Месечен цикъл. Нарушения на менструацията. Миома. Уплътнения и болки в гърдите | Проблем след прием на Ескапел

Напиши отговор
  • RE: Проблем след прием на Ескапел
    от д-р Ралица Правова | 18.03.2023 18:29

Съвсем възможно е на база двата хормонални медикамента да Ви закъснява цикълът
    от Деси | 18.03.2023 10:21

Здравейте, притеснявам се че менструацията ми закъснява вече 3-ти ден. Бях взела Ескапел на 12.03 (вегнага след фал със скъсан презерватив) и на 16-ти трябваше да ми започне менструацията. По принцип по същото време взимах и Дуфастон - лекарство по схема (имам поликистозни яйчници). Бихте ли ми казали дали това е нормално да не се появи още менструалния ми цикъл? Благодаря Ви много!
    от д-р Ралица Правова | 14.03.2023 13:46

До идването на цикъла симптомите могат да продължават, дори и към края в по-лека степен. Но е нормално да бъдат налице, не при всички жени, но все пак. Не е нормално ако болката е остра, пронизваща или след появата на менструация - тя да бъде обилна
    от Lora | 13.03.2023 15:01

Благодаря, д-р Правова. Наистина болките в таза и корема, подуването също, са посочени в листовката на лекарството, но до колко според Вас е нормално същите да са налични вече 8ми ден и индикират ли за някакъв проблем?
    от д-р Ралица Правова | 12.03.2023 11:50

Lora - да, нормално е да бъдат налице подобни симптоми, тъй като приемът води до допълнително стимулиране на матката да изхвърли ненужната лигавица
    от д-р Ралица Правова | 12.03.2023 11:48

Lora Veleva - особено ако е взето до 72 час - да, има протективен ефект, но поради две поредни вземания - цикъкът Ви може да закъснее с повече дни и да е по-различен по продължителност и количество кръв
    от Lora | 11.03.2023 17:35

Здравейте и от мен. Правих секс в 1 де от цикъла ми, като партньорът ми еякулира в мен. Около 15 часа след това изпих хапче Ella one, като в следващите дни имах много леко кафеникаво кървене, преминаващо впоследствие в зацапване. Опасението ми е породено от това, че след 3 дни от приема на хапчето започнах да чувствам леки болки около пъпа и долу към яйчниците, а по-рядко имам усещане и за леко парене и болки в таза. Нормално ли е тези странични симптоми да продължават вече 5-6 дни (появиха се на 2-3 ден след приема). Запазила съм час за гинеколог, но чак след 4 дни, което е точно 14 дни след незащитения полов акт и се притеснявам, че болките ги усещам все още
    от Lora Veleva | 10.03.2023 19:53

Здравейте д-р Правова. Аз съм на 16 години и на 25 февруари ми се наложи да взема Ескапел. След седмица (05.03) ми дойде цикъла и всичко беше наред, но на 5тия ден от цикъла ми с приятеля ми го направихме без отново и аз отново взех хапче. Тоест в продължение на по-малко от месец съм приела две хапчета. Въпросът ми е дали това второ хапче ще подейства, защото ме е страх, че няма. Благодаря предварително!
    от д-р Ралица Правова | 04.02.2023 14:29

За да се ориентирам за количеството - колко пълни превръзки сменяте или вече е толкова слабо, че използвате само ежедневни? При всеки са твърде индивидуални промените след прием на таблетката, поради което няма как да фиксирам края - тъй като продължителността може да бъде дори до седмица или 10 дни, макар и в много малко количество или като зацапване. Не виждам повод за притеснение - особено ако няма наличие на остра болка в коремната и тазовата област или да е налично обилно кървене. Но имайте предвид, че следващата менструация може и да Ви закъснее от датата, на която я очаквате.
    от VP11 | 03.02.2023 14:35

