Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки | СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Напиши отговор
 • RE: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от Kateto | 08.06.2022 13:54

  Здравейте, ходих на лекар и ми казаха ,че имам вродена трохлеарна дисплазия и от там увреден хрущял ,тъй като капачката не се движи правилно . Предлагат ми операция ,която е за възстановяване на хрущала и за преместване на пателарното сухожилие ,чрез изрязване на кост от тибията и преместването и с няколко милиметра (медиализация на туберпзос тибие ) .На мен всичко това ми звучи ужасно страшно ,някой минавал ли е през такава операция и знае ли нещо за възстановяването .
 • RE: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от Ваня | 09.07.2021 20:30

  Здравейте,синът ми е на 16 години и преди 30 дни измести пателата.Наместиха я в болницата и обинтоваха с бинт.Докато се приберем вкъщи втори път я измести.Тогава аз му я върнах на мястото си.Сложихме шина и казаха след 30 дни да отидем пак.Днес направихме рентгенова снимка за да я занесем утре на вторичния преглед,но ренгенолога каза ,че все още му е изместена.Няма болки,все още е надуто в долната част на коляното,но видимо си е на мястото.Дори вече свива леко крака.Възможно ли е това?Благодаря!
 • RE: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от Костадинов | 23.10.2018 19:35

  Здравейте, в момента правя рехабилитация в домашни условия, вследствие на извършена операция "реконструкция на MPFL". Операцията се извърши на 18.09.2018 г. За сега ще кажа, че това е вродено заболяване, което се проявява по време на пубертета. Изкълчвал съм си капачето /луксация на пателата/ в течение на около 15 години около 15 пъти на левия и 15 пъти на десния крак. Ужасно е! Без операция няма лечение. В тази връзка съм опериран през 1988 г. за единия крак и 1989 г. за другия крак - безуспешно /тогава лекарите не знаеха какво да направят с мен/, затова сега се реших да направя трета операция. Не знам всичко, но зная не малко в тази връзка, за съжаление. Ако някой се интересува повече от това нека се обади, с удоволствие ще помогна с каквото мога. 0877 353596 /Марио/.
 • Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от Силвия | 30.06.2018 21:07

  На 12 годишна възраст за първи път ми се случи изваждане на капачката от ставата. Тъкмо ставах от сън и с първата си крачка праднах на пода. Погледнах лявото си коляно и видях, че е настрани / известено към вэншната страна на кракът/. Осъзнах също, че няколко минути съм била в безсъзнание от болката, цялата треперех и бях обилно изпотена. Когато родителите ми опитаха да ме повдигнат, капачката се върна в правилната си позиция, от което отново получих ужасни болни и преживявания. Направиха рентгенова снимка, нямаше счупено и след около 2-3 седмици вече бях възстановена, карах си колело и ходех на народни танци. Понеже съм била малка, много бързо забравих за проблема и не съм се замисляла от какво се е получил. Минаха 5-6 години и отново ми се случи това. Докато ставах от стол в едно кафене. Този път реших да обърна по-голямо внимание на проблема. Местния ортопед каза, че каквото и да има не е хубаво да се оперирам докато не навърша поне 20 години, защото все още се развивам и е възможно да "израстна" тази травма. След това още няколко пъти претърпях гореописаното, като през март месец тази година беше фаталния път, ако може така да се нарече. А, да му се невиди, мислех си, че така ще си живея цял живот и бях се зарекла дори, че никога няма да направя операция, защото това е кракът ми и не съм сигурна в ничии ръце. Да, обаче този път отока не мина, кракът ми вместо да се оправи се влошаваше с всеки изминал ден. След 1 месец ледени копреси над мен натегна черната мисъл, че за този крак си трябва специалист. Четох доста и се спрях на този, който според мен беше най-добрия и си затвърдих мнението, че е така. ЯМР - то показа : увредено сухожилие, отчупено парче хрущял и луксация на капачката. В момента съм все още със шина и ми предстоят рехабилитации. На 23 години съм, но дори и на тази възраст е много трудно да преминеш и психически и физически през тази операция. Фактът, че няма да можеш да ходиш известно време и след това, че само твоята нагласа е важна, за да проходиш, някак си ме направи емоционално нестабилна. Разказах тази история, защото познавам доста хора с подобен проблем, които като мен, не са му обръщали голямо внимание. За съжаление няма как да избегнете операция 😐 Само рискувате да стане по-лошо. Ако бях направила това на 12 годишна възраст щях да имам няколко вътрешни шева, които да стабилизират капачката и на тази възраст вече щях да съм забравила. А сега имам и имплант в сухожилието и отчупено парче хрущял и деформация на хрущяла... Вашето здраве и вашата сигурност е само във вашите ръце.Успех на всички "колеги"
 • Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от vencisfh | 03.01.2018 12:29

