Кои фактори оказват влияние върху клетките с възрастта?
Между 9 и 16-годишна възраст благосъстоянието ни се влошава...
Терапията помага при заболявания, а също така действа релаксиращо
В момента е 24.09.2023 09:18
Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки | Счупен глезен
Напиши отговор
-
RE: Счупен глезен
от Sharlot | 04.09.2023 10:39
Благодаря, д-р Правова! Ще изчакам да приключи курса по рехабилитация и ако симптомите са останали ще отида на ортопед! -
от д-р Ралица Правова | 03.09.2023 13:48
Причината, поради която е нормално да са налице усещания е, че мястото - глезенната става е с много по-фини мускули и по-лесно може да бъде налице дразнене на останалите структури - сухожилия, връзки, тъй като няма тъкан - дори мастна, която да ги предпазва от чуждите тела, които се поставят за фиксация. Нуждата от посещение на ортопед - е ако симптомите се засилват, тогава на рентгенография ще се видят костните структури, но ако проблемът е в меките тъкани - връзки и сухожилия, мускули - с най-меродавна стойност е ЯМР. Пак казвам първо ортопед трябва да прецени дали има такава нужда, но при засилване на симптомите е добре да посетите. Да, наистина рехабилитацията в Калероя е добра -
от Sharlot | 02.09.2023 16:46
Не ме насочи оператора. Операцията беше в Пловдив , но тъй като съм от Хисаря рехабилитацията правих там в санаториума на ВМА в града. Там има много добри специалисти, изключително доволна съм от отношението и професионализма им. Притесних се като казвате, че може да има разместване - как мога да разбера това с рентген или скенер? Възможно ли е дискомфорта да се дължи на сраствания след операцията? По принцип би ли следвало да се усещат изобщо металните тела или след лехабилитация би трябвало да усещам крака си както преди независимо от наличието им? -
от д-р Ралица Правова | 02.09.2023 15:20
Рехабилитаторът е прав, но все пак при допълнително настъпил дискомфорт по време на по-дълга рехабилитация - налага ревизиране от ортопеда, който да прецени дали има възожност за по-ранно сваляне или да е настъпило някакво разместване. Към конкретния рехабилитатор - ортопедът ли Ви насочи? Въпросът ми е във връзка с това, че оператори, които се занимават с оперативни намеси на определена става, след това предпочитат да работят с конкретен рехабилитатор, който се занимава със спецификата на такъв тип оперативни намеси и в това се специализират тясно. Най-често такива има в големите градове - като София и Пловдив -
от Sharlot | 01.09.2023 11:28
Здравейте отново д-р Правова. Бях писала преди месец - сега отново имам притеснения, затова се обръщам към Вас отново. Счупен глезен с операция от 18.05.2023 поставена планка с 5 винта от външната страна и винтове и от вътрешната страна на глезена. На 10.07 махнаха хоризонталния винт и след махане на конците на 31.07 започнах рехабилитация и раздвижване на глезена. Продължавам рехабилитацията все още, защото все още куцам...Та искам да питам нормално ли е три месеца след операцията да куцам все още? От седмица усещам и много силно дърпане / като скованост / там където са винтовете и от двете страни, болка няма ,но това ми пречи на движението на глезена. Искам да попитам и колко време е минималния срок, в който могат да се свалят винтовете и плаката и ако продъължи това ми състояние до махането им, възможно ли е да доведе до друга увреда в крака. Според рехабилиторите имам почти пълен обем на движение на глезена и куцането се дължи на плаката и винтовете. -
от д-р Ралица Правова | 28.08.2023 10:49
Когато не е налице счупване и имайки предвид 9 месец от бременността - бих Ви насочила първо за упражнения с кинезитерапевт в рамките на няколко дни, който вече да Ви каже с какво натоварване да започнете -
от valcheto | 28.08.2023 10:31
