Мозъчните стволови клетки предпазват нервната система от...
В момента е 06.12.2023 16:40
Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | FT4 и TSH
Напиши отговор
-
RE: FT4 и TSH
от Tedi | 02.10.2023 16:37
Медикаментът беше намален на половин таблетка, но на втория месец отново се върнах към 1 таблетка. Знам, че продължителността на терапията не трябва да надвишава две години, а аз отдавна съм ги надвишила, ни не ми се предприема операция. -
от GKiryak | 26.09.2023 17:42
Благодаря ви. Да почивах преди взимането на кръв, а дали знаете какво означава завишената стойност на хормона TSHR -Ab с какво е свързан той? -
от д-р Ралица Правова | 26.09.2023 16:51
GKiryak - Преди изследването оставиха ли Ви да починете около 10-15 минути. Тъй като пролактинът скача изключително бързо при стрес и дори препоръките са за почивка дори 20 минути след пристигане в лабораторията. По отношение на ТСХ - прицелните стойности и за забременяване се препоръчва да бъдат по-ниски, дори около 2-2,5 единици. -
от д-р Ралица Правова | 26.09.2023 16:48
Tedi - със сигурност терапията трябва да продължи в такъв случай. За колко време беше спрян тирозолът и в каква доза, тъй като ендокринологът може да прецени да смъкне само дозата, но не и изцяло да спре медикамента. -
от GKiryak | 25.09.2023 18:10
Здравейте! От няколко месеца с приятеля ми правим опити за дете и за жалост е неуспешно. Поради тази причина се наложи да си направя следните изследвания. FT4 - 13.00 ;TSH - 4.00 ; Prolactin - 780 ; Anti-TG - 10.20 ; Anti - TPO 7.56 ; TSHR - AB 1,81; Ще съм ви много благодарна ако може да ми разчетете изследванията и да ми споделите голям ли е проблема, понеже най-скорошния час който имам за ендокринолог е за след повече от седмица. Благодаря ви предварително! -
-
от д-р Ралица Правова | 25.09.2023 09:44
Не, добавките няма да окажат ефект, каква беше стойността на т4? -
от Tedi | 23.09.2023 09:47
Здравейте! От няколко години съм с базедова болест и съм на терапия с тирозол. От доста време стойностите на хормоните са ми в норма, но при опитите да се спре приема на тирозол, те отново се връщат в началното си състояние/TSH спада под норма/. Сега трябваше да си направя контролни изследвания, но стойността на FT4 е леко завишена. Възможно ли е да е дало отражение приема на магнезий с вит. В от предходната вечер или причината е друга? -
от д-р Ралица Правова | 21.09.2023 16:35
Пуснаха ли и изследване за антитела - ТАТ и МАТ? Другият ми въпрос е дали при гинеколог са установени поликистозни яйчници и кога последно сте гледана на ехограф при АГ специалист? По отношение на изследванията - няма отклонения, но можете ли да ми прикачите точното заключение от ЯМР, за да видя какво са установили -
от Mila1996 | 20.09.2023 14:54
Здравейте! Поради чести, много силни главоболия в лявата част на главата ми бе направен скенер и ЯМР на гл. мозък, при което бе установено нарушение при хипофизната жлеза и ме препратиха за изследвания на щитовидната жлеза. Предстои ми преглед при ендокринолог, но бихте ли ми дали мнение за тези стойности - FT4 - 18,35; FT3 - 4,31; TSH - 2,24. Като цялостното ми състояние от настъпване на силните главоболия е следното - обща умора, загуба на коса, загуба на окосмяване при веждите, покачване на килограми, акнетична кожа, нередовна и болезнена менструация, проблеми с паметта, болки по тялото (предимно врат и гръб), апатия, констипация, ниско кръвно налягане (такова ми е било винаги; студени крайници, трудна поносимост на студ). Благодаря, предварително! -
от д-р Ралица Правова | 09.09.2023 19:58
В такъв случай може да направите още една консултация с друг ендокринолог по отношение на забавянето в метаболизма, но поне от страна на щитовидната - не виждам някакви отклонения. -
от Мария | 08.09.2023 17:02
