Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки | пластика на предна кръстна връзка

Напиши отговор
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Anix | 22.07.2021 16:38

  Stefanang, благодаря!
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Stefanang | 21.07.2021 16:09

  Бих ти препоръчал да не рискуваш, а да дойдеш до София и да си я направиш в Софиямед, където са най-реномираните специалисти в областта на колянната хирургия, а именно доц. Антони Георгиев и д-р Валери Петров. Всички професионални спортисти и известни личности се оперират при тях. Операцията излиза около 3000 лв., като ако имаш допълнително здравно осигуряване, ти се покрива от застрахователя.
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Anix | 20.07.2021 16:37

  Здравейте,предстой ни операция пластика на предна кръстна връзка, някой правил ли си е такава скоро в Пловдив,бихте ли споделили цена и доктор .Предварително благодаря!
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Asa | 28.06.2021 13:29

  Ядрено магнитния резонанс показва най точно за състоянието на ставите след това се консолтирайте с лекари
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Asa | 28.06.2021 10:18

  Здравейте имам артроза 2 ра степен на коляното и дегенерирал минискос скъсан заден рог хоризонтално на минискос стефанов ми каза че ще ми премахне скъсан ото парче от минискос и ще се оправя но се консолтирах с немски доцент и ми каза че ако махне задния рог понеже минискос е дегенерирал скоро ще се наложи и смяна на ставата защоти тва парче все още подпира натоварването и щом е хоризонтално не е опасно за сега карам тако 4 месеца вече затова хора четете защото докторите в България не обесняват нищо
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от maria_p | 24.05.2021 13:31

  До Ivanina D. Stefanova : Как сте към днешна дата и колко време Ви отне възстановяването? Мой близък се оперира наскоро при същия лекар и възстановяването не върви съвсем (да не кажа хич) по план, затова питам. Надявам се вече да сте добре и да споделите какво ви е помогнало.
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Димитър Димитров | 21.04.2021 01:53

  Здравейте, искам да Ви попитам за препоръка и вашето мнение . От 2 години имам скъсана предна кръсна връзка и до сега се въздържах от операция, но вече е наложителна.Препоръчват ми да извърша операцията в Плевен или София. Някои от тях са доволни от докторите в Плевен,а други са останали недоволни . Те са разочаровани от извършането на операцията.Лекарите са срязали мястото и веднага след това са го зашиши. Благодаря Ви предварително за отговора.
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Ivanina D. Stefanova | 15.04.2021 04:19

  *Продължение* Нощем болките са много силни в целия крак. Едно от самия проблем, второ от лежането вече и кръста ме боли доста. Установих, че не боли единствено, ако стоя права, но пък тогава започва да боли здравият кряк, защото повечето тежест е върху него. Питането ми е дали това всичко е нормално за 10 дни след операцията? Питах мой познат кинезитерапевт и каза, че в началото е така. Все пак по негово мнение можело вече да се започне рехабилитация и нямало нужда да чакам до 30тия ден от операцията. Някой да е имал подобни болки след операция на ПКВ? Трябва ли да се притеснявам или е нормално и при всеки е индивидуално? Много съм притеснена, че има някакъв проблем. Искам възможно най-скоро да се възстановя и дори леко да куцам, то поне да махна патериците и да няма болка. Благодаря предварително за споделените мнения и съвети!
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Ivanina D. Stefanova | 15.04.2021 04:14

