Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | Голямо повишение на стойностите на ТСХ и МАТ

Напиши отговор
  • Re: Голямо повишение на стойностите на ТСХ и МАТ
    от д-р Цончев | 06.05.2016 22:15

    Според мен, не съм ендокринолог, става въпрос за тласък на тиреоидита с хипофункция на жлезата, което налага да се взима л-тироксин. Ендокринологът ще каже по колко, но ще се стабилизират нещата, не се притеснявайте.
  • Голямо повишение на стойностите на ТСХ и МАТ
    от Лилия Михайлова | 04.05.2016 14:38

    Здравейте, Моля за коментар на изследванията ми, на преглед при лекуващия ми ендокринолог съм чак другата седмица, а доста се уплаших от последните резултати. Жена съм, на 30 год., незабременявала. Октомври 2015 при проф. прегледи ТСХ ми беше 3,17 (0,27-4,2) - изследван за първи път; ПКК, урина ми бяха в норма. При ехография н щитовидната жлеза се установи, че е с нехомогенна, зърнистта структура, но без други изменения. Ендокринологът ме посъветва при планиране на бременност, забременяване задължително да изследвам антитела и ТСХ. Декември 2015 гинеколог ми назначи хормонални изследвания, понеже имах проблем с мебструацията - цикълът ми идваше през месец-два, понякога с прокървявания извън менструацията. Януари 2016: ТСХ 3,71, анти ТПО МАТ 101,2 ( до 34), ТАТ 60,59 (фо 115), пролактин около 3000 (127-637), доста ниски ФСХ и ЛХ. Насочиха ме към консултация с ендокринолог, който диагностицира хиперпролактемия и автоимунен тиреодит. При контролно изследване на пролактин, той беше 2008. След ямр на хипофизата се установи микроаденом 3,8 мм. Назначиха ми Достинекс по схема, след първия месец на приема му пролактинът спадна до 165, назначиха ми двойно по ниска доза за два месеца. Относно Хашимотото ендокринологът ми каза, че не се налага хормонозаместваща терапия, освен ако не планувам бременност или забременея. Препоръча ми да ям по два бразилски ореха на ден (спазвам го стриктно) и да намаля и спра глутена (опитвам, спрях напълно хляба, консумирам само от лимец, но похапвам рядко други храни с глутен). При годишни проф. прегледи края на март месец ТСХ ми беше вече 12,75, ехографията показваше пак нехомогенност, хипоехогенност. Консултирах се с лекуващия ми ендокринолог и тя беше много учудена, че за 3-4 месеца ТСХ може да скочи толкова много, и ми назначи контрол на ТСХ, МАТ, пролактин и паращитовиден хормон (от няколко месеца имам подути лимфни възли около щитовидната жлеза, които не спадат). Направих ги миналата седмица при спазване на изискванията за провеждане на изследванията и резултатите май са доста зле: Група Показател Вид материал Резултат Измерителна единица :wink: Референтна област Метод Хормони TSH S 53.92 µIU/ml 0,27 - 4,2 ECLIA Free Т4 (fT4) S 6.15 ng/l 9.30 - 17.00 ECLIA A-TPO (MAT) S 600.00 IU/ml 0,00 - 34,00 ECLIA стойност над обхвата на измерване Prolactin S 323.7 µIU/ml 101,76 - 487,60 ECLIA Паратхормон (PTH) S 26.95 pg/ml 15 - 65 ECLIA Клинична химия Калций S 2.26 mmol/l 2,15 - 2,5 CPC Неорганични фосфати S 1.28 mmol/l 0,81 - 1,45 PHOT Служебни Нямам особени оплаквания освен по-лесна уморяемост и на моменти липса на енергия, подтиснатост, теглото ми е нормално, даже напоследък отслабване без да искам... (знам, че при Хашимото се наблюдава напълняване) На какво може да се дължи това завишение на ТСХ и МАТ? През последните около 3 месеца пиех много често чай от мента или джоджен, четох че регулира тостестерон и женски хормони ЛХ, ФСХ и по този начин помага против косопад и нежелано окосмяване - възможно ли е това да е повлияло на ТСХ, ФТ4, МАТ? ФТ4 изследвам за първи път. Предполагам, че ще ми назначат хормонозаместваща терапия? Извинявам се, ако информацията, която давам е твърде подробна, но не знам кое е важно и кое не толкова. Всичко това ми е ново и доста объркващо. Много благодаря за мненията предварително!

Напиши отговор