Преди няколко години по собствена инициатива си изследвах вит.Д и Б12. Оказаха се в дефицит. Вит.Д беше под долна граница, а Б12 - в долна. Оттогава периодично приемам вит.Д3 от 5000 IU и вит.B12 (метилкобаламин) от 1000 mcg. Последно съм изследвала двата витамина преди 6 месеца -вит.Д - 38,23 ng/mL (20,60-50,00), вит.Б12 - 545 pmol/L (145-569).Оносно оплаквания от страна на червата - имам запек, от когато се помня :) От много години всекидневно съм с разхлабителни. Храни, препоръчвани за запек, не ми помагат. Слуз имам понякога. Коремът ми е вечно подут и болезнен. Когато са ме гледали на ехограф винаги са казвали, че имам колит и газове. Преди години ми беше изписан Дуспаталин и Смазмомен, не еднавременно, разбира се, от които не съм усетила облекчение. -
от д-р Ралица Правова | 08.09.2023 13:00
Бих Ви насочила да видите нивата на витамин Д и на В12 с кръвно изследване. Имате ли оплаквания от страна на червата - газове, промени в броя и консистенцията на изхожданията, наличие на слуз? -
от Мария | 08.09.2023 00:16
Здравейте, в кръвната картина има известни незначителни отклонения - HCT -0.35 (0.36-0.48); MCHC - 392 (300-360): MHC 36.1 (27-33). Серумната глюкоза е 6,05 (2,78-6,11). Никога не съм правила изследване за инсулинова резистентност. Симптомите, които споменах, не бих свързала с изкарана инфекция, или поне нямам такъв спомен. Засиления косопад започна малко след раждането ми преди 15 г. и досега не е спрял. Понякога леко намаля, но като цяло е силен.Безсънието ми също е от много отдавна, като от 15 г. съм на Зопиклон.Проблеми с килограмите в областта на корема забелязах преди 3-4 години. Никога не съм била дебела, въртя се около 48-50 кг. при 156 см., но за да ги поддържам, буквално гладувам. А преди не беше така. Не съм била никога ящна, но и никога не съм се съобразявала какво ям. Какви изледвания бихте ми препоръчали да направя във връзка с тези симптоми? Предварително благодаря! -
от д-р Ралица Правова | 07.09.2023 22:34
Пускани ли са изследвания за кръвно-захарен профил и инсулинова резистентност? Освен това всички стойности в кръвната картина в норма ли са и симптомите след тежко изкарана инфекция ли се проявиха, в случай че имате спомен -
от Мария | 06.09.2023 12:28
Благодаря за отговора, д-р Правова! Причината да искам да сменя еднокринолога е, че останах с впечатление, че някак неглижира оплакванията ми. Споделих му голяма част от тях, които мисля че имат връзка с щитовидната жлеза-упорито безсъние от много години, тахикардия в последната година, много силен косопад, също от много години, изпотяване. Споделих също, че в последните години почти не се храня, направо си гладувам, за да поддържам килограмите си и ако се отклоня много бързо качвам килограми в областта на корема. После пък свалянето на натрупаните килограми (3-4 кг.)ми отнема пак месеци с огромни ограничения и буквално гладуване.Отговорът му беше, че вероятно това се дължи на пременопаузата. И че нито съм била плешива, нито дебела :) А за безсънието да търся психиатър. -
от д-р Ралица Правова | 06.09.2023 11:19
Колегата е прав, че в някои случаи на ехографа може образът да не бъде особено добър - назначил е изследвания, с които се стартира - и ако при тях има отклонения - тогава се назначават други. Във Вашия случай и аз бих Ви посъветвала едно проследяване след 6 месеца до 1 година, но не виждам нужда да посещавате друг ендокринолог или към момента от други изследвания. По отношение на ТСХ - нивата от 2 единици се изсикват при жени, които планират бременност или вече са бременни, но при останалите - референциите си важат и 2,5 не е целева стойност -
от Мария | 04.09.2023 23:06