  Наистина се връзва със сухожилие което се анкерира за бедрената кост. Не се е майтапил доктора. При халтава става само това оправя.
 • Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от vencisfh | 13.05.2017 21:02

  Всъщност не са се подигравали. Халтави стави означава "лесно изкълчващи се" "капачето" също е става . Самото капаче стои на мястото си благодарение на една "сухожилие" което се къса при травма и в последствие капачето много лесно се изкълчва отново. Хирургически се възтановява като парче сухожилие се закове за капачето и бедрената кост.
 • Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от Доц. д-р Цончев, дм | 25.07.2015 21:25

  Моля, пишете на кирилица!
 • Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от Nadejda | 25.07.2015 10:56

  i pri men ot malka se sluchva tova hodih na mnogo ortopedi no vsi4ki kazvat samo s operaciq sha se opravi tova neshto men mee strah i kato se sluchi mnogo me boli bolkata e neponosima nz operaciqta e mn skupa no shte probvam s neq moje bi togava vs shte e nared.
 • Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от guzi00 | 07.01.2012 11:56

  Това ми правиха на мен, но трябва да се види за какво става дума и да се реши. Излезе ми около 1200 лв. - консумативите, за които споменах, плюс шина, плюс противосъсирващо лекарство, което се пие, за да не се образуват тробми.
 • Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от guzi00 | 07.01.2012 11:33

  плащат се консумативи: алографт - връзка от тъканна банка, резорбируем вин и титаниева пластина. тези неща не се поемат от здравната каса. престоят в Пирогов е по каса. д-р Андреев. престоят ми в болница беше три дни. операцията беше с упойка местна в гръбначния стълб - обездвижени крака и продължи около 2 часа. след това имаше болка 1-2 дни, но не са умиране:))) В момента съм на 44 ден. бях 40 дни с шина 0 градуса и с патерици биз да стъпвам на оперирания крак. сега стъпвам леко и започвам да свивам, което е трудно. следва физиотерапия и рехабилитация.
 • Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от energyy | 06.01.2012 21:38

  А къде и кой те оперира?Тежка ли е операцията?Плаща ли се нещо?
 • Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от guzi00 | 06.01.2012 17:45

  а, и още нещо - поради изчакването след първия инцидент от две години, сега, след като се възстановя, ще трябва да направя и реконструкция на предна кръстна връзка. по принцип протоколът при такива травми е първият път да минат с консервативно лечение - шина, рехабилитация, но пък степента на увреда без да се погледне в коляното никога не може да е сигурна.
 • Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от guzi00 | 06.01.2012 17:41

  Оперирах се наскоро поради втора луксация на капачката. Направи ми се реконструкция на mpfl с алографт - MPFL reconstruction, с донорска тъкан и ми се оправи минискуса, който също беше повреден. Смятам, че направих правилния избор с операцията - не очаквайте веднъж започнала да излиза капачката някога да спре. Увреждате все повече тъкани и връзки и застрашавате коляното от последваща артроза. Възтановяването и бавно и болезнено, но пък се надявам да се отърва от този проблем.
 • Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от Боряна | 23.12.2011 15:57

