Кои фактори оказват влияние върху клетките с възрастта?
Между 9 и 16-годишна възраст благосъстоянието ни се влошава...
Терапията помага при заболявания, а също така действа релаксиращо
В момента е 24.09.2023 09:48
Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки | счупен глезен
Напиши отговор
-
RE: счупен глезен
от д-р Ралица Правова | 17.06.2022 00:07
Рискът е атрофията, която съм описала и проблеми, които се очакват със сухожилията и връзките -
RE: счупен глезен Магдалена
от Magi | 15.06.2022 16:27
Здравейте Д-р Правова, не сме правили никаква програма с кинезитерапевт не са му препоръчва ли нищо. За тези 6 месеца от които 2 с фиксатори и 4 месеца вече с гипс са направени 3 снимки на рентген и това е. Само казват, че няма калус и трябва да се оперира, а до края на месеца няма свободна дата за операция. Започна да го сърби много и ме притеснява, че се стопли времето и кожата се запарва от този гипс. Пак питам има ли някаква опасност за крака му, защото ще стои още 15 дена с гипс. Благодаря. -
от д-р Ралица Правова | 14.06.2022 23:39
Прави ли някаква програма с кинезитеравт, тъй като за толкова продължително време може да се стигне до значителна атрофия на мускулите и дори отслабване или скъсяване на сухожилията, които впоследствие биха се възстановявали много дълго време -
от Magi | 13.06.2022 17:00
Здравейте, мъжът ми е със счупен крак от 05.12.2021.Беше с фиксатори около 45 дена след което ги махнаха и го гипсираха. Няколко пъти прави снимки и му казват че не заздравява и трябва операция и да слагат плаки. Но все го отлагат та въпроса ми е колко дълго време може да стои с този гипс, защото вече е с него около три месеца и има ли някаква опасност за крака му. Счупването е 5/6 см над глезена. Благодаря предварително. -
от Ангел Илиев | 08.03.2021 14:50
Здравейте на 26.02 си счупих глезена и има отклонение на едната кост с 0.3мм и в Пирогов ми казаха,че по-добре операция но може и шина!Съгласих се на 2-рото и в момента съм с гипсова шина като ми посочиха срок от 45 дни!Ходих днес на контролна снимка тоест на 10-тия ден и глезена от 2-рата снимка е както и на 1-вата от 26.02...Знам,че е само 10 дни след това но не трябва ли да има подобрение за този период и да не стане така че да седя 2 месеца в гипс и накрая нищо?Иначе съм момче на 27 години!Също така от първоначалния оток има спад и сега от бинта се е получил голям луфт и крака ми се движи постоянно като го вдигна или се завъртя има движение което незнам дали трябва да бъде така... -
от ivaila26 | 13.04.2020 21:03
Благодаря много за отговора - ортопеда каза че не е загубен интензитета на стъпалото и би трябвало да мога да го раздвижа в къщи сама. Впледвид Коровавирусовата ситуация преди около седмица дойде рехабилитатор в къщи на двора ???? показа ми какво трябва да правя и ми даде разни помагала за раздвижване. Според мен е раздвижен глезена около 60- 70% ( не съм доктор обаче - казвам само как ми изглежда като го сравнявам със здравият). Кога според вас мога да започна да опитвам без патерицата? Разбирам че засега трябва да съм с нея. Благодаря още веднъж и хебава вечер. -
от д-р Ралица Правова | 13.04.2020 10:31
Стъпването трябва да бъде отново с патерици, но постепенно да се увеличава тежестта върху крака. Освен това трябва да се правят и упражнения на мускуалтурата на крака, особено ако все още оттича. Назначиха ли Ви и физиотерапия? -
от ivaila26 | 10.04.2020 16:20
Здравейте. Преди 43 дни след ПТП съм със счупен глезен - вътрешен медиален малеол. Бях с гипс 35 дни - ортопедът каза че няма нужда от операция тъй като няма разместване. Казаха ми от 7 до 10 дни след свалянето на гипса да не стъпвам. Днес е 8 ят ден, не ме боли - мога ли да започна да стъпвам и ако да с какво натоварване??? Благодаря предварително и хубав ден!!! -
от Доц. д-р Цончев, дм | 05.04.2020 18:30
За такава фрактура, толкова метал и реално 3 операции е по-скоро нормално. -
от Sabrina | 05.04.2020 11:32