  Здравейте, На 5ти април се оперирах от скъсани предни кръстни връзки на ляво коляно при доц. А. Георгиев в Софиямед. По думите на доктора операцията е минала успешно. До днес пих антибиотик, и продължавам с Фраксипарин веднъж дневно и два пъти на ден Детралекс. Чувствам коляното все едно имам гюле в него. Правя си веенъж на ден упражненията, които ми дадоха. Казаха рехабилитация след 30тия ден,което ми се стори късно. Свивам коляното от седнало положение до към 90 градуса без болка. Проблемът е, че не мога да изпъна крака до 0 градуса без да има болка и то само в седнало положение. Все още е леко подуто. Слагам лед над капачката по няколко пъти на ден, но държането на крака в изпънато положение и вдигант нагоре е мираж за повече от 2 минути. Ходя с патерици. Без тях нямам никаква стабилност. Това, което най-много ме притеснява е, че вечер болките са непоносими. Чувството е все едно имам шило в крака, което някой върти вътре. Ще продължа в друг коментар...
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Teodora | 05.03.2021 16:29

  Ходя при Деяна Христова, център Виралити 1, досега съм направила 2 рехабилитации, ще отида още 1 път на 7мата седмица. Правя упражнения вкъщи, основно за мускула на бедрото, който малко е по изчезнал, около 1-2см. Към по сериозен спорт мога да се върна към 5тия месец, дотогава лек фитнес и плуване. Аз се бях настроила за доста тежко възстановяване от всички страхотии които чух, обездвижване, бедрото атрофирало наполовина, професионални спортисти които прекратяват кариери заради такава травма, 1 година рехабилитации.. Реално се оказа, че няма нищо общо с това.
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Teodora | 05.03.2021 16:10

  Здравейте пак, днес бях на контролен преглед ори др Стефанов, всичко е както трябва, чувствам се чудесно. Сгъвам и разгъвам до край, ходя абсолютно нормално, освен ако не преуморя много крака, тогава започва малко да тежи коляното. Още понякога ме боли през нощта, но това е нормално. Плувам и карам колело към момента. Аз не съм професионален спортист, но съм доста активна - карам ски, тенис, канго джъмпс. Точно за това избрах Стефанов, неговите професионални интереси са в областта на спорната травматология, освен това правят по около 6-700 такива операции на година. Каза ми този сезон да забравя за ските, но догодина няма да имам никакъв проблем да карам. @ Yana Yana сухожилието се взема от бедрото, а не от коляното, и се хваща с импланти. Ако се колебаете още, идете на преглед при др Стефанов, ще ви обясни подробно. На мен също ми каза че нямам нужда от рехабилитация, аз настоявах защото всички около мен ми повтаряха колко е важна. Ходя при Деяна Христова, център Витали
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Spasspace | 03.03.2021 21:26

  Здравейте, в крайна сметка аз направих операция на ПКВ при д-р Стефанов на 21.01.2021г. Станах 4 часа след операцията след като ме отпусна упойката напълно. На 10 - тия ден хвърлих едната патерица, на 15 - и другата. При мен беше специфично, защото скъсах ПКВ на десния крак отново и трябваше да ми вземат сухожилието сега от левия. В момента 45 дни след операцията имам пълен обем движения - сгъване и разгъване докрай. Карам активно вече и колело. Д-р Стефанов каза, че не ми трябва рехабилитация, упражненията до този момент ги правя сам вкъщи. Изказвам благодарност на д-р Стефанов и неговия екип за професионалната работа. За мен най-добрият специалист в тази област и не на последно място страхотен като човек и отношение към всеки пациент. За операциата взима сухожилие от подбедрицата. Бързото възстановяване го отдавам на иновативния му метод, както обясни той, сега връзката седи под друг ъгъл и много по-близо до естественото си състояние. Няма я вече досадната и пречеща шина.
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Yana Yana | 01.03.2021 11:28

  Teodora, може ли да споделите вече месец след операцията Ви как протича възстановяването след операцията на д-р Стефанов? Доволна ли сте? Също така при операцията от къде взима сухожилие доктора и къде направихте рехабилитацията след това? Събирам отзиви, тъй като съм активен спортист и пълното възстановяване на коляното ми е жизнено важно.
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Teodora | 17.02.2021 21:04

