Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки | счупване на 5та метатарзална кост

Напиши отговор
 • RE: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 16.01.2020 19:58

  При децата е бързо за успокоение на родителите, възрастните да внимават че там е друго :-)
 • RE: счупване на 5та метатарзална кост
  от Анета Байчева | 13.01.2020 10:58

  Здравейте, отново. Искам само да кажа, че костта на крачето калцира много бързо и на седмия ден дъщеря ми вече стъпваше на крака си.. Приятен ден на всички.
 • RE: счупване на 5та метатарзална кост
  от Анета Байчева | 18.12.2019 06:33

  Благодаря ви за бързия отговор, д-р Цончев. Малко по - спокойно ми е. Ще пиша след прегледа как е. Весели празници.
 • RE: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 17.12.2019 22:32

  Защо да трябва да има проблеми... Ако костта зарастне правилно не се очакват такива.
 • RE: счупване на 5та метатарзална кост
  от Анета Байчева | 17.12.2019 20:22

  Здравейте. Дъщеря ми по време на танц си счупи пета метатарзална кост. Тя е на 11 години. Доктора е преценил, че няма да я гипсира тъй като предстои коледна ваканция. Трябва да е в покой и ако се наложи да стъпва на пета. На 6 - ти януари ще я прегледа пак. Коста не е разместена и аз знам, че ще зарастне, но ме притеснява мисълта че след време може да има проблем с обувките на ток (ако реши да носи такива). Трябва ли да се гипсира крака? Благодаря предварително.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Десислава | 12.08.2014 21:13

  Здравейте! Ето ме и мен - със счупена 5-а метатарзална кост на десния крак. На 9 август т.г. след прибиране от плаж, стъпих на криво и много ме заболя. Не се поду веднага и болката поотшумя. В неделя пак ходих на плаж и мн ме боля стъпвайки на пясъка, но нищо не направих, убедена, че е навехнато или имам осукано сухожилие. Куцах си още два дни, правих компреси с хляб, оцет и лук и ме болеше само като стъпех на цяло стъпало. на втория ден се появи лек оток, който беше оцветен съвсем леко в мораво. Близките ме посъветваха, обаче да ида на ортопед. Отидох за собствено успокоение, на собствен ход, убедена, че ще ми кажат, че е натъртено или навехнато. Доктора вдигна снимката и със съвсем равен тон обяви: "Счупено е!". Пребледнях, препотих се и започнах да засипвам с въпроси. Оказа се, че коста е зачупена, като пропукана, не е отделена нацяло. Ужасих се, тъй като никога до сега не съм си чупила кост, но знам, че с гипса нещата не са никак комфортни, още повече, че имам две деца, едното от които на 11 месеца. Питам го какво да правим, той ми рече "Гипс, той ви се полага и е безплатен", другият вариант бил с ортеза, каквато не открихме в близкия магазин, и накрая ми го уви с пластмасов бинт с вата отдолу. Каза ми, че мога да ходя на пета, и в никакъв случй д не стъпвам на ходило. Ама с това малкото дете, подир което се тича, как да стане това? Та ме увиха в ботуш за мин 20 дни... Мн ми е неудобно да стъпвам, заради ботуша и си помагам с патерица... Ужасявам се, а е едва първия ден и се моля да няма усложнения.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Таня | 07.08.2014 22:36

  Ето ме като още една жертва на счупване на 5-та метатерзална кост на левият крак. Болницата е Пирогов - снимка - счупване. Лекаря ми изписа Alga sun за мазане по 2-3 пъти на ден и след 1-2 ден като ми спадне отока да се пристягам с ортеза. След 2-ри ден отока стана страшен, подуха ми се пръстите, всичко до глезена изглеждаше сякаш ще се спука всеки момент. От кинезитераповта ми - Георги Илчев разбрах един уникален компрес : вечер при лягане се разбиват 1 яйце, 5-6 суп. лъжици ябълков оцет и брашно - толкова че да стане смес гъста като боза. Кръка се овива с памук (обилно) и се "вакумира" с безцветно кухненско фолио. През деня си почивам повече в къщи - на високо се държи кръка и компреси с лед през кърпа. Вече 3 дни го правя този компрес и съм супер доволна, вече мога да стъпвам на пета, дори до обяд когато не ми е уморен кръка си стъпвам на цяло стъпало. След няколко дни съм на контролен преглед в Пирогов, ще пиша как вървят нещата. P>S> 5-тата метатарзална кост е счупена при преходната кост (ако не се лъжа, че така се нарича)
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 18.09.2013 21:44

