Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки | Скъсан менискус

Напиши отговор
  • RE: Скъсан менискус
    от д-р Ралица Правова | 06.10.2022 23:19

Бих насочила също към изчакване с ортеза - но след това задължителен вторичен преглед при колегата, за да се види дали всичко е възстановено и да започне физиотерапия
    от Monika | 04.10.2022 15:23

Здравейте, ще съм благодарна, ако ме насочите и дадете съвет: Резултат от ЯМР:Непълна лезия на латералния мениск. Оток в предна кръстосана връзка! Единият лекар казва 30 дни обездвижване с ортеза, другия 100%операция! Благодаря!
    от kiko81 | 04.10.2021 11:57

Krassi Mira...Мойто скъсване е същото,но аз имам и скъсани ретикулуми.Как ти е коляното към днешна дата.При мен след продължително ходене усещам болка
    от Krassi Mira | 24.09.2021 21:23

При мен ЯМР показва непълна руптура на заден рог на медиален мениск след травма. След близо 2 седмици усещам подобрение на коляното.Искам да попитам има ли шанс да избегна артроскопия, която ми препоръчват. Притеснявам се, че операцията е ненужна.
    от kiko81 | 07.09.2021 00:38

Здравейте,някой може ли да каже,това скъсан менискус ли е или не?Мрт находка:заден рог на медиален менискус схоризонтална лезия без да достига до артикулиращите повърности-хронични промени.Благодаря!
    от Поли | 16.08.2021 13:21

Днес ходих на ЯМР и в заключение пише "инкомплетна лезия на медиалния менискус 2 ст. Утре ще ходя отново на ортопед, но от прочетеното тук оставам с впечатление, че от операция няма да се отърва. Уча в професионално балетно училище и след един месец ще съм 12 клас. Ако се окаже, че не мога да танцувам, това ще ме съсипе окончателно...
    от Георги Петров | 20.05.2021 20:38

Моя скъсан минискус оперира др.Динко Хубенов сега коляното ми е много зле изключително нестабилно е и болките продължават
    от Доц. д-р Цончев, дм | 15.01.2021 18:59

Любомире - към днешна дата как е коляото и какво направихте по въпроса?
    от Любомир Димитров | 14.01.2021 19:07

Здравейте днес при качване в колата. Си извъртях кракът доста и капачката ми прескочи сякаш се обърна. След това през деня ходех но ме наболяваше при сгъване и опиране на кракът. 2 часа след това Тръгнах да качвам стълби и ме заболя много силно до 15 мин коляното ми се беше подули двойно. В момента го налагам с лед и е ъпсурт да стъпя н него. Боли ме отпред под и от ляво на дясното коляно. Утре съм н личен лекар за преглед и направления? Дали е скъсан минискус? И какво се очаква д правя?
    от Mem | 27.08.2019 23:24

Здравейте, след направено ЯМР и консултации с ортопеди, в заключение на ЯМР е дисторзио на ПКВ и хондромалация на пателата. След месец болки и опит за физиотерапия, мнение има за скъсан заден рог на менискус. Въпросът ми е в ЯМР не е описано такова заключение, възможно ли е да е това диагнозата?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 27.08.2019 18:49

Това го коментирах по-горе
    от Mollova | 27.08.2019 14:36

Здравейте, преди 3 год. ми правеха операция ,скъсани минискуси и пластика на ПКВ. От около месец крака започна да ми се схваща ,от мястото на операцията излиза нещо като гной. Званях на доктора който ме оперира, но не вдига. Ако някой има подобен проблем моля да пише.
  • Re: Скъсан менискус
    от Доц. д-р Цончев, дм | 18.07.2016 01:24

Каква травма сте претърпели?
    от Atanas | 11.07.2016 09:08

Здравейте, вчера бях на ЯМГ и заключението в диагнозата е: Увреда на задния рог на медиалния менискус 1-2степен. Въпросът ми е увреден какво ще рече, същото като скъсан ли го тълкуват и оперативното лечение неизбежно ли е?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 18.05.2016 21:56

