Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | Автоимунен тиреоидит

Напиши отговор
 • Re: Автоимунен тиреоидит
  от Lidi | 24.01.2016 07:18

  "Асцендент" доцент Еленкова - Link
 • Re: Автоимунен тиреоидит
  от Lidi | 24.01.2016 07:15

  Лидия, не знам кой ти е бил лекуващ ендокринолог, но определено трябва да потърсиш друг. Личната ти лекарка е права. Много отдавна е трябвало да започнеш лечениеза повишаване на ТСХ Не мога да си обясня, кой ендокринолог ще предпише при хиперфункция на щитовидната жлеза Еутирокс. Това е меко казано безумие! Има различни видове автоимунен тиреоидит (АИТ), Хашимото е един от тях и най-често срещаният АИТ. АИТ може да протича както с хиперфункция, така и с хипофункция, като най-често, когато се касае за АИТ на Хашимото, заболяването започва с хипофункция и след няколко месеца, най-късно до 6 месеца преминава в трайна хипофункция. Затова, когато заболяването започва с хиперфункция, има повишаване на антитела МАТ и ТАТ или само на едно от тях, то диагнозата е само вероятен АИТ, а в хода на лечение се изяснява за какво се касае. При хиперфункция, както е при теб, ниска стойност на ТСХ, причините може да са няколко за хиперфункцята. Може да се касае за токсичен аденом, за тиреоидит, за Базедова болест (Болест на Грейвс). В хода на лечение се изяснява за какво се касае, но не се пие еутирокс/левотироксин/ал тироксин, а се приемат тиреостатици, чиято цел е да потиснат свръхсекрецията на ТСХ. При теб има повишено отделяне на хормони от щитовидната жлеза Т4 и Т3 и повишена секреция на ТСХ. Състоянието се нарича още тиреотокикоза, хипертиреоидизъм, а причините за тази тиреотоксикоза може да са аденом, базедова болест или тиреоидит. Тиреостатиците които се предписват са пропицил или тирозол, метизол. Целта им е да понижат ТСХ (респективно при хиперфункция той отива към нулата, но говорим за свръхпроизводство, а целта на тиреостатика е да поници свръхпроизводството и ТСХ да се повиши), и да понижат стойностите на Т4 и Т3, като при хиперфинкция със свръхпроизводство двата хормона се покачват като стойност. Целта е ФТ4 и ФТ3 да са в средната граница на референтните стойности. Хормоните са взаимосвързани и често имайки проблеми с функцията на щитовидната жлеза, било то хиперфункция или хипофункция, дава отражение и в полови и в надбъбречни, и в хипофизни хормони при нелечение. Също няма да е лошо да се провери и инсулина и кръвната захар, тъй като както при хиперфункция, така и при хипофункция се срещат отклонения, повишена захар или инсулинова резистентност, които пък от своя страна дават отклонения и в менструалния цикъл. Сама по себе си и дисфункцията на щитовидната жлеза влияе на менструалния цикъл. Аменорея, дисменорея, поликистоза на яйчници, луф синдром, удължен или скъсен цикъл, оскъдно кървене, обилно кървене и всякакви други екстри, в зависимост от състоянието на щитовидната жлеза. Не знам от кой град си, но за София ти препоръчвам консулт с доктор Емил Начев. Преглежда в Майчин дом и Панацея. Може да намериш инфо в интернет, включая и във форума. Или доктор Атанаска Еленкова. Преглежда в Асцедент, всяка сряда.
 • Re: Автоимунен тиреоидит
  от Мирослав Миков | 20.11.2015 22:56

  Ниски стойности на TSH насочват към повишена функция на щ.жлеза , но към това би следвало да има и съответна симтоматика. При положение , че приемате заместително лечение с високи дози тиреоидни хормони , то тогава прозводството на TSH също ще намалее на принципа на обратната връзка. Съществува и едно положение , когато прозводството на TSH от хипофизата е намалено , но тогава не се говори за автоимунен тиреоидит.
 • Re: Автоимунен тиреоидит
  от LIDIQ | 20.11.2015 22:27

  Благодаря за бързия отговор. А какво е според вас? Знам, че не се нагърбвате да поставяте диагнози така но ... Днес звънях на докторката с която трябваше да се свържа, но не успяхме да се чуем, а личната ми лекарка много притеснено ми каза, че вече е крайно време да започна да пия лекарства за да се повиши ТСХ. Някак си ми се иска като се чуем евентуално утре, да съм по- подготвена какви въпроси да задавам :mrgreen:
 • Re: Автоимунен тиреоидит
  от Мирослав Миков | 20.11.2015 21:55

  Този резултат на TSH , изключва автоимунен тиреоидит ( Хашимото ).
 • Re: Автоимунен тиреоидит
  от LIDIQ | 20.11.2015 21:36

  Днес ми излезе резултата от тсх - 0.17 Това изключва ли диагнозата, която ми е поставена според вас?
 • Re: Автоимунен тиреоидит
  от LIDIQ | 18.11.2015 10:48

