Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | Стойности хормони

Напиши отговор
  • Re: Стойности хормони
    от stela moneva | 28.06.2018 17:05

    Благодаря.
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 27.06.2018 22:23

    Ако в момента нямате оплаквания не виждам смисъл да се пускат изследвания.
  • Re: Стойности хормони
    от stela moneva | 25.06.2018 00:47

    Здравейте, имам едно леко кървене дни преди същинската менструация, случеало се е два пъти, но не последователно. Ще правя иследване на хормони, но ме интересува дали трябва да е в месец със зацапване, или може и в нормален месец, когато нямам такива оплаквания. Възможно ли е един месец да имам лек дисбаланс, после два да нямам и после пак да имам. И сега при положение, че менструацията ми е съвсем нормална дали резултати ще са адекватни на същинското ми състояние? Благодаря.
  • Re: Стойности хормони
    от Марияна | 21.05.2018 15:31

    Здравейте!Може ли мнението ви за тези резултати:TSH 2,57 и Anti-tg10,53.С половин жлеза съм и до сега TSH никога не е минавало 2,10 дори и по време на бременност.Трябва ли да се притеснявам? Благодаря.
  • Re: Стойности хормони
    от Ралица Стоянова | 09.05.2018 22:30

    A TSH в норма ли е ?Това ми отговориха на друго място: При млади, здрави хора TSH е около 1 - 1.5, най-много 2. Води се, че над тази стойност има проблем. Погледнато от медицинска гледна точка. FT4 също определено е нисък при теб.
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 09.05.2018 19:37

    blaze Няма как да отчупите 65 от наличните таблетки, така че пийте 50, и след времем - контрола
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 09.05.2018 19:35

    rali.stoqnova93 Според мен няма нужда от ТАТ и МАТ
  • Re: Стойности хормони
    от Гери | 09.05.2018 17:34

    А имам и леко видима струма ,тя търпи ли обратно развитие при лечение или ще си остане уголемена?
  • Re: Стойности хормони
    от Гери | 09.05.2018 16:55

    Здравейте,имам диагноза тиреоидит Хашимото от 4 години,който се прояви с хипертиреодизъм ,след лечение с Пропицил всичко беше в норма.И на 4 месеца изследвам хормоните и антителата -досега бяха нормални ,минала седмица обаче бяха TSH -5,7 TAT-196(норма 115)изписаха ми 25 мкг еутирокс първите 2седмици ,послед 50мкд и контрола на 40 ден.Таргета за ТСХ е под 2.5.Искам да попитам дали това е адекватна доза ,защото по някой guideline за лечение пише 1.6мкг за кг,което при моите кг идва да е 65мкг дозата
  • Re: Стойности хормони
    от Ралица Стоянова | 07.05.2018 21:40

    Здравейте!Правих си изследвания на хормоните на щитовидната жлеза , защото според личната ми лекарка е уголемена. Хормоните излязоха в норма , но искам да попитам , трябва ли да си пусна и изследвания на антителата ТАТ и МАТ , за да съм сигурна , че нямам проблеми?По принцип нямам оплаквания , понякога се чувствам изморена и недоспала , но не знам дали това се дължи на нещо свързано със щитовидната жлеза... FT3+FT4+TSH FT 3 ( свободен Т3 ) 4.59 pmol/l 3.10 - 6.80 FT 4 ( свободен Т4 ) 14.77 pmol/l 12.00 - 22.00 TSH ( Тиреотропен Хормон, ТТХ ) 3.980 mIU/L 0.300 - 4.200
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 06.05.2018 15:23

    Аз не виждам несщо притеснсително особено, но е добре да ви види ендокринолог и да прецени симптоматиката
  • Re: Стойности хормони
    от Georgi | 30.04.2018 23:34

    Здравейте , Мъж съм на 32 г . , прегледах целия форум ,но не открих хора с моите резултати . Моля за мнението Ви и дали имам нужда от някакво лечение . Пуснах си изследване и след месец още едно ,но на второто с ТАТ и МАТ На първоto изследване : FT3 3,91pmol/L реф. ( 3,10-6,80 ) FT4 15,72pmol/L реф.( 12,00 - 22,00 ) TSH 5,70mklU/ml реф.( 0,27- 4,20 ) След месец на второто изследване : FT3 3,93pmol/L реф. ( 3,10-6,80 ) FT4 15,00pmol/L реф.( 12,00 - 22,00 ) TSH 4,69mklU/ml реф.( 0,27- 4,20 ) Anti-Tg 10,00 IU/mL реф. До 115,00 Anti-TPO 15,66 IU/mL реф. До 34.00
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Александра Игнатова | 18.01.2018 20:18