Здравейте! Наложи ми се да приема Ескапел по време на менструалния ми цикъл (трети ден). След приема кървенето ми намаля драстично, но след шестия ден, който по принцип е последния ден от дните с кървене, цикълът не спря и вече два дни имам кървене, което не е обилно. Искам да попитам има ли повод за притеснение и кога кървенето ще спре.
    от д-р Ралица Правова | 03.02.2023 09:07

Тъй като хормоните по време на месечния цикъл търпят физиологични пикове и спадове - това е и причината да се изследват в конкретни дни, така и референтните им стойности се променят през различните фази в рамките на 28 дни. При Вас - на база и ехографията - колежката оглеждайки и лигавицата е преценила, че не се касае за менструация, което щом е на база на обективно изследване - може да ѝ се доверите. По отношение кога ще спре кръвотечението - няма как да Ви се каже със сигурност, твърде различно е при всеки
    от Vvvv | 02.02.2023 09:36

д-р Паскова, За хормоналните изследвания ми казаха на 3ти ден от менструацията. Хормоните са LH, FSH, ESTRADIOL, TESTOSTERON, PROLACTIN,TSH,HOMA IR. И отделно progesteron, обаче той е по различно време от горе изброените. Също и влагалище секрет и цитонамазка, обаче след 1 2 чисти дни. Съответно и тогава преглед, обаче не знам колко време е нормално да продължава това извънменструално кръвотечение, възможно ли е да премине в менструация, а съответно има ли вариант дори това кръвотечение, наред с разбърканите хормони да се води цикъл, въпреки, че според лекарската не е такова? И не разбрах, възможно ли е от тези фоликули да не спира кръвотечението? И предполагам секрет и цитонамазка не е възможно да се взимат докато го има това? И защо е важно за хормоните да са в определен ден? В моя случай това може да значи, да чакам много време, а не ми се иска, доколкото разбрах, от хормоните идва някакъв отговор, какво става с мен. Извинете ме за отговори, от различни акаунти, сайта не ме допуска
    от д-р Ралица Правова | 02.02.2023 09:13

Катя - нормално е на фона на ескапел да има промени в менструацията - както във времето, така и в обилността на цикъла. Това зацапване се брои за последна менструация, което е започнало от 3 януари, а не от 24 декември. Към момента не виждам нещо притеснително, особено ако нямате някаква изразена болка в коремната - тазова област.
    от д-р Ралица Правова | 02.02.2023 09:11

В някои случаи задържаните фоликули, които не са се отделили могат да се уголемят и да доведат до дискомфорт, ако при Вас няма болка или други изразени симптоми с областта на таза - се изчаква и на следващ ехографски преглед кистите са с голяма вероятност да ги няма. Но все пак е добре отново да се види от АГ. Колегата каза ли Ви точно на кой ден кои хормони да изследвате и кога отново да дойдете за ехографски преглед? Другият ми въпрос е дали тези промени ги свързва само с приема на ескапел? Към момента - без да имате налични допълнителни симптоми, освен кръвотечението, не виждам някакъв риск, но е важно да се проследят следващите месеци този тип фоликуларни кисти или наричани още задържан фоликул.
    от Катя | 01.02.2023 16:18

Здравейте, д-р Правова! Последният ми цикъл беше на 24 декември,на 28 декември пих Ескапел.След това на 3 януари получих леко зацапване само за два дни .И от тогава до момента нищо.Правих два теста за бременност -отрицателни.По мои изчисления цикълът ми закъснява с 12 дни или нещо греша. Предполагам ,че това не е нормално.За момента не мога да отида на лекар, извън страната съм.
    от vv12vv | 01.02.2023 13:46

Здравейте, др Правова. Долното запитване е мое Vv12, но сайта не ме допуска да влезна в профила си, което ме накара да направя и нов. Забравих да допълня, че от лекар ми е препоръчано да направя хормонални изследвания. Това, което не успях да разбера на прегледа е, какво означават задържани фоликули? Имам такива и в двата яйчника, с близки размери от около 36мм. Това опасно ли е? И възможно ли е заради това да не спира кръвотечението? Според лекаря трябва да продължи около 4дни. Днес е 4ти ден, обаче си го има, като цвета си е същия, както го описах. А също възможно ли е да не спре до следващия цикъл, и как мога да разбера кога и какво става? Важно е, понеже доколкото разбрах хормони се изследват в определен ден от цикъла, и това трябва да ме ръководи. И много благодаря за бързия отговор, с подробно описание.
    от д-р Ралица Правова | 01.02.2023 12:05