Здравейте! По повод различни оплаквания за първи път посетих ендокринолог (на 49г. съм). На ехограф докторът видя 1,5 см. възел. Пусна ми изследвания, в които след като направих, видях че не бяха включени всички хормони на щит.жлеза. Включени бяха единствено ТSH и Аnti-TPO. Резултатите са: ТSH - 3,41 (0,27-4,2) Аnti-TPO - 8,30 ((до 34) При следващо посещение (след 2 седмици), докторът пак ме гледа на ехограф, но тоя път каза, че възелът не бил възел, ами кръвоносен съд. А сега де :) Според него изследванията били добре и ме изпрати по живо, по здраво.Каза след 6 месеца пак да отида на преглед. Между другото, преди 8 месеца съм си пускала покрай други кръвни изследвания хормони на щит.жлеза. Тогава ТSH е ми е бил 2.74, FT3 е бил 5.07 (3.10-6.80) и ФТ4 е бил 17.18 (12-22).Изглеждат в норма, но на няколко места прочетох, че ТSH е добре да бъде под 2,5. Така ли е и имам ли повод за притеснение? -
от д-р Ралица Правова | 03.09.2023 13:52
Не, в норма са. Изследвани ли са ТАТ и МАТ и какви са симптомите Ви, които Ви насочиха за изследването? -
от Таня Д | 03.09.2023 00:25
Здравейте! Притеснителни ли са стойности TSH 1.59 mu/l; FT4 18.79 pmol/l и FT3 4.45 pmol/l? -
от д-р Ралица Правова | 09.08.2023 08:24
Може да запишете консултация и с друг ендокринолог, който има по-ранно часове, но наистина дисбалансите на хормоните на щитовидната изискват първо да бъдат вкарани в рамки и след това да се правят опити. По време на бременността също се изисква да се проследява по-стриктно от по принцип. По отношение на опитите за бременност - също най-вероятно причината е точно щитовидната жлеза, тъй като тя оказва съществен ефект върху менструацията, овулацията и възможността за зачеване -
от Ика | 08.08.2023 16:44
Здравейте, Преди няколко дена си пуснах изследвания на кръвта и ми излезе ТСХ под 0,005, ФТ3 6,86, ФТ4 25,8, ТАТ 1095, МАТ 37,8. Отидох на ендоркинолог и понеже нямам никакви симптоми той ми предложи да пусна наново изследванията, защото може да са сбъркани. Пуснах пак, като добавих и TSH Rab, но за съжаление стойностите се потвърдиха, а на TSH Rab са 8,78. Въпросът ми е може ли от октомври 2022 до момента от съвсем нормални стойности на ТСХ (другите не съм ги пускала миналата година) сега хормоните да се объркат толкова много? Имам ли повод за сериозни притеснения? И друг въпрос - понеже с приятеля ми правим опити за забременяване от известно време, но без успех, може ли ненастъпването на бременност да се дължи на разбърканите хормони и въобще трябва ли да продължим с опитите или по-добре да ги спрем докато не се излекувам? Записала съм час за лекар, където да си задам въпросите, но той е едва след 3 седмици... Благодаря предварително. -
от koksun | 13.07.2023 00:13
Всичко започна след като изкарах ковид 19 преди една година и 3 месеца. От тогава не съм това което бях преди вируса.Ходих при най различни доктори..пускал съм много пъти пълна кръвна картина и чернодробни изследвания но всичко е наред.Много често съм с гадене и постоянна умора и липса на апетит.Има дни в които съм много добре и имам много силен апетит но изведнъж се появява гаденето и в комбинация с умората се чувствам много зле. Между другото на един от прегледите при кардиолог ми откриха че имам пролапс на митралната клапа но ми казаха че няма как тези симптоми да се дължат на това.Вече незнам какво да правя и по какви доктори да ходя. -
от д-р Ралица Правова | 12.07.2023 10:06
Поне причината със сигурност не е в щитовидната жлеза, тъй като стойностите са в норма. Измервал ли сте кръвно налягане, пълна кръвна картина да е правена скоро и дали сте усетили да покачвате температурата, добре е да направите няколко измервания сутрин и вечер, за да се види дали не се поддържа някаква субфебрилна температура. Симптомите след някакво инфекциозно заболяване - дихателна инфекция да са се засилили? Ако не сте пускали кръвна картина - може заедно с нея да пуснете и витамин Д и витамин В12 -