    Според мен разговаряйте с ендокринолога/гинеколога, който е лекувал поликистозата на яйчниците. Успех!
  • Re: Стойности хормони
    от Gergana | 15.01.2018 23:48

    Поли кистозни яйчници.
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 15.01.2018 21:12

    Какво беше ПКЯ?
  • :стойности хормони
    от Gergana | 12.01.2018 15:35

    Здравейте,на 25 години съм не съм раждала,бях с ПКЯ но от три месеца всичко е наред.Днес обаче си пуснах и тестостерон резултата е 2.28.Искам да попим нормално ли е и мога ли да го сваля?За нормални стойности е зададен 0.29-1.67.Благодаря предварително.
  • Re: Стойности хормони
    от Антония | 07.11.2017 11:32

    Благодаря ви..
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 30.10.2017 21:10

    Прав е доктора, трябва да взимате елтирокс
  • Re: Стойности хормони
    от Антония | 24.10.2017 13:39

    Здравейте! Може ли и един съвет и за мен? Резултатите ми са- TSH- 5.65, Anti TPO -433.3 Доктора ми каза,че съм със хашимото и трябва да взимам елтирокс или нещо такова май беше.Не знам какво да правя....
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 23.08.2017 22:08

    Не е точно така... Стойностите на хормоните не се интерпретират самостоятелно а и въз основ ана клиничната картина и прегледа, така че диагностиката е комплексна, и аз тук не поставям диагнози илилечение а само кратки насоки доколкото ми позволяват знанията и опита...
  • Re: Стойности хормони
    от петко | 21.08.2017 19:14

    Oтговор "д-р Цончев" post_id=229065 time=1491416324 user_id=18: Наред са резултатите, не им се притеснявайте.
    Здравейте, Ами ако не и работи хипофизата и има нисък ACTH - тогава TSH пада - не мислите ли, че има нисък ft3, а има и симптоми. Питам понеже чета разни чужди форуми и е пълно с такива случаи - лекарите гледат TSH, обаче има много нещо, които му влияят - не само щитовидната жлеза. Много хора имат проблем с хипофизата, но това е много трудно за откриване - трябва скенер на главата.
  • Re: Стойности хормони
    от Galia | 19.08.2017 22:50

    Благодаря за отговора. Ако може да ми препоръчате добър лекар в София.
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 17.08.2017 15:37

    Мога да ви препоръчам добър лекар в София за контрол, но ако са ви казали че е за операция, вероятно е така... възлите са склонни към разл. усложнения и от тази гледна точка не е добре да се оставят много дълго.
  • Re: Стойности хормони
    от Galia | 15.08.2017 13:47

    Здравейте! Имам възел на щитовидната жлеза: D1-4.23, D2-0.73, D3-0.28, D4-0.31. TSH - 1.231 - според референтните стойности е в норма. Препоръчва ми се операция, която според доктора не е спешна (до 4 месеца). Не съм пила лекарства, освен за настинка. Нямам никакви оплаквания. Няма ли медикаментозно лечение преди да се престъпи към операцията? Благодаря!
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 21.06.2017 21:19

    Еднакви са. В дозировката която ще пиете няма да усетите някаква промяна в теглото.
  • Re: Стойности хормони
    от Iuliyana | 07.06.2017 13:15

    След консултация с ендокринолог и преглед с ехограф се оказа,че нямам възли предписан ми е Еутирокс 25 мг, TAT и MAT са в норма. Има ли някаква разлика между Л-тироксин и Еутирокс? И някой,който е на/бил на Еутирокс дали има проблеми с теглото (покачване или сваляне)? Благодаря предварително за отговорите. :)
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 27.05.2017 20:55

    На горна граница е... Добре е да ви види ендокринолог за всеки случай
  • Re: Стойности хормони
    от Iuliyana | 26.05.2017 17:40

    Здравейте,направих си изследвания на TSH и Ft4. Стойностите са следните: TSH H 4.891 uIU/ml при референтни стойности 0.55-4.78 /за мониториране на терапия 0,2-5,50/ fT4 1.1ng/dl при референтни стойности 0,78 - 1,34 Съдейки по референтните стойности на лабораторията TSH не изглежда много над нормата,но четох на доста места че не трябва да е над 2.5 . Взех си направление за ендокринолог но бих се радвала ако някой компетентен по темата ми даде съвет или мнение. Благодаря предварително. :)
  • Re: Стойности хормони
    от Denica | 06.04.2017 18:07

