Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | щитовидна жлеза

Напиши отговор
  • Re: щитовидна жлеза
    от д-р Цончев | 06.05.2018 15:25

    Според мен ТСХ трябва да се повтори
  • Re: щитовидна жлеза
    от Ivelina Peeva | 30.04.2018 17:39

    Добър ден. Имам проблем с щитовидната жлеза. TSH -10.84 FT3-3.66 FT4- 3.66 TAT- 26.30 MAT- 17.22 Каква ми е диагнозата, живея в Германия лекарите тук не казват нищо
  • Re: щитовидна жлеза
    от д-р Цончев | 18.03.2018 20:11

    Хормоните излязоха ли?
  • Re: щитовидна жлеза
    от Ралица | 06.03.2018 16:36

    Здравейте, бихте ли обяснили и моите резултати :) Ехография на щитовидната жлеза. Жена на 25 години Щитовидна жлеза - Хетерогенна структура Десен лоб : 39/23/16 Хетеогенна с хипоехогенна структура Ляв лоб : 40/25/18 Хетерогенна структура Истмус: 5 ММ Заключение: Леки структурни промени в паренхима Утре ще пускам и кръвни изследвания на хормоните :),
  • Re: щитовидна жлеза
    от д-р Цончев | 29.06.2014 18:58

    Няма възли. Възможно е тиреоидита да е по типа на Хашимото.
  • Re: щитовидна жлеза
    от Daniela Ivanova | 28.06.2014 18:01

    Здравейте! Може ли да помоля за разяснение и на моите резултати- Ехография на щитовидна жлеза: Жлезата е симетрична по форма, нерезки очертания, неувеличени р-ри. Десен лоб 14/16 мм Истмус 3,1 мм Ляв лоб 14/12 мм Структурата на жлезата е нехомогенна с хипоехогенна. Ускорен доплеров кръвопоток на жлезата. Без шийна лимфаденомегалия. Ехографска диагноза ДИФУЗНИ ПРОМЕНИ НА ЩИТ. ЖЛЕЗА-АВТОИМУНЕН ТИРЕОИДИТ.Необходимо е ехографско проследяване на 1г. След ехографа направих следните изследвания: TSH-2,322 (0.55-4.78) fT3-3,21 (2,3-4,2) fT4-1,32 (0.89-1.76) MAT/anti-Tpo/-28,6 (< 60) TAT/anti-Tg/-14 (< 60) Ендокриноложката след като ги разгледа доста се колеба дали да предпише нещо, но все пак ми предписа ЕУТИРОКС Х12,5МКГ/С и следене на TSH, ехограф след 1,5г. Но не можах да разбера дали имам възли и дали това е Хашимото или друго?
  • Re: щитовидна жлеза
    от д-р Цончев | 31.10.2013 23:37

    Аз лично не виждам нещо притеснително, но след като сте направили тези изследвания добре е да ви види ендокринолог, все пак важен е и прегледа.
  • Re: щитовидна жлеза
    от gergana | 31.10.2013 18:05

    Здравейте,искам да помоля за мнение.От известно време вечер получавам сърцебиене и си направих изследвания : FT3- 5.140 pmol/l 3.1-6.8 , fT4 -12.560 pmol/l 12.0-22.0 , TSH -0.671 mIU/ml 0.27-4.20 , anti-TG ( ТАТ ) <10,00 IU/ml до 115 , anti-TPO ( MAT) 25.15 IU/ml до 34 .Има ли нужда от посещение на ендокринолог или друг специалист.Благодаря предварително за отговорал
  • Re: щитовидна жлеза
    от Dimitrova | 21.09.2012 16:54

    Здравейте, искам да помоля за мнение и консултация, тъй като преди месец ми правиха изследване на два хормона- TSH и FT4, като съответно стойностите ми са TSH- 9.65, а на FT4- 11.53. Лекарката ме прегледа и с ехограф, на който видя, че нямам увеличени размери или някаква промяна на щитовидната жлеза, на пипане и на външен вид също. След което ми изписа Л-тироксин от 50мг да приемам в продължение на три месеца по една таблетка сутрин на гладно и ми обясни, че това най-вероятно е причинено от вирусна инфекция и се надява, че с хапчетата ще се оправя. Моля за вашето компетентно мнение дали наистина се налага да приемам това лекарство и съответно дали е възможно причината за отклонението от нормалните граници да е вирус? Благодаря предварително!
  • Re: щитовидна жлеза
    от Avi | 15.09.2012 16:39

    Да, диагнозата ми е хипотиреоидизъм на Хашимото и ми е назначен еутирокс 25 мг. Но аз точно това се чудя, защо трябва да приемам заместващ хормон след като Т4 ми е в идеална норма. Нямам изявена клинична картина за тази диагноза.
  • Re: щитовидна жлеза
    от Lidi | 05.09.2012 12:16