  Преди 17 дни др Стефанов ми направи операция на ПКВ във ВМА. От 5тия ден ходя без патерици, на 8-мия се за закарх сама до болницата за преглед. Днес вече ходя без да накуцвам, сгъвам и разгъвам крака почти до край, никакви шини или анаколенки не са ми трябвали, не са ме обездвижвали, станах сама с патерици 4-5 часа след операцията. Дори рехабилитацията ще е много лека. Най-добрия лекар и човек, както и всички останали в отделението, анастезиолога, асистентите, сестрите, дори санитарките, всички са страхотни. Не съм платила 1 стотинка за операцията, нито за прегледи, всичко е по здравна каса. Платих единствено за имплантите. Такива лекари ми върнаха вярата в БГ здравеопазването и в хората. Възхищавам му се. Колкото до глупостите, написани от kiflata85, др Стефанов прави операцията, не рахибилитацията, мен ме посъветва при кого да отида и какво да очаквам, но всеки сам си решава.
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Spasspace | 24.12.2020 14:50

  Здравейте, налага ми се повторна операция на предна кръстена връзка. Първият път беше при Тони Георгиев преди 10г. във ВМА. Всичко беше ок, мина много добре и нямах никакви проблеми. Сега претърпях трудова злополука и отново ги скъсах на същият крак. В предвид сегашната епидемична обстановка и забранения планов прием единственото място, където може да се направи, без да се засегне трудовата злополука и последващото обезщетение, което ще претендира е ВМА при д-р Стефанов. Обясни ми подробно подобренията в техниката и добави, че след оперативно не се носи вече шина. Моля някой, който е минал от там да сподели скорошни впечатления от него. Виждам, че има и негативни.
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Kiflata85 | 14.04.2020 12:29

  Здравейте давам съвет на всички , които имат проблем с колянна връзка не ходете при Владимир Стефанов във Вма , същото така преглежда в неоклиник .Заради него сега не мога да си оправя коляното , забави ми рехабилитацията, вместо на втората седмица, ми я запомня на втория месец и то при рехабилитатор , който едва ви правеше упражнения и рядко , изключително зле , сега имам усложнения и се боря да се оправя .Единственото ,което знае е да носиш скъпа наколенка !
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от petel1 | 16.10.2019 14:07

  Звъннете в София Мед на регистратура и поискайте номера на главната сестра от клиниката по ортопедия. Тя ще Ви даде час за преглед при доцента. Моят час беше за след около месец. Прегледът струва 100 лева. Той на място ще Ви каже дали сте за операция или не. Ако сте, още тогава ще ви насрочат дата на постъпване в болницата, при мен беше пак в близкия месец. Престоят там е около 3-5 дни. При мен беше 6 като предпазна мярка, защото трябваше да пътувам няколко часа в кола до вкъщи. Целият престой плюс операцията и т.нар. "консултация с анестезиолог" и "консултация с рехабилитатор" ми излезе около 3200 лв. В болницата храната, която се дава е колкото да не е без хич. Въпреки това условията са добри. След операцията ще трябва да си вземете определени лекарства, които са около 100 лева. Към цената трябва да добавите и парите за рехабилитация, тъй като тази, която ви се полага и се предлага в повечето болници не е достатъчна. Така, че сумата може да я закръглите на 4000 лв. Късмет!
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Бойчо Попое | 10.10.2019 18:02

  Петел, можеш ли да ми кажеш подробности, като например как се свърза с тях, цена приблизителна, колко се чака ...
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от petel1 | 01.10.2019 19:05

  Здравейте! Преди около 4 месеца Доц. Георгиев ми направи операция на предна кръстна връзка. Операцията мина успешно. Мога да кажа само добри думи за отношението в болницата и отношението на самия доцент. Съветвам хората, на които им предстои такава операция да не я отлагат и да подберат възможно най-добрия специалист! В България има достатъчно, но НЕ всички хирурзи са такива. Операцията не е страшна. Болките са най-сериозни първата седмица, а продължават до около 45 ден. Възстановяването е бавно и трябва МНОГО да се пазите. Лично аз започнах да ходя без патерици след 25 ден. Слизането по стълби все още става бавно, но важното е да е сигурно. Изключително е важно освен да си подберете добър хирург, да си изберете и също толкова добър физиотерапевт. Задължително е да има опит с подобен род травми! На легло сте само докато излезете от болница и дори там ви карат да ставате ежедневно по няколко пъти, за да раздвижвате кръвта в коляното! Не се страхувайте и действайте! Успех!
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Mollova | 23.08.2019 13:42