    Благодаря !
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 05.04.2017 21:18

    Наред са резултатите, не им се притеснявайте.
  • Re: Стойности хормони
    от Denica | 03.04.2017 15:54

    Здравейте! Направих си кръвни изследвания на хормоните на щитовидната жлеза + антитела FT3 - 3.12 pmol/l (ref. 3.10-6.80) FT4 - 12.36 pmol/l (ref. 12.00-22.00) TSH - 1.96 mIU/l (ref.-0.270-4.20) TAT - 12.97 IU/ml (ref. 0-115) MAT-(TPO) - 18.22 IU/ml (ref. 0-34) Притесненията са ми ,че нивата на FT3 и FT4 са много ниски (което се и усеща-постоянно ми е студено).Подозирах Хашимото,но антителата пък са си в норма,а толкова добър резултат при TSH не съм имала никога (въпреки ниските нива на хормоните) Възможно ли е причината за оплакванията ми да се дължат на хранителен недоимък (витамини,йод или други минерали ) ?
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 20.01.2017 19:20

    Гортогранично е ТСХ, добре е за всеки случай да се направи една консултация с ендокринолог и ехо на жлезата.
  • Re: Стойности хормони
    от Боряна | 20.01.2017 18:11

    Здравейте,д-р Цончев! Аз съм жена на 39 години. Посетих генеколог за преглед и цитонамазка на 09.12.2016г., но тъй като се разболях от грип, а преди това генекологът излезе в отпуск не съм си взела резултата от цитонамазката.Преди прегледа нямах никъкви оплаквания,само споделих с лекаря,че от 1 година менструацията ми е по оскъдна. Той ми пусна да направя изследвания. На 19.12.2016г си правих хормонални изследвания , като резултатите са ми следните: TSH 5,282 uIU/ml референтни стойности 0.55-4.78 /за мониториране на терапия 0.2- 5,50/ FT4 0,99 ng/dl референтни стойности 0.89 -1.76 Prolactin 21,9 ng/mL Жени ( 2.8- 29.2 ), Мъже ( 2.1- 17.7 ),бременни ( 9.7- 208.5) Това , което аз забелязвам е повишение на TSH -хормона , има ли нещо , което трябва да ме притеснява ? Благодаря!
  • Re: Стойности хормони
    от Вероника Михайлова | 19.01.2017 15:20

    Благодаря Ви много :)
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 18.01.2017 19:45

    Според мен всичко е наред. Не се притеснявайте.
  • Re: Стойности хормони
    от Вероника Михайлова | 17.01.2017 17:23

    Здравейте! Днес си правих хормонални изследвания , като резултатите са ми следните: TSH 1.84 mkIU/ml 0.27-5.50 LH 5.57 mUI/ml Фоликуларна фаза ( 1.9 – 12.6 ) FSH 6.49 mUI/ml Фоликуларна фаза ( 2.5 – 12.5 ) Testosteron 1.10 nmol/L M ( 8.64-29.0 ) Ж ( 0.29 - 1.67 ) Estradiol 293.60 pmol/L Фоликуларна фаза ( 46 - 607 ) Prolactin 390.10 mkIU/mL Ж ( 59.3-619 ) М ( 44.5-375.2 ) Това , което аз забелязвам е тестостерона към горната граница, има ли нещо , което трябва да ме притеснява ? Благодаря
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 05.12.2016 07:38

    Не го мислете, действайте...
  • Re: Стойности хормони
    от Diana Angeova | 30.11.2016 11:35

    Здравейте, накратко ще ви разкажа моята история. Тази година забременях май месец, но за съжаление в 9г.с. направих мисед аборт, последва абразио и така. Лекарят ми единствено ми каза да си пусна изследвания за вродена тромбофилия - тя е ОК не съм предразположена към тромбози. И понеже вече почти се минаха 6 месеца от аборта, вече искаме пак да подновим опитите за забременяване. И реших на своя глава да си пусна изследвания за: Prolactin - 420.20 mIU/l LH - 10.04 IU/l FSH - 10.25 IU/l Estradiol - 83.61 pmol/l TSH - 2.41 mIU/l TAT - 13.93 IU/l MAT - 0.38 IU/l Всичко ми е в референтните стойности. Но въпроса ми е за TSH, за забременяване съм чела че трябва да ти е под 2,00? Дали трябва да се обърна към е ендокринолог или да не го мисля и да започваме с бебе-правенето?
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 03.11.2016 20:37

