Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ

Напиши отговор
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от д-р Цончев | 19.02.2016 11:03

    Има известно раздвижване в хормоните, добре е да ги види ендокринолога.
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от Petya | 16.02.2016 18:22

    Здравейте, Днес ми излезнаха изследванията и стойностите са следните: - TSH - 9.35 ( 0.27-4.2) - Free T4 (fT4) - 12.84 (9.30 - 17.00) - TAT (Tg At) - 35.46( 0 -115) - 192.3 - (0.00 - 34.00) На 50 години съм, оплакванията ми бяха умора,безсъние,горещи вълни ( потене ), разсеяност, забравяне.Свързвах горещите вълни с климактериума, но личната лекарка ме прати на ендокринолог, който ме насочи да си направя тези изследвания.При напипване на щитовидната жлеза ендокринологът ми каза, че е по - плътна.Ще занеса изследванията и ще направим ехограф. Бихте ли разчели показателите и прекалено над нормата ли са? Има ли поводи за притеснения? Малко се обърках, тъй като четох най - различни неща в интернет. Благодаря ви предварително!
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от д-р Цончев | 20.11.2015 15:28

    TSH изследвано ли е?
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от anbul | 19.11.2015 19:57

    Здравейте д-р Цончев, Преди 3 години в болница Токуда ми правихте изследване на стомах и деб.черво ,всичко бе наред ,но понеже в продължение на няколко години видимо отслабвах , в търсенето на проблема ми направихте ехограф на щит жлеза и изследвания Всички показатели бяха добри, с изключение на МАТ/154 при норма до 34/. Казахте -Хашимото...Пих един месец селен.Последователно 2 години правих изследвания , хормоните на щит.жлеза.са в норма, но не ми правиха ТАТ и МАТ. От година забелязах, че напълнявам, вече съм 51 кг/а бях 42/- нямам обяснение за желанието за храна...Днес направих нови изследвания, отново само МАТ ми е високо/134 при норма по-малко от 34/ .Кръвната картина показа и повишен холестерол/6.4, добър- 2.3; лош- 3.7, т.е малко по-висок... Нуждая ли се от лечение или някакви други изследвания. Жена съм на 71 година/
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от д-р Цончев | 18.09.2015 23:54

    Аз лично не мога да интерпретирам подобна стойност. По-скоро ми се вижда като горногранична, т.е. добре е да се пусне изследване след време и да се проследи в динамика.
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от S E | 18.09.2015 18:02

    Здравейте, при мен TSH и TAT са в норма, но имам завишена МАТ / 56,82 (0-34). Какво означава това?
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от Lidi | 19.07.2015 07:08

    Вероятно това е причината. Най-добре е да приемате тироксина сутрин на гладно, поне 30 мин преди кафе и закуска, а ако издържите и повече от 30 мин, най-добре. Тироксин се усвоява най-добре на гладно сутрин. Храната, кафето пречат на усвояването му, затова поне 30 мин трябва да изчакате преди да закусвате или да пиете кафе. Някои доктори не са против и вечерния прием на тироксин, но при него също има условности. Четири часа преди хапчето трябва да е било последното хранене, затова най-добре сутрин на гладно.
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от Василена Станчева | 08.07.2015 12:36

    Здравейте на всичи.През м.януари ТСХ ми е 3,23 приемах си еутирокс 25 мг по предписание точно,но след това започнах доста често да забравям и започнах да го приемам в различни части на деня без да спазвам както си е по предписание,сега в началото на юли си пуснах ТСХ и показа,че е 5,79 и искам да Ви попитам дали се е отразило в резултат на несериозното приемане на лекарството.Диагнозата ми е хипотироидизъм и нямам абсолютно никакви оплаквания.Благодаря Ви за отговора!
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от д-р Цончев | 05.07.2015 22:21

    Не е за мен този въпрос, не съм чак такъв специалист, но мога да препоръчам добър ендокринолог в София.
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от nelly | 01.07.2015 13:21

