Повишен риск от хипертония и артериални заболявания
В момента е 04.12.2023 14:21
Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки | Разчитане на ЯМР
Напиши отговор
-
RE: Разчитане на ЯМР
от д-р Ралица Правова | 21.11.2023 10:48
Като цяло в такива случаи наистина се преминава към артроскопска операция. Въпросът е, че има рехабилитационни протоколи, които дори и при подобен тип уврежданията в продължение на 3 месеца провеждане, могат да бъдат достатъчни, за да намалят значително симптоматиката и проблемът да се реши само консервативно. Но все пак това налага консултация и със специализиран кинезитерапевт във въстановяване на коленни увреди - тъй като има такива, които са тясно специализирани само в травми на коляното и съответно възстановяването им -
от Венци | 20.11.2023 21:25
Здравейте, заключението на ЯМР е: данни за дефинитивна руптура на медиалния менискус (лезия тип 3 по класификацията на Lotysch et al.) в областта на задния му рог. Данни за увреда I-ва степен на медиалната колатерална връзка. Данни за малък участък на слабо изразен костномозъчен едем субхондрално в медиалното тибиално плато. След оглед на снимките ортопедът ми препоръча операция, та въпросът е по така написаното има ли съмнения, че може да се мине без такава? Благодаря! -
от д-р Ралица Правова | 17.09.2023 18:25
Тъй като е описано като лезия и то не вертикална - вероятно става дума за непълно разкъсване - само частично засягане на структурата -
от ALI | 15.09.2023 14:45
Здравейте, разчет на ЯМР - хоризонтална лезия в заден рог на медиален менискус, прекъсваща дорзалния контур, без видимо ангажиране на артикулиращи повърхности. Това скъсване ли означава? -
от д-р Ралица Правова | 21.04.2023 08:51
Хубаво е, че колегите са пуснали образно изследване, за да се огледат добре всички структури. Възпалението има възможност да се повлияе и консервативно - с медикаменти и физиотерапия, по отношение на за излива - не мога да съм категорична, тъй като не знам какво е точно количеството, но като цяло практиката при по-малки изливи е първо отново да се опита консервативно и при неповлияване или голям излив - се налага аспириране с игла. По отношение на мениска - вече ортопедът ще даде най-точно мнение, като е възможно да се наложи и артроскопска намеса. -
от Atanaska Peeva | 20.04.2023 20:02
След ЯМР на колянна става на съпруга ми се установи следното: МР данни за тендинит на четириглавия бедрен муски и инсерционит на пателарното сухожилие. Лезия 3-та степен и частична експулсия на медиалния мениск. Ставен излив и едем на мастната тъкан. препателарно. Декенеративни промени на АСL и латералния-мениск. Сериозно ли е? -
от georgieva | 11.02.2023 18:44
Снимки ще мога да кача в някой от следващите дни. Болката беше само от вътрешната страна, но последните дни ме боли и отпред. Благодаря ви много за отговора. -
от д-р Ралица Правова | 11.02.2023 15:03
Няма данни за частично или пълно разкъсване на менискус, но е налице намален размер на вътрешния край на бедрената кост, там където влиза в колянната става. Болката Ви само от вътрешната страна ли е или цялостно обхваща коляното? Имате ли възможност да качите тук и снимките -
от georgieva | 10.02.2023 15:12
Добър ден! От скоро съм със силни болки в дясно коляно като лекар ортопед постави диагноза увреден менискус. На резултатите от ЯМР пише: Медиален мениск - запазени размери, без сигнални алтерации в преден и заден рог. Латерален мениск - запазени размери и сигнали в преден и заден рог. Оточни перименискални фасцикули. Задна сепарация. Закл. Данни за хипоплазия на медиален бедрен кондил. Може ли някой да ми обясни какво значи всичко това и има ли от какво да се притеснявам? -
от д-р Ралица Правова | 22.01.2023 11:04
По отношение на кистите в някои случаи физиотерапията оказва значителен редуциращ ефект и не се налага оперативна интервенция. Като ако се започне такъв курс - обикновено се препоръчва проследяване през определен период от време(6 месеца до година), за да се види дали нараства кистата. За хипоплазията не мога да дам компетентно мнение, тъй като влиза в ресора на ортопедите - имате ли назначена консултация с ортопед-травматолог -
Разчитане на ЯМР на коляно
от Ett | 20.01.2023 17:58
Здравейте, нямам спомен за понесена травма, от доста време постоянна тъпа болка, която се засилва на моменти. В заключението пише: данни за поплитеална киста на Бейкър. Хипоплазия на медиален бедрен кондил. Дали ще се наложи операция според вас? -
от д-р Ралица Правова | 06.01.2022 20:57
Чудесно, тогава имате време още да запишете час още за утре, вдругиден - за второ мнение. -
от mesm | 06.01.2022 07:47
Да, Ортопедичен хирург... и трябва да взема решение до няколко дни за да ме включат в графика. -
от д-р Ралица Правова | 05.01.2022 19:45
Твърде специфично е, за да Ви отговоря. Ортопедът ли препоръча оперативна намеса? Бих Ви посъветвала да направите и втора консултация, както и да попитате дали не може да се проведе физиотерапия -
Разчитане на ЯМР
от mesm | 05.01.2022 07:20
Здравейте и Успешна година на Всички! Искам да попитам налага ли се операция при този резултат от ЯМР? Травмата е от 09.09.2021 г. Силната болка отшумя, освен при силно изпъване на крака или резки движения... Все още ползвам ортезата, когато се налага по продължително стоене на крака и отока под коляното е видим, но се притеснявам от операция... Прикачвам и резултата от ЯМР Link Благодаря предварително!
Напиши отговор
Eucerin Hyaluron-Filler + Volume Lift дневен крем суха кожа, 50 мл | Еусерин
57.52 лв.
76.70 лв.
Eucerin Hyaluron-Filler дневен крем за нормална и смесена кожа SPF15, 50 мл | Еусерин
57.67 лв.
76.90 лв.