Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки | скъсани връзки на коляното

Напиши отговор
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Luben Mitev | 13.03.2012 16:09

  Sled travma mi ostana shina za kolqno. Nastroiva se na 6 mesta. Osven gradus se nastroiva i spored osta na konkretniq krak. tova e shinata: Link Link razmera e 2, L 6irinata pri kolqnoto e 120 mm. no v saita na proizvoditelq pi6e 4e 2 razmer e za kolqno 95-105 mm. davam pod naem, ili prodavam ako nqkoi se interesuva. 0882 617 084
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Доц. д-р Цончев, дм | 13.03.2012 10:47

  Резултатът от ЯМР съвпада с ова, което са ви казали като диагноза. По отношение на това дали и кога трябва да се оперира .... това е решение, което трябва да вземете вие, след като си намерите специалист, н който да имате доверие.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Десислава Йоцовска | 12.03.2012 23:19

  Здравейте, на 26.02 паднах лошо със ските. Не ми се отвори автомата и усуках дясното коляно. Усетих го много нестабилно особено навътре. Можех да ходя. Започнах да му слагам сняг, за да не се получи оток. След 5-6 часа отидох до бърза помощ във ВМА, където ми направиха ренгенова снимка и ми го превързаха с бинт. Казаха ми да почина няколко дни и тогава да отида на лекар. Отидох на лекар след около седмица като през това време отече много малко на третия ден и почти веднага спадна. През цялото време коляното беше почти в покой и превързано с бинт. Не можаха да ми поставят точна диагноза и затова реших да си направя ЯМР. Това стана на 11-я ден. Веднага занесох резултатите за разчитане и бяха категорични, че имам увреден заден рог на вътрешния менискус и скъсана ПКВ. Казаха ми че трябва да се оперирам. От разчитането на ЯМР нищо не разбирам - моля за съдействие: Малък ставен излив. Хоризонтална лезия в заден рог на медиален менискус, достигаща тибиалната артикулираща повърхност. Интрасубстанциална лезия в заден рог на латерален менискус. ПКВ не се визуализира добре по цялото си протежение, като е задебелена с неравни очертания и течна колекция по хода й - лезия. ЗКВ се проследява добре по цялото си протежение. Медиален колатерален лигамент е неравномерно задебелен по цялото си протежение с неравни очертания и наличие на течна колекция по хода му - частична лезия. Малка течна колекция по хода на латерален колатерален лигамент. Хиалинен хрущял - неравномерно изтънен в областта на пателарните фасети. Костен мозък - постравматичен едем в носещата повърхност на латерален феморален кондил и ланерално тибиално плато. Течни колекции в областта на медиален и латерален пателарен ретинакулум. Хондропатия на пателата. Дгенеративни промени в лигаментум пателе и лигаментум квадрицепс фемурис. Искам да попитам и какво трябва да правя до операцията /ако наистина е наложителна/. Трябва ли да се обездвижа коляното със шина и каква точно трябва да е тя. Ходих при двама специалисти преди резонанса - единия ми каза да си купя шина, която позволява движения на коляното, а другия - такава, с която то трябва да е изправено и обездвижено. Предварително благодаря за отделеното време!
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Доц. д-р Цончев, дм | 09.03.2012 10:37

  ОК. Успех!
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от ivelina | 08.03.2012 21:26

  Вчера оперираха племенника ми! Наистина връзките му са били частично разкъсани, а менискуса не е засегнат. Д-р Георгиев каза, че този път възстановянето му трябва да протече по друг начин - по-бързо и по леко. Още от днес го карат да ходи и да стъпва на крака си. Надявам се да се възстанови по- бързо. Благодаря Ви, д-р Цончев! Когато имаме проблем отново ще пиша във форума.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Доц. д-р Цончев, дм | 08.02.2012 18:36

  Това е добър избор.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от ivelina | 07.02.2012 19:56

  Доц. д-р Антони Георгиев от ВМА го оперира предния път и сега отново там ще ходи . Може би другата седмица. Дано да не е разкъсана връзката наистина, че е много трудно после възстановяването след операцията.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Доц. д-р Цончев, дм | 07.02.2012 12:21

  Благодаря! Мога да препоръчам специалист в софия ако е необходимо.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от ivelina | 06.02.2012 20:43

  Благодаря Ви д-р Цончев! Той засега ходи с шина и е обездвижен крака ( както и Вие препоръчвате). Като стъпва и ходи ( малко у дома само) не го боли. Ортопеда нищо не каза, само препоръча да го пази, но как точно? Междувременно пратихме резонанса в чужбина и от там ни казаха също, че няма скъсване. Ще чакаме до прегледа в София. Отново Ви благодарим, бъдете жив и здрав!
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Доц. д-р Цончев, дм | 05.02.2012 22:53