  Здр. Преди 3 год. претърпях операция на предна кръстна връзка и минискуси, но от около месец крака почна да мисе подува и го чувствам като схванат. Започнах да се притеснявам, званях няколко пъти на доктора, който ме оперира но не ми вдига .Ще се радвам ,ако някой с подобни проблеми пише.
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от д-р Ралица Правова | 18.08.2019 13:41

  Функционалното изследване, което Ви е направил е показателно, но със сигурност диагнозата ще се потвърди с резонанс или скенер. Препоръчвам Ви да минете през ортопед, обаче преди да направите изследванията.
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от valeto | 16.08.2019 21:23

  Здравейте ,при мене случаят е следният...преди две години паднах с изпънат крак напред и коляното ми изпука. Заболя ме много но куцайки се прибрах вкъщи. Ходих на ортопед и той ми каза че е разтегнато , да не се притеснявам. Изписа ми хапчета Тилкотил и ме прати на рехабилитация. Болката в коляното за два-три месеца отшумя напълно. Преди една седмица се подхлъзнах пак на същото коляно и отидох при един чакръкчия доктор чергиланов от Велико Търново. Той ми усука коляното за една минутааа и каза че съм готова. Споделих с него притеснението ми да не е някоя кръстна връзка и тои ми напражи тест предно чекмедже като издърпа силно и рязко и коляното ме заболя много и изпука . Каза 4е имам скъсани предни връзки на коляното. една седмица след това ве4е не ме боли но ходя с наколенка. Ще търся и второ мнение но съм много наплашена. Това възможно ли е според вас? Дайте съвет.Oт Търново съм, някой знае ли свестен ортопед в този град?Дайте мнение какво да правя, да си направя ли резонанс или какво
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от petyatod | 16.06.2019 14:16

  Калоян Георгиев, кой от двамата ви оперира Стефанов или Русимов? Гледам ,че са заведущи на различни клиники по ортопедия. Как протича следоперативният период?
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Калоян Георгиев | 10.06.2019 15:24

  Във ВМА струва 2220 лв. Преди 20 дни се оперирах там . Ще търсиш д-р Владимир Стефанов или доц. Владимир Русимов . На ден правят по 6-7 колена поне . Много са добри.
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от Alper Muradov | 09.01.2019 22:05

  Къде пластиката на ПКВ струва 2800 лв?
 • RE: пластика на предна кръстна връзка
  от nevena | 19.11.2018 15:43

  Здравейте, правих си пластика на ПКВ през април 2018г. - по здравната каса цената е 2800лв.
 • Операция на ПКВ
  от Galin Anastasov | 18.11.2018 19:41

  Здравейте, Някой може ли да ми даде актоална информация за операция на ПКВ като цени. понеже четох доста но по-голямата част от информацията е от преди 5-10 години :)
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Доц. д-р Цончев, дм | 30.04.2017 20:23

  Там най-добре се виждат, естествено важно е и кой гледа.
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Elena Koleva | 27.04.2017 21:36

  На ЯМР виждат ли се връзките?
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Elena Koleva | 27.04.2017 21:34

  не
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Доц. д-р Цончев, дм | 20.04.2017 20:44

  Не съм специалист но по-скоро - не. Всъщност ЯМР на коляното правено л ие?
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Elena Koleva | 20.04.2017 16:28