Наистина голям процент от случаите цикълът се нормализира още през първия до втория месец. По-важното е, че кървенето не е обилно и не води до анемия. Въпросът е ако и през следващия месец - който се пада трети - отново има наличие на 2 прокървявания е добре да се пуснат и хормонални изследвания, но към момента не виждам нужда
    от Vv12 | 01.02.2023 09:46

Здравейте, Д-р Правова. Обръщам се към Вас, с един пореден въпрос, за Ескапел. Виждам, че много момичета и жени, се нуждаят от отговори. На 02.12.22г. Взех от хапчето Ескапел. Бях в дните след цикъл. Получих буквално еднократно зацапване след 2-3дни. След това на 17.12.22г. Нормалният цикъл ми дойде, както обикновено, на датата, която трябва. Сега януари също ми дойде навреме, на 15.01.23г. И обаче точно на 14тия ден, съответно 29.01 получих кървене. Това кървене вече 4ти ден още го има. Като интензивност, може да се побере в 1 превръзка на ден, по цвят е като при цикъл. След консултация с гинеколог ми казаха, че не е цикъл. Обаче защо тогава това кървене продължава толкова време? Защо тези неща се случват чак след 2ри цикъл след Ескапел? Обикновено такива неща, не се ли получават в месеца, когато е приемана таблетка та? Мога ли по някакъв начин да подпомогнат на организма ми да спре това кървене? И съответно кога да очаквам менструация?
    от д-р Ралица Правова | 28.01.2023 16:29

Нормално е да има изместване на менструацията, въпросът е и какво е кървенето - ако е твърде обилно и води до анемични прояви - умора, чувствителност към студ - налага вземане на допълнителни мерки. Цветът може също да бъде променен - кафеникав, без това да е сигнал за проблем
    от Nat | 28.01.2023 02:01

Здравейте, след необезопасен полов контакт приех Ескапел 20-30мин. по-късно. 10 дена по-късно получих силни болки в корема. Цикълът ми подрани с 10 дена. Нормални странични ефекти ли са или има място за притеснение?
    от д-р Ралица Правова | 25.01.2023 11:00

В такива случаи може да използвате тестове за овулация - продават се в аптеките, когато се съмнявате дали може да бъде налице закъсняваща овулация. На 100% никога няма как да знаете дали овулацията не е била със закъснение, но реално вероятността за бременност клони към 0% във Вашия случай, тъй като сте много близо до менструация
    от Moonchez | 24.01.2023 10:44

Здравейте, минали са 30 часа от необезопасен полов контакт, който имам. 6 дни преди цикъл съм. Овулацията ми е редовна , между 11 и 14 ден . Усещам я, защото е И болезнена . Тоест в овулация не съм била …Притесненията ми са тъй като съм на 39, с миома …с херния…И с едно голямо дете . Съпруга ми казва да не вземам хапче, а аз не желая зад гърба му да го правя…Спорвд Вас, какви са шансовете за бременност и има ли смисъл да го пия все пак на 30 час, при липса на овулация по това време …
    от д-р Ралица Правова | 20.01.2023 07:43

Нормално е, да. Хормоналният дисбаланс се възстановява в рамките на до 2 месеца в голяма част от случаите - като менструацията през това време може да бъде различна и по количество отделенена кръв, а не само да има разместване в датите
    от Kalina | 19.01.2023 14:42

Здравейте, след прием на ескапел цикълът ми дойде два пъти за един месец. Нормални ли са тези странични ефекти? Кога да очаквам нормализиране на цикъла?
    от д-р Ралица Правова | 08.01.2023 16:59