Здравейте, Преди година си счупих фибулата ниско при глезена и разкъсах сухожилието от вътрешната страна на глезена. Наложи се да ме оперират, сложиха ми платка и 6 винта. Махнаха най-дългия, който фиксираше целия глезен 3 месеца след операцията и 6 месеца след това извадиха всичко останало. Няколко дни слуд операцията ми се получи леко подуване в горната част на раната е докторът ми каза, че е заради някое от вътрешните кончета и да правя промивки и ще мине. Така и стана, но вече минаха 2.5 месеца след опрерацията и все още имам болка в прасеца от външната страна по продължение на фибулата, по-скоро в мускула. Това нормално ли е? -
Re: счупен глезен
от Доц. д-р Цончев, дм | 26.03.2018 22:30
Дръжте гипса поне 40 дни, ортеза след това. -
от Селяхтин Юсеин | 26.03.2018 13:56
Здравйте аз съм от Кърджали на 35 години мъж.преди 15 дена след падане от кросов мотор си счупих глезена по-точно фибула ниско долу до глезена.Въпроса ми е тъй като посетих няколко травматолога всички препоръчаха само гипс без операция и в момента съм гипсиран,нямам вече оток на крака нямам болки всичко е наред.Но съм объркан единия доктор ми казва 45 дена в гипс а другия 30 дена.вто и снимки които са направени с интервал 1 ден 7 ден и 12 ден блгодаря.Също може ли на 25 ден да сваля гипса и да сложа ортеза. Link Link Link -
-
Счупен глезен
от mirem_838383@abv.bg | 07.03.2018 21:44
Здравейте преди 10 дена си счупих глезена наместиха го и ми сложиха гипс.На първата снимка всичко беше наред.Вчера бях на контролен преглед и лекаря ми каза че имам фрактура малеоли фибуларис декстра с лека дислокация и сублуксация на ставата.Препоръча ми операция другия вариант е да зарасне така.Не искам операция какви могат да бъдат последствията -
от Borislav | 09.02.2018 18:20
Здравеите счупих си глезена костта fibula при падане на 6.12.2017 след операция и поставяне на планка и винт костта зарастна нормално.45 дни бях със гипс След махане на гипса имаше оток на 52 рия ден ми махнаха винта. Отока продалжава а от вътрешния страна на глезена усещам болка и при стъпване усещам напрежение -
от Д-р.Хинкова | 24.02.2008 12:50
Рехабилитацията започва след като напълно се възстановил крака от опрацията .Не е необходимо да сте в лечебно заведение.Ако нямате рани под гипса,няма нужда да се мажете с нищо! -
от nikolai71 | 24.02.2008 10:24
Благодаря Ви за отговора, д-р. Хинкова! Лекарят, който ми направи операцията каза, че след сваляне на гипса е необходим период от 7 до 10 дни до започване на рехабилитация. Аз не разбрах защо въпреки, че попитах. Притеснена съм, че периода на възстановяване може да се удължи, което ще доведе до проблеми с работата ми. Не ми се иска да създавам проблеми на колегите си с продължително отсъствие. В Панагюрище има рехабилитатор, но той често отсъства и за сега не съм се консултирала с него. Вероятно на 28. 02. 2008г. ще ми свалят гипса и Бих искала да Ви попитам: - Необходим ли е по някаква причина период от 10 дни до началото на рехабилитация? - Необходимо ли е да приемам лекарства /да използвам някакви мехлеми или кремове/ след сваляне на гипса? - Рехабилитационната програма изисква ли използване на специализирана медицинска апаратура, поради което да е необходимо да престоявам в болнично заведение /санаториум/? - Възможно ли е да правя някакъв комплекс от упражнения в домашни условия, което евентуално ще ми позволи да ходя на работа поне през ден? Предварително Ви благодаря и се извинявам в случай, че въпросите ми са наивни или силно амбициозни, в предвид тежестта на фрактурата! -
от Д-р.Хинкова | 20.02.2008 18:52
След такава тежка фрактура с метална остеосинтеза,раздвижването-поне в началото трябва да става под контрол на рехабилитатор!Нямате ли такъв в Пнагюрище? -
счупен глезен
от nikolai71 | 18.02.2008 10:36
Аз съм от Панагюрище и съм на 47г. На 25.12.2007г претърпях операция на глезена на ляв крак след поставена диагноза: ФРАКТУРА ТРИМАЛЕОЛАРИС КРУРИС СИНИТРА, без съдов и неврологичен дефицит. По време на операцията е извършено открито наместване с вътрешна фиксация - тибия и фибула с помощта на 4 бр. кортикални винта. За съжаление не съм на ясно какво трябва да направя след сваляне на гипса. Моля Ви да ми обясните какво трябва да предприема след сваляне на гипса, за да мога да се възстановя за възможно най- кратък период от време! Предварително Ви благодаря.
Напиши отговор