Здравейте, ортезата не е правена индивидуално за мен, предписа ми я ортопед и я закупихме от ортопедичен магазин- загяга се с механизъм, има и допълнителни ластици. Вътре в самата ортеза има някакви метални планки, които са по височината на глезена. Все пак, какво натоварване е допустимо за 8-10 ден след контузията? Кога да опитам да ходя без помощни средства? В момента използвам проходилка, за да щадя максимално крака. Благодаря! -
от д-р Ралица Правова | 28.08.2023 10:12
Това показва, че ортезата не е изработена добре и се налага колегите да си я ревизират. Дори след изработване - трябва да Ви оставят известно време-около 30 минути, за да се види добре ли разпределя и обхваща, както и дали не Ви убива, защото особено при пациенти с диабет - много лесно се формират некрози -
от valcheto | 26.08.2023 20:07
Благодаря! Преди 3 дни ми сложиха регулируема ортеза, днес опитах да стъпя на крака, но усещам силна болка. Трябва ли да започна да натоварвам леко (вече минаха 7 дни) въпреки болката? Подозирам и че част от болката се дължи на самата ортеза- една от пластините минава точно през кокалчето ми, където е доста болезнено на допир (а не стягам ортезата прекалено много). -
от д-р Ралица Правова | 23.08.2023 14:28
Със сигурност може да се маха вечер и кракът да е свободен. По отношение на заместител - като цяло най-добрият вариант е ортеза, тъй като след изработване има възможност за регулиране с велкро ленти и не се налага да се съобразява обемът на отока. По отношение на стъпването - тъй като сте и в 9 месец - бих Ви препоръчала първата седмица да го щадите максимално, а не както обикновено на 3-4 ден се препоръчва леко натоварване. -
от valcheto | 22.08.2023 16:44
Здравейте, доктор Правова! Преди 3 дни стъпих накриво (бременна съм в 9-ти месец), снимаха ме в Пирогов- няма разкъсване и счупване, само разтягане. Но вече 3-ти ден кракът ми е много подут (почти веднага след падането глезенът стана огромен, сега е поспаднал, но отокът е слязъл към пръстите- цялата горна част на стъпалото е отекла). Отделно и усещам почти постоянна болка. В Пирогов ми направиха гипсова шина от пръстите отзад през петата до под коляното, отпред е отворена, стягам я с бинт (свалям я само, за да се мажа с охлаждащ гел). Въпросът ми към Вас е кога мога да започна да опитвам да стъпвам с шината (в момента ми е изключително трудно придвижването), мога ли да махам шината през нощта, има ли нещо друго, което мога да използвам вместо тази гиспова шина и ако да- от кога? Най-вече ме интервсува дали или от кога мога да стъпвам с крака (с шината)? Предварително благодаря! -
от д-р Ралица Правова | 14.08.2023 13:49
Използването на ортези позволява сваляне, като ако жената е напълно адекватна, без начални дементни промени - няма никакъв проблем да се сваля през нощта. Но ако забравя по-често и има възможност ако се събуди през нощта да мине до тоалетна и да е изключила за счупването с глезена - ще го натовари рязко и е рискова за разместване - особено първите 10-15 дни -
от mlubenova | 12.08.2023 21:40
Здравейте! Майка ми е на 86 години и си счупи глезена. Тъй като няма размествания, ортопедът й сложи ботуш вместо гипс. Не разбрах обаче дали нощем този ботуш трябва да го сваляме или не. Аз лично се притеснявам да не разместим нещо при свалянето и поставянето. -
от д-р Ралица Правова | 25.07.2023 20:51
Обикновено наличието на костни фрагменти налагат оперативна интервенция, особено при продължителна симптоматика. Бих Ви насочила да се опита все пак и с физиотерапия, както и за още една консултация с ортопед. -
от Off | 25.07.2023 08:42
Здравейте на 05.06 счупих пета метатарзална кост. (От тогава до сега имам 3 рентгенови снимки) Бях с гипс 5дни и 30 с ботуш Walker. На 22.07 след преглед ме насочиха към ЯМР. След ядрено магнитния резонанс се установи че имам "високо суспектна фрактура сустентакулум тали с обособяване на малък костен фрагмент и едем на костната медула". Вече ходя самостоятелно без патерици и ортеза. Усещам силна болка след 30минутно вървене. Въпроса ми е как да процедирам - дали трябва да се подложа на операция или не заради 2рата травма която се установи на ЯМР -