    Здравейте, искам да ви попитам за мнение, относно моето състояние. Оперирана съм частично ( по 1/3 от двата лоба) преди 3,5 години. Имаще находка от 6мм. капсулиран папиларен карцином. Терапия супресираща с Еутирокс, нищо друго.Резултати до момента в норма. Но сега има завищаване на МАТ и ТАТ. Резултат Изм. ед. Реф. област Метод Хормони TSH S 1.56 µIU/ml ( 0.27 - 4.2) ECLIA Free Т4 (fT4) S 12.41 ng/l (9.30 - 17.00) ECLIA ТАТ (Tg Ат) S 233.5 IU/ml (0 - 115) ECLIA A-TPO (MAT) S 36.12 IU/ml (0 - 34) ECLIA Туморни маркери Тиреоглобулин S 19.39 ng/ml (1.40 - 78) ECLIA
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от nelly | 01.07.2015 13:13

    Здравейте, искам да ви попитам за мнение, относно моето състояние. рупа Показател Вид материал Резултат Измерителна единица Референтна област Метод Хормони TSH S 1.56 µIU/ml 0.27 - 4.2 ECLIA Free Т4 (fT4) S 12.41 ng/l 9.30 - 17.00 ECLIA ТАТ (Tg Ат) S 233.5 IU/ml 0 - 115 ECLIA A-TPO (MAT) S 36.12 IU/ml 0 - 34 ECLIA Туморни маркери Тиреоглобулин S 19.39 ng/ml 1.40 - 78 ECLIA
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от д-р Цончев | 18.04.2015 20:26

    Моля, пишете на кирилица. Обикновено за да се постави точната диагноза е необходимо и преглед и ехография. Т.е. трябва да се прецени симптоматиката на фона на резултатите.
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от Lidi | 18.04.2015 06:37

    С изследванията трябва да посетите ендокринолог.
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от Detelina Sateva | 17.04.2015 22:50

    Zdraveite napravih izsledvaniq prdi sedmica TSH mi e 6.085 ml , a TAT 50.5 i MAT 1000 mojete li da mi kajete dali tezi stoinosti sa visoki i sa predpostavka za zabolqvane ?
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от д-р Цончев | 05.06.2014 16:59

    Това заболяване може да протича с високи, нормални и ниски хормонални нива. За тов атрябва да се проследява и ако има нужда да се внася корекция.
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от Lidi | 04.06.2014 18:13