  Здравейте.искам да попитам.преди 15 години претърпях контузия на коляното,но тогава доктора само го гипсира и после раздвижване.Преди 2 години правих менискус в Плевен при др. Ненов. тогава той ми каза че имам скъсани връзки на другия крак.Сега претърпях нова контузия.Можели да се възтанови връзката след 15 години?
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Доц. д-р Цончев, дм | 05.12.2016 18:50

  Не е ясно - частично към пълно скъсване е описано.
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от елка | 01.12.2016 13:53

  Здравейте и от мен! Някой може ли да разтълкува това заключение от ЯМР - в смисъл дали е частично или напълно скъсана ПКВ: "При проследяване на ПКВ не се представя феморалната и инсерция и част от влакната и са с абнормна ориентация, което е косвен белег за възможна увреда - инкомплетна към комплетна руптура от тристепенната МРТ - класификация. Уместна е артроскопия." И другият ми въпрос към препатилите - по кой метод оперират проф. Аспарухов и д-р Владимир Стефанов от ВМА?
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Aleksandra Ivanova | 29.11.2016 23:02

  Здравейте на всички, Преди месец правих предна кръстна връзка за втори път във ВМА, при доктор Владимир Стефанов. Уникален доктор! На 5 - тия ден проходих без патерици! Изключително загрижен и внимателен към всички и най - вече много добър специалист!!
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Sergio Ramos | 27.04.2016 12:35

  При скъсан мениск или увреда на ПКВ има ли вероятност да не чувстваш болка , а в същото време да имаш увреда , или винаги е приветствано от силна болка , оток и изпукване .
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Ventsip | 31.03.2016 12:18

  Операция на предна кръстна връзка при д-р Хубенов струва 2480 лв., като в тази сума влизат изследванията преди операцията, пет пъти рехабелитация след операцията и една процедура с кръвна плазма, както и необходимата шина в началото, която се носи няколко дни след операцията.
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от снежа дражева | 31.03.2016 10:24

  Здравейте! Колко ви струваше операцията при д-р Хубенов?
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Ventsip | 12.02.2016 20:31

  От прочетеното в горните постове виждам, че се дискутират различните методи при реконструкция на ПКВ. Не съм специалист и макар и да имам впечатления натрупани от необходимостта ще задържа мнението за себе си. Бих споделил моя личен опит в тази област. Претърпях операции на ПКВ и на двата крака в различно време. Първата беше на лявото коляно при д-р Хубенов, тогава в СБАЛТОСМ в Дианабад през 2009 г. Много съм доволен както от професионализма на доктора и екипа му (точна диагноза, операция...), така и от резултатите. След 7 години коляното ми е стабилно, мога да играя футбол и да го натоварвам. Но... за жалост през есента на миналата година контузих другото коляно и след ново четене из интернет, от там разбрах за новата техника прилагана от д-р Мурадов, но реших да не експериментирам и се обърнах отново към Хубенов. Той работи сега в МБАЛ "Св. Богородица". Трябва да призная, че отново срещнах същият професионализъм, но сега при значително по-добри условия на болничния престой и организация на цялостния лечебен процес. Докторът ме оперира на 8.02.2016. Патерици вече не се използват и още на първия след оперативен ден рехабилитаторът те кара да стъпваш на оперирания крак, което е от голяма полза за запазване на мускулатурата и по-бързото възстановяване. Днес, на четвъртия ден махнах шината и стъпвам без нея, като започнах внимателно да сгъвам крака в коляното чрез плъзгането на петата по леглото. Това скъсява значително процеса на възстановяване. Като цяло за няколко години при същата техника процесът на възстановяване е скъсен и оптимизиран, което е само от полза за пациента. Д-р Хубенов сподели, че пателарното сухожилие, от което се взима част за да се замести скъсаната връзка е със същата хистология, както самата връзка, което го прави изключително подходящо. Освен това сухожилието се взима с малка част от костта в двата му края, така че прикрепването му към двете кости е по-здраво, защото е кост в кост. Опитът ми край тези две операции и запознаването ми с редица подобни случай описани както в интернет, така и разказани ми лично от хора ме кара да съветвам всеки, когато става въпрос за контузия на коляното, да не се доверява на всеки срещнат ортопед, защото, колкото и да е странно, много от тях сякаш не са и чували за мануалните тестове, чрез които доста сигурно може да се диагностицира скъсването на ПКВ. Много често неразбиращи ортопеди вместо да те препратят при специалист си измислят някакви диагнози от сорта на "разтегнати странични връзки" или "нищо ти няма, слагай лед и го мажи с някакъв мехлем". Резултатите са трагични, защото коляното остава нестабилно и е просто въпрос на време до вторична травма, при която могат да бъдат засегнати и менискуси и състоянието в коляното да се влоши допълнително. По-добре дайте някой лев за преглед при ортопед специалист в коленни травми и човек, който е правил много такива операции, вземете и второ мнение и тогава действайте. Д-р Хубенов има над 3000 реконструкции на ПКВ и е един от водещите в тази сфера. Няма да сгрешите, ако го потърсите за мнение.
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Teodor Mladenov | 05.06.2015 20:52