    А вие на ендокринолог ходили ли сте, и имате ли някаква диагноза?
  • Re: щитовидна жлеза
    от Avi | 04.09.2012 17:00

    Здравейте, В рамките на последните 6 месеца непрекъснато ми се повишава TSH- последното изследване е 11.37 /0.27-4.2/, като същевременно Т4 е в граници (11.64/9.3-17). Значи ли това, че причината не е в щитовидната жлеза и необходимо ли е да се изследва хипофизата. Ако да - какви изследвания са необходими? Благодаря
  • Re: щитовидна жлеза
    от д-р Цончев | 13.08.2012 18:17

    Добре е да се погледне от лекар според мен. Там където сте няма ли поне общопрактикуващ лекар?
  • Re: щитовидна жлеза
    от DesislavaIvanova | 12.08.2012 19:41

    Здравейте и от мен, казвам се Десислава и съм на 27 години.От близо 15 години имам увеличена щитовидна жлеза която в началото на диагнозата лекувах, но после преустанових лечението защото тя престана да расте, а за операция докторите ми казаха че възраста ми не е подходяща.Един път годишно ходя на профилактичен преглед.Но от седмица имам болки в увеличеното място.Дори само като си мръдна шията.Проблема ми е че не мога да посетя лекар, не знам дали това е повод за притеснение, но до сега не ми се е случвало.Не знам какво да правя, и моля зя съвет.Дали трябва да се прибера до България за да се изследвам.Благодаря предварително
  • Re: щитовидна жлеза
    от Диана | 31.07.2012 16:14

    Благодаря, д-р Цончев!
  • Re: щитовидна жлеза
    от д-р Цончев | 31.07.2012 15:27

    Лекаря преценява сали има нужда. Ако има подозрения за патология в щитовидната жлеза се пускат.
  • Re: щитовидна жлеза
    от Диана | 30.07.2012 19:18

    А по принцип не трябва ли да се пуснат и другите хормони - T3, T4 и TSH?
  • Re: щитовидна жлеза
    от д-р Цончев | 27.07.2012 10:33

    След като е уточнено, че няма някакъв хормонален проблем следва да се води лечение като за конвенционално Акне, но аз лично не съм дерматолог и не мога да препоръчам подход в случая.
  • Re: щитовидна жлеза
    от Диана | 25.07.2012 16:11

    Здравейте, наскоро бях при ендокринолог, заради акнето по брадичката ми, сърцебиене, раздразнителност. Оказа се, че щитовидната ми жлеза е леко увеличена и лекарката ми пусна пролактин и тестостерон, които са в норма. Даде ми и направление за гинеколог. Акне не съм имала от много години, сега съм на 23. Започна да излиза преди една година (след преживян стрес) и от тогава не минава. Пъпките са огромни, болезнени много, събират тъмна кръв в тях и оставят ужасни петна по лицето ми. Използвам скъпа медицинска козметика и няма особено голяма полза. Моля някой, който е преминал през това и някой от лекарите тук да ми помогне със съвет! Благодаря предварително :))
  • Re: щитовидна жлеза
    от д-р Цончев | 18.07.2012 21:41

    Аз лично не виждам връзка в случая. Нормалните стойности на лабораторните изследвания не изключват провеждането на даден преглед при налични съмнения или белези за патология. Т.е. в случая следва да се подходи по обратния път - ако има съмнения за заболяване да се направи преглед и от него да се прецени какви изследвания трябва да се направят.
  • Re: щитовидна жлеза
    от Denislav | 18.07.2012 16:19

    Искам да знам следното. Ако ФСХ и МАТ са в норма необходимо ли е да се прави ехография на щитовидната жлеза?
  • Re: щитовидна жлеза
    от д-р Цончев | 15.12.2008 11:48

    Така изглежда и вероятно е така.
  • Re: щитовидна жлеза
    от TaniaV | 14.12.2008 12:26

    Благодаря за отговорите д-р Цончев!Значи със щитовидната всичко е наред.Поне така каза и доктора.
  • Re: щитовидна жлеза
    от д-р Цончев | 14.12.2008 10:20

    Трябва да е в референтните граници на съответната лаборатория. Това какви изследвания да се пусна, какво е необходимо допълнително да се направи в диагностичния процес се решава единствено от провеждащия прегледа.
  • Re: щитовидна жлеза
    от TaniaV | 12.12.2008 19:41

    Четох някъде че TSH за жени в детеродна възраст трябва да е 1 и нещо.Или по-точно за да се забременее трябва да е толкова.Това вярно ли е.На 26 съм. И дали не трябваше да ми пуснат и други хормони?
  • Re: щитовидна жлеза
    от д-р Цончев | 08.12.2008 14:53

    Нормално е.
  • Re: щитовидна жлеза
    от TaniaV | 08.12.2008 14:48

    Правиха ми ТSН ,резултата е 0,58 при 0,35-5,50....нормално ли е или е ниско.И трябваше ли да пуснат и други и изследвания?
  • Re: щитовидна жлеза
    от ssss | 07.12.2008 22:39

