Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | FT4 и TSH

Напиши отговор
  • RE: FT4 и TSH
    от д-р Ралица Правова | 13.11.2022 18:45

Все пак хормонът е в норма, поради което отново няма да се наложи да приемате медикаменти, но е необходимо да приемате добавки с витамин Д, тъй като е значително понижен. Към какви алергени са откритите алергии и при избягване на храните - това подуване продължава ли?
    от Маги | 12.11.2022 02:37

Здравейте,живея в чужбина и имам час за февруари 23 при моя ендокринолог. Tsh e 0.56 при стойности от /0.27 до 4.2/ и Т4 е 14,26 при стойности / 12 до 22/ витамин Д е 25 и естрадиол 73. Аз съм на 47 от 10години ме наблюдават заради възел /добър/ около 1.9х1.3х1.4 см е. За първи път имам толкова нисък ТSH преди беше около 1.2 или 1.6 и се притеснявам. Досега лекаря ми е казвал,че нямам нужда от лекарства и не съм приемала нищо. Също имам и инсулинова резистентнос също не приемам лекарства. Месечен цикъл нямам от 5 месеца,имам топли вълни и изпотяване,покачване на килограми,подуване на корема,хранителни алергии,тревожност на моменти,и най-странното е на моменти ми спира дишането за секунди и конвулсии от това. От една година са ми и минимално завишени лимфоцитите. Притеснявам се. Предполагам имам хипер тироидизъм. Ако е така какво ви назначиха?
    от д-р Ралица Правова | 17.08.2022 16:16

Стойността на ТСХ е толкова ниска, че сте в изразена хиперфункция на жлезата. Симптомите се дължат на повишеното отделяне на хормони от жлезата, поради което бих Ви насочила възожно най-скоро да минете през ендокринолог, за да се започне терапия
    от Кики | 17.08.2022 06:02

Здравейте, направих си изследване и резултатите са TSH 0.006 и FT4 2,21 може ли да ми дадете съвет, лекарят ми е в отпуска и ще ме приеме чак другата седмица. Не се чувствам добре, не мога да преглъщам (нямам слюнка) отслабнах много, мускулите на краката ме болят. Краката ми треперят и трудно се движа, но не зная дали има общо с тези резултати.Благодаря предварително.
    от д-р Ралица Правова | 06.03.2022 20:35

Това, което мога да Ви препоръчам е да ги направите в друга лаборатория, за да не се окаже, че има проблем с реактиви
    от Ivo Ivanov | 04.03.2022 06:34

Вчера ходих на доктор и ми каза ,че не е нормално и за първи път вижда tf4 да е 34.20 ,а TSH да е 1.88 Каза,че това е аномалия и изобщо не е нормално Ако tf4 е толкова високо 34.20 , според него TSH трябва да е 0 ,а моето 1.88 За един път да е грешка,но аз правих изследванията два пъти Сега отивам да ги правя за трети път и ако пак излезнат такива резултати си мисля,че този доктор нещо ще обърка ,ще започне да ми дава някакви лекарства дето няма да помогнат. Щом за първи път вижда такива резултати,представям си какъв доктор е.
    от д-р Ралица Правова | 28.02.2022 11:31

Стойността е в норма, дори и да е близо до горна граница - не виждам нищо притеснително
    от Stephanieaa | 26.02.2022 13:17

Здравейте, наскоро си направих изследвания на щитовидната жлеза и по принцип са в нормите, но ме притеснява, че FT4 е по-висок. Бих се радвала, да кажете, дали това е притеснително и трябва да се направят допълнителни изследвания. Също така в момента кърмя, уточнявам, понеже не знам дали оказва влияние. Благодаря! FT3 - 4.69 (3.10 - 6.8) FT4 - 19.61 (12 - 22) TSH - 1.71 (0.27 - 4.20)
    от Ivo Ivanov | 24.02.2022 22:04

Имах висока пикочна киселина в кръвта 8 и ми се беше подул единият глезен и от изследванията за пикочна киселина, доктора ми пусна и други изследвания и ft4 беше много високо и каза да запишем ендокринолог,но понеже не съм в България и тук се записват чаааак след 3,4, може и 5 месеца. Но доктора се обади и му каза,че е по спешно за това по бързо ще мина,края на март.Понеже му каза,че съм по спешен и за това се притесних и вас питам какво да очаквам,ама явно и вие незнаете
    от д-р Ралица Правова | 23.02.2022 11:59

