Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки | Счупена 5-та метакарпална кост

Напиши отговор
  • RE: Счупена 5-та метакарпална кост
    от 007 | 15.09.2023 11:28

Същите болки от преди една година , да резервация ми направиха срязаха ми Коста и ми сложиха титанов имплант ортопед който ме оперира е микрохирург на ръце ,след операцията ми каза че съм имал парче метал в Коста от първата операция,каза ми че какъвто проблем съм имал го разрешил ,интересното е че ръката ми когато е в покой болката намалява ,станали от леглото веднага започва тази непоносима болка, операцията не ме боли толкова колкото тази човъркваща болка, немога да разбера защо е така
    от д-р Ралица Правова | 15.09.2023 08:49

От колко време са болките и в Турция реоперация ли направиха? Другият въпрос ми е затова дали е давана някаква терапия за нервната тъкан - тъй като може да има временна реакция, която се облекчава, особено когато се проведе в началото, но има значение, дори и след по-дълго продължила, хронифицираща болка. Ортопед, занимаващ се конкретно с хирургия на ръка ли избрахте, тъй като в България - професор Кътева се занимава тясно специализирано и съответно и със следоперативните усложнения. След това се провежда и рехабилитация, която е с кинезитерапевти, които също са тясно специализирани с ръка
    от Рекс | 13.09.2023 12:31

Направих си 4 емг та там не установяват че нямам засегнати нерви , дори ми направиха ново изследване ямр и там не се вижда че имам засегнати нерви след операцията попитах ортопеда да ли имам проблем с улнарния нерв , той ми отговори че всичко ми е наред,пръста ми бил зарастнал на криво претискало нерва и сухожилието и съм имал парченце метал устанало от първата операция затова ме е боли ,вече незнам на кого да вярвам ,според мен това не е нормално непрекъснато да ме боли и да имам пробождащи болки , от известно време започна да ме боли и китката ,затова предприех да отида в Турция да ми излекуват ръката но аз станах по зле и се отчаях още повече
    от д-р Ралица Правова | 09.09.2023 20:11

Описанието е като за невропатна болка, поради нараняване на клон на нервите, които преминават. С какви медикаменти са опитвали да намалят болката, защото има конкретни, които действат при невропатна болка, така че да се потисне и патологичната верига към мозъка, защото характерно за хроничните болки - говоря с години е, че започва да се формира памет и в един момент, дори да не е налице стимул на дразнене - могат да са налице
    от 007 | 09.09.2023 18:08

Здравейте, преди една година си счупих пета метакарпална кост ,оперирахме но операцията не бе успешна имам постоянни болки които не се издържат вече , отидох в Турция на преглед и там ми казаха че трябва нова операция, оперирахме преди 6 дена сложиха ми имплант но тези болки все още ги изпитвам просто са непоносими имам бодящи и парещи болки в ръката и в китката болката отива до лакътя , това нормално ли е д-р Ралица защото много се претиснявям да не съм станал по зле
    от д-р Ралица Правова | 24.08.2023 11:04

Със сигурност първо консултация с хирург на ръка - една от добрите специалистки е професор Кътевска, тя се занимава конкретно само с проблеми с ръката. За съжаление е в София и не знам да прави консултации в други градове, но Ви трябва тесен специалист при описаните вече промени, тъй като ръката е една от малкото области с доста фина хирургия и налага тясна специализация. Освен това тя работи с кинезитерапевти, които са също тясно специализирани само с ръка - съответно и упражненията, както и изготвянето на индивидуални ортези ще бъде прецизирано. Но все пак е възстановимо
    от 007 | 23.08.2023 18:33

По моя случай какво трябва да се направи, този проблем чрез операция ли се оправя или лекарства ,моляви кажете си мнението по моя въпрос
    от 007 | 23.08.2023 18:30

Здравейте,преди година си счупих метакарпална кост на дясна ръка след което последва операция ,фиксация с две игли която тази операция не бе успешна пръста ми зараства на криво ,след премахването на иглите болките се засилят които вече не се издържат постоянно ме боли сърби, също така имам болки в китката , цвета на кожата на ръката ми потъмня ,от самата операция имам скъсена и задебелена кост направих си ямр след което ми препоръчаха да си направя скенер , преди два дена си направис скенер и там установяват че ставната междинна на петаметакарпофалангелна става е с неравномерно стеснена става междинна катоарриколиращите повърхнини са с нарушена конгруетност и патологичен линеен контур.петаметакарпална кост е с леко променена конфигурация на базата но се отчита значителна репарации спрямо МР .няма видими лезии проследява се ограничена остеосклероза и малки остеофити .Вторична артроза на петаметакарпофалангелна става с ограничена деформация на основната на метакарпална кост Х
    от раши | 08.07.2023 20:13