  Не съм ортопед, но според мен крака трябва да се обездвижи и да не се натоварва. Да се пази, докато се вземе конкретно решение какво да се прави. Ортопедът, който е гледал момчето не даде ли идея по този въпрос?
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от ivelina | 05.02.2012 19:31

  Отново ли никой няма да помогне? Нали уж има лекари преглеждащи форума? Когато писах за себе си и исках съвет също никой не ми помогна? Не искам да мисля лоши неща. Вярвам, че има добри хора все още. Сега питам за племенника ми! Моля Ви, дайте ни съвет!
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от ivelina | 04.02.2012 19:46

  Здравейте! Моят племенник също пострада отново, сега с другото коляно при спортуване. Преди две години претърпя операция за скъсани кръстни връзки и менискус. Сега същото с другият крак. Прави си ЯМР и в заключението пише:МР данни за малък ставен излив, руптура на предна кръстна връзка, руптура на задния рог на медиалния менискус и костно -мозъчен едем в тибията и латералния бедрен кондил. Но според ортореда, който го изпрати на ЯМР няма скъсани връзки, а само частично разкъсване. Сега търсим съвети за разчитане и от други специалисти на ЯМР, докато отидем в София. Моля за съвет какво да прави, да сложи ли шина и така да ходи, само с патерици ли да ходи, изобщо да го натоварва или не? А аз мога за пратя самото изследване и по интернет, ако някой може да го разчете и да ни помогне. Много благодаря на всички, които ми пишат!
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от | 30.01.2012 22:17

  Oтговор: [/quote]Предната кръстна връзка не се проследява отчетливо; сигналния интензитет от областта е повишен, което е показано за увреда-вероятно не пълна на предната кръстна връзка на лявата колянна става.[quote]
  По даденото от вас разчитане от резонанса се вижда,че има увреда на предната кръстна връзка. До колко е увредена и дали се нуждаете от операция би могъл да ви каже ортопед,занимаващ се с колянна хирургия.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Доц. д-р Цончев, дм | 29.01.2012 18:08

  Аз лично не мога да отговоря на такъв въпрос... не ми е в специалността, но е добре този скенер да се види от ортопед, да се направи и нужния преглед на коляното и да се обсъди на място. Мога да препоръчам специалист в София.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от koliano | 26.01.2012 06:54

  Здравейте, вече ще мине 1 година от както си контузих коляното след каране на ски( аз отворих тази тема) Лятото карах колело плувах почнах да чувствам че коляното става по силно особено на другия ден след като сам карал колело и плувал. В началото имах нужда да карам колело за да почуствам коляното стабилно сега вече си е на едно и също ниво, пък и зимата нямам възможност да го правя. Но все още не мога да кажа че е здраво в началото изпитвах трудности като слизам по надолнище сега нямам тези проблеми. Нямам време да се оперирам. Чета по форумите че някой хора са отказали препоръчаната им от лекарите операция и след 2 3 години коляното им се е оправило. Направих си магнитен резонанс който ми каза че имам увреда на минискуса но не чувствам болка нито се подува. Ето резултата от магнитния резонанс : Проведено МР изследване на лява колянна става в трите ортогонални равнини със стандартните за апарата секвенции. Данни давностни увреди в задните рогове на менискусите под формата на хиперсигнални точковидни и ивицести участъци. Предната кръстна връзка не се проследява отчетливо; сигналния интензитет от областта е повишен, което е показано за увреда-вероятно не пълна на предната кръстна връзка на лявата колянна става. Запазен сигнален интензитет от обхванатите костно-мозъчни пространства. Въпроса ми е може ли да се оправи без операция, наистина нямам време в момента да се подложа на такава. Разгледах снимки на MRI в интернет за да се ориентирам сам какво е състоянието на кръстната ми връзка и минискуса
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Доц. д-р Цончев, дм | 05.05.2011 12:07

  Е така е. Дългото обездвижване е нещо доста сериозно и не трябва да се подценява. Но постепенно и с достатъчно търпение ще се постигне нужния резултат.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от georgiev_l.s | 03.05.2011 17:14

  Благодаря още веднъж за изказанотот мнение на зададените от мен въпроси,относно проблемите ми с менискоса и връзките.Искам само да добавя за уточнение,че днес бях на контролен.Казаха ми че трябва да ходя на физиотерапия.Проблемът е в това,че немога да си сгъна коляното ,започва да боли при сгъване.Според доктора това е поради дългото обездвижване и не било нещо ненормално.За това трябвало да започвам рехабилитация.Това мога да кажа засега.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Доц. д-р Цончев, дм | 28.04.2011 13:45