  ... a kato cena za operaciq na PKV,znaete li kolko e..?interesuva me za SF?
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Доц. д-р Цончев, дм | 04.03.2015 14:08

  Ако са в областта на коляното, там където е работено, вероятно е нормално.
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Николай | 03.03.2015 12:51

  Здравейте отново! На 26.02 претърпях артроскопска интервенция при д-р Мурадов и екипа му в Св. София. Операцията беше на скъсана ПКВ и скъсан менискус. Мина успешно и сега се възстановявам. Вчера ме изписаха от болницата и започнах да приемам Xarelto 10 mg за разреждане на кръвта. Днес обаче забелязахме кръвоизлив на две места (на едното е има посинен участък, а на другото е ивица). Не ме болят (само леко при допир), а са малко по-втвърдени. Звъннахме в болницата и от там една сестра каза, че било нормално след операцията. Все пак ми е малко притеснено. Някой друг сблъсквал ли се е с пидобен проблем?
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Доц. д-р Цончев, дм | 08.12.2014 13:24

  Няма как да кажа трябва да се направи ЯМР или артроскопия за да се види менискуса.
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Николай | 05.12.2014 08:47

  Благодаря Ви за бързия отговор! Все пак мисля, когато отида за разчитане на ЯМР, да помоля лекаря да прегледа и здравото коляно. А за изпукванията? Според Вас нормални ли са? Получава се леко блокране на крака при сгъване и при отблокирането изпуква. Възможно ли е и менискусът да ми е скъсан, освен ПКВ?
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Доц. д-р Цончев, дм | 05.12.2014 07:42

  Според мен е по-скоро нормално, тъй като здравия крак поема натоварвания за да се щади другия крак.
 • Я
  от Николай | 04.12.2014 22:59