    здравейте имам световъртеж и шум в ушите, пристъпи на силен задух и повишено налягане в главата ехография на щитовидна - нехомогенна структура дл 50/12/18мм лл 45/13/17мм И- 3мм на 29 г.съм 150 висока 50 кг и шията ми по принцип е много слаба, а сега вече ми пречат високите яки но видимо за другите подуването й не е осезаемо Въпросът ми е - какви са нормалните размери на щитовидната? след като са готови и резултатите от тат и мат за колко време ще отмитат симптомите ако започне лечение за хашимото? възможно ли е жлезата да не се свие? какво трябва да правя в момента? Благодаря предварително!
  • Re: щитовидна жлеза
    от dobyn | 14.09.2008 01:10

    Моя съвет е да идеш в Института по ендокринология в София за да ти направят там диагноза. Аз в моя роден град ходих при 3-ма ендокринолози, които ми казаха 3 различни неща. В крайна сметка се оказа, че са ме лекували с хапчета, които вече никой не изписва и не са ми направени всички необходими изследвания. В София бях при д-р Шинков, който ми направи всички изследвания и не потвърди нито една от преди това направените диагнози. Така че не се чуди, а по добре иди и се посъветвай със специалист - а според мене най-големите специалисти са именно там. Успех!
  • Re: щитовидна жлеза
    от Д-р.Хинкова | 13.09.2008 13:01

    Смятам,че трябва да се оперирате1
  • Re: щитовидна жлеза
    от pepi75 | 13.09.2008 02:39

    Преди един месец си направих ехография на щитовидната жлеза и там е отбелязано следното:жлеза-за нормално място,равни очертания,симетрична,с нормални размери и лекостепинна нехомогенност,но в левия лоб се визуализира солидна лезия със смесена ехоструктура и размери 14.9/9.8мм,а в страни от и две анехогенни лезии с размери до 3.5мм (микрокисти).Заключение Кистаденом на левия лоб DD.Автоимунен тиреоидит. Хормоналните изследвания показват:TPOAb 0.34 IU/ml , TSH 0.919 mIU/l , FT4 17.85 pmol/l ,i FT 3 5.11pml/l. Въпросът ми е на всяка цена ли трябва да бъда оперирана?
  • Re: щитовидна жлеза
    от Д-р.Хинкова | 23.08.2008 18:13

    Изследванията са в границата на нормата.По повод на какво са правени?
  • Re: щитовидна жлеза
    от veselagd | 22.08.2008 23:15

    може ли някой да ми каже дали резултатите от изследванията ми са добри? ft4 -0.81 граници /0,8-2,0 tsh - 1.74 граници /0,4-6,2 след 2 дни и изследвания в др. лаборатория tsh- 1.74 граници /0,27-4,20 ft4 - 19,63 граници /12,00-22,00 ехографската находка : десен лоб 14/12/33 мм окръглена форма леко хиперсхо,,,, структура ляв лоб 18/8/33 мм без данни за формации истмус - 2,5мм гладки контури
  • Re: щитовидна жлеза
    от capubara | 22.08.2008 11:33

    Здравейте,през месец юни ми направиха ехография на щитовидната жлеза по препоръка на лекар след профилактичен преглед.Много се разтревожих от резултата.А ето и описанието на ехографията. размере:Десен лоб:1,5/1,3 см.Сбор=2,8.Ляв лоб:1,6/1,2см.Сбор=2,8см. Структура:Средностепенна хипоехогенност и нехомогенност. Без нодозни и кестезни образования двустранно. Истмус=0,3см. Граници:Воалирани. Заключение:Дифузна струма.Автоимунен тиреоидит. Беше ми предписано 50 мг. елтирокс.След двумесечен прием на медикамента ми беше направен хормонален анализ . Резултати:ТСН-3.354 Референтни стойности-0,35-5.00 Анти ТРО-2,3.Референтни стойности <12.00IU mL. В момента прдължавам да приемам 50 мг. елтирокс.Ендокринологът ме диспансеризира и ме записа за преглед и изследвания през месец октомври,като ми каза,че е желателно ТСН да бъде-2,50 при прием на елтирокс 50 мг.Възможно е през зимният период до завишим дозата,зависи от резултата от изследванията. Какво да очаквам и има ли място за притеснения. Поздрави,петрова.
  • Re: щитовидна жлеза
    от д-р Цончев | 21.08.2008 21:49

    Моля, пишете на кирилица!!! Цитирайте референтните стойности на съответната лаборатория.
  • щитовидна жлеза
    от veselagd | 19.08.2008 23:02

    moje li nqkoi da mi kaje dali pokazatelite mi sa v narma? ft4-0.81ng/dl tsh-1.75 mlu/l

Напиши отговор