Не е толкова рядка травма, случва се при такива спортове... Трябва да се види ставата - ако има скъсана връзка трябва да се възстанови и ако има разкъсан менискус вероятно ще трябва също да се помисли какво да се прави по въпроса в зависимост от ЯМР находката.
    от Николай | 12.05.2016 10:56

Синът ми е фитболист на 16 години . Преди 3 седмици по време на мач , при единоборство за една спорна топка противник падна на подбедрицата му в гръб . Положението на крака бе леко сгънато понеже беше в крачка . Синът ми се хвана за коляното и не можа да продължи . Болката беше остра и силна , движението в ставата беше ограничено но нямаше видим оток . След два три дни болката отшумя и подвижноста на стават се възвъръна . Имаше само лека болка при крайно свиване . След седмица почивка започна тренировки . Още на загрявката на първата такава почуства нетърпима болка . Направихме ЯРМ и отидохме на преглед на 9.05 в клиниката на д-р Василев в Царско село . Прегледа го д-р Бочев и констатира скъсана задна кръстна връзка и увредени менискуси . Сега на14.05 ще ходим пак да ни види и д-р Василев , който идва от Германия . Мисля , че прогнозите не са много добри . Моля ако някой е запознат с подобен проблем да ме осветли по темата , защото е много рядка травма и почти няма инфо !Благодаря !
    от Боян | 26.04.2016 23:00

Ами казаха ми операция артроскопия..,но за сега не мисля да се оперирам. Доктора ми каза че ако ми е здраво бедрото може да мина без операция или поне за сега. Забравям обаче за ски, футбол и т.н..
    от Sergio Ramos | 26.04.2016 10:43

Аз от 2 месеца имам болки в коленете след едно тичане като болката е при слизане и качване по стръмни наклони , по стълби ,автобуси , бутане не нещо тежко , След 4 доктори , никой не ми дава ясна представа какво ми е , бях на лекарства инжекций, то не беше кинезиотерпия , друг ми казва стречинг трети - няма да спортуваш никога повече , физиотерапия .Имал съм синдром на коляното и прочие .Явно повечето ортопеди гледат за счупено или скъсано и не могат или не им се занимава със леки контузий или просто там някаква си болка " ами мажи се там с гелче и то ще мине". Май вече всикчи доктори са такива , никой не ти казва какво ти е / правилно диагностициране /, и как е дошло , и как ще се оправи .А от прехвалени доктори и доценти Аман , отиваш той ти казва ами нямаш нищо и си даваш 50 -80 лв като поп и се оправяй ..И как от една рентгенова снимка един да вижда че "капачетата на колената са ми били по горе и е било генетично и е дошло времето да ме заболи , поради сложността на моите колена като разположение , а друг да го отрича !!! А , аз все още изпитвам болки при тези специфични движения
    от Доц. д-р Цончев, дм | 25.04.2016 22:07

Не съм специалист по въпроса, но такава руптура би трябвало да се възстанови с операция.... Каквоказват ортопедите?
    от Боян | 22.04.2016 14:11

Здравейте, За съжаление и аз се включвам в тази тема, получих травма в дясното коляно днес се подложих на ЯМР по-долу в резултата. Въпроса ми е наложителна ли е операция или може да се възстановя с рехабилитация . МРТ находката е с характеристика на руптура на предна кръстна връзка. Белези за периферна менискокапсуларна сепарация на задния рог на медиалния менискус. Минимален хидропс.
    от A.Dikova | 17.04.2016 10:10

Много Ви благодаря д-р Цончев !
    от Доц. д-р Цончев, дм | 11.04.2016 23:22

Без да съм специалист в областа, според мен ще мине с обездвижване - няма фрагменти и т.н., трябва да мине отока и да се възстановят тъканите
    от A.Dikova | 08.04.2016 12:35

Здравейте отново! При консултация с друг доктор ми обясниха, че счупен фрагмент е срязал предна кръстна връзка и ми препоръчаха пълно обездвижване минимум 30 дни. Възможно ли е да зарастне с обездвижване? Объркана съм, защото чух 6 различни мнения по моя случай, като заключението от резонанса го написах в предната публикация на стр.25. Благодаря ви предварително!
    от A.Dikova | 06.04.2016 20:03