  Успешно възстановяване!
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Miglena | 18.09.2013 12:11

  Здравейте! Явно е често срещано този вид счупване. През м.08 т.г. аз също счупих тази кост. Кракът ми беше в гипс 30 дни. Две седмици след това отново отидох на доктор. Нямаше вече оток, но си ходих с патерици и не стъпвах на крака /ходилото/. След нова рентгеново снимка, докторът каза да започна да стъпвам на цялото ходило, но без да се отпускам и да ползвам двете патерици. След 10-14 дни - да започна да ходя с 1 патерица. Това предстои...
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Mira Vasileva | 07.08.2013 11:19

  Здравейте отново, Вече минаха 22 дни от счупването, пръстите ми стърчат нагоре и не мога да ги свивам. Това нормално ли е след като е счупена само 5 метатарзална кост? Всъщност имам и болка на около 3-4 см от пръстите и по 4-та метатарзална.....Вчера ходих до болницата, но не ми направиха снимка, така, че не зная какво е. Твърдят, че няма друго счупване и трябвяло да си свивам пръстите, но не става......Спешно моля за някакъв съвет и насока. Благодаря предварително.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Mira Vasileva | 30.07.2013 17:02

  Понеже никой не ми отговори, имам предвид по-скоро компетентно лице, искам първо да изкажа благодарности за публикуваните тук от пострадали хора рецепти от народната медицина. Преди 2 седмици счупих 5-та метатарзална кост и не съм гипсирана за да мога да се обслужвам и да ходя на работа. С ортеза съм - някаква си наглезенка. В началото се мазах с Дийп Рилийф, но отоците не спаднаха, нито намаля неприятното подуване и пулсиране на крака, което води до това, че ортезата стяга и ограричава допълнително и без това трудното придвижване на пета. Правих няколко вечери компреси с хляб и винен оцет и една вечер с кромид лук и сол (това се оказа по-трудно за изпълнение, когато си сам) и наистина отокът спадна, кракът ми не е толкова болезнен и имам усещане в ходилото. Ходя на пета и си помагам с един бастун. Ако на някого е от полза, ако ходите на контролен преглед в спешната помощ, където са ви диагностицирали, трябва да носите талон от личен лекар. Аз се спънах, кракът ми изхрущя и доста се притесних. Отидох, където бях първоначално отишла и не пожелаха да се занимават с мен без талон. Трябваше да им покажа новата синина, та да ме пратят на рентген и обслужат. Както и да е, още веднъж не получих кой знае какво отношение и указания какво да правя, какво да очаквам и т.н. Казаха да си ходя на пета и на 40-тия ден да сваля наглезенката (ортезата) и да стъпя на цяло стъпало, ама да не ходя.....Нещо не ги доразбрах - явно пак да куцукам с бастун по няколко крачки и да се придвижвам с такси - както и сега го правя и да не смея да върша обичайните се неща пълноценно....но това до кога? На въпроса ми да отида ли на контролен преглед след 40 ден - предполагам все пак трябва да се установи правилно зарастване поне - отговорът беше нямало нужда. Тъй че, уважаеми пострадали - да си помагаме взаимно и да оздравеем:).
 • гипсиран съм и искам съвет
  от Atanas | 27.07.2013 12:15

  Вчера стъпих на криво и баща ми ме заведе в пирогов но там ми казаха да се гипсира ама мен не ме боли..
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Mira Vasileva | 19.07.2013 11:16

  Преди 3 дни, на 16.07.2013г. след работа си счупих 5-та метатарзална кост, падайки на стъбището в една поликлиника. Беше около 17 часа и нямаше никакъв ортопед, травматолог и прочие. Приятелка ме заведе в ИСУЛ и там установиха счупване. Казаха, че няма да ме гипсират - за такова счупване не им се искало, а нямало с гипс да мога да се самообслужвам. Аз живея сама и трябва да мога да се обслужвам, както и да ходя на работа, защото един месец преди това бях в болнични по друг повод. Просто мал шанс....От ИСУЛ ми препоръчаха някаква наглезенка (ортеза), която нищо не прави според мен, както и да стъпвам на пета. Не ми казаха нито каго да отида на контролен преглед, нито къде, както и какво да очаквам. Ходя на пета много малко, работата ми е на бюро и практически не излизам никъде (освен до тоялетна) и пътувам с таксита. Изчетох мненията, но изобщо нямам яснота кога да ида отново в ИСУЛ и какво да искам от тях след като нямам гипс и ме изпратиха по живо по здраво....
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Kiril | 25.05.2013 23:46