здравейте, препоръчайте ми добър ортопед на ръце в Варна ,София или в Плевен благодаря предварително
    от д-р Ралица Правова | 10.04.2023 08:39

При засегнат нерв - неврохирург, д-р Едвин Васви за Варна
    от Рекс | 09.04.2023 10:29

При какъв лекар трябва да отида за моя проблем, др Ралица при ортопед или неврохирург
    от Рекс | 07.04.2023 17:07

Препоръчате ми някой добър неврохирург или ортопед в Варна , който да си разбира от работата ще ви бъда благодарен
    от д-р Ралица Правова | 06.04.2023 10:19

Niki_tailor - ортезите са все по-препоръчваният вариант, защото освен това могат да се отстраняват и кожата да се почисти. Позволяват и контрол върху стягането - защото първите дни може да има оток, а след като той намалее - гипсът да започне да се усеща по-широк и не толкова плътен по структурата на ръката. Съответно те са и по-скъпи като вариант. Качете снимките и ще ги огледам, може да качите и разчитането от рентгенолог. Освен това след като се направи повторна снимка на 3-4 седмица, за да се види дали се формира добре костен калус - ще се прецени кога да бъде и свалянето, след което е добре да започне и рехабилитация, за по-бързо възстановяване на връзковия апарат и мускулите
    от д-р Ралица Правова | 06.04.2023 10:15

Arro - остават същите ми насоки - с мануални терапии за отпускане на структурите и физикална терапия, в случай че медикаментите не водят до облекчение. Ако от тях също няма ефект - се пристъпва към следващо стъпало - оперативна интервенция. Все пак ако пациентът желае - може да бъде прескочено стъпалото с рилийз на тъканите и да се пристъпи към диретна хирургична намеса.
    от Niki_tailor | 06.04.2023 01:16

Здравейте. Преди от дни майка ми е със счупени 3-та и 4-та метакарпална кост на лявата ръка. Поставен и е гипс от олекотения, син е на цвят. Искам да попитам дали е възможно да се смени гипса със протеза, която е с метални пластини, за да и е по-леко преминаването на възстановителния процес. Дали няма да има проблем или усложнения ако се замени гипса с подобна шина( протеза). Качвам и снимка, за да видите типа и мястото на счупване , и ако не Ви притеснявам да ми дадете съвет какво да правя. Благодаря Ви предварително.
    от Рекс | 05.04.2023 11:57

Вече 8,месеца търпя тези болки направих си емг и там установиха че имам предкоренчева увреда C7,C8 казаха ми че нямам проблеми с улнарния нерв ,чудесе дали да се оперирам отново защото много ме е страх да не стана по зле от това което съм
    от д-р Ралица Правова | 02.04.2023 22:00

В повечето случаи оперативната интервенция е на последно място при определяне на терапия, но когато консервативната терапия не помага - наистина остава само тя, особено когато нарушава и качеството на живот - води до безсъние и проблеми с работоспособността. За възстановява - в някои случаи при по-продължително обезболяване и регенериране на нерва се довежда до благоприятен изход от състоянието
    от Рекс | 02.04.2023 19:15

Благодаря за съвета, но забравих да ви кажя че и рехабилитация съм правил, помогна ми малко за силата на ръката ми но за болките не съвсем , искам да ви попитам след като имам засегнат нерв , възтановявали се с времето или трябва да потърся оперативна намеса която ми предлагат
    от д-р Ралица Правова | 30.03.2023 08:27

Наистина на първо място е физиотерапията, но когато не е налице ефект - възможност за редуциране на симптомите и възстановяване към нормалното състояние дават мануални техники като Боуен терапия и остеопатия. Бих Ви насочила да потърсите специалист, защото при Боуен се въздейства върху фасцията, но така се оказва ефект и върху мускулите и нервните структури, лигаменти, които в една или друга степен се засягат заедно при оперативни техники. Често може да е налице спазъм на група от мускули или единични такива, а при техниките на мануален рилийз се позволява отпускането им и съответно намаляване на симптомите от съседни структури
    от Рекс | 29.03.2023 17:52

Здравейте, преди 8 месеца си счупих 5 метакарпална кост, оперирахаме с 2 игли .Засегнаха ми частично раскъсване на флексарно сухожилие и нерв имам постоянни болки , проведох вече 4 сесии на физиотерапия магнит, електростимолатор,ултра звук, ударна вълнова терапия но ефект нямам , тези болки които испитвам не отшумяват , ще ви бъда благодарен да ми кажете вашето мнение, по скоро един съвет
    от Бойко | 08.03.2021 18:37