от Sharlot | 18.07.2023 10:36
Сърдечно Благодаря, доктор Правова! Хубаво е , че все още има такива хора като Вас, които помагат и то на съвсем непознати! Бъдете здрава и всичко добро Ви желая! -
от д-р Ралица Правова | 18.07.2023 08:51
Първа степен на компресия (18-21 мм Hg) е подходящ, не се налага по-сериозна, тъй като и отокът е лек и непостоянен. По отношение на опъването - наистина е нормално, като вариантът е вечер да го слагате на по-високо - поне за 1-2 часа, като налагате и лед - но не директно, а в кърпа, докато започне рехабилитацията - защото с нея значително ще намалее -
от Sharlot | 17.07.2023 10:43
Също така бих искала да попитам какво ви е мнението за носене на компресивни чорапи и да ме посъветвате какъв тип компресия е подходящ в моя случай. -
от Sharlot | 17.07.2023 10:12
Сутрин отока е много лек, след натоварване се уголемява. Конците кще се махат на 24 юли. Сега правя упражнения за раздвижване на краката цялостно, но не и да глезена, самото раздвижване на глезена ще е с рехабилитатор. Повече ме притеснява дърпането , което вечер е толкова силно, че дори ми пречи да поставя крака правилно на земята. -
от д-р Ралица Правова | 17.07.2023 08:15
Отокът след натоварване ли се проявява или е постоянен? Защото е нормално при натоварване да се проявява. По отношение на конците - кога се очаква да Ви ги махнат? -
от Sharlot | 15.07.2023 11:07
Здравейте! На 18 май ми оперираха левия глезен поставиха плака и винтове. На 10 юли ми махнаха единия винт и ми казаха че мога да стъпвам на крака. Опитвам да ходя с патерици, но усещам голямо дърпане в областта на сухожилието над петата от ляво т.е. От външната страна на крака. Има и лек оток. Нормално ли е това и какво мога да направя за да облекча това. Рехабилитация ще правя след махане на конците. -
от д-р Ралица Правова | 01.07.2023 21:58
На фона и на суплементацията - процесът ще се задвижи, имайте предвид, че щом ортопедът дори е преценил - няма какво да Ви притеснява, тъй като те често дори забавят кинезитерапията, вместо дори да насочат по-рано -
от Марияна | 30.06.2023 10:12
Благодаря ви много д-р Правова, от малък град съм, но намерих добър кинезитерапевт, но добре ли е да се почва физиотерапия при все още несрастнала кост? Няма ли опасност от разместване? Възможно ли е изобщо да не срасне коста- много съм притеснена. -
от д-р Ралица Правова | 30.06.2023 09:34
Да, възрастта също оказва значение, но в някаква степен, не изцяло. Другото, което е важно е движението - можете спокойно да се насочите към кинезитерапевт, особено ако сте от по-голям град - някои от тях се специализират да работят с конкретна част - рамо, тазобедрена става, коляно. Така рехабилитацията ще бъде още с по-добри резултати, когото специалистът специализира в област рамо -
от Марияна | 29.06.2023 17:19
Здравейте! Болката е дифузна, под рамото, в мускула и около него по- скоро- мести се и то само при някои движения- нагоре, настрани и назад. На 57 г.съм, дали това няма значение, за бавното зарастване на костта? -
от д-р Ралица Правова | 29.06.2023 10:38
Има случаи, в които консолидацията се забавя - като значение има и приемът на витамин Д, защото подпомага усвояването на калция в костта. Така приемът само на магнезий и калций не е достатъчен, а е необходимо и витамин Д, заедно с тях - като той трябва да се приема поне в доза 1200мг, а не дневната от 400. Важно е да се приема с мазна храна, за да се усвои, тъй като е мастнорзтворим. По отношение на кинезитерапията - аз също щях да Ви насочи, дори ортопедът да не беше - апаратната физиотерапия често не е достатъчна и движението е много важно. Кинезитерапевтите са наясно и няма да натоварват излишно, а само до необходимото. Болката в една точка ли е или е дифузно в цялото рамо? -
от Марияна | 27.06.2023 16:08