  Здравей, anelusia! Имах подобно "изживяване". След скок от високо си контузих левия крак, стъпалото ми оттече като самун, синьо-виолетово. Приложих му 3-4 дена компрес с лук и сол. Отокът спадна напълно, даже и вените ми се брояха :P Но не можех да стъпя на крака. После постепенно започнах да стъпвам. Чак след 10 дена отидох на ортопед. Оказа се, че съм имал пукване на една от костите на свода, но вече беше почти калцирана. Не ми сложиха гипс, но ми препоръчаха да си пазя крака. Боля ме още поне 3-4 месеца, а при смяна времето още се обажда, като "метеоролог" :lol: . На контролния преглед ортопедът каза, че ако е бил обездвижен на време, за 20-30 дена съм щял да забравя за проблема. Така че движението със счупена кост е нож с 2 остриета.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от ани | 20.05.2013 11:42

  ЗДРАВЕЙТЕ аз преди 20 дни си с счупих 5 метр.кост на левия крак, първоначално си мислех, че е навехнато :roll: и не отидох на доктор лекувах се с компреси по бабешки сама в къщи, на 3 ден стъпвах на пета,след седмица оттока не спадна и си седеше синьо покрай пръстите помислих си го вече за изкълчено и пак не отидох на доктор, продължих си с ежедневието-домакинстване и сама си гледам палавото 2 год . дете дето все тичам след него, шофирам...след 2 седмици беше същото положение и забелязах, че немога да си разтварям пръстите много както преди, трябваше и приятели да се притеснят за мен та да се усетя да ида на доктор, и така след един ден на яко чистене и домакинстване и готвене с гости вечерта се понатоварих и започна да тупти, през ноща 2 часа не ме остави да спя тупти пустия му крак, а очите ми се затварят... На другия ден отидох на ренген и 2-ма ортопеди ме гледаха и не вярваха на очите си как така за 2 седмици коста ми се е калцирала,и то правилно при условие, че ходех с чехли и се движех по обичайно му, питаха ме какви лекарства съм вземала какво съм предприела какви компреси съм слагала, а аз освен за ракийка вътрешно и външно :P за друго лекарство не се сетих,и лед много лед, компреси до 3 ден хляб напоен в оцет.Констатираха, че вече съм ок, няма да ме гипсирват не се налагало вече и да си ходя по живо по здраво.В моя случай се оказва късмет, че всичко си е на мястото, явно има Господ да бди над такива заблудени овце като мен, много е важна психиката аз бях убедена, през цялото време, че е навехнато. Пожелавам на всички пострадали да се оправят бързо и се движете...личен опит :P
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Пресиян | 11.03.2013 18:45

  Като си свалих гипса си беше там.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 11.03.2013 17:51

  Вероятно ще има болка известно време докато се раздвижи. Посиняването от кога е?
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Пресиян | 10.03.2013 20:02

  Махнаха ми в петък гипса, доктора каза сутрин обед и вечер да го мажа с едно мазило и да слагам един чорап ми предписа. Но даже и снимка не ми направи, а сега като стъпва ме боли сутрин като стана много повече ме боли. Ходя с обувки с мека подметка той каза с твърда да ходя да не ме боли, пробвах и с твърда, но същата работа е. Гипса го носих 28 дена нормално ли е така да ме боли. Кракът ми долу към пръстите е посинял и отдясно петата също, бая синьо е.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 02.03.2013 20:02

  Добре е да се види от ортопеда, но е възможно да има подобни оплаквания по време на имобилизацията.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Пресиян | 28.02.2013 18:35

  Задържа се около 4-5 мин след като вдигна крака или като легна, не мога да видя дали е син гипса ми пречи, но когато натисна прасеца през гипса усещам болка нещо като синина и когато стоя прав мускула започва да ме стяга да боли преди го нямаше този проблем от 3 дена е така лежа постоянно. Вече съм 20 дена с гипс и когато стъпя на крака усещам по-голяма болка на счупеното място отколкото миналата седмица.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 28.02.2013 18:25

  Колко време се задържа отока? Има ли промяна в цвета на крака?
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Пресиян | 27.02.2013 14:03

