Наднормено тегло. Хранене. Диети | Специални изследвания при рязко напълняващ юноша?

Напиши отговор
 • Re: Специални изследвания при рязко напълняващ юноша?
  от ТАТЯНА | 20.12.2014 12:31

  Благодаря за доброто желание и за съветите. Всъщност - интересува ме САМО има ли изследване, което мога да му направя, за да ЕЛИМИНИРАМ опасенията си за напълняването по БОЛЕСТНИ причини. И то - специално причини, свързани с половите хормони - съвсем в прав текст го казвам вече. Режим, хранене, движение - това всеки го знае, друг е въпросът, че малко хора спазват... Това е съвсем друг разговор... :oops:
 • Re: Специални изследвания при рязко напълняващ юноша?
  от ankamar56 | 19.12.2014 22:47

  Здравейте, 1. направете преглед на ежедневното му хранене - доколко е здравословно - като ритъм на хранене, вид на храната и количества. 2. Може да не спортува, но движението е в основата на поддържането на организма и няма заместител. Разходки в планината, парка и подобни са желателни. Може и с лек физически труд да изразходва натрупаната неизразходвана енергия. Стига да поиска - ще намери начин. Задачата ви е да го мотивирате да го направи. 3. Общуването с другите също е много важен фактор и затвореният живот също може да бъде неблагоприятно условие. Има ли някакви проблеми в общуването ? Не бяга ли от истинския контакт като го "замества" с виртуален ? 4. Какво го занимава най-много / в смисъл чуства ли се заинтересован от нещо / ? Има ли хоби ? Ако прецените, че в тези предложения има нещо полезно за Вас - можете да опитате.
 • Re: Специални изследвания при рязко напълняващ юноша?
  от ТАТЯНА | 19.12.2014 19:45

  Може би пропуснах да дам още сведения. Правих консултация с ендокринолог, направихме доста изследвания, включително инсулин с натоварване - през един час... Резултатите са в норма всичките, с изключение на хома-индекса, който е увеличен доста. Тоест - в риск е за диабет-2. Но нито захарта му е увеличена, нито инсулинът, нито холестеролът - и трите са му в норма. По моя инициатива изследвахме и тестостерона - в ниската граница е, но е пак в норма. Въпросът ми в този клуб беше за някакви ДРУГИ изследвания, каквито споменах. Дори не знам дали са хормонални. Помня само, че имах съученик, на който му беше направена операция с отстраняване на част от половите органи, след което той напълня неимоверно много за кратко. Синът ми претърпя операция от варикоцеле преди 6-7 години, нямам представа дали е възможно да са се получили някакви усложнения... Затова пак питам - някой дали знае за ДРУГИ изследвания, на които трябва да се подложим? Лекарите често казват "Нищо му няма" на редовия пациент, а понякога се оказва, че не са ДОПУСНАЛИ някакво по-сериозно заболяване, поради който пропуск не са били взети мерки навреме...
 • Re: Специални изследвания при рязко напълняващ юноша?
  от д-р Цончев | 19.12.2014 10:32

  Може да го консултирате с ендокринолог или специалист по метаболитни заболявания. Трябва да се огледат доста фактори за да се прецени има ли нещо нередно или се касае само за напълняване.
 • Специални изследвания при рязко напълняващ юноша?
  от ТАТЯНА | 19.12.2014 07:28

  Здравейте. Синът ми е на 18 години. Като малък беше с нормално тегло, от 4-5 години насам започна да напълнява, а в последната година рязко качи до 105 кг! Не мога да кажа, че яде "здравословно", също така заради компютрите и омразата му към всякакъв спорт е доста обездвижен, но напоследък започвам да мисля, че освен тези очевидни причини би могла да съществува и друга, свързана с някакво увреждане на хормонална основа и то - прощавайте за непрофесионалната терминология - подобно на тези увреждания, които карат ...кастрираните котки да напълняват... и евнусите... :oops: :oops: Тъй като тази мисъл ме съсипва - МОЛЯ кажете ми какво изследване да му направя, за да се...успокоя или напротив - ако мога навреме да лекувам евентуално заболяване... Това може и да е рядко увреждане или болест, но какво ми гарантира, че не ни е сполетяло? Благодаря!

Напиши отговор