  Здравейте и от мен! Първо, искам да споделя разочарованието си от некомпетеността на един ортопед (не съм сигурен дали е некомпетентност или нещо друго, но темата е много дълга и не искам да влизам в подробности в нея). Малко предистория... Януари месец тази година при игра на футбол, стъпих на криво, при което цялата става под коляното се огъна навън. Почувствах адска болка, но след налагане с лед и мазане отокът спадна и започнах да стъпвам почти нормално на крака. Реших все пак да отида на преглед при въпросния ортопед. След около 5 минути преглед ми каза, че имам мускулно разтежение и ми изписа Пиаскледин за пиене и Перскиндол за мазане. Както и да е, след няколко седмици нямах никакви болки и реших пак да пробвам да играя футбол. При изчистване на една топка, при което проблемният крак остана опорен, пак почувствах силна болка. Този път реших да отида и на друг лекар - в Софиямед. Мнението му беше, че се касае за възпаление на менискуса, би ми някаква инжекция и пак ми изписа мазила. Отидох и при първия за второ мнение, той пак си държеше на мускулно разтежение. И стигаме до преди около месец. През лятото и есента нямах никакви болки, можех да клякам, играех футбол редовно. В началото на ноември на един мач скочих за висока топка, при приземяването кракът ми се огъна и почувствах отново болки, макар и не чак толкова силни като първите два пъти (но се чу изпукване в коляното). До вечерта болките се усилиха, а на следващия ден бяха още по-силни. Ходих в Св. Панталеймон, там ме прегледа д-р Таков и каза, че има съмнение за скъсан менискус и трябва да направя ЯМР. Дадоха ми и една седмица болничен, не са ми обездвижвали крака, но предимно лежах и седях седнал през тази седмица. Следващата седмца вече стъпвах по-нормално и реших да отида и при въпросния господин, от когото съм силно разочарован, ей така - за второ мнение. Той сгъва и разгъва крака в продължение на само около 2 минути и каза, че ми няма нищо, след като съм можел да си сгъвам проблемният крак до същото положение, в което мога и другия... Дори не ми изписа никакви медикаменти този път. Отидох в крайна сметка на ЯМР, който показа следното:
  Oтговор: МР данни за руптура на ACL и дегенеративни промени на заден рог на медиален менискус. Малък ставен излив. Незначителен к.м. едем с описаната локализация
  Аз това си го превеждам като скъсана ПКВ и съмнение за частично разкъсване на менискус (поправете ме, ако греша). Мисля да ходя за разчитане на резонанса при д-р Мурадов, доста хора ми го препоръчаха. Искам да питам обаче нещо друго. Вероятно от претоварването и факта, че доста често здравият ми крак трябваше да поема цялата ми тежест, се появиха болки и в здравото коляно. Болките са точно над капачката и ми се струва, че е нещо по-скоро мускулно. Нормално ли е това и каква би могла да е диагнозата? Отток няма. Също така, често при сгъване и разгъване (по-често при сгъване) се чува силно изпукване в болното коляно, а няколко пъти се случи и в уж здравото. Нормално ли е това? П.П. Съжалявам, ако не съм писал в правилната тема, както и за това, че постът ми стана доста дълъг.
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Oktay | 16.06.2013 19:13

  Някой може ли да ми каже,каква е цената на пластика на предна кръстна връзка...? Благодаря предварително..?
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Jordan | 27.04.2013 13:09

  Здравей , Vladip. Виждам , че си писал през януари и може би вече си направил операция , но все пак моята беше миналата седмица и затова мога да дам мнение по темата едва сега. През Ноември 2012г.скъсах ПКВ - установих го чрез ЯМР. Отидох при д-р Владимир Русимов във ВМА и се разбрахме като спадне отока да предприемем лечение. И така до преди една седмица. Операцията ми беше на 22.04 сега е 27.04 и вече си ходя в нас без патерици само с шина. Операцията бе чрез взимане на част от вътрешно сухожилие на бедрото а фиксирането му чрез "копче"- retro button и "винт". Имам само четири дупки около коляното. Изключително безболезнена операция не без помощта на прекрасния анастезиолог разбира се. Като цена - около 2200лв. за имплантите и шина и патерици зависи от цената им- около 200-250лв./ на мой приятел , който си прави операцията преди мен имплантите му бяха около 1600 лв. всичко е по преценка на докторите/. След изписване имаш инжекции за около 250 лв. , които се бият около месец. Клиниката във ВМА е страхотна /стаи , отношение на сестри , доктори и санитари/ , така че ако не си правил още интервенции ти я препоръчвам. Надявам се да съм бил полезен с информацията.
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от | 15.01.2013 19:52

  бих ви препоръчал да направите консултация при още един спортен травматолог.
 • Re: пластика на предна кръстна връзка
  от Доц. д-р Цончев, дм | 14.01.2013 17:57

  Мога да препоръчам друг ортопед за контролно мнение.

Напиши отговор
80 намерени, страница 1 от общо 2