  Da pravih snimka nqma nishto razmesteno, no sega ima drug problem ot vchera stoq li 10 sekundi prav celiq krak zapochva da me boli do kolqnoto da oticha kato legna ili kato vdigna kraka se opravq. No izpravq li se za 10 sekundi i zapochva.. Do sega nqmashe takav problem.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Desislava | 27.02.2013 14:01

  Само евентуално разместване ме притеснява....Другото е туширано - от вчера, освен чорап под гипса, имам и вата.....Така се живеее, иначе беше почнало разраняване по глезена....
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 27.02.2013 13:12

  До разместване не, но ако не е удобен гипса или някъде стагя или трие трябва да се погледне от ортопеда и да се коригира.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Desislava | 27.02.2013 12:56

  Здравейте! На 36г. съм.И аз се включвам със същия проблем - преди две седмици, при стъпване на криво счупих 5та метатарзална кост. Вчера бях на контролен преглед в Пирогов. Видях си първата снимка, която показва косо счупване в по-предната част на коста, с дължина по линията на счупване към 3 см. Новата снимка, направена през гипса не показваше ясно счупването и дори успя да заблуди травматолога. Добре че погледнахме първата снимка, за да се вземе решение да остана с гипс още 25дни, вместо да слагам нещо като наглезенка закупена от аптеката, като ми предложи отначало!!!! Проблемът ми е следния. След като ми сложиха новия гипс, който е с пета, усещам болка на счупеното място. През двете изминали седмици нямаше болка, нищо, имах дори съмнение, че ми е счупен крака.... Новият гипс е доста по-тежък обаче. Имам чувството че и при най-малко разместване на крака, дори когато е в покой, повдигнат, гипса натежава и поражда болката. Има много малък луфт между гипса и крака (доста по-плътен е сега от предишния ми гипс). Възможно ли е това да доведе до разместване на двете части на коста??? Какво следва да направя оттук нататък?
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 25.02.2013 13:20

  Ако не е свален и е наред гипса /т.е. не стяга, не е разместен, не е халтав/ не виждам проблем. Снимка правихте ли?
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Пресиян | 23.02.2013 18:34

  Не е свален още.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 23.02.2013 18:13

  Гипсът нали не е свален още?
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Пресиян | 23.02.2013 17:54

  Ходих на ортопед и той ми каза да почвам да стъпвам на крака, от слагането на гипса са минали 14 дни, вчера започнах да стъпвам и днес като стъпих ме заболя повече от вчера.. Не знам вече кого да слушам.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 22.02.2013 12:33

  Колкото е по-голяма костта, толкова повече стои гипса. При вас двадесет и няколко дни е ОК.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Пресиян | 20.02.2013 22:40

  Как се разбира кога трябва да ми махнат гипса, една учителка ми каза, че тя стояла 25 дни с нейния гипс, а когато чета има хора и по 35 дни. Интересувам се защото гипса ми е сложен на 8.02 и възможно ли е до 02.03 да се махне утре ще ходя да ми направят снимка, че се притеснявам, искам да съм сигурен дали зараства както трябва.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 20.02.2013 13:18

  Малко е вероятно да сте разместили нещо. Ако гипса не е в ред трябва да се ревизира от ортопед и ако трябва да се поправи. Вероятно са ви споменали за ортопедична шина
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Пресиян | 19.02.2013 23:56

  Здравейте на 08.02.2013 година си счупих 5та метатарзална кост, сложиха ми гипс, казаха да стоя около 30 дена с него. Също така никакво стъпване, но аз карах няколко пъти колата и не усещам болка, но снощи докато си мърдах пръстите на краката усетих болка на мястото и днес докато слизах по стълбите с патериците без да искам леко стъпих на крака. Като си мърдам крака усещам лека болка по-точно пръстите, гипса ми на стъпалото вече не е така здрав и искам да попитам има ли проблем да отида и да ми сменят гипса, на една позната майка и каза след около 20 дена да отида да ми сложат скоба била по-лека и по-удобна, някой ако ми каже какво представлява това. И дали има шанс да съм разместил нещо когато съм усетил тази болка. Не съм стъпвал на крака 1-2 пъти стъпвах на петата. Благодаря предварително.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 10.01.2013 23:12

  Благодаря, успех и на вас!
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Iohanna Petrova | 10.01.2013 22:43