    Да, Хашимото е заболяване на имунната система, но боледува жлезата. Хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. В крайна сметка жлезата го отнася и тя боледува :D За анемия и Хашимото съм склонна да поспоря на база много мои приятели и познати, с които се запознах покрай заболяването. При голям процент от тях се среща и съпътстваща анемия със заболяването. При някои желязо-дефицитна, при други липса на В12 или В6 и 9. Не казвам, че е задължително да имаш анемия, ако имаш Хашимото, а че е често срещана анемията при Хашимото. :)
    Oтговор: Пернициозна анемия На латински език: Anaemia perniciosa. На английски език: Pernicious anemia. Синоними: Витамин В12- дефицитна анемия, анемия на Addison-Biermer, мегалобластна анемиа. Определение: Пернициозната анемия е хиперхромна, мегалобластна анемия, дължаща се на нарушение в обмяната на витамин В12 и в синтеза на нуклеиновите киселини. Среща се по-често при жени в средна и напреднала възраст. Етиология: Приема се, че пернициозната анемия е автоимунно заболяване. Доказателство за това е честото й комбиниране с други автоимунни заболявания, напр. с тиреоидит на Хашимото, витилиго, автоимунна хемолитична анемия. В резултат на автоимунните нарушения се нарушава обмяната на витамин В12. Болните от пернициозна анемия не страдат от намален внос на витамин В12 с храната, а от липса на т.н. вътрешен фактор, който е необходим за резорбцията му. В резултат на нарушената резорбция на витамин В12 в терминалния илеум се получава вътрешен дефицит на В12. Патогенеза: В основата на заболяването стои наличието на тежък хроничен атрофичен гастрит, който води до увреждане на пристенните клетки на стомашната лигавица. В резултат намалява продукцията на вътрешен фактор (intrinsic factor), който представлява гликопротеин, наречен гастромукопротеин. При болни от пернициозна анемия се откриват два типа автоантитела: антитела срещу париеталните клетки и срещу вътрешния фактор. По механизъм на действие антителата срещу вътрешния фактор биват два вида: 1. Блокиращи – те възпрепятстват свързването на интринзик фактора с В12 ; 2. Свързващи – те се свързват с комплекса витамин В12 -интринзик фактор и го разрушават. Дефицитът на витамин В12 в организма довежда до: - нарушения в синтеза на ядрената ДНК. Забавя се митотичният клетъчен цикъл, разстройва се пролиферацията и узряването на еритробластите. - нарушения в липидната обмяна, главно в тази на фосфолипидите. Нарушава се синтеза на миелина и настъпва демиелинизираща невропатия. Патологоанатомия: В костния мозък се установява мегалобластно кръвотворене. Има увеличение на ранните еритробласти (проеритробласти и базофилни еритробласти), които се развиват като мегалобласти и мегалоцити. Другите клетъчни редове (гранулоцитният и мегакариоцитният) също са увредени. Има глеми хиперсегментирани неутрофили и макротромбоцити. Причината за клетъчния гигантизъм е увредената синтеза на ДНК. Клиника: В протичането на заболяването се наблюдават два периода: I. Начален период – болестта започва бавно, незабележимо. Може да има някои дискретни симптоми – отпадналост, намалена концентрация, парещи болки по ръба на езика, парестезии по крайниците. II. Период на разгърната клинична картина – характеризира се с триадата на Addison, която включва три клинични синдрома: 1. Хематологичният синдром включва: - общи симптоми на анемия – отпадналост, слабост, лесна умора, задух, главоболие, намалена концентрация, неспокойствие, бледост. В изявени случаи кожата е със сламеножълт цвят, вследствие съчетанието на бледост с лек иктер. 2. Гастроинтестиналният синдром включва: - оплаквания ат атрофичен гастрит – безапетитие, тежест и подуване в епигастриума, диария; - трофичини изменения по лигавиците – характерен за пернициозната анемия е Хънтеровият глосит – зачервен език с изгладени папили, като полиран, с парене и болки както спонтанно, така и при хранене, особено с пикантни храни. Може да има още стоматит, фарингит, язви и рагади на устната лигавица, болезнено гълтане. 3. Неврологичният синдром се дължи на фуникуларна миелоза (атрофия на миелиновата обвивка на задните стълбове на гръбначния мозък) и се изявява с парестезии на долните и горните крайници, нарушена походка, патологични рефлекси. Неврологичните прояви може да предхождат развитието на анемията. Лабораторни изследвания: 1. Периферна кръв. Установява се хиперхромна, мегалоцитна анемия: - средният обем на еритроцитите (МСV) е увеличен. Наричат се мегалоцити. При лека анемия МСV е до 100-110 fl , при средно тежка – 110-120 fl , и при тежка – 120-130 fl , дори до 160 fl. - концентрацията на хемоглобина в еритроцитите (МСН) е над 34 pg и еритроцитите са хиперхромни. - наблюдават се още анизоцитоза, пойкилоцитоза, шизоцити, базофилно пунктирани еритроцити и др. - липсват ретикулоцити; - може да има умерена гранулоцитопения, също хиперсегментирани неутрофили; - тромбоцитите могат да бъдат понижени. 2. Костен мозък. - образуват се голям брой мегалобласти, клетки с по-обилна цитоплазма и големи ядра. Преобладават проеритробласти и базофилни мегалобласти, които са с базофилна цитоплазма, откъдето идва и наименованието “син костен мозък; - нормално грануло-еритробластното съотношението е 3:1, а тук се измества до 1:1 и дори 1: 3, поради хиперплазия на мегалобластите. - има дисоциация в узряването на ядрото и цитоплазмата – ядрото остава незряло спрямо напълно зрялата цитоплазма; - срещат се гигантски метамиелоцити и пръчкоядрени гранулоцити. - срещат се мегакариоцити с полилобулирани ядра. 3. Биохимични и други изследвания. - повишено серумно желязо; - повишен индиректен билирубин (от неефективната еритропоеза и увеличената хемолиза); - повишен ЛДХ; - понижено плазмено ниво на витамин В12; - тест на Шилинг – радиоизотопно изследване за доказване на нарушение в резорбцията на витамин В12; - доказване на автоантитела срещу пристенните клетки и интринзик фактора. Диагноза: Поставя се въз основа на клиничната картина и лабораторните изследвания. Може да се направи и гастроскопия с биопсия и хистологично изследване. Диференциална диагноза: Прави се с вторични мегалобластни анемии, с желязодефицитна анемия, таласемии, рефрактерна анемия и др. Лечение: Провежда се заместително лечение с витамин В12 в два етапа: 1. Активно лечение. Започва веднага слид поставяне на диагнозата с интрамускулно инжектиране на витамин В12 и продължава средно 15-20 дни. Още в първите дни става замяна на мегалобластното кръвотворение в костния мозък с нормално еритробластно. Бротят на ретикулоцитите се покачва към третия-петия ден – “ретикулоцитна криза”. Препаратите, които се използват съдържат Cyancobalamin или Hydroxycobalamin. Към края на лечебния курс се развива железен дефицит и се прибавят железни препарати. 2. Поддържащо лечение. Състои се в периодично инжектиране на витамин В12. Използват се депо-препарати, напр. Hildicon. Лечението продължава през целия живот на пациента. Ако се прекъсне настъпва рецидив на болестта в срок до 4-6 години.
    maraba123, по кръвната картина и останалите изследвания всичко изглежда нормално с изключение на холестерола и леко завишените триглицериди. Аз пак да кажа, че според мен трябва да се насочиш към гастроентеролог заради хеликобактер пилори. Консултирай се и за ниската стойност на В12, нищо че хемоглобина е в норма и не показва анемия. Дано доктор Цончев види темата и се включи с коментар.
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от vased | 03.06.2014 21:23

