Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки | Незарастваща оперативна рана

Напиши отговор
 • RE: Незарастваща оперативна рана
  от д-р Ралица Правова | 01.06.2022 17:39

  Имате ли възможност да качите снимка?
 • RE: Незарастваща оперативна рана
  от Greg | 01.06.2022 15:33

  На 17.05 ми оперираха глезена, поставяне на синдесмални винтове. На 31.05 ми свалиха конците и раната от най долната част започна да сълзи с отделяне на лимфна течност, нормално ли е и на какво може да се дължи?
 • RE: Незарастваща оперативна рана
  от д-р Ралица Правова | 02.11.2021 13:05

  Ако са имали причина и е имало някакъв проблем - е възможно да се наложи, след като са оставени толкова рехави, както казахте. Но като цяло практиката е да не се налага повторно процедурата със зашиването
 • RE: Незарастваща оперативна рана
  от Кевсер | 29.10.2021 21:51

  Благодаря за отговора! Да намаля! Но защо е толкова "рехав" шева? Сега се налага отново зашиване. Нормално ли е?
 • RE: Незарастваща оперативна рана
  от д-р Ралица Правова | 18.10.2021 21:53

  Кървенето започва ли да намалява. Обикновено се замества със "сълзене" на белезникаво-кръвенист секрет
 • RE: Незарастваща оперативна рана
  от Кевсер | 17.10.2021 21:21

  Здравейте, оперираха баща ми от спукана язва на 6.10, на 14.10 след отваряне на раната се наложи втора операция с поставяне на платно. Нормално ли е раната все още да кърви? Обяснявайки ни че шевовете са умишлено рехави?
 • Re: Незарастваща оперативна рана
  от Доц. д-р Цончев, дм | 20.11.2012 20:38

  Моля, успех!
 • Re: Незарастваща оперативна рана
  от Петър Петров | 14.11.2012 12:50

  Благодаря Ви д-р Цончев!
 • Re: Незарастваща оперативна рана
  от Доц. д-р Цончев, дм | 14.11.2012 12:26

  Точно към метала ми се вижда малко вероятно, но е добре да се направи преглед с алерголог ако този сърбеж продлжава. Така, както описвате състоянието - ще зарастнат раните, то избягвайте голямо натоварване на крака, защото макар и фиксиран и зарастнал, трофиката на тъканите е нарушена, такова е мястото и вероятно пак ще отича.
 • Re: Незарастваща оперативна рана
  от Петър Петров | 13.11.2012 15:25

  Благодаря Ви за отговора д-р Цончев! В неделя един хирург ми издърпа с щипци конеца, който излезе с много голямо усилие, защото с него са били зашити част от лигаментите, които предполагам сега са разкъсани. Малко ме заболя и доста прокърви, но още на другата сутрин предишния теч вече го нямаше и сега само леко просълзява, а раната видимо взе да намалява диаметъра си. Обясниха ми, че това е често срещан случай защото тъканите около глезена са тънки и трудно покриват вътрешните шевове, които би трябвало да се резорбират от организма, но на практика почти винаги оставали цели конците. След това обяснение разбирам, че хирургът не е виновен за ситуацията и мисля, че скоро ще забравя за този проблем с незарастването на оперативната рана на тибията. Предстои ми в края на месеца друга операция, на фибулата (вече наближават 9 месеца от травмата). Там са 6 винта с плака. Като цяло съм доволен от общото състояние на глезена ми в момента, мога да ходя бързо и без накуцване няколко километра, но веднага след това глезена ми страшно много отича и боли, а ако съм ходил повечко - започва да се възпалява ставата и докато отшуми възпалението минава почти седмица. Това нормално ли е? Също така ползвам предписан от рехабилитатора ми ластичен чорап от тези, които се използват при варикозни състояния, в моя слуай, за да се предотвратява отока. Наистина отока е много по малък и това ми позволява да работя, но се появи друг проблем, след изваждането на винта в тибията, в съчетание с неарастващата оперативна рана - става дума за това, че лимфната течност избива под кожата, която се подува като множество малки и големи мехури, които се пукат и текат. Вече няколко пъти епидермиса се смена в този участък около счупването, а понякога под мехурите не успява да се заздрави новия слой и прокървява. Това ще отшуми ли с времето? И още един въпрос, с който надявам се няма да Ви обременя, но в кабинетите, които съм посещавал лекуващите лекари не ме оставят да питам, прегледа трае около 2-3 минути и е почти формален. Та въпроса ме е следния: появи ми се силен сърбеж по цялата кожа на тялото, малко след операцията, освен този, който се появява около отока вечер заради лимфата. Подозирам, че става дума за алергична реакция към метала на остеосинтезата, възможно ли е да е така (алергия)?
 • Re: Незарастваща оперативна рана
  от Доц. д-р Цончев, дм | 12.11.2012 18:14