Здравейте, На 14.02.2021 г. след силен удар с юмрук в твърда стена контузих дясната си ръка. Последва масивен отток и силна болка. Посетих ортопед на 16.02, 23.02 и 03.03. В първите два случая бяха извършени и рентгенографии, профил и фас. Двамата прегледали ме ортопеди заявяват, че няма счупване. След спадане на оттока, обаче основите на 4-та и 5-та метакарпални кости ясно са променили позициите си във вертикална посока. Тоест стърчат над останалите с близо сантиметър. Движа пръстите си нормално. Но имам болки при всяка употреба на ръката. Между самите две кости и в китката. Лекарите предполагат оправяне за около 40 дни. Друг предположи и наличие на хематом. Липсата на точно мнение, издутите кости и болките продължаващи вече близо месец ме притесняват. Дали ще отшумят и издутият участък ще изчезне. Трябва ли да се проведе изследване с ЯМР? Говорим за една от най-важните за дейността на човек части на тялото.
    от Scarface | 21.01.2020 13:46

Да определено ще отида на физиотерапия.Благодаря ви.
    от д-р Ралица Правова | 21.01.2020 10:31

Да, напълно нормално е да има оток, тъй като обездвижването не позволява пълното изпомпване на кръвта и кръвотокът е затруднен в някаква степен. Поради тази причина е важно раздвижването и има първостепенно значение, но методите нафизиотерапията допълнително ще съкратят периода а възстановяване. Много добър ефект има магнитът, заедно с лазерна процедура. Но освен това ще Ви направят комплекс с упражнения за пръста. Физиотерапията има значение и затова да не остане контрактура и обездвижването на пръста да остане частично за цял живот.
    от Scarface | 20.01.2020 16:17

Здравейте октомври месец си счупих същата кост гипсираха ме стоях един месец с гипса но като го свалиха костта беше зараснала на криво след това ходих да я счупят на ново и ми направиха операция с игли преди два три дни ми махнаха иглите та въпросът ми е нормално ли е да има оток и малкия пръст все още да е обездвижен а и доцента който ме оперира не ми каза да ходя на физиотерапии и ако всичко е наред колко време ще е нужно до пълно възстановяване за тренировки. Благодаря ви.
    от д-р Ралица Правова | 10.11.2019 21:26

Колко време след фрактурата свалиха гипса? Има ли оток?
    от Cvetan | 10.11.2019 15:01

Забравих да кажа,диагнозата е Периостален калус
    от Cvetan | 10.11.2019 14:56

Здравейте, Свалиха ми гипса след фрактура на 5 метакарпална кости минаха 3дни,а продължава да ме боли и искам да попитам колко дълго ще ме боли,и кога ще се върна към старата експлътация на ръката?
    от Жулиан | 13.04.2019 15:42

Много Ви БЛГОДАРЯ за отговора! Силно се надявам нещата да се случат, както казвате. Прощавайте за закъсният израз на благодарност.
    от Доц. д-р Цончев, дм | 21.03.2019 21:31

Според мен всичкок е наред. Отокът постепенно ще спадне.
    от Жулиан | 19.03.2019 14:08

За по-сигурно пак ще ги кача Link Link Link Link
    от Жулиан | 18.03.2019 22:14

Надявам се вече всичко да е наред с "прикачването".
    от Жулиан | 18.03.2019 22:11

Link Link Link
    от Жулиан | 18.03.2019 21:45

Link
    от Жулиан | 18.03.2019 21:10

Благодаря Ви за отговора! Това са снимките за първи път качвам снимки по такъв начин, надявам се да е наред всичко ( със снимките).
    от Жулиан | 18.03.2019 21:04

IMG_20190307_144356VyDssVpE8vyRVBsRkCNR1552935019_sredna IMG_20190307_144349LnoRxyn31jeNz3tCxL7h1552934403_sredna IMG_20190307_183624aWb7z57VbUuyCXNJJKN81552935785_sredna
    от Доц. д-р Цончев, дм | 16.03.2019 03:42

Качете я на някой сайт за безплатно качване на снимки и дайте линк, ще погледна...
    от Жулиан | 11.03.2019 23:45

уфобно = удобно (Д, а не Ф)
    от Жулиан | 11.03.2019 23:41

П.С. Незнам как да прича "снимка" тук. Бихте ли ми дали имейл, е ако е уфобно?
    от Жулиан | 11.03.2019 22:43