    Важен момент е преобразуването на л - тироксина т.е.хапчето синтетичния Т4 в Т3 в организма. По всяка вероятност това става в стомаха и червата. Твърди се, че селен помага, трябвало да се избягват зелеви храни, цели 4 часа да се изчаква след поемането на хапчето и да се пият разни витамини и други добавки, калцият пречел и така нататък. Но хашимото няма връзка с анемия. При мен TSH беше стигнал 12 и антителата ми бяха 790 и 40. Но щитовидните хормони бяха в норма, даже по-добре отколкото са сега. След като почнах л-тироксина Т3 ми е по-нисък отколкото преди това. Освен това имало и т.наречен "огледален" reverse Т3 която форма на Т3 не била активна, но обикновеният кръвен тест не го регистрира, така че не ясно колко е активният и колко лошият. Въобще, не е добре, но да не се оплакваме, има и много по-лошо, да пази Господ.
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от vased | 03.06.2014 20:55

    Хашимото не е заболяване на щитовидната жлеза, а на имунната система - автоимунно, както и витилигото (има и други). Затова при наличие на едно автоимунно заболяване, има вероятност човек да се разболее и от други такива. Генерират се антитела които са насочени към тъкани на собствения организъм. TSH - (thyroid stimulating hormone) тироид стимулиращ хормон, не е хормон на щитовидната жлеза а на хипофизата. Увеличената му стойност показва, че жлезата работи трудно защото е атакувана от големия брой антитела и се нуждае от усилена стимулация. Но вследствие на високия TSH щтитовидните хормони FT4 и FT3 (F означава "свободен" free, хормонът е F4/F3) са в норма. Обаче за да са в норма жлезата работи с усилие. Дали е добре, не знам, защото колкото по-усилено работи жлезата, толкова повече се раздразват антителата и се намножават. Лечението, което докторите са измислили е следното: пие се синтетичен T4 - л тироксин, TSH се понижава защото хипофизата следи количеството на щитовидните хормони в кръвта, грубо казано, и като следствие щтитовидната жлеза понижава оборотите т.е успокоява напрегнатата си работа и антителата намаляват (но никога не се нормализират, т.е не изчезват и при мен е така). От твоите резултати ясно се вижда това. Добрата новина е, че Т4, който се приема отвън се води пре-хормон и от него се образува в организма действащия Т3 т.е. Все пак действащият хормон е собствен. Не си типичен случай, слабичък и холестеролът е нисък, типично за Хашимото е високият холестерол, даже понякога по това го диагностицират. Но при това заболяване жлезата работи неравномерно, затова и симптомите при хипо ( висок TSH) и хипер (нисък TSH) са еднакви. Понякога се започва с хипер, но неминуемо се стига до хипо. Ако не се лекува има опасност жлезата да се унищожи след години и да се наложи пълна хормонална заместителна терапия.
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от Емил Иванов | 03.06.2014 14:07

