Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки | Хондромелация на пателата - какво може да се направи

Напиши отговор
 • RE: Хондромелация на пателата - какво може да се направи
  от Ila Ross | 19.09.2019 17:14

  Някой може ли да ми даде информация дали в България се прави Автоложна хондроцинтна имплантация и къде. Евентуално ориентировъчна цена на процедурата. Диагностицираха ми ретропателарна хондропатия - 3 -4 степен. Трансплантацията на собствен хрущял е може би най- добрият вариант за регенерация.
 • Re: Хондромелация на пателата - какво може да се направи
  от tinka | 30.05.2008 23:15

  казват че доктор Шоков от окръжна болница гр.Пловдив е много добър ако искаш потърси неговото мнение.Успех
 • Re: Хондромелация на пателата - какво може да се направи
  от д-р Загоров | 24.04.2008 17:39

  Ако желаете , пишете на лични съобщения
 • Re: Хондромелация на пателата - какво може да се направи
  от Patetu | 24.04.2008 15:23

  Мацка, на мен ми правиха такава операция- ужасно болезнена е, да не говорим,че за след година трябва пак да ходиш да ти махат пироните. Но консултирай се с лекари и виж какво може да се направи. Относно тези инжекции, доста изчетох и реших,че не си заслужават болката. Сега съм наред смея да твърдя,че коляното ми е наред. Вече мина година от едната операция и 2 месеца от втората. Но крака си ми е по-слаб , а за спорт не смея и да мисля.
 • Re: Хондромелация на пателата - какво може да се направи
  от д-р Загоров | 09.04.2008 16:25

  Здравейте! Ами, щом консервативното лечение в този му вид не дава резултат, трябва да се анализират наново нещата и да се смени лечението. Острата пареща болка прилича на заклещване на синовията около капачката, а латеропозицията , която казвате ,ч е имате може да е показана за артроскопско "отпускане" на капачката. Повече не мога да ви кажа от разстояние. Вътреставни инжекции биха имали най-вероятно резултат ако се премахне първопричината за неправилното триене на капачката. Успех!
 • Re: Хондромелация на пателата - какво може да се направи
  от d_nikolova | 08.04.2008 00:05

  Здравейте, д-р Зогоров! Преди две седмици ми бе поставена диагноза "Типична клиника за латеропозиция на капачетата с хондромалация". Бяха ми назначени физиотерапия, хондропротектори и наколенки които според лекарите не трябва да свалям дори и когато спя. Загатнаха ми за операцията която се състояла от поставяне на метален пирон в коляното, но не ми споменаха нищо за инжекций. Аз до скоро бях активна професионална баскетболистка но заради болките в коляното(дясното) и диагнозата се наложи да прекратя тази дейност. При ходене в коляното усештам как все едно нещо се закопчава и болката е неописуема, усеща се най-вече под капачката, по самите коленни връзки, както и от вътрешната страна на коляното. Физиотерапията се състоеше от ултразвук и магнити направих 7 процедури вече а болките са нетърпими. Бяха ми назначени рентгенови снимки фас и алксиална на капачетата. След вторичния преглед д-р Станчев(ортопед-травматолог от спортният диспансер в гр.Пловдив) каза, че ставата е доста износена но не назначи друго лечение нито продалйение на физиотерапията. Какво бихте ме посъветвали? Благодаря Ви предварително!
 • Re: Хондромелация на пателата - какво може да се направи
  от Patetu | 12.01.2008 23:14

  Какъв? Аз не знам дали при мен вече има значение , но все пак...Любопитно ми е, а и имам и друг крак - :) Аз изчетох сума си и летаратура за това, но за съжеление много от литературата е на англ., и някой от работите (особено тези на латински) не са много понятни за мен :).
 • Re: Хондромелация на пателата - какво може да се направи
  от Patetu | 10.01.2008 16:18

  Не знам хора, но в никакъв случай не се съгласявайте с операция за наместване на коляното. Направиха ми такава и още не мога да се оправя- сега имам 2 различни крака - операцията ми беше преди 8 месеца - 3 от тях се възстановявах. Защото осакатях-буквално. Сега ми предстои 2та операциа за махане на пироните от коляното ми-което е поредното мъчение свърано с вече сакатия ми крак с огромен белег. А съм на 25години не ми се иска да съм така завинаги-дано се оправя...защото сега се отчаях.