  Здравей, Не си сама..и на мене ми се изместват така настрани капачките...все по-рядко откакто пораснах...но вс пка се случва... Доста често падам и от това допълнително боли. Знам че възстановяването след операция е много бажно и временно не може да се ходи на работа....а и са доста скъпи тези опреции. Въпроса ми е ..ако не се оперира това състояние до какво може да доведе....може ли човек така да си каже да си кара доживот
 • Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от д-р Загоров | 08.12.2011 12:33

  лечението е само оперативно; имайки предвид бройката на инцидентите и леснотата, с която се случват , най вероятно имяте тежка степен на дисплазия на трохлеата на бедрото. В такива слуаи се прави сериозна операция - трохлеопластика и реконструкция на една връзка , наречена MPFL.
 • Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от Dancho0o | 07.12.2011 15:38

  Освен чрез хирургична намеса не виждам друг начин за корекция на проблема .Капачето на коляното е стабилизирано пасивно и динамично.Динамичната стабилизация е от самия бедрен мускул,докато при вас проблемът е в пасивната стабилизация-така наречените връзки,които контролират хода на движение на капачето.Отидете да ви види специалист ,който се занимава специално с колянна хирургия,тъй като трябва да се прецени на какво точно се дължи тази нестабилност.
 • СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА
  от Kristina Petkova | 06.12.2011 18:33

  ОТ НАЙ-РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ СТРАДАМ ОТ ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА. КАТО БЯХ МАЛКА БЪРЗО СЕ ВЪЗСТАНОВЯВАХ. СЕГА ПО-РЯДКО МИ СЕ СЛУЧВА, НО Е МНОГО ПО-БОЛЕЗНЕНО. ПОНЯКОГА ПО НЯКОЛКО ДНИ ИЗПИТВАМ СИЛНА БОЛКА КОГАТО ХОДЯ. СЛУЧВА СЕ ПРИ ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ НА ЛЕВИЯ ИЛИ ДЕСНИЯ КРАК, ТЯ ДА ИЗЛЕЗЕ И ДА МИ СЕ СХВАНАТ МУСКУЛИТЕ ТОЧНО НАД НЕЯ. ПОНЯКОГА БОЛКАТА Е ТОЛКОВА СИЛНА, ЧЕ МИ ПРИЧЕРНЯВА ПРЕД ОЧИТЕ, ВИЕ МИ СЕ СВЯТ, СЛУХА МИ ПОЧТИ СЕ ИЗКЛЮЧВА. ИЗПАДАЛА СЪМ И В БЕЗСЪЗНАНИЕ СЛЕДСТВИЕ НА ВАДЕНЕ НА КАПАЧКАТА. ХОДИЛА СЪМ НА ЛЕКАР - ОРТОПЕД, НО ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО ПОЛУЧИХ БЕШЕ ПОДИГРАВКА "ХАЛТАВИ СА ТИ КАПАЧКИТЕ, МОЖЕМ ДА ГИ ОПРАВИМ КАТО ГИ ЗАКОВЕМ". ЗНАМ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ОТИДА НА ПО-ДОБЪР СПЕЦИАЛИСТ, НО МЕ Е СТРАХ ОТ ОПЕРАЦИЯ. А И РАБОТАТА МИ Е СВЪРЗАНА С ПО 9 ЧАСА ЕЖЕДНЕВНО СТОЕНЕ И ОБИКАЛЯНЕ НАКРАК. ИМА ЛИ НЯКОЙ ТУК С ПОДОБНИ ОПЛАКВАНИЯ И ИМА ЛИ НЯКОЙ КОЙТО МОЖЕ ДА ПРЕДПОЛОЖИ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТИЯ МОИ КАПАЧКИ?

Напиши отговор