Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | С молба за разчитане на епикриза и резултат от хистологично изследване на щитовидна жлеза

Напиши отговор
 • Re: С молба за разчитане на епикриза и резултат от хистологично изследване на щитовидна жлеза
  от Жени | 29.01.2016 19:19

  Много благодаря, докторе! :)
 • Re: С молба за разчитане на епикриза и резултат от хистологично изследване на щитовидна жлеза
  от Доц. д-р Цончев, дм | 15.01.2016 21:31

  Лимфният възел не е притеснителен.
 • Re: С молба за разчитане на епикриза и резултат от хистологично изследване на щитовидна жлеза
  от Доц. д-р Цончев, дм | 15.01.2016 21:31

  По отношение на обема на операцията трябва да питате хирурга. Тиреоидит на Хашимото се поставя най-точно хистологично. Възстановяването на ациента ще се проследи във времето и е трудно от сега да се каже как ще протече.
 • С молба за разчитане на епикриза и резултат от хистологично изследване на щитовидна жлеза
  от Жени | 15.01.2016 17:01

  Здравейте! 8) Епикризата, с която се стига до операция съдържа следното: "От проведените изследвания се намериха данни за субклиничен хипертиреоидизъм, както и единичен хиперпластичен нодул с размери 13/13/16 мм и съмнение за лимфоцитарен тиреоидит." Очакванията са за частично премахване на жлезата, само в областта на възела, но при операцията е отстранена почти цялата жлеза, при което са засегнати и паращитовидните жлези, в следствие на което се стига до прием, освен на хормони, така също и на калций. В епикризата след операцията пише: "Цервикотомия по Кохер. Достигна се до щитовидната жлеза: силно кървящ и къслив паренхим с лимфоидни инфилтрати и фиброза; в десния лоб се откри нодозна формация 3х2 см с добре изразена дебела капсула и фиброза. По остър начин се мобилизираха двата дяла и се направи субтотална резекция. Хистология (траен препарат): Тиреоидит на Хашимото- нодозен вариант с Хъртелова метаплазия и огнищна фиброза. Лимфен възел 1 брой - неспецифичен лимфоаденит." Интересува ме: 1. Какво е наложило такава обширна оперативна намеса при сравнително малка находка преди операцията? 2. Дали болният е вече с диагноза Тиреоидит на Хашимото, което преди операцията не е било установено. 3. Този лимфен възел за какво говори? Това предполага ли по-нататъшни проблеми с лимфни възли и други последствия? 4. Операцията е направена преди един месец, съществува ли вероятност да се възстанови функцията на паращитовидните жлези? Могат ли да се направят някакви изследвания във връзка с това? 4. Какво друго може да се коментира като прогноза и да се има предвид при по-нататъшното лечение при този случай? Благодаря предварително! 8)

Напиши отговор