от д-р Ралица Правова | 11.07.2023 09:18
Какво приемате към момента и в какви дози? В рамките на 6 месеца се очаква да има стабилизиране на стойностите - ако имате възможност качете или копирайте разчитането на ехографското изследване - имаше ли възли (нодули), които да се откриват в структурата на жлезата? -
от Христина | 10.07.2023 11:36
Здравейте от година лекувам Базедова болест на 29 год . Но от няколко месеца тсх- 0.001не се покачва Ft4 - 21.93 норма от 12.00 - 22.00 -
от д-р Ралица Правова | 13.11.2022 18:45
Все пак хормонът е в норма, поради което отново няма да се наложи да приемате медикаменти, но е необходимо да приемате добавки с витамин Д, тъй като е значително понижен. Към какви алергени са откритите алергии и при избягване на храните - това подуване продължава ли? -
от Маги | 12.11.2022 02:37
Здравейте,живея в чужбина и имам час за февруари 23 при моя ендокринолог. Tsh e 0.56 при стойности от /0.27 до 4.2/ и Т4 е 14,26 при стойности / 12 до 22/ витамин Д е 25 и естрадиол 73. Аз съм на 47 от 10години ме наблюдават заради възел /добър/ около 1.9х1.3х1.4 см е. За първи път имам толкова нисък ТSH преди беше около 1.2 или 1.6 и се притеснявам. Досега лекаря ми е казвал,че нямам нужда от лекарства и не съм приемала нищо. Също имам и инсулинова резистентнос също не приемам лекарства. Месечен цикъл нямам от 5 месеца,имам топли вълни и изпотяване,покачване на килограми,подуване на корема,хранителни алергии,тревожност на моменти,и най-странното е на моменти ми спира дишането за секунди и конвулсии от това. От една година са ми и минимално завишени лимфоцитите. Притеснявам се. Предполагам имам хипер тироидизъм. Ако е така какво ви назначиха? -
от д-р Ралица Правова | 17.08.2022 16:16
Стойността на ТСХ е толкова ниска, че сте в изразена хиперфункция на жлезата. Симптомите се дължат на повишеното отделяне на хормони от жлезата, поради което бих Ви насочила възожно най-скоро да минете през ендокринолог, за да се започне терапия -
от Кики | 17.08.2022 06:02
Здравейте, направих си изследване и резултатите са TSH 0.006 и FT4 2,21 може ли да ми дадете съвет, лекарят ми е в отпуска и ще ме приеме чак другата седмица. Не се чувствам добре, не мога да преглъщам (нямам слюнка) отслабнах много, мускулите на краката ме болят. Краката ми треперят и трудно се движа, но не зная дали има общо с тези резултати.Благодаря предварително. -
от д-р Ралица Правова | 06.03.2022 20:35
Това, което мога да Ви препоръчам е да ги направите в друга лаборатория, за да не се окаже, че има проблем с реактиви -
от Ivo Ivanov | 04.03.2022 06:34
Вчера ходих на доктор и ми каза ,че не е нормално и за първи път вижда tf4 да е 34.20 ,а TSH да е 1.88 Каза,че това е аномалия и изобщо не е нормално Ако tf4 е толкова високо 34.20 , според него TSH трябва да е 0 ,а моето 1.88 За един път да е грешка,но аз правих изследванията два пъти Сега отивам да ги правя за трети път и ако пак излезнат такива резултати си мисля,че този доктор нещо ще обърка ,ще започне да ми дава някакви лекарства дето няма да помогнат. Щом за първи път вижда такива резултати,представям си какъв доктор е. -
от д-р Ралица Правова | 28.02.2022 11:31
Стойността е в норма, дори и да е близо до горна граница - не виждам нищо притеснително -
от Stephanieaa | 26.02.2022 13:17
Здравейте, наскоро си направих изследвания на щитовидната жлеза и по принцип са в нормите, но ме притеснява, че FT4 е по-висок. Бих се радвала, да кажете, дали това е притеснително и трябва да се направят допълнителни изследвания. Също така в момента кърмя, уточнявам, понеже не знам дали оказва влияние. Благодаря! FT3 - 4.69 (3.10 - 6.8) FT4 - 19.61 (12 - 22) TSH - 1.71 (0.27 - 4.20) -
от Ivo Ivanov | 24.02.2022 22:04