  Благодаря Ви за отговора! Да Ви е успешна и спорна Новата година!
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 07.01.2013 17:20

  Възможно е да се получат известни разлики в находката поради разлика в експонацията при снимане. За това трябва да се погледне от рентгенолог и да се сравни едната с другата снимка.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Iohanna Petrova | 06.01.2013 20:38

  Здравейте, д-р Цончев! Преди месец Ви писах за проблема си със счупването на пета метатарзална кост. Сега отново се появи проблем. Операцията беше направена на 14.11.2012 г. На контролната снимка на 07.12.2012 г. се установи нормален възстановителен процес и образуване на калос. Казаха ми, че още месец трябва да съм обездвижена. Преди два дни направих още една снимка с намерение вече да започвам да стъпвам и да раздвижвам крака. Лекарят ми каза, че на тази снимка не се вижда да е образуван калос и ще трябва да стоя с обездвижен крак поне още две седмици, тъй като имало опасност от рефрактура. Изключително съм озадачена, че на снимката от 07.12 се вижда калос, а на снимката отпреди два дни не се вижда. Обяснението беше, че специално при тези фрактури много често калосът не се виждал. Възможно ли е вече образуван калос да изчезне или да не се вижда на снимката, при положение че на предишната снимка се виждаше. Струва ми се, че времето за обездвижване е по-дълго от нормалното - повече от два месеца. Моля за мнението Ви и да ме посъветвате какво да предприема!
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 13.12.2012 19:01

  Това е чудесно. Успех!
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Iohanna Petrova | 13.12.2012 14:20

  Благодаря Ви, д-р Цончев! Действително, оказа се, че няма усложнения. За собствено успокоение направих снимка, от която се установи, че всичко е наред.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от д-р Цончев | 09.12.2012 23:24

  Щом няма болка вероятно няма някакви усложнения.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от Iohanna Petrova | 05.12.2012 18:37

  Здравейте! Преди три седмици претърпях операция на пета метатарзална на левия крак, малка част от костта беше откъсната и се фиксира с две игли. Нося ортеза. По мое мнение възстановяването протича нормално, но преди два дни, ходейки с патериците, залитнах и стъпах на пръстите на оперирания крак. Не знам дали си внушавам, но имам чувството, че сега когато си мърдам пръстите, сякаш нещо помръдва и там, където е операцията. Иначе не почувствах нито болка, нито пък се получи допълнителен оток. Въпросът ми е дали има опасност фиксираната частица от костта да се е разместила и да се пропукала вече зарастващата кост без външна симптоматика? Трябва ли да отида на преглед и да си направя снимка? Проблемът е, че операцията ми беше направена в друг град и сега ми е напълно невъзможно да пътувам. Викат ме след петнадесет дена. Има ли риск, ако изчакам дотогава? Ще бъда много благодарна, ако получа отговор.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от sea_eagle | 23.04.2011 19:50

  Здравейте, още съм пресен, на 4тия ден от операцията при счупване на 5-тата метатарзална кост на левия крак. Съединени са 3 малки парченца с разни телчета и тн. лека полека се възстановявам от шока и бих искал да попитам какво да приемам за да подпомогна по-бързото заздравяване - калций, напр. на таблетки, някакви други минерали и витамини, освен тези които се съдържат в храните. Наблягам доста на сирене, кисело мляко, плодове. Въобще каквито идеи имате за по-скорошно заздравяване на коста ще съм ви безкрайно благодарен ако споделите. Поздрави, Емо
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от stasy_kl | 21.12.2008 19:26

  Аз също не изпитвам никаква болка. Диагнозата ми е Счупена 4 метатарзална кост. Крака ми е в гипс но мога да стъпвам на него. МОЛЯ кажете ми какво да правя. :|
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от болна | 27.08.2008 11:42

  Имам счупена метатарзална кост но не съм с гипс.Преди 4 години имах счупване на другия крак-ходилото но тогава пи сложиха гипс.доста съм уплашена .гледам да използвам патериците но понякога стъпвам на пета.Утре съм на преглед-8-я ми ден.Има ли някой с мойта болка.Всъност нямам болки.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от raliradeva | 24.08.2008 16:13

  Не е желателно да се вдига крака на висок ток това са стари методики!задължително е да се ходи с по-ниски токове а и по възможност и без такива!глезенна става в положение на пълен шпиц е постоянно отключена и податлива на постоянни травми!В нормална позиция тя е заключена и не позволява девиации!Виж нормалното положение на глезена в анатомията на човека!Аз не виждам там високи токове!А вие?
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от n__n | 14.06.2008 16:01