В рамките на 1 месец изчакването не е проблем. Преди изследването изкарвал ли сте някаква дихателна инфекция, защото в някои случаи покачването се дължи и на засягане на жлезата от инфекциозния причинител?
    от Ivo Ivanov | 21.02.2022 20:55

Два пъти правихме изследването ,случайно да няма грешка,но долу-горе същото. Като е високо ft4 ,какви болести да очаквам при по подробни изследвания? Защото имам записан час за ендокринолог,но чак края на март
    от д-р Ралица Правова | 20.02.2022 23:48

На база увеличението му - без наличие на патологични промени в стойността на TSH - трябва да се направят допълнителни изследвания, затова и не мога да отговоря на въпросите Ви
    от Ivo Ivanov | 20.02.2022 04:54

Имам FT4 - 34.20 и TSH - 1.88 Мисля,че FT4 е много високо, какво може да ми стане ако не го лекувам дълго време и какво е лечението
    от Доц. д-р Цончев, дм | 03.10.2020 15:41

Продължавайте да го пиете, постепенно ще подейства терапията. Ако нещо ви притеснява консултирайте се отново с ендокринолога да огледа терапията.
    от Kristian Stavrev | 03.10.2020 14:34

здравейте аз съм жена на 37г и от 4 месеца пия пропицил тъй като метизола не ми понася стойностите на TSH са 0.005 на F3 са11.10 а на F4 са 25.80 и нямам никакво подобрение вече 4 месеца това нормално ли е
    от д-р Ралица Правова | 10.05.2019 11:15

Висока е стойността, препоръчвам Ви да си запишете час при ендокринолог.
    от Ivanka6005 | 10.05.2019 08:43

Здравейте,тсх ми е 19,19 опасно ли !
  • Re: FT4 и TSH
    от Sisito | 16.11.2017 23:29

Благодаря
    от Доц. д-р Цончев, дм | 10.11.2017 20:07

Изглеждат ми нормални...
    от Sisito | 10.11.2017 15:36

..ТАТ ми излезна преди малко <10.00..?
    от Sisito | 10.11.2017 15:01

Здравейте! Аз съм жена на 27 години. Днес си правих изследвания ft4 + TSH и антитела ТАТ И МАТ. Искам да попитам за мнението Ви относно резултатите : Ft4 (свободен Т4) - 14.74 TSH - 1.740 МАТ - 9.47 ТАТ
    от Neli | 15.07.2015 09:10

Oтговор "nulenceto": Здравейте, искам да попитам какво означават резултатите ми обвързани със симптоми... От около месец започнаха да ми се подуват лимфните възли на врата,напоследък всяка вечер ми прилошава, вие ми се свят, задъхвам се при малко по- голямо усилие, преглъщането е болезнено постоянно, понякога ме втриса и дигам лека температура до 38С. Отидох при личната ни лекарка и ми назначи изследвания, но докато тя ги погледне бих искала да разбера Вашето мнение. На 28години съм Фт4 е 89,2( извън всякакви норми) и Тсх 0,041. Благодаря предварително!
    от Neli | 14.07.2015 16:56

Здравейте, искам да попитам какво означават резултатите ми обвързани със симптоми... От около месец започнаха да ми се подуват лимфните възли на врата,напоследък всяка вечер ми прилошава, вие ми се свят, задъхвам се при малко по- голямо усилие, преглъщането е болезнено постоянно, понякога ме втриса и дигам лека температура до 38С. Отидох при личната ни лекарка и ми назначи изследвания, но докато тя ги погледне бих искала да разбера Вашето мнение. На 28години съм Фт4 е 89,2( извън всякакви норми) и Тсх 0,041. Благодаря предварително!
    от d-r nedialkov | 04.02.2013 10:54

Ако имате редовна менструация и си проследите овулация и установите че имате такава-то тогава няма проблем за забременяване от щитовидната жлеза.
    от ivelina | 03.02.2013 19:00

Здравейте! Преди 1 месец си направих изследвания за хормоните на щитовидната жлеза и само FT4 ми е високо. Интересува ме дали ми има нещо и дали може да се забременява при тези резултати? TSH - 1.74 при референтна стойност 0.27 - 4.2 FT4 - 27.4 при пеферентна стойност 9.30 - 17 FT3 - 3.31 при референтна стойност 2 - 4.40 MAT - 5 при референтна стойност 0 - 34 TSH-R-Ab - 0.3 при референтна стойност 0 - 1.75
    от dr.blagoeva | 24.04.2011 18:18