Здавейте! На 25 януари (2018г.) счупих 5ти метъкарпал. После бях в гипс до 21 февруари. Сега съм на физиотерапия една от рехабилитаторите още първия ден ми каза, че коста е зарастнала на криво. Напрах рентгенова смимка показах я на ортопеда той каза, че всичко е наред после говорих и с лекуващият ми лекак от физиотерапията и тя ми каза, че всичко е наред. Незнам да ли е наред или не. Днес казах на рехабилотатора, какво ми е казъл ортопеда, че това ( топче ) ще се резорбира и ще се оправи, но тя беше скептична. Към момента незнам каква е истината и могали нещо да направя? Благодаря Ви птедварително за отговора!
  • Re: Счупена 5-та метакарпална кост
    от Доц. д-р Цончев, дм | 13.09.2014 18:55

Лекуващия лекар назначава снимките, той решава. Доколко и как ще се възстановите е въпрос на бъдеще, но обикновено ако не е тежка фрактурата в рамките на месец зараства.
    от Andrei | 12.09.2014 19:54

Здравейте. В момента съм със същата фрактура и съм с гипс и искам да попитам няколко неща: Нормално ли е всяка седмица да ходя на ренген, при условие, че "всичко е наред"? След свалянето горе - долу колко време ще ми трябват да я възстановя? И ще мога ли да тренирам пълноценно във фитнес залата след възстановяването? Благодаря предварително!
    от Доц. д-р Цончев, дм | 19.12.2012 13:40

Ще отшуми не се притеснявайте.
    от Цветан Шарков | 19.12.2012 12:01

Благодаря за отговора! Наистина с всеки ден е по добре положението. Вече не изпитвам трудност и при шофиране, дано всичко да отшуми по бързо.
    от Доц. д-р Цончев, дм | 18.12.2012 04:32

По принцип 20 дни са досаттъчни за да зарастне подобна фрактура. Така както описвате състоянието вероятно всичко е наред и след няколко дни ща раздвижите напълно пръстите.
    от Цветан Шарков | 17.12.2012 00:19

Ами това са ми първите и единствени снимки направени в деня на гипсирането. На мен затова ми стана чудно че ми каза на 25-тия ден да сваля сам шината и не е нужно да се снима пак. И каза ако имам нужда да взема направление от личната да ходя да я раздвижват. А сега един ден след като съм без шина вече е малко по добре боравенето с ръката, безименния го движа почти свободно, малкия само е малко скован. Усещам напрежение в последната става към дланта и ме е страх да го насиля. Съвсем леко ми е подуто точно на счупването и самата ръка ми се струва малко по твърда там, но като го натискам няма болка. Само тази става с кокалчето ми се струва че не е добре, там е бил и удара при счупването.
    от Доц. д-р Цончев, дм | 16.12.2012 16:57

Малко по малко ще ги раздвижите. Докторът гледал ли е последните снимки?
    от Цветан Шарков | 15.12.2012 23:02

Пиша от този ник, защото не мога да влезна с другата регистрация влезнах през facebook а сега не става :)
    от Цветан Шарков | 15.12.2012 23:00

Благодаря за отговора, свалих шината преди има няма 2 часа, няма подуто и нищо не ме боли, но двата пръста които са били в гипс (малкия и безименния) едвам ги свивам до половината като схванато го чувствам и ме е страх да го свия ръката в юмручен захват. И кокалчета на тези два пръста не се виждат като ги свия до половината тогава почват да си личат. Не знам дали са нормални тия неща никога не съм чупил нищо преди. Пускам снимките още веднъж като линк, понеже не се показват целите. Link Link
    от Доц. д-р Цончев, дм | 15.12.2012 18:29

Щом ръката е добре, няма болка или оток няма нужда да се прави нова снимка
  • Счупена 5-та метакарпална кост
    от Цветан Шарков | 15.12.2012 00:48

Здравейте преди 24 дена си счупих 5-та метакарпална кост на дясната ръка. Сложиха ми гипсова шина за 25 дни, ходих на един преглед след 7-мия ден не са ми правили 2-ра снимка и ми казаха на 25-тия ден сам да си махна шината и нямало смисъл от снимка. На мен ми се струва странно иначе нямам никакви проблеми с ръката, но все пак дали да направя в понеделник? Това са снимки на ръката направени в деня на счупването, преди шината. На 2-рата снимка съм приближил счупването. Link alt="Link /> Link alt="Link />

Напиши отговор