Много ви блогодаря! Направиха ми пункция излезе доста кръв 3 спринцовки. Това нормално ли е?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 06.04.2016 12:12

Зависи доколко лезията на менискуса няма да създава проблем. Инак другото с обездвижване трябва да премине.
    от A.Dikova | 03.04.2016 22:32

Здравейте ! И аз като потърпевша се присъединих в този сайт! Контузих се на ските , понеже съм от морски град тук специалистите са дефицит се нуждая от вашата помощ, защото 12 дни не мога да стъпя . При 3 ма ортопеда чух различни диагнози. Направих резонанс и бихте ли ми помотнали с разчитането на ЯМР: В основата на интеркондилните еминенции се изобразява зона с повишен PD-fs сигнален интензитет и намален в Т1 която отделя еминенциите от структората на тибиалната епифида. Около описаните промени се изобразява зона на костномозъчен едем.Предна кръстна връзка значително задебелена с повишен в PDfs сигнален интензитет. Голям излив в супрапателарната бурса. Медиалният мениск се изобразява с хиперинтенсна в PD fs лезия достигаща до ставните и повърхности на мениска. Заден рог интактен.МР дани: Контузионни промени в предната кръстна връзка и латералната колтерална връзка. Лезия 2-ра степен на преден рог на медиалният мениск. Много ще ви бъда благодарна да ми изясните какво точно означава и ще се нуждая ли от операция и ако случайно проходя мога ли да е отложа за есента. Благодаря ви и успех на всички !
    от АК | 07.01.2016 13:27

Здравейте, бих искала да получа независимо мнение дали имам нужда от операция. Предстои ми консултация с ортопед, а днес бях на ЯМР: "в задния рог на медиалния мениск се изобразява ивицовидна хиперинтензна зона на непълна надлъжна транссубстанциална руптура. по-малка такава личи и в предния рог на латералния менсик. наличие на минимален вътреставен излив....". Ще съм благодарна на мнението ви!
    от Christian | 30.11.2015 13:12

Ако действително продължава проблема ти препоръчвам да отседнеш в СБР Несебър там апаратурата за костна стабилизация ме спаси веднъж от операция. Също така терапията с кал и луга очаквам благополучно да ти подейства.
    от stanislav | 11.11.2015 22:52

Относно инжекциите с хиалуронова киселина-имам 3 поставени.Пряк болкоуспокояващ ефект те нямат,но е възможно индиректно да повлияят на болката.Подходящи са при 1,2 степен износване на хрущяла и отлагат с около 6месеца допълнителното износване на хрущяла...и те не са панацея.Няма да споменавам ,че доста доктори злоупотребяват с поставенето на подобни инжекции на хора,нямащи нужда от тях...а и цената от 500-600лв е непосилна за повечето...Питайте някой ортопед относно дали е доказан ефекта им с образна артроскопия след поставяне...за хранителните добавки ще задържа мнението за себе си...но плацебо ефекта е уникално творение ,работещо за пациентите...
    от stanislav | 11.11.2015 22:23

Аспарухов прави прекалено много операции на ден...като фронтови хирург ...и вероятността да недоогледа нещата е голяма...не че същото не се е случавало при други негови ученици...но да оперираш от 8 до 22 ч...не ми се струва нормално.След 3 артоскопии за един и същ проблем в коляното и продължаващ дискомфорт и болки в коляното ...лично аз не знам какъв съвет да дам ...може би ако болките са ви малки и поносими операцията е почти безсмислена...защото повечето от болковите симптоми ще ви останат(нещо ,което почти всички ортопеди премълчават) ,а и в резултат на хирургичната интервенция може да получите и други усложнения .При сериозни скъсвания и болки операцията е неизбежна и ако е направена кадърно ще получите значително облекчение.Трябва да се настроите на мисълта ,че коляното Ви никога няма да е същото.Изберете си или някой доктор от ВМА,или частна клиника....гласувайте му доверие и ако е рекъл Господ....Без ЯМР и консулт на трима доктори, незнаещи един на друг диагнозата не лягайте под ножа....
    от dani | 08.11.2015 11:04