    Без да съм специалист по въпроса, не виждам нещо чак толкова притеснително, така че си работете за бебе. Естествено добре е да се направи консултация с ендокринолог и да се уточнят отклоненията, но според мен не са такива, че да ви създадат проблем
  • Re: Стойности хормони
    от Николета Кирилова | 03.11.2016 09:52

    Здравейте, вчера сутринта направих хормонални изследвания в третия ден от месечния цикъл без прием на кафе, кола, чай, храна по указание на моя лекар. Следобяда резултатите ми излязаха и от 6 изследвани хормона 3 не са както трябва. В интернет изчетох доста стряскащи неща, а часа при доктора ми е чак следващата седмица. На 25 г. съм, цикълът ми е на 30 дни и винаги ми идва редовно, до момента при ежегодните прегледи не съм имала проблеми и сега, когато започнахме със съпруга ми да действаме за бебе се появиха тези отклонения. Бихте ли могли да ми кажете какво означават стойностите, защото съм доста притеснена TSH Резултат: 5.56 Референтна стойност: 0.27-4.2 TAT Резултат: 97 Референтна стойност: <115 MAT Резултат: 44 Референтна стойност: <34 LH Резултат: 7.5 Референтна стойност: 2.4-12.6 FSH Резултат: 5.9 Референтна стойност: 3.5-12.5 Пролактин Резултат: 640 Референтна стойност: 102-496 Емастрадиол Резултат: 113 Референтна стойност: 46-607
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 18.10.2016 21:26

    Според мен пуснете пак хормон в Бодимед, там съм работил и знам, че може да се разчита на техните резултати. В крайна сметка трябва да се реши висок ли е тоя хормон, тъй като имате две стойности, които са противоречиви. А все пак е важно и мнението на ендокринолога
  • Re: Стойности хормони
    от ava | 18.10.2016 21:10

    Д-р Цончев има ли притеснения, какво ще ме посъветвате
  • Re: Стойности хормони
    от ava | 18.10.2016 18:20

    В София в "Боди мед", а в във Варна в "Лаборексперс 2000"
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 16.10.2016 22:24

    Според мен трябва да се уточни този пролактин. В кои лаборатории сте го изследвали?
  • Re: Стойности хормони
    от ava | 10.10.2016 23:05

    малко окосмяване по брадата, на моменти и учестено сърцебиене, други оплаквания нямам
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 10.10.2016 18:59

    Някакви оплаквания имате ли?
  • Re: Стойности хормони
    от ava | 07.10.2016 19:34

    Здравейте Д-р Цончев, момиче на 25 години съм направих си хормонални изследвания - ето и резултатите TSH 4.03 при референти стойности 0.35 - 5.00 Prolactin - 650 при референти стойности 100-480 Testosteron 2.01 при референти стойности 0.18 -2.40 моля Ви кажете има ли проблем със завишените стойности преди 3 месеца правих същите изследвания не в София, а във гр. Варна като са следните Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници TSH 3.392 mU/l 0.35 - 5.00 Prolactin 392.86 mlU/l М(83.0 - 414), Ж(90 - 523) Testosteron 1.58 nmol/l M(6.8 -39.00) Ж(0.18 -2.55) DHEA-S 5.8 mkmol/l ж:10-19г.0.92-10.;20-34г.2.68-11.035-54г.0.96-9.2. с уважение
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 07.10.2016 19:21

    Няма притеснение, спокойно.
  • Re: Стойности хормони
    от Eлица | 07.10.2016 14:00

    Здравейте. На 30 години съм и понеже имам алергия, която все още неможе да бъде разгадана, ми препоръчаха да си направя изследвания на щитовидната жлеза. Резултатите са : TSH - 3.21 /0.27 - 4.2/, FT4 - 15.35 /12-22/, FT3 - 5.11 /3.1 - 6.8/, MAT - 20.08 /< 34/. От това което виждам резултатите са в норма, но все пак въпросът ми е при тези стойности имали от какво да се притеснявам, свързано със щитовидната жлеза? Също така, понеже все още не съм раждала, а четох във форума, че стойност на ТSH по-висока от 2, би била проблем при забременяване, така ли е? Благодаря!
  • Re: Стойности хормони
    от д-р Цончев | 13.09.2016 20:43

    Аз лично не виждам нещо обезпокоително, но е добре да се посети ендокринолог, най-малкото за сигурност.

Напиши отговор
167 намерени, страница 1 от общо 4