 • от Kalina | 09.10.2007 20:33

  Благодаря! Ортопедът ме запозна подробно с диагнозата, даде ми наставления и ги спазвам стриктно, не съм си и помисляла да ги пренебрегвам :) Просто ме притесняваше тази болка отвътре, подобна на болка от шип, а ортопедът я пренебрегна, не знам защо, може би защото има връзка с хондромалацията. Едвам измолих да ми направят снимка, при това пак не беше взето предвид оплакването ми и снимаха капачката само отгоре. Но пък може би така е правилно... Благодаря още веднъж! П.П. Поздравления за аватара :wink:

 • от Ростислав | 09.10.2007 18:58

  Патела и капачка(на коляното) са едно и също нещо. И според мен болката локализирана по вътрешната страна на коляното няма отношение с проблемите в кръста. Приема на хондропротектори, вкарване на фастум гел(вероятно с ултразвук), се назначават при хрущялна дегенерация(доколкото разбрах открита Ви е ретропателарна хондромалация). Предполагам, че са Ви дадени указания за труд и бит с минимално натоварване на коляното, така че ги спазвайте. Въпреки правилното икомбинирано лечение, имайте предвид че заболяването е доста упорито и изисква повече време. Често допускана грешка, е когато пациените, след известно време благодарение на консервативното лечение се почувстват по-добре, с по-малко болки да започват да неизпълняват дадените указания. Не правете тази грешка, проведете назначените лечебнооздравителни мероприятия, ходете редовно на контролни прегледи, и изгледите за успех са налице. Успех

 • от д-р Загоров | 09.10.2007 18:01

  по скоро не

 • от Kalina | 08.10.2007 21:54

  Oтговор "д-р Загоров": Болката в кръста може да се излъчва по долните крайници, може да се съсредоточи и около коляното.
  Точно това ме притеснява...че болката в кръста не винаги върви с болка в коляното, тоест, то ме боли и когато кръстът не ме боли. да разбирам ли, че болката от вътрешната страна на коляното не е свързана с хондромалацията на пателата? Според моите представи, пателата се намира зад капачката, а болката ми е и на друго място (вътрешната страна на крака/коляното) Рентгеновата снимка, така както ми я направиха, би ли показала ако има проблем отстрани, а не само в капачката (ох, как го обясних...)

 • от д-р Загоров | 08.10.2007 18:19

  Здравейте! Ще се опитам да отговоря на двата поста едновременно. Болката в кръста може да се излъчва по долните крайници, може да се съсредоточи и около коляното. Тази болка по често е през нощта, не изчезва след покой , може да буди от сън и т.н. Колкото до оперативното лечение на хондромалацията на капачката - то има своето място в определен етап. Дали направо ще се започне от него-това зависи от избора на лекаря и от това, дали има биомеханични причини за страдание на капачката, които обричат всякакво друго лечение на неуспех. Обикновено не се започва с операция, но пак казвам, това е преценка на хирурга. Независимо преди или след операция състоянието е упорито, повлиява се бавно и изисква лечение с някои лекарства, приемани както през устата, така и инжектирани вътре в ставата. Това са само общи положения, всички те се променят съобразни всеки индивидуален пациент.