Здравейте! След разкатаване от 2 месеца при ортопеди във Варна и погрешни диагнози от типа на изкълчване на коляно и разтеглени колатерални връзки направих ЯМР . Резултата е комплетна лезия на задния рог и тялото на латералния менискус- 3 ст. Дегенерация на задния рог на медиалния менискус. Хондропатия I ст. Въпросът ми е и двата ми менискуса ли са за операция и ще има ли ефект от такава или положението ми ще се влоши. Насочила съм се към Проф. Аспарухов в Трявна. Моля , ако някой е правил артроскопия при него да сподели мнение.
    от Dimana | 28.09.2015 17:32

Здравейте, ходих за второ мнение при доц. Тони Георгиев. Тук получих коренно различно мнение. Според него не ми е скъсан минискуса,а генетично капачката на коляното ми била по голяма и се получавало триене на хрущяла и няма нужда от операция.За болките ми предписа инжекции с хеулоронова киселина.Така ,че за сега варианта-операция отпада.А за инджекциите ще си помисля.Ако има някой,на когото са слагали такива инджекции,моля да сподели дали има ефект от тях.
    от Доц. д-р Цончев, дм | 22.09.2015 23:18

Изследва се по определен начин подвижността на коляното. Забравил съм им имената на тези проби..., но ако питате ортопеда ще ви ги каже Ето тук сме писали повече по въпроса Link
    от Dimana | 22.09.2015 18:46

Д-р Цончев,какво бихте ме посъветвали имайки в предвид резултатите от ЯМР, които съм описала в предишния си пост.
    от Димитров | 21.09.2015 23:11

Д-р Цончев може ли да споделите по конкретно кои са тези специални тестове и симптоми , които използват ортопедите за да ги ориентират за подобната... патология?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 18.09.2015 23:49

Ортопедите използват специални тестове и симптоми, които могат да ги ориентират за подобна патология.
    от elena | 16.09.2015 17:27

искам да попитам как правят операция на менискуса без ЯМР ? Ами ако се окаже нещо друго?Възможно ли е с едно пипане да се установи скъсания менискус ?
    от Димитров | 11.09.2015 09:39

И да не забравите да пишете тук как е минало всичко , ще е важно за много хора... :)
    от Димитров | 11.09.2015 09:35

didi63 , препоръчително е да се направи физиотерапия поне за 2 седмици , като това ще помогне и за намаляване на риска от след оперативни усложнения , ако изберете да се оперирате. Моят съвет е да опитате с физио възможно по - скоро и ако нямате подобрение тогава да мислите за други варианти.
    от Dimana | 08.09.2015 12:51

Здравейте,за съжаление и при мен се получи проблем с коляното.От м.април получих доста силна болка в дясното коляно,без видима причина.Отидох на ортопед и той реши,че имам разместена капачка и ми сложи някакви лепенки,които трябваше да стоят 48ч.Тези лепенки ги слага 4 пъти.Болката малко понамаля и аз реших,че ми е минало.Но така и не изчезна съвсем.Боли ме постоянно-и през деня и през нощта от вътрешната страна на коляното.Почти свикнах с тази постоянна болка и парене.В крайна сметка реших,да отида при друг ортопед и той ме прати на ЯМР. Ето какво пише:Налице се силни сигнали и дефекти от ретропателарния хрущялен слой и на двете фасети,ангажиращи до 75% от дебелина. Предна и задна връзка -запазен ход и сигнална характеристика. Медиален мениск-линеарна лезия в дорзалния рог на медиалния мениск,контактуваща с тибиалната му повърхност.Латерален мениск в норма. Медиален и латерален колатерален и патерален лигаменти в норма. Не личи значим ставен излив. Ортопедът ми препоръча операция. Много моля,дайте мнение по въпроса. Може ли да има подобрение с физиотерапия или по друг метод?
    от Димитров | 24.07.2015 11:10