Имах висока пикочна киселина в кръвта 8 и ми се беше подул единият глезен и от изследванията за пикочна киселина, доктора ми пусна и други изследвания и ft4 беше много високо и каза да запишем ендокринолог,но понеже не съм в България и тук се записват чаааак след 3,4, може и 5 месеца. Но доктора се обади и му каза,че е по спешно за това по бързо ще мина,края на март.Понеже му каза,че съм по спешен и за това се притесних и вас питам какво да очаквам,ама явно и вие незнаете -
от д-р Ралица Правова | 23.02.2022 11:59
В рамките на 1 месец изчакването не е проблем. Преди изследването изкарвал ли сте някаква дихателна инфекция, защото в някои случаи покачването се дължи и на засягане на жлезата от инфекциозния причинител? -
от Ivo Ivanov | 21.02.2022 20:55
Два пъти правихме изследването ,случайно да няма грешка,но долу-горе същото. Като е високо ft4 ,какви болести да очаквам при по подробни изследвания? Защото имам записан час за ендокринолог,но чак края на март -
от д-р Ралица Правова | 20.02.2022 23:48
На база увеличението му - без наличие на патологични промени в стойността на TSH - трябва да се направят допълнителни изследвания, затова и не мога да отговоря на въпросите Ви -
от Ivo Ivanov | 20.02.2022 04:54
Имам FT4 - 34.20 и TSH - 1.88 Мисля,че FT4 е много високо, какво може да ми стане ако не го лекувам дълго време и какво е лечението -
от Доц. д-р Цончев, дм | 03.10.2020 15:41
Продължавайте да го пиете, постепенно ще подейства терапията. Ако нещо ви притеснява консултирайте се отново с ендокринолога да огледа терапията. -
от Kristian Stavrev | 03.10.2020 14:34
здравейте аз съм жена на 37г и от 4 месеца пия пропицил тъй като метизола не ми понася стойностите на TSH са 0.005 на F3 са11.10 а на F4 са 25.80 и нямам никакво подобрение вече 4 месеца това нормално ли е -
от д-р Ралица Правова | 10.05.2019 11:15
Висока е стойността, препоръчвам Ви да си запишете час при ендокринолог. -
-
-
-
-
Re: FT4 и TSH
от Sisito | 10.11.2017 15:01
Здравейте! Аз съм жена на 27 години. Днес си правих изследвания ft4 + TSH и антитела ТАТ И МАТ. Искам да попитам за мнението Ви относно резултатите : Ft4 (свободен Т4) - 14.74 TSH - 1.740 МАТ - 9.47 ТАТ -
от Neli | 15.07.2015 09:10
Oтговор "nulenceto": Здравейте, искам да попитам какво означават резултатите ми обвързани със симптоми... От около месец започнаха да ми се подуват лимфните възли на врата,напоследък всяка вечер ми прилошава, вие ми се свят, задъхвам се при малко по- голямо усилие, преглъщането е болезнено постоянно, понякога ме втриса и дигам лека температура до 38С. Отидох при личната ни лекарка и ми назначи изследвания, но докато тя ги погледне бих искала да разбера Вашето мнение. На 28години съм Фт4 е 89,2( извън всякакви норми) и Тсх 0,041. Благодаря предварително! -
от Neli | 14.07.2015 16:56
Здравейте, искам да попитам какво означават резултатите ми обвързани със симптоми... От около месец започнаха да ми се подуват лимфните възли на врата,напоследък всяка вечер ми прилошава, вие ми се свят, задъхвам се при малко по- голямо усилие, преглъщането е болезнено постоянно, понякога ме втриса и дигам лека температура до 38С. Отидох при личната ни лекарка и ми назначи изследвания, но докато тя ги погледне бих искала да разбера Вашето мнение. На 28години съм Фт4 е 89,2( извън всякакви норми) и Тсх 0,041. Благодаря предварително!
Напиши отговор
Eucerin Dermo Capilliare гел-шампоан против пърхот за мазен скалп, 250 мл | Еусерин
23.99 лв.
31.99 лв.
Eucerin Dermo Capilliare крем-шампоан против пърхот за сух скалп, 250 мл | Еусерин
23.99 лв.
31.99 лв.
Eucerin Dermo Capilliare шампоан за свръх-чувствителен скалп, 250 мл | Еусерин
22.72 лв.
30.30 лв.
Eucerin Hyaluron-Filler + Volume Lift дневен крем суха кожа, 50 мл | Еусерин
57.52 лв.
76.70 лв.
Eucerin Hyaluron-Filler дневен крем за нормална и смесена кожа SPF15, 50 мл | Еусерин
57.67 лв.
76.90 лв.