Ани - не във всички случаи Ескапел може да влияе по един и същи начин, тъй като може да сте го приемала в различно време на хормоналните промени - съответно около овулация или преди/след нея. Ако искате да сте сигурна на 100% - може да направите кръвен тест за ЧХГ
    от д-р Ралица Правова | 08.01.2023 16:57

nadya - в случай, че искате да сте максимално сигурна - може да направите кръвен тест за ЧХГ. При него няма как да има вероятност за фалшимо отрицателен резултат. Но сте взели таблетката навреме, преди изтичане на 72 часа, така че вероятността за бременност е силно редуцирана
    от Ани | 08.01.2023 11:55

И преди съм пила Ескапел, но нямаше проблеми
    от nadya | 08.01.2023 11:31

ани и на мен все още не ми е дошло от последния на 15сти а не съм бременна предполагам е заради хапчето
    от Ани | 08.01.2023 08:26

Заради Ескапел мислих, че ми е залъсняла овулацията. Няколко дни след очакваната дата се появи слузестия секрет. Оттогава минаха 2 седмици и менструация няма. Вчера правих секс и на сутринта видях секрет много приличащ на този при овулация. След като не ми е идвала менструация на какво се дължи? Може ли да е резултат от възбуда, секс и лубриканти? Възможно ли е чак сега (1месецслед последния цикъл)да има овулация? Пази ли сме се, но дали може да се забременее...при положение, че последната менструация беше на 9 декември, заради Ескапел се бави явно. Правих тестове за бременност, отрицателни са.
    от Ани | 06.01.2023 17:38

Възможно ли е да пропусне този месец
    от nadya | 05.01.2023 22:09

здравейте.миналата седмица в четвъртък правих секс и той не беше сигурен дали се е изпуснал ,затова на следващия ден/петък/изпих ескапел.притеснението ми идва оттам, че цикълът ми е нередовен и последно беше на 15сти, а сега е 5ти и още не ми идва.направих се тест, но беше отрицателен.трябва ли да се тревожа?
    от д-р Ралица Правова | 05.01.2023 14:47

Влияе, като може хормоналният дисбаланс да продължи и при следващия цикъл и той също да не съвпада с обичайните дати
    от Ани | 05.01.2023 09:22

В края на ноември пих ескапел, около датата на овулация. Менструацията ми дойде с 3 дни по-рано. Продължи 4-5 дни. Този месец ми закъснява с 1-2 дни. Правих тест за бременност, отрицателен е. Дали хапчето още влияе на цикъла
    от д-р Ралица Правова | 29.12.2022 22:08

Да, зацапването е нормално и е от таблетката. Като може да очаквате следващата менструация да дойде със закъснение или дори да подрани, поради временния хормонален дисбаланс
    от Iva | 26.12.2022 21:00

Направих 6 теста и 6те са отрицателни на 18-ти правих секс на 20-ти пих хапчето днес се случи това зацапване и вечерта отшумя
    от Iva | 26.12.2022 20:56

Искам да знам дали това е от хапчето или нещо друго защо не желая тази бременност
    от Iva | 26.12.2022 20:22

Здравейте, искам да попитам след като съм правила секс без презерватив и приятелят ми не е свършвал в мен,шанса да забременея е малък но въпреки това пих ескапел след 36 часа ,на шестия ден след приема на ескапел и след секс с моят приятел имах леко зацапване и лека болка в яйчниците която отшумя на същия ден вечерта възможно ли е това да е от хапчето или е нещо по страшно
    от д-р Ралица Правова | 23.12.2022 21:20

Таблетката оказва ефект върху лигавицата на матката, секрета на влагалището и хормоналните нива. Поради това не се очаква директен ефект върху ембриона. Но е добре да се уточни това и с гинеколога, който ще Ви проследява, особено ако желаете да не прекъсвате бременността
  • RE: Опасен ли е за плода Ellaone ?
    от Ванеса | 22.12.2022 11:16