Здравейте! Преди 2 месеца счупих горния край на раменна кост-хумерус. Още имам болки при вдигане настрани, напред и назад най-вече и ограничения в движението. На 35 ден от счупването правих отново снимка и се видя, че не е зараснало, но травматолога каза, че мога да почвам физиотерапия. Правиха ми магнит и ток, но раздвижване- не. Нямах подобрение. Вчера ходих на друг ортопед, който каза, че не е раздвижена ръката, да започна раздвижване след 15 дена при кинезитерапевт. Гледа ми ръката и на ехограф и каза, че липсват ехографски данни за завършена консолидация на счупването, т.е не е зараснала костта, но да почвам раздвижване след 15 дена. И да пия етодин форт и остеозин. Въпросите ми са защо не ми помага етодин форт, и тези НПВС, които пих преди него? Пила съм Декскетоптофен, ибупром, енетра, аналгин, но не помагат, болката при някои движения си е същата . И втория въпрос е да почвам ли след 15 дена раздвижване, при положение, че не е зараснала костта? Защо не е зараснала за 2месеца? -
от д-р Ралица Правова | 06.02.2023 09:35
ralicapravova@gmail.com, а можете и тук с прикачена снимка от друга страница, в която се качват снимки и след това давате линк тук. Което Ви е по-удобно -
-
от д-р Ралица Правова | 30.01.2023 11:54
Рехабилитацията и физикалните методи са подходящи още в следоперативния период, поради действието им да ускоряват възстановяването. Особено при наличието все още на лек оток - бих Ви насочила да започнете процедури -
от Счупен глезен | 29.01.2023 13:22
Здравейте ,преди 2 месеца счупих глезен.Направиха операция,поставиха винтове и плака.На 16.01.2023г.изкараха единият винт.Доктора каза да започвам да стъпвам по малко на крака.Не ми назначи физиотерапия.Каза,че ед две седмици ще прецени дали трябва.Въпроса ми е ,колко време след операцията трябва да се направи раздвижване и физиотерапия.Имам още лек оток на крака. -
от д-р Ралица Правова | 26.01.2023 09:36
Вариантите са за носене на ортеза, ако колегите по някаква причина са били притеснени за разместване, но ако е налице добре формиран калус - не виждам причина да се бавите, а да се видите с рехабилитатор. В началото ще се започне с натоварване на по-нагоре разположената (проксимално) от травмата мускулатура, след което постепенно ще се включват и мускулите към засегнатата част с повишаващо се натоварване. Но атрофията носи повече рискове. Пратете ми снимка след счупването и тази направена сега тези дни, за да ги сравня -
RE: Фрактура на фибулата
от Петя | 26.01.2023 06:44
Здравейте, на 13.12.22 майка ми си счупи фибулната кост, имахме доста пререкания, относно дали е необходима операция, разбира се, че ни предложиха и настояваха, но впредвид придружаващите заболявания на майка ми, преценихме, че след като наместят костта и сложат гипс, ще зарастне. Направих тук запитване и вие потвърдихте и нашето желание, много ви благодаря за отношението и за отговорът. Сега имам отново въпрос, за какъв период от време в необходимо да носи гипс чакал ми. Направена е на 21 ден контролна снимка и се вижда много добро захващане на костта и правилна позиция. Мога да изпратя снимки. Според лекарите трябва да носи гипса 60 дена, но според мен е прекалено дълъг период, което ще рефлектира и ще забави рехабилитирането на глезена. Майка приема добавки в големи дози, които са на клетъчна основа и регенерират много по бързо от обикновеното. Според вас възможно ли е ма 50 ден да махнем гипса и да започне да движи крака. Между другото тя стъпва и върви още на 20 ден. -
от д-р Ралица Правова | 15.12.2022 20:50
Да, при правилно наместване, дори е препоръчително на фона на подлежащи заболявания - да не се стига до оперативна намеса, поради последващите по-сериозни евентуални усложнения. Чудесно е, че е със шина, а не гипс. От значение е да се започне и ранна физиотерапия след зарастването -
от Петя | 13.12.2022 23:17
Здравейте, майка ми си счупи fibula, с изкълчен глезен при подхлъзване. Моля за отговор на следният въпрос: Ако е наместен глезена и фибулата, може ли да се избегне операция. Кракът е обездвижен със шина. Майка ми има придружаващи заболявания и искаме компетентно мнение, за да вземем правилно решение. -