  Можете да стъпвате с шината. По отношение на скъсания менискус, не съм специалист по въпроса, но ако след отшумяване на острия момент на травмата и сваляне на шината няма проблем с коляното не виждам някакъв проблем.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от georgiev_l.s | 26.04.2011 17:25

  Д-р Цончев.Благодаря ви за разчитането на епикризата от резонанса ,както и за мнението ви.Наистина във ВМА ми казаха ,че няма засега нужда от операция,но в същотот време на заключението което мидадоха пише: Скъсване на задния рог на медиалния мениск.Състояние след дисторзия и частични скъсвания на предна кръстосана връзка и медиалния колатерален литамен.Лекостепенна ретропатерална хондропатия. Това е заключението.Казаха ми да нося шина за обездвжване до 5.05.Контузията е от 03.04 и оттпгава съм със тази шина.Не ми казаха да взимам никакви противовъспалителни медикаменти.Въпросът ми е, от това заключение ,незначи ли че менискоса е скъсан според тях и какво е състоянието на връзките пак според това заключение.Искам също да попитам може ли да стъпвам на крака си със шината и да ходя(като го правя не ме боли).Във Вма ми казаха че мога,но вече несам сигурен дали наистина е така.Отокат ми от една седмица, е значително спаднал,но все пак го има.Като стъпвам и ходя не ме боли,само в някой моменти чувствам съвсем леко пробождане , дори и ако не ходя.Благодяря ви още веднъж за изказаното в началото мнение и ще съм ви много благодарен ако ми отговорите на тези въпроси!
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от babs | 22.04.2011 22:25

  Здравейте bryshta, Запознах се с описаните от Вас проблеми и ако желаете да коментираме повече ситуацията и да Ви дам някои насоки за състоянието ако желаете пишете на vwlev.lek@mail.bg или се обадете на 06133 2282 или 0885 937550 всеки ден от 8,30 до 18,30 д-р М. Вълев
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Доц. д-р Цончев, дм | 22.04.2011 20:44

  Няма данни за скъсан менискус, както и към момента вероятно няма нужда от операция.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от babs | 19.04.2011 22:11

  Здравейте, Правилно са Ви казали колегите,че не е необходима операция. И дори и да имате евентуално неразположение дори след като махнете шината не трябва да се прави операция. Ако имате въпроси пишете на vwlev.lek@mail.bg
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от georgiev_l.s | 19.04.2011 12:31

  Благодаря за разчитането на диагнозата от ЯМР.До тук разбрах че имам скъсан минискус и най-вероятно ратегната ПКВ и още една връзка.Самата травма стана при игра на футбол на 03.04.11г.От тогава съм със шина за обездвижване.Вчера на прегледа ми казаха ,че засега не се налага операция,да нося шината още 15 дена и след това като я сваля са щели да предценят дали има нужда да се оперира менискуса.Доктора ми каза,че ако нямам проблем след свалянето на шината,можело и да се размине операцията.Ако някой е компетентен по въпроса моля,да ми даде съвет при моя случай:скъсан минискус,разтегната ПКВ и вътршна връзка има ли нужда от операция ,и кое по-точно трябва да се оперира.Благодаря предварително!
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Доц. д-р Цончев, дм | 19.04.2011 09:50

  Има травмиран менискус, вероятно разтегната/травмирана предна кръстна връзка, както и още една връзка. Оток в костта на подбедрицата. Ставен излив. Излив в едната бурса. Ето какво сме писали за бурсите и за коляното: Link Link
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от georgiev_l.s | 18.04.2011 23:07

  Здравейте.Имам нужда от помощ в разчитането на епикриза от ЯМР на коляно.Много ше съм благодарен,ако някой знае и може да разчете нещо.Благодаря предварително.А ето и самата епикриза: "В задния рог на медиалния мениск се намери линеарна,хиперинтезна на PD/T2-образите зона,която достига до тибиалната артикулираща повърхност.ПКВ е фузиформено задебелена,елонгирана,с повишен сигнален интензитет и нехомогенна структура.Няма данни за предна дислокация на тибията ,измерена в средната трета на латералния феморален кондил.Медиалният колатерален лигамент е с пивишен сигнален интензитет и нехомогенна структура,носе проследява по цялото си протежение.Костномозъ4ен едем на тибиалното плато и в областа на феморалната инсерция на медиалния колатерален лигамент.Високосигнални промени на хиалинния хрущял в латералната фасета на феморопателарната става.Излив в супрапателарната бурса.Ставен излив.-"Лекостепенна ретропателарна хондропатия. Ако някой може да помогне -ще съм много благодарен!!!
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от bryshta | 17.04.2011 21:18