Здравейте, д-р Ралица Правова Бременна съм! Искам да Ви попитам дали хапчето(ellaone) може да има някакви последици за плода, защото има вероятност да съм забременяла и да съм го изпила след това. Изпих го на 4-трия ден в петък беше и след това в неделя правихме пак незащитен полов акт (свършването беше в мен)като ми осташе седмица до следващия ми цикъл. Цикълът ми е 28 дни, като 8 дена ми върви (дойде ми на 14-ти ноември и на 21 ноември ми спря) на 28-ми ноември започна незащитения полов акт и 4-ри дни след това пих ellaone. Това ми е втора бременност но се притеснявам да не навреди хапчето на плода. Не знам дали има възможност да съм забременяла след хапчето,понеже един ден след като го пих пак правих незащитен полов акт и ми оставаше една седмица до следващия ми цикъл. Ходих на преглед при моята АГ установи бременност но не и споделих за хапчето което съм пила. Много съм притеснена дали това хапче може да е навредило на плода ми? Благодаря предварително!
    от д-р Ралица Правова | 08.12.2022 21:24

Да, нормално е. Като е възможно следващият цикъл да закъснее
    от Ани | 08.12.2022 15:55

Преди 12 дни пих Ескапел, около датата на овулация. След това правих тестове за овулация, бяха отрицателни. Днес около 2 часа след секс се появи слабо кървене. Това е около 4-5 дни преди очакваната дата. Обикновено ми идва на 22-23 дни. Правих тест за бременност, отрицателен е. Дали се дължи на хапчето?
    от д-р Ралица Правова | 07.12.2022 21:02

Да, промените, които настъпват след таблетката водят до промени в начина на кървене и количеството. Възможно е следващата дата на цикъла Ви също да не се спази с точност, докато се балансират хормоналните нива
    от Miss | 07.12.2022 08:52

Здравейте претиснявам се много със приятелят ми на 22 ноенври се изпусна в мен и аз на следващия ден бях приела хапче ескапел точно ден преди овулация и вчера ми дойде но забелязах че ми тече много малко и бавно дали е от самото хапче да е нормлано така да ми тече и да имам кървене
    от д-р Ралица Правова | 05.12.2022 10:47

Обикновено промените се задържат в рамките на до 1-2 месеца, след което отново се възстановява нормален цикъл.
    от Tstaff | 04.12.2022 18:46

Здравейте, на 10.10.2022г след необезопасен секс с приятеля ми се наложи да приема Ескапел. На 19.10 цикълът ми дойде. На 6.11 имах леко зацапване, трябваше да ми дойде на 18.11 , но за съжаление все още нямам цикъл. Като имах предместруални симптоми. Направих три теста и трите са отрицателни, като тази сутрин след секс имах леко зацапване. Дали е от хапчето и дали скоро да очаквам да ми дойде нормален цикъл?
    от Fribzi | 01.11.2022 16:25

Вчера пак си направих тест за бременност пак беше отрицателен резултата. Вече ще изчакам да ми дойде
    от д-р Ралица Правова | 01.11.2022 13:34

Изчакайте нормализирането на цикъла, допълнителен прием на таблетки само би объркало допълнително оста хипоталамус-хипофиза-яйчници. Закъснението значително може да варира, поради което съветът ми за кръвен тест е най-удачен при притеснение за бременност
    от Fribzi | 30.10.2022 08:03

А мога ли да приема някакво лекарство за предизвикване на цикъла като дуфастон? А и колко дни може да бъде закъснението щото започнах вече да се притеснявам .
    от Roll | 30.10.2022 00:02

Да, били са съпровождани от болки в корема и преди, знам и за случаи в които е имало гадене, но не съм сигурен дали е било по време на менструацията
    от д-р Ралица Правова | 29.10.2022 21:30

Roll - нормално е да има налице закъснение, но предишни менструации били ли са съпровождани с гадене и подобни болки или това е за първи път?

Напиши отговор
322 намерени, страница 1 от общо 7