  ами вие сте късметлии, само с по една метатарзална кост. Аз нямах късмет преди 3 години, беше диагноза 1 кост, оказаха се 3 и чак на 25-ти ден се откри че са и изкривени, шефа ме накара с гипса на работа, носих го 25+15 дни, в пирогов са страшнички травматолозите и допълнителните плащания. Голяма част от леките травми на крак се правят малки операции на мига с епидурална упойка, което се оказва най-добрър избор...да се фиксират такива дреболийки...че с гипса дори в къщи ще ги разместите. много ме боли въпросният крак вече 3 години, знам че костите са зарастнали и предполагам че болките са мекотъканни, вече и свързани с нещо като артрит...крака ми е термометър...боли ме на темп. 37.3 каквато поддържам над 7 месеца, няма нищо общо с разваляне на времето, меките тъкани са непоправими. Моля за съвет, Какво бих могла да направя за това ходило, имам чувство че ми хрупа нещо по ставичките на 3 и 4та метатарзални към плоските костици, за електростимулация ли да се интересувам...ще ме изпече ли защото съм с инфекция или артрит(сутрешна вратна скованост, малко повишени белтъци, AST). Ако има нещо за опериране какъв е риска за нерви или сухожилни връзки. Какви са цените за рентгенография в мултимедиен формат в други болници. Благодаря
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от nadia_9 | 05.06.2008 17:54

  Много ти благодаря за отговора, днес и на мен ми свалиха гипса ( на 26я ден ) и като си видях крачето ми се доплака, доста е отслабнал, а синината си стои. Надявам се с време всичко да се оправи. Веднага започнах да стъпвам на крака, но лекичко с помощта на патериците и повече на петата. Кракът ми обаче доста е изтръпнал. Лошото е че на мен доктора абсолщчно нищо не пожела да ми каже ( много е особен ) и сега не знам кое е добре и кое зле. По този повод ще се радвам на всичко което споделиш. Иначе болничния ми изтича на 10.06, но аз и с гипса си ходех на работа. Ох, много ме е страх. Желая ти скорошно оздравяване.
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от crash | 04.06.2008 15:25

  Ааа, забравих да споделя с вас.. Доктора ми каза да нося обувки с ток от 2 до 4 см (да не е тънък). По този начин мускула, който е между пръстите и глезена - отдолу и отгоре на стъпалото ще държи по-добре костите да зараснат хубаво и по-бързо. Или другия вариант е да се носят добре стегнати обувки или маратонки...
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от crash | 04.06.2008 15:21

  Здрасти nadia, като ми махнаха гипса не си усещах крака около 3 дни. Но това е нормално, предвид факта, че не е извършвал никакви физически усилия 25 дни. Сега вече е ок. Но не мога да стъпвам като хората с този крак. Все още стъпалото ме боли, пък и имам хематоми, които мен ме плашат. Когато ходя (т.е. куцам) ми се схваща целия прасец, тъй като е атрофирал. Като цяло целият ми крак е по-слаб от здравия... Доктора ме посъветва да не ходя на физиотерапия, защото хематомите при мен са по-сериозни и не трябва да си мажа краченце с абсолиутно нищо, тъй като по този начин ще го масажирам малко или много, а не било хубаво... Този петък (06 юни)трябваше да съм на работа, но помолих доктора да ми даде още 1 седмица болничен, тъй като крака още ми отича, ако съм повече от 20 мин изправена. Най-лошото е че няма да мога да танцувам. Не ми забрани фитнес и тичане, но стъпалото не трябва да се движи рязко наляво и надясно в страни, както е при танците :( Няма страшно, ще мине, но болката ще трае поне до края на годината...
 • Re: счупване на 5та метатарзална кост
  от ivanpan | 31.05.2008 14:10

  Здравейте Счупих си въпросната пета метатарзална кост на 19.05.2008 - оказа се че освен съм я счупил, също така съм я разместил.На снимките които си направих следващия ден ясно се видя раздробената кост - оперираха ме на 23.05.2008 - метална пластина помага на коста да зарасне.Нямам гипс което е ОК за мен.Само ми е малко странно как въобще ще си стъпя на крака в края на юли месец...

Напиши отговор
54 намерени, страница 1 от общо 2