Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | Щитовидна жлеза

Напиши отговор
  • RE: Щитовидна жлеза
    от д-р Ралица Правова | 22.01.2023 10:58

    Има ли промени по кожата - да е станало по-зачервена, да е по-топъл кракът и кога е по-голяма болката през деня, след раздвижване или покой, или е постоянна? Ако не са налице промени по кожата и затопляне - възможно е да е засягане на седалищния нерв - болката стига ли до прасеца?
  • RE: Щитовидна жлеза
    от Meralda | 20.01.2023 15:06

    Оплакванията на майка ми са много силна болка в десния крак от кръста до долу. Това в момента най- много я притестява. Какво ще ни посъветвате? Иначе ходихме на ендокринолог. И той каза да спре приема на тирозол, но понеже майка ми се оплаква и от сърдечен проблем и казаха да пие по половинка тирозол на ден и след 2 месеца да отиде пак на преглед. Това с болката в крака опасно ли е ? Не го е споделила с ендокринолога
  • RE: Щитовидна жлеза
    от Meralda | 20.01.2023 14:41

    Много Ви благодаря!
  • RE: Щитовидна жлеза
    от Meralda | 20.01.2023 14:31

    Много Ви благодаря доктор Правова!????????
  • RE: Щитовидна жлеза
    от д-р Ралица Правова | 20.01.2023 08:08

    В такива случаи дори и поддържащите дози се премахват, за да се нормализира TSH, което при нея значително се е покачило и предполагам са излезли доста симптоми. Ако ендокринологът все още е отпуск и няма друг, при когото да се запишете - вариант остава и онлайн консултация с ендокринолог, тъй като има такива колеги, на които изпращате документите и назначават терапия, но тъй като не съм ендокринолог - не мога твърдо да правя промени по терапията ѝ
  • RE: Щитовидна жлеза
    от Meralda | 19.01.2023 23:28

    Здравейте, д-р Правова! На майка ми, която е на 77 години и бяха назначили Тирозол 3X2 .Приемът е 3 месеца. След като пусна кръвни изследвания през декември стойностите са следните : FT4- 5,985 (референтни10,3- 21,88) TSH - 1,543( рефер. 0,3-3,6) На 04.01.2023 год пусна отново изследвания- FT4- 5,367(реф.ст.-10,3- 21,88) TSH- 20,96(реф.ст.- 0,3- 3,6) FT3 - 1,840(реф.ст.- 2,2- 4,2) Anti TSHR (TRAK) 8,15 ( рефер. ст. 0,00-1,75) Тъй като ендалокринолога беше в отпуск, я посъветвах да вземе 2X1табл. ,за да не стресира организма. След10 дни на 11.01.2023г. пак пусна изследвания Резултата беше следния- FT4 -7,707 (реф. ст. 10,3-21,88) TSH 16,16( реф. ст. 0,3-0,6) Моля дайте ни съвет каква да бъде дозата тирозол, и дали да продължи да го приема? Благодаря предварително!
  • RE: Щитовидна жлеза
    от д-р Ралица Правова | 01.12.2022 11:02

    Ако има и хормонални изменения - може да Ви назначат терапия, но кисти с толкова малки размери само се проследяват. При по-големи размери вече може да се наложи по-инвазивна терапия, например склероза на кистата с алкохол - инжектира се в самата киста
  • RE: Щитовидна жлеза
    от ТАНЧЕТО | 29.11.2022 16:39

    Здравейте. Вчера сутринта бях на преглед при ендокринолог. Намериха ми 2 кисти от ляво и дясно х 3мм. Преди няколко години ми ги откриха. Какво се прави във такъв случай. Моля да ми препоръчате нещо дали се прави. Притеснявам се
  • RE: Щитовидна жлеза
    от д-р Ралица Правова | 30.01.2022 10:08

    Не виждам стойност извън референтните. Няма повод за притеснение
  • Щитовидна жлеза
    от svetlana | 29.01.2022 13:58

    Добър ден ,има ли повод за протеснение? TAT 1.17 IU/ml < 4.11 MAT 0.22 IU/ml 0 - 5.61 fT4 0.930 ng/dl 0.700 - 1.480 TSH 1.438 uIU/ml 0.350 - 4.940 fT3 2.830 pg/ml 1.580 - 3.910

Напиши отговор