  Здравейте, Преди 5 дни разбрах, че февруари при едно падане съм скъсала предна кръстна връзка, която в последствие се е "стопила" и вече я няма, освен това съм скъсала и менискус, а другото неприятно е, че е започнала асептична некроза на костта. За съжаление ми се налага спешно да пътувам в чужбина, където ще остана 3 месеца и ще трябва да се забави операцията. Доста се изплаших, защото лекарят ми ми каза, че ако хрущялът ми се отлепи, последиците са непоправими. Искам да попитам дали ако ходя с бастун например през тези 3 месеца ще намаля риска?! И изобщо като цяло търся съвети как да намаля риска максимално. Благодаря предварително!
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от babs | 09.04.2011 22:25

  Здравейте коляно, Радвам се че вече сте по-добре. Искам да кажа само,че проблема не е и от там където смятат, колегите въпреки,че има такава симптоматика, която ги кара така да мислят. Нали знаете,че всеки има метод на лечение и най-важното е да излекува пациента.Пожелавам Ви успех да се оправите, а ако има нещо и желаете се обадете. Поздрави
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от koliano | 08.04.2011 09:09

  Здравейте, след като свалих гипса ходих ходих на рехабилитация. Физиотерапевта и рехабилитатора ми казха точно какво е станало с мойто коляно. За тях дори да имам скъсани връзки би трябвало да ме държи коляното. След падането се е получил импулс в главния мозък, че нещо в коляното не е наред което е довело до спиране на работа единия бедрен мускул Quadriceps, в момента се работя по въстановяването му. Лекарите имат съмнение на скъсани кръстни връзки и минискус. Надявам се след въстановяването на този мускул всичко да се оправи защото нямам болки, като всички останали със скъсани връзки. Може би колегата е прав като каза че проблема е на съвсем друго място, но не каза къде. Пиша това за всеки друг с подобен проблем,защото се оказа че диягностиката на коляното не е лесна работа.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Доц. д-р Цончев, дм | 08.03.2011 18:02

  Моля, пишете на кирилица!!
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от babs | 01.03.2011 21:38

  Zdraveite, Tova, koeto opisva pacienta me nasochva che problema e na swvsem drugo miasto,kolkoto i da Vi zvuchi neveroiatno i davam 100% garancia che shte go opravia. V kraina smetka da li shte se obadi i doide reshava toi.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Alper Muradov | 28.02.2011 22:38

  И как точно е разрешим проблема без операция,ако е скъсана предна кръстна връзка например?
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от babs | 28.02.2011 21:19

  Zdraveite, Zapoznah se s problema Vi i pwrvo Vi swvetvam vednaga da mahnete gipsa. Ne se pritesniavaite,razreshim e problema bez operacia, ako gelaete obadete se na 06133 2282 ili 0885 937550 M. Vwlev.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Alper Muradov | 20.02.2011 23:01

  Ако няма счупване,не е нужно да носите гипс,а да ви прегледа ортопед занимаващ се със спортна травматология. Ако наистина има скъсани връзки той ще прецени има ли нужда от оперативно лечение или ще се лекувате консервативно.
 • Re: скъсани връзки на коляното
  от Forever | 20.02.2011 09:57

  След случката приемаме диагнозата на лекарите- скъсани връзки. За лечението им има два начина - с операция и без операция.Вие ще си изберете.За подробности ми пишетеliya1nikolova@abv.bg
 • скъсани връзки на коляното
  от koliano | 20.02.2011 09:16

  Здравейте , карах ски и паднах лошо , след като станах усетих че коляното не държи иначе нищо не ме болеше . Ходих до спешна помощ там ми направиха снимка погледнаха я казаха, че няма счупено а има скъсани връзки. Сложиха ми шина от гипс , след като ми я сложиха вече мога да ходя и пак нищо не ме боли. Ходих на ортопед казаха ми че до две седмици нищо не могат да ми кажат, може да мине може и да се наложи опреация. Иначе преди да ми сложат гипса си движех свободно кръка нямах подуване или болка само като стъпя в определено положение не държи. Сега вече е трети ден крака почна да се подува под гипса незнам дали не трябва пак да отида на лекар. Четох в интернет но не намерих подобен случай като моя , повечето имат болка не могат да ходят и т.н. Много се претеснявам защото не знам какво ми е. Доколкото четох става въпрос за скъсани външни връзки , може ли само да са усукани моля за съвет. Усеяам лека болка при движение във вътрешната част на коляното. Пия хапчета които единия лекар в пирогов ми изписа.

Напиши отговор
85 намерени, страница 2 от общо 2