погледне и да даде мнение за лечение. Благодаря!
    от д-р Ралица Правова | 08.01.2023 16:50

Инна Райкова - все пак бих Ви препоръчала през първите 10 дни до 2 седмици да не стъпва на пета, тъй като при децата контролът е малко по-труден и е възможно да се отпуска повече при стъпване, съответно би съществувал и минимален риск за образуващия се калус
    от д-р Ралица Правова | 08.01.2023 16:48

Vesi1108 - не мога да отговоря за максимален брой в конкретния случай, но преди комисия с ТЕЛК е 6 месеца
    от Инна Райкова | 07.01.2023 18:02

Здравейте. Дъщеря ми на 11г от вчера е с fracture basii MT5. Диагнозата и бе поставена в Пирогов след снимка и преглед. Избрахме да бъде с ортеза ( short walker), а не с гипс (за 30дни). Имахме опция да изберем. Няма забрана да стъпва на петата. Това малко ме притесни. Детето е добре и не изпитва болка. Почти няма оток. Трябва ли да има период, в който детето не трябва да стъпва на пета обичайно при подобно счупване? Благодаря предварително!
    от Vesi1108 | 07.11.2022 12:30

Здравейте.Колко е максималния болничен който мога да получа след счупване на 5-та метатарзална кост До тук с комисия от 3-ма ортопеди са ми отпуснали 3 месеца и половина?
    от д-р Ралица Правова | 03.11.2022 10:59

На този етап може да се консултирате с физиотерапевт, тъй като има процедури за ускоряване на калцирането
    от Vicheva luba | 01.11.2022 17:55

Здравейте, на 24.09 изкривих крака и стъпих на криво. Счупих 5та метатарзална кост на левия крак. Отказах да ме гипсират и още на 3 ден си закупих ортеза обувка. Кракът е обездвижен и съм с патерици вече 38 дена. Като само през последните 5 дни започнах да стъпвам по малко с обувката без да се отпускам на крака. Днес на 01.11 направих снимка и костта още не е зараснала. Докторът ми каза още 15-20 дена. На контролната снимка се вижда сянка която ми обясни че е започнало калциране но.... ще отнеме още време да се запълни костта и да стане плътна. Дайте съвет какво да правя за да ускорява възстановяването. Пия калций, ям храни богати на протеин и приемам Витамини и минерали. Активно трениращ човек съм, който това положение ми действа изключително демотовиращо. Имам нужда от нещо което да ми подейства мотивиращо. Благодаря предварително
    от petq | 26.08.2022 17:27

Здравейте! Изпращам на посочения мейл снимка на консултация. Бихте ли ми казали Вашето мнение, д-р Правова, колко е сериозно счупването и колко време ще се наложи имобилизация? Благодаря Ви предварително!
    от д-р Ралица Правова | 26.08.2022 10:55

Може да я качите тук като линк снимката с разчитането, като предварително я качите в страница за качване на снимки или на моя e-mail - ralicapravova@gmail.com
    от Зара | 25.08.2022 11:30

Здравейте, на кой e-mail мога да изпратя снимки за консултация, тъй като вече трета седмица съм в гипс, а ортопеда казва че трябва да стоя 45 дена.... Искам да разбера толкова ли е сложно счупено и какво бихте ме посъветвали. Благодаря предварително!
    от д-р Ралица Правова | 24.08.2022 21:26

На място в ортопедичния магазин правят измерване - обикновено от кинезитерапевт или рехабилитатор, след което се прави за няколко минути. Вие само изчаквате
    от Tonyb | 23.08.2022 16:32

Много Ви благодаря доктор Правова! Още утре ще отида и ще си купя. Препоръчаха ми Protect Cat Walker 9502 дано да е добра. Същото така видях, че има и помпичка, която не разбрах точно за какво е, дали да фиксира по добре или за нещо друго, но ще питам в магазина. И последно кой трябва да ми я постави и фиксира в магазина, медицинско лице /доктор/ или аз си я поставям и фиксирам?
    от д-р Ралица Правова | 23.08.2022 15:12

Обикновено се маха при започване на намаляване на отока, но може и веднага, защото ортезата също позволява добра фиксация, а едновременно с това може да се регулира стягането. Бих Ви препоръчала да не чакате
    от Tonyb | 23.08.2022 09:40

Здравейте, в събота 20.08 стъпих на криво и усетих страшна болка. Започнах да го третирам с лед и реванол, но отока не спадаше и на другия ден в неделя отидох до Пирогов. След рентген се установи счупване на метатарзална кост. Направиха ми гипсова шина и казаха на 29.08 на контролен преглед. Проблема е, че с този гипс не ми е удобно а и ми се струва хлабав бинта, искам да ви питам кога мога да сменя гипса с ортеза, казаха ми какъв модел да си взема, но кога да махна гипса и да сложа ортезата мненията са различни, след седмица, след 10 дни, като спадне отока и други. Благодаря ви!
    от д-р Ралица Правова | 03.08.2022 15:08

Добре е, че има обездвижване. Независимо от това - за да се направи профилактика на формирането на оток е добре да се правят упражнения с крака - например повдигане от коляното, без включване на движение на пръстите на крака. За да се стимулира мускулната помпа на подбедрицата

Напиши отговор
152 намерени, страница 1 от общо 4