 • от Kalina | 08.10.2007 15:44

  И аз имам въпрос, свързан със същата диагноза. Поставиха ми я преди 2 седмици, отидох при ортопед-травматолог, с оплакване от болки в колената - особено засилени в лявото, силно пукане, болки във влажно време, при липса на натоварване и т.н. Споменах че имам болка и от вътрешната част на левия крак, до коляното, където, мисля, има хрущял :oops: Усещането е като болка от шипове, засилва се при продължително седнало положение. Рентгеновата снимка беше направена отгоре на коляното ( не профил). Изписаха ми Картилазин, Фастум гел и физиотерапия - която вече приключих. Усещам леко подобрение в коленете, но това подобното на шип продължава да ме дразни. Миналата година ми поставиха диагноза дископатия + радикулит. Възможно ли е болката от кръста, която също е от лявата страна, слизайки надолу през коляното, да създава това усещане или причината е само в коляното и свързана с пателата? Възможно ли е наистина да има ошипяване там, което да не се е видяло на снимката? Чудя се дали да не посетя повторно ортопед, не знам дали не се вглеждам прекалено в себе си :? Какво бихте ме посъветвали? Благодаря сърдечно.
 • Re: Хондромелация на пателата - какво може да се направи
  от aniko_71 | 21.09.2007 14:05

  [quote="pale.enchantress"]Здравейте, след консултация и снимка ми поставиха диагноза хондромелация на колената. Чувствам непрекъсната болка и несигурност в колената си. При ходене се чува "скърцане" в коленете ми. Ходих при лекар и ми каза, че това може да бъде отстранено само по оперативен път. Все още не съм се подложила на операция и незная какво ще следва? Неизвестното ме притеснява, но и така не бива да оставям нещата.

 • от д-р Загоров | 14.06.2007 13:56

  Както ВИ казах по -горе, необходим ое проблемът да се анализира малко по системно, поне е редно да се проследи стоежа на капачката върху бедрената кост, което се прави със рентгенова снимка в друго положение на коляното.

 • от д-р Загоров | 14.06.2007 13:54

  Здравейте! Ако желаете , заповядайте на преглед при мен в болница " Света София" на бул. България 104. Работя в екипа на д-р Мазнейков, занимаваме се предимно с атроскопска колянна хирургия и смея да твърдя , че сме добре запознати с колянната патология. Нямам договор със здравната каса за прегледи в тази болница, така че прегледът се заплаща. Ако това не ви устройва можете да опитате с направление при някой от другите колеги в болницата по график. Моят телефон е 0887859567. Успех!

 • от pale.enchantress | 14.06.2007 09:26

  Здравейте, благодаря за отговора. Диагнозата ми беше поставена от д-р Иванов от Болница Токуда, снимката е 1,рентгенова и направена на страничната част на коляното/профил/. Бихте ли ми препоръчали спортен ортопед.

 • от д-р Загоров | 12.06.2007 12:56

  Здравейте! Хондромалацията на капачката е колкото често срещано, толкова и разнообразно като причини заболяване. Един добър преглед и добра рентгенова снимка (за препоръчване е при спортен ортопед) може да изясни до голяма степен причината за това страдание (неправилна ос на целия крайник, слабост на някои връзки на капачката и прекалена напрегнатост на други структури и т.н.) По принцип даването на подобни лекарства през устата а и след това слагане на съответните инжекции е част от лечението, но имайте предвид , че лечението е бавно и дълго. Но ако има някаква биомеханична причина за неправилното износване на капачката, то тя трябва да се изясни и отстранио навреме, паралелно с приемането на хондропротектори. Кажете ми кой Ви гледа , колко и какви снимки на капачката ви направиха, за да можем евентуално да коментираме по-нататък.
 • Хондромелация на пателата - какво може да се направи
  от pale.enchantress | 11.06.2007 12:50

  Здравейте, след консултация и снимка ми поставиха диагноза хондромелация на пателата. Предписаното ми лечение е Флексодон А, който пия 2 дневно в рамките на 2 месеца. За съжаление подобрение почти няма - болките в коляното си продължават, кога по-леко кога - не. Лекарят ми каза да пия тези лекарства в рамките на 2 месеца и че болката ще отшуми. Ако това не стане - ще ми поставят специални инжекции, които както ми беше обяснено стуват страшно много. Ясно че ще ги поставя, въпросът ми е приблизително колко струват, колко време ще отнеме възстановяването и дали има друг вариант за лечение ако те не ми подействат. Важно ми е да се възстановя сравнително бързо, защото в момента съм прекратила каквито и да е спортни занимания, които са част от ежедневния ми живот, без да съм професионален или активен спортист.

Напиши отговор