Добър ден! Сърдечната операция на този етап наистина е рискожана. Според мен на първо време трябва да се коригира проблема с ЩЖ. От информацията,която ми дадохте си мисля,че се касае за автоимунен тиреоидит на Хашимото.При него по принцип първо се започва с консервативно лечение,а за операция може да се мисли ако пациента не се повлияе от лечението и след задължителна сцинтиграфия,за да се види дали възлите са топли или студени-правена ли е такава на майка Ви?Лично моя съвет е да потърсите мнение на друг ендокринолог-операцията на ЩЖ не е шега и се прибягва до нея след като всичко друго не е дало резултат. Незнам защо колежката е избързала да даде такова крайно мнение след като не се касае за аденом не е добре да се бърза. Това е мнението ми-ако имате възможност потърсете и друго мнение. Относно сърдечната операция смяната на митрална клапа би удължила продължителността и качеството на живота на майка Ви. Интересувайте се относно материала,от който е изработена клапата не е добре при нейната възраст да е биологична,а и след около 10 год. ще се наложи реоперация (толкова им е "срока на годност" тъй като по нея бързо се натрупват атеросклеротични плаки,образужа се калциноза и т.н.).Кардиолозите са направили оценка и щом са предложили операция са преценили,че така е по-добре,тъй като комбинирания порок на митралната клапа е сериозен проблем,стига се до сърдечна недостатъчност,която когато напредне трудно се подава на медикаментозно лечение.Целта на операцията е да се съхрани лявата камера от хипертрофия и да се подобри хемодинамиката,както и да не се достигне с годините от придобита вече левостранна сърдечна недостатъчност до тотална. Моето мнение е,че една операция на ЩЖ няма как да спести сърдечната-двата проблема са различни и не са пряко свързани,тъй като майка Ви вече има порок на сърцето,но задължително стойностите на хормоните трябва да се нормализират,за да не уврежда това допълнително сърцето.
    от Снежана | 21.04.2011 21:19

Здравейте доктор Благоева. Отново Ви благодаря за отговора. Да, проблемът на майка ми със сърцето е придобит - в следствие на прекаран ревматизъм. В епикризите от двете болници, в които лежа е записана - високостепенна митрална стеноза и инсуфиенция II ст.Операцията, която й предлагат е за смяна на митрална клапа. За съжаление не мога да Ви предам становището на ендокринолога, защото просто не го разчитам. Каза само, че майка ми има два пролема: възпаление на железата и Автоимунно заболяване. Установена е и хиперфункция на железата. Ендокринологът е каткегоричен, че операцията е единственият вариант, като е необходимо да се изреже част от железата.Медикаментозно лечение не предлага, в смисъл, че според него не е възможно с медикаменти да се коригират нещата. Предложението му единствено е ако сърдечната операция е спешна, да се предприеме медикаментозно повлияване на железата за да може да влезе поне за известно време в норма. От известно време майка ми поддържа и повишено кръвно налягане. Тя по принцип е с ниско. Констатираха се обаче стойности 160 на 100.Сега ще отидем за още едно мнение при сърдечен специалист, защото и ендокринологът е категоричен, че операция на сърцето на този етап е рискова, макар, че без да споменавам болницата в която тя лежа за изследвания на сърцето я беше планувала за "рязане" за миналата седмица и се питам какво щеше да се случи тогава........Все още обаче имам надежда нещата да приключат с ендокринната операция и да й се спести сърдечната, но това все повече ми изглежда химера......
    от dr.blagoeva | 21.04.2011 14:47

Добър ден! Права сте,че проблемът с ЩЖ е задълбочил сърдечните проблеми,но все пак майка Ви има порок на сърцето,който от своя страна е достатъчно утежняващ ситуацията фактор. От друга страна майка Ви има порок и от информацията,която давате е ясно,че е придобит. Тя прекарвала ли е ревматизъм? Какъв по-точно е порока,на клапата ли е,има ли майка Ви някоя степен на сърдечна недостатъчност и в какви стойности поддържа кръвното си налягане. Какъв вид сърдечна операция Ви предлагат? Относно ЩЖ по принцип се оперира задължително възел ако е с размери над 2 см в диаметър,но винаги първо сме длъжни да опитаме консервативно лечение. Ако жлезата е в хиперфункция по-добрия избор е Пропицил,въпреки че е по-скъп от Метизола,но дава много по-добър и по-бърз ефект. За да има ефект лечението трябва да минат поне 3 месеца от първия прием на медикамента.Мисля,че на първо място трябва да се коригират стойностите на хормоните и тогава евентуално да се направи сърдечна операция,защото ако те не са в норма неминуемо ще дадат отражение върху сърцето. От друга страна няма хирург,който да се съгласи да оперира ЩЖ без хормоните да са в норма. Така че на първо време трябва да се започне медикаментозно лечение за ЩЖ и после да се мисли за операция,като за 3 месеца е напълно възможно част от възлите да "изчезнат".Може ли да ми напишете ехографската находка на жлезата,за да знам какво по-точно е видял ендокринолога.
    от Снежана | 19.04.2011 20:41