    Да, беше ми направеха ехография и ми казаха, че щитовидната жлеза е станала нехомогенна или нещо подобно. Никой обаче не ми спомена за връзката с анемията, микроелементите и витамините, трябваше сам да я открия. На анемията ли се дължи факта, че съм 63-64 кг. при ръст 1.73 (мъж съм) и не мога да кача, каквото и да правя. Имам всички изследвания, които сте написали. Ето тези са паралелно с последното изследване от по-горе (в допълнение ще кажа, че добрият холестерол от 1-2 години насам постоянно ми пада - над 1.0 никога не съм го виждал, въпреки, че спортувам много, лошият холестерол никога не е минавал границата, а триглициредите за пръв път сега я минаха): Link alt="Link /> Link alt="Link />
  • Re: Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от Lidi | 03.06.2014 06:42

    Моето мнение е, че диагнозата е точна. ФТ3 и ФТ4 изобщо не са високи, а са в идеална норма, което е един голям плюс. Антителата ТАТ и МАТ показват, че се касае за автоимунно заболяване. На фона на високия ТСХ и ехография на щитовидната, която предполагам са ви направили е поставена правилна диагноза - Автоимунен тиреоидит на Хашимото. Не е задължително всички хормони да са извън нормите, не е задължително и антителата да са високи за да ви поставят тази диагноза. Често симптомите и самата ехография са показателни за заболяването, а хормоналните изследвания и антителата показват дали се налага терапия или проследяване. Типично при заболяването се среща и дефицит на някои витамини. Нисък магнезий, цинк, витамин Д, понякога анемия (не видях кръвна картина, хемоглобин?), но видях стойност на В12 към долна граница. Имате ли пълна кръвна картина и колко е хемоглобина? Чернодробни показатели, холестерол? На фона на изследванията ви трябва и консулт с гастроентеролог за хеликобактер пилори. При посещение при него е добре да имате: кръвна захар, чернодробни Асат и Алат, пълна кръвна картина + СУЕ и холестерол профил.
  • Високи FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ
    от Емил Иванов | 31.05.2014 02:41

    Здравейте, искам да ви попитам за мнение, относно моето състояние. В рамките на последните 9 месеца правих 3 пъти изследвания на FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ. Всъщност, тук е мястото да спомена, че ги направих, тъй като имам витилиго и разбрах, че е често срещано да има в такъв случай и проблем с щитовидната жлеза. Та, първите изследвания дадоха ето тези резултати: Link alt="Link /> На база на тях ми беше поставена диагноза хипофункция/тиорид на Хашимото и лечение с Л-Тироксин + Селен. Не трябва ли при хипофункция FT3 и FT4 да са с понижени стойности поради понижената функция на жлезата? Около 4 месеца по-късно направих следващите изследвания, които бяха ето такива: Link alt="Link /> След още 4-5 месеца (преди около 10тина дни) направих и трети изследвания, като добавих нови неща (електролити и витамини), за които разбрах, че може да са свързани: Link alt="Link /> Забелязва се, че при съвсем леко отклонение нагоре на FT4, TSH значително спада и обратното, но въпреки това стойностите на FT3 и FT4 са доста високи, за да се говори за хипофункция, не мислите ли така? Все ми се струва, че Хашимотото е просто симптом на един по-дълбок дисбаланс в организма. Много ще се радвам да споделите вашето мнение относно поставената диагноза и цялостната картина.

Напиши отговор