Много интересно, че всеки ортопед предлага артроскопия дори само при леко разкъсана част от менискуса, което всъщност не е решение на проблема. И твърдят, че ако не се оперира може да се развие артрит , а е точно обратното. След изрязване на част от менискуса е по вероятно хрущялът да опира в костта и от там да се получи драскане. Самият менискус е много по - мека тъкан и трудно може да причини надраскване. Та моят съвет е артроскопия да предприемете само, в случай когато болката е по нетърпима и ортопедът ви гарантира на 100%, че операцията ще е успешна и болката ще изчезне. Аз самият имам разкъсване на задния рог на медиален мениск. Първите 2-3 месеца ме наболяваше доста и се налагаше да пия обезболяващи за да се движа. След ЯМР се разбра , че е увреден менискуса и ми насочиха артроскопия, но след като разбрах, че ортопедът в Русе, който прави такъв вид операции е осакатил момче на 30 години, което си е вървяло нормално преди операцията се отказах...( последно знам, че са го оперирали повторно в Плевен, но нямам информация как е сега ). Вече измина 1 година от моята травма ,операция така и не направих.Болка има но е много по слаба и то само когато слизам по стълби или бягам, а първите месеци куцах и едвам вървях. Чрез физиотерапия ми помогнаха да заздравя мускулатурата на краката и в момента доста по - бързо от повечето хора без да имам болки. Първият цикъл от физиотерапията беше за стимулиране на мускулатурата чрез ток, утра звук с мазило върху травмираното място и магнит - 10 дена правих тези процедури, месец след това когато и отокът изчезна започнах леки упражнения... полу клекове без тежест до там до където няма болка... Често препоръчват и въртене на колело, но аз не карам... правя това което ми е комфортно. Това е от мен дано съм бил полезен за хората , които се колебаят, просто ако не сте на 100% сигурни , че операцията ще е успешна и не е толкова наложителна не избързвайте с нея.
    от Доц. д-р Цончев, дм | 23.04.2015 19:42

Според мен не трябва операция на този етап.
    от ani | 19.04.2015 18:39

инече м нениата са засегнат хрущял,разкасване,липса на ставна течност,кост излиязла и куп глпости трябвало операция по натам,но аз не мога да хода свободно
    от ani | 19.04.2015 18:32

малки ръбни остеофити по дорзалните контури на пателата ,запазена дебелина на ретропателариа слой с наличие на зони на сигнално усилване и по двете фасети медиален минсккус-сьстояние след оперативна корекция на дорзалния рог-сьс намален обем,преден рог-няма лези и Латерален миниск в норма.Медиален и латерален лигаменти в норма.Екстензорен механизам в норма.Необилен ставен излив-ретропателарно,пред предната и дорзално на задна крьсна врьзка начални дегенеративни промени ,Ходропатия 2 степен.
    от Доц. д-р Цончев, дм | 18.04.2015 20:20

Цитирайте резултата от ЯМР и поставените диагнози.
    от ani | 14.04.2015 19:05

преди две години имах операция от минискус, всичко беше наред,но преди 3 месеца получих оток които не спада.Имам ядрено -магнитен резонанс и всеки доктор казва различно мнение .мога ли да правя друга операция след като физиотерапията и лекарствата не помагат?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 06.04.2015 07:54

Моля, пишете на кирилица!
    от ani | 04.04.2015 20:44

moje li da mi kajete otzivi za dr.4ankov bolnica vita
    от ani | 04.04.2015 20:42

iskam da popitam,niakoi ima li otok na kraka sled operacia ot miniskus,minali sa dve godini,i izvednaj se poiavi otok koito dva meseca ne spada
    от Петър Юриев Балабанов | 28.03.2015 02:13

Здравейте. Може ли някой, който си е правил операция на минискуса при Д-р Антони Георгиев, или е запознат по въпроса, да ми каже каква цена излиза всичко по операцията. Здравно осигурен съм. Ще съм ви мн благодарен.

Напиши отговор
388 намерени, страница 1 от общо 8