Здравейте. Много Ви благодаря за отговора. Да, майка ми отслабна, има ускорен пулс, повишено кръвно налягане, изморява се лесно. И част от лекарите го отдадоха на сърдечните й проблеми. Майка ми е с порок на сърцето от 18 годишна, но се поддържаше в много добро състояние с лекарства. Сега част от кардио - хирурзите настояваха за операция, но лекарката при която отидох за трето мнение ни изпрати първо на ехография на гушата. Вчера бяхме на ехограф и се оказа, че майка ми има сериозен проблем с железата - възпаление и наличие на многобройни възли. Сега съм още повече объркана, тъй като според лекаря - ендокринолог е наложителна операция. Аз не съм сигурна, че тя би издържала на две - сърдечна и на гуша. Моля Ви да ми кажете, дали според Вас хипотетично е възможно ако тя се оперира от щитовидната железа, това да й спести сърдечната операция,тъй като според мен нещата са свързани и сърдечните проблеми са се задълбочили от тези с железата.....Може да звучи наивно, но се надявам нещата да приклйчат добре!
    от dr.blagoeva | 17.04.2011 18:01

В нормално състояние у възрастен човек количеството на ТСХ се измерва в границите 0.35 - 5.50 mIU/l При майка Ви е занижена стойността,но не прекалено,тъй като съм виждала пациенти със стойности от 0,00... mIU/l. Щом нивото на ТСХ е ниско,това означава,че щитовидната жлеза е в хиперфункция. Практика е щитовидната жлеза да се види на ехограф от ендокринолог,за да се види нейната морфология,евентуално наличие на възли,кисти или дифузно уголемяване. Ехографията подпомага уточняването на диагнозата. На майка Ви ще й изпишат хапчета и ще следят функцията на жлезата. Какви са нейните симптоми-отслабнала ли е на тегло,изпотява ли се повече от обичайното,чувства ли се отпаднала,по-изнервена ли е,има ли сърцебиене? Прочетох,че е лежала в болница поради сърдечни проблеми,това може да е следствие проблемите с щитовидната жлеза,за които не сте знаели. Какви по-точно проблеми има майка Ви със сърцето, "излизала ли е от ритъм" ?
    от Снежана | 14.04.2011 21:25

Здравейте.Майка ми е на 68 години.Съвсем наскоро лежа в болница поради сърдечни проблеми. В епикризата й беше вписана препоръка за консултация с ендокринолог. Наеправихме й изследвания за TSH и FT4. Резултатите са: TSH: 0,152uIU/ml FT4: 20,19 pmol/l Сега лекарят я изпраща за ехография при специалист - ендокринолог, който работи на онко профилактичен кабинет. Много съм притеснена и уплашена тъй като не ми обясни защо я изпраща точно в такъв кабинет.Някой може ли да ми помогне с информация, това обичайна практика ли е при горецитираните стойности?
    от 1313 | 06.04.2011 14:35

TSH 96,4 е много висока стойност, която показва, че щитовидната жлеза не работи добре. Човек на 16 години веднага трябва да вземе мерки и да провежда непрекъснато лечение. Високите стойности на TSH говорят за хипотиреоидизъм, който е съпроводен с множество оплаквания, напр. намалени умствени възможности, неправилна обмяна на веществата, напълняване и подпухване, студени вълни, ниска телесна температура, нисък пулс и кръвно налягане, неспокойствие, виене на свят и т.н.
    от Доц. д-р Цончев, дм | 03.04.2011 19:41

ТСХ не вреди, това е показател, "вреди" нарушената функция на щитовидната жлеза.
    от babyykiss | 03.04.2011 19:29

Здравейте! Аз съм на 16 и имам заболяване на щетовидната жлеза Преди месец ми правиха иследвания и ми казаха че TSH e 96.4 mU/l ; fT4 8.5 pmol/l .. Може ли да ми кажете на какво вреди високото TSH ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 10.05.2010 10:17