от д-р Ралица Правова | 23.09.2022 14:22
Като цяло се очаква тези промени да са отминали. Имате ли възможност да качите снимки на крака от няколко ъгъла? Освен това назначиха ли Ви физиотерапия, която да започне още със свалянето на гипса, защото раздвижването е много важно и за предотвратяване на отока, който при пълно обездвижване е нормална проява -
от Standox | 23.09.2022 11:39
Здравейте.преди 2месеца скъсах връзки на глезена.беше ми направена операция за зашиване на връзките и ми сложиха винт.после 45 дни гипс и после махане на винта.сега съм на 10тия ден от махане на винта.нормално ли е все още да ми се подува глезена и да имам болка? -
от д-р Ралица Правова | 08.09.2022 21:39
Предлагаха ли Ви и ортеза, защото те имат и възможност за снемане в случаите, при които жената усеща дискомфорт, ако такъв се появи -
от Petq | 08.09.2022 08:34
Много се притеснявам. Не зная към кого да се обърна вече. Моля за съвет. Благодаря предварително. -
от Petq | 08.09.2022 08:24
Здравейте! Майка ми я оперираха и и сложиха игла . Но имаме проблем с гипса. 2 пъти го сменявахме но след 2 3 дни след поставянето се започва бодежи на ново от гипса не знам вече какво да направим.Възможно ли е да се рони толкова много този гипс? -
от д-р Ралица Правова | 07.09.2022 14:07
Бих Ви препоръчала да минете през ортопеда Ви, за да се направи снимка и да се види дали всичко е наред -
Счупенa фибула
от Dima | 06.09.2022 14:55
Здравейте, На 09.08 ме оперираха, счупена фибула, 1/3 туболарна плака и 7 винта, на 37 години. Преди 2 дни правих коремни преси и вдигах малко гири. Вечерна усетих, цялата кост, като че се мръдна. Не съм правил резки движения, всичко в домашни условия. Заболя ме от горе до долу. Сега усещам още болки в крака, като не е само глезена, а и костите отпред. Дали не съм се пренатоварил и има ли възможност да разместя коста и скъсам мястото, което вече е започнало да заздравява? Благодаря! -
от д-р Ралица Правова | 25.07.2022 22:06
Започнете рехабилитацията възможно най-скоро, особено ако инфекцията е овладяна. При забавяне - мускулатурата става все по-трудна за възстановяване -
от Еми | 23.07.2022 01:04
Здравейте на 29.03.2022 мъжът си счупи двете пети само дясната беше оперирана с поставен имплант и игла след 12дена махнаха конците и веднага го гипсираха но имаше една малка торбичка с гнои мъжът ми им каза че нещо ми тече но те пак го гипсираха след 22дена я махнаха и се оказа чее получил инфекция и така 3месеца сутрин и вечер слагахме смадлика сутрин и вечер сега на20.07.2022 се наложи да махнат импланта и иглата че нему понасят въпросамие имали опасност за него кракът му се обездвижи и отслабва мускоратурата можели да ходи на раздвижване и кога благодаря предварително -
от д-р Ралица Правова | 18.07.2022 23:29
Към момента нямаме отговарящ ортопед-травматолог в секцията и не мога да Ви дам точен отговор, поради спецификата на въпроса -
от vasilev | 18.07.2022 00:15
здравеите 2014 година си счупих глезена имам един винт на глезена и 2 игли искам да ги махна но са минали 8 години има ли опасност за махането им и дали трябва да се махат -
от Галина Димитрова | 11.07.2022 19:14
Д-р Правова, след остеосинтеза на малеола, какъв е препоръчителният срок, в който да се махне? Нормално ли е да напипвам плаката и по-конкретно едното болтче(което е точно на изпъкналата част "кокалчето")? -
от д-р Ралица Правова | 03.07.2022 21:10
Бих Ви препоръчала да направите курс рехабилитация, за да се изготвят упражнения, натоварванията на глезена е добре да са започнали постепенно -
от Свобода | 03.07.2022 03:29
На 20.05.22г ми направиха операция след счупване на глезен.Имам импланти и пирони.Отдавна вече ходя с проходилка без да натоварвам кракът.На 60години съм.Кога се очаква да зарастнат костите и да започна да натоварвам счупеният крак? -
Напиши отговор