Все още се стремят към уважение, което получават мъжете за същото
В момента е 28.03.2023 05:01
Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | Подостър тиреоидит, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм
Напиши отговор
-
Re: Подостър тиреоидит, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм
от Lidi | 28.09.2013 09:58
В тази статия ще намериш отговори на въпросите си: Link Какво е подостър тиреоидит, как започва с тиреотоксикоза - хиперфункция, как преминава в хипофункция и кога по преценка на доктор се включва левотироксин, как се лекува и в какви периоди. Всичко е описано. Ако нещо не ти е ясно - питай. :) -
Подостър тиреоидит, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм
от Vera | 26.09.2013 22:18
Здравейте, Преди месец ми поставиха диагноза подостър тиреоидит. Оплкванията ми бяха, че се чувстах зле, отпаднала, имах температура всеки следобед м/у 37.2 и 38, болки, трудно преглъщане и въртене и силно подуване в шийната област. След преглед при ендокринолог бях изпратена на изследвания, които показаха: 1. СУЕ 103 при референтни граници 0-20, 2. TSH 0.007 при референтни граници 0.27-4.2 3. Free T4 (FT4) 52.16 при реф. граници 9.30-17 Доктора ми предписа - 8 таблетки Преднизолон Ф, които да намаляват на всеки 4-5 дни, Бизогама 5 мг - 1/2, Омепразид - 2 по 1. витамин Д. Впоследствие Преднизолона беше сменен с Дехидрокортизон 5 мг заради кръвното, а Бизогамата премахната. Миналата седмица изследвах СУЕ-то, което беше 20 при реф. граници 0-20, а тази седмица проследих и Free T4 (FT4) 8.32 при реф. граници 9.30-17. Доктора включи в лечението и половинка L-тироксин от 50 мг. Това, което