  Възможно е конецът да е виновен за това състояние на раната, добре е оператора да го погледне, но предполагам че ще се оправи. За състоянието на здравеопазването ни и аз имам доста забележки но за съжаление нищо не мога да направя освен аз самият да се държа подобаващо и на ниво.
 • Re: Незарастваща оперативна рана
  от Петър Петров | 10.11.2012 21:27

  Ново развитие на нещата. Разчоплих раната със стерилни игли и се показа бяло връхче, което заприлича на хирургичен конец. Опитах да го издърпам с пинсети и наистина се оказа конец, който обаче не помръдва и имам усещането, че е пришит към съединителната тъкан около ставата. Странното е, че конеца се подава от средата на разреза, там, където вече се е сраснала ръбцовата тъкан, т.е. не е останка от външните шевове, белезите от отворите на които са на по 5 мм отстрани на разреза. Допускам, че края на конеца едва сега "изплува" на повърхността на кожата и заради това постоянно раната сълзи, кърви и боли. Знам, че на лекарите тук ще се стори налудничава ситуацията, която описвам, и че прибягвам до самодиагностициране и самолечение, но ходене ми по кабинети не даде особен резултат (на два пъти ми отказаха преглед и дори не ме изслушаха, при условие, че съм здравно осигурен). Ще спестя подробностите, но някак усещам, че набирам гняв, който ми е все по-трудно да подтискам. В същото време знам, че трябва да съм благодарен на същото това лекарско съсловие, защото без него ще е още по-зле за всички. Странно ми е безразличието и отегчеността, изписани на иначе културно изглеждащи лица!? Докато лежах след операциите в болницата видях много грозни неща, внимание се обръща предимно на хората с пари или с връзки, сестрите се държаха изключително грубо и неотзивчиво с възрастните хора и бедняците от селата. Съжалявам, че пиша всичко това...
 • Незарастваща оперативна рана
  от Петър Петров | 10.11.2012 16:36

  Здравейте, мисля, че имам проблем... Почти два месеца ми тече кръв и лимфа (след сравнително малка операция на глезена - 4 шева). Предисторията е следната: през март получих спортна травма (бималеоларна фрактура) малко над глезенната става. Веднага бях опериран и фиксиран с остиосинтезни материали (шина и седем винта). Мисля, че добре срастнаха костите, сега ходя стабилно и без накуцване след разгрявка, обаче преди два месеца ми извадиха единия винт (единствен) от големия малеол (миграцио клави). Оттогава постоянно тече в средата на шева, предимно кръв, предполагам, че при отока през деня се разкъсват и не могат да зарастнат определени зони от разреза. Отгоре на кожата се оформи нещо като "око" с приблизителен диаметър около 6 мм, над което постоянно се образува коричка коагулирали кръв и лимфа, които се отлюспват след известно време и процеса се повтаря пак от начало до безкарай... Мисля, че вече е хронична незаздравяваща рана. Ходих на преглед, но дежурния лекар отказа да ме преглежда защото не ме бил оперирал той. Този, който ме оперира втория път (за миграциото клави) беше много млад (приблизително 25-26г.) и допускам, че не е с много голям опреативен опит, затова моля за допълнително мнение, а иначе задължително ще се срещна с него за консултация. Освен това ми предстои скорошно изваждане на останалите 7 винта от малкия малеол, а още не ми е зарастнала раната от другата страна. Питам всичко това, защото се чувствам в "небрано лозе" - ходих в Хирургиите за консулация, но засега не е изяснена ситуацията. Според мен всичко трябваше да е зарастнало отдавна, още повече, че при първата операция, с много повече шевове, ми срастнаха и загладиха напълно за около 10 дена, без течове. Не съм диабетик, спортувам, 41 г., нямам съпътстващи заболявания... Благодаря за вниманието!

Напиши отговор