  Аз също имам такова усещане. Мисля също, че щ.жлеза, както и проблема с яйчниците, са последствие от друг проблем, но никой не ми вярва :) Дори според ендокриноложките с които съм разговаряла, няма връзка и м/у двата проблема, половите хормони си били полови хормони и точка. Е не може изведнъж да ми се появят два вида хормонални проблема и да няма връзка нали? Пък и не съм изследвала други хормони, знам ли там какво може да излезе :x Според гинеколога обаче, полипите са в следствие на повечето хормони които щ. жлеза отделя и когато се оправят нещата там, ще се оправи и неговия проблем. Никакви хормони не ми изписа, нито антибиотици. А страничните проблеми...имунната ми система се е сринала, уж... и хващам всякакви вируси и възпаления, а от друга страна не ми дават дори коризалия да пия, защото била имуностимулираща и щяла да ми вдигне показателите.
 • Re: Автоимунен тиреоидит
  от Мирослав Миков | 18.11.2015 00:21

  Мисля си , че са ти объркали диагнозата автоимунен тиреоидит , или са сгрешили нещо в изследванията или и двете заедно.
 • Re: Автоимунен тиреоидит
  от Мирослав Миков | 17.11.2015 23:18

  Кои са старничните ефекти?
 • Re: Автоимунен тиреоидит
  от LIDIQ | 17.11.2015 20:36

  Благодаря за отговора, но мен по скоро ме притеснява, как да се справя със страничните ефекти, понеже както писах, всеки път личният ми лекар, ми дава различни отговори и някак си всичко ми се обърква :|
 • Re: Автоимунен тиреоидит
  от Мирослав Миков | 17.11.2015 13:31

  T2 - норма , T4 - приближава горната граница на нормата , но не толкова , че да дава 0 стойност на TSH. Следащият път като отивате на контролни изследвания , освен горните си направете още ТАТ , МАТ ( тиреоидни антитела ) , между тях и общ холестерол и СУЕ ( скорост на утаяване на еритроцитите ).
 • Автоимунен тиреоидит
  от LIDIQ | 17.11.2015 01:03

  Здравейте, имам много въпроси без отговори и се надявам тук да открия поне някаква насока :) На 28 години съм, имам 2 деца на 8 и 4 годинки и до скоро бях много здрава, т.е. дори вируси хващах последна, ако изобщо успея да се заразя с тях. Скоро обаче всичко се преобърна. Започнах със болки в кръста и напъни(като при раждане) по време на цикъл. Отидох на гинеколог, откриха ми 2 миомни възелчета и преценихме, че трябва да ми направят абразио за всеки случай. По време на абразиото, ми махнаха 3 полипа (ето хистологията: 1321-Компактни късчета от ендометриум- жлезите са в ранна секреторна фаза, на места гъсто разположени с тенденция за кистична дисплазия Оток на стромата Възможно е да се касае за недостатъчност на секреторната фаза) , от там ме изпратиха да си направя TSH, понеже торбичките под очите ми подпухват. TSH-ато беше 0, последваха TS3- ,5.80 i TS4 - 20.69. От прегледа, ендокринолога ми постави диагноза Автоимунен тиреоидит, направи ми пак фТ4- резултата 18, МАТ - под 600, ето и резултата от ехографа- ДЛ 23/24,4/50,1, истмус 13 мм., ЛЛ 23,1/15,1/50, хетерогенна предимно хипоехогенна стр-ра, неясни очертания на контура. С наличие на хиперехогенни септи без нодуларни промени. Изписа ми Селен 100 мкг. дн. и Еутирокс 25 мкг. От еутирокса се чувствах зле, беше ми лошо от изпиването сутринта, до след обяд. Баща ми има познат ендокринолог в София и се свързахме с нея по телефона, тя категорично каза, че трябва да го спра. Разбрахме се да пия селена и след месец и половина- т.е края на ноември, да си пусна ново TSH и да и се обадя. През този месец и половина обаче, постоянно се заразявам с вируси, последните хрема и кашлица си ги влачих над 2 седмици, имах възпаление на гръдните мускули( изпитвах силна болка при вдишване), сега пък за капак ми излязоха ранички по тялото- бактериална инфекция, прихваната от коте... Личната ми лекарка ми казва, че не мога да пия нищо имуноподсилващо, защото ще ми вдигне нивата, друг път ми казва, че имунната система, нямала нищо общо с жлезата и аз вече не разбирам нищо. Лошото е, че това което прихващам, го нося вкъщи на децата си! Та към въпросите, аз не вярвам, че изведнъж ще ми се появят 2 заболявания(открити, може и още да има ), все свързани с хормони, а иначе не- свързани помежду си и някак си не мога да си навържа нещата, как и защо се получават. Гинекологичният проблем, ме плаши повече, понеже и двамата ми родители са имали злокачествени заболявания, което ме прави генетично обременена, но според гинеколога, когато се оправи жлезата и там нещата ще утихнат. Но това ще стане ли само със Селен? Благодаря на всички които имат търпението да прочетат поста ми. Знам, че е объркан и хаотичен, но все си мисля, че има още нещо :) Всяка насока от вас, ще ми бъде полезна.

Напиши отговор