Моля, пишете на кирилица!!!
    от ivka71 | 30.04.2010 14:54

Здравейте ! Направих си изследване и резултатите ми са - TSH= 0.042 ; FT4=28.78 ;. Бях на "пропицил" някъде около година и половина. В началото пиех по 6 таблетки на ден, после след два месеца намалих и така до като ги спрях през ноември. Но явно, че спреш ли лекарствата и се връщаш в начален стадий. Това означава ли, че цял живот трябва да ги пия? Притеснява ме и нещо друго, менструацията ми е нередовна а съм на 38 години. Просто не ми идва, пия примултнор, дойде ми него месец и на следващия пак не ми идва. Моля посъветвайте ме !
    от krassi | 11.03.2008 17:01

L-teroxin, kakto i ostanalite hormonalni lekrastva za shtitovidnata jleza niamat sami po sebe si kato stranichen efekt napalniavane. napalniavane ili otslabvane se poluchava kogato dozata ne e optimalna za konkretnia chovek. v nachaloto na lechenieto moje da se poluchi otslabvane ako predi tova choveka e bil s hipo funkcia i zabaven metabolizam i saotvetno napalniavane ako predi tova e bil s hiper funkcia i s prekaleno zasilen metabolizam. ili kazano po drug nachin nalaniavane se poluchava ako dozata e niska za dadenia chovek i otslabvane ako e predoziran.
    от vvveselina | 17.02.2008 17:38

исках да кажа л-типоксин
    от vvveselina | 17.02.2008 15:03

за кистите ми изписаха да пия л-типоксин по едно хапче на ден искам да попитам дали има страничен ефект към напълняване/? И дали е подходяшто за тези кисти на штитовидната жлеза
    от krassi | 16.02.2008 01:13

TSH=5.28 e malko visokichko i samo tova izsledvane ne e dostatachno. Godini nared doktorite mi izsledvaha samo TSH i mi kazvaha che jlezata mi e nared. Imah mnogo simptomi no te ne obrashtaha vnimanie. Predi dve godini otidoh pri endokrinolog koito mi izsledva TSH, ST4 i ST3 i antitela. TSH mi beshe 2.48, T4 na dolnata granica i T3 pod granicata, kakto i niakolko pati povisheni antitela. Okaza se che imam Hashimoto i sega vzimam hormona T4 kakto i T3 i bavno se podobriavam. Niakolko meseca predi diagnozata jlezata mi se vazpali i vse oshte ne moje da se normalizira. Namerete si drug endokrinolog koito e sklonen da vi napravi palni izsledvania.
    от kote29 | 15.02.2008 19:13

Zdraveite!Na 37godini sam.A na men mi izsledvaha samo TSH =5,28,tova normalni stoinosti li sa,za6toto ne mi predpisaha le4enie ,a me vikat na kontrolen pregled sled 3 meseca?Endokrinologa kaza,4e ne e neohodimo da mi izsledvatFT4
    от vvveselina | 15.02.2008 19:07

само тези два хормона и ехографията никакви други.
    от Д-р.Хинкова | 15.02.2008 18:39

Високият пулс може да се дължи на много причини!Какви други изследвания са ви правени?
    от vvveselina | 14.02.2008 13:34

а какво може да е лечението на тези кисти и дали са опасни за здравето ми и възможно ли от тях да ми е висок пулса?
    от Д-р.Хинкова | 14.02.2008 13:06

Лабораторните изследвания са в границата на нормата!
    от vvveselina | 13.02.2008 17:48

здравеите и аз искам да попитам за моите резолтати дали са в нормата TSH 3.10 и FT4 12.36.направихамиги за6тото имам от доста одавна висок пулс .Аз отидох задаради това но се оказа 4е имам три кисти но са малко 2мм.След три дена съм на преглед и тогава 6те ми кажат чак с какво штеме лекуват.Искам и даси дадете и вашето мнение какво мислете. Благодаря
    от little_rabbit | 04.01.2008 18:53

Перфектни са. По принцип лабораторията би трябвало да ти дава и референтните граници,освен резултатите. Помилси следващия път, когато ти се наложи да се изследваш, дали да отидеш пак в същата лаборатория.
  • FT4 и TSH
    от arise | 04.01.2008 15:18

Здравейте, мъж съм на 28години, направих си изследване на хормоните на щитовидната жлеза и ще ви помоля за коментар на резултатите тъй като лекуващият ми лекар ще ги види едва след 2 дни: FT4: 14.62 pmol/l TSH: 0.743 mlU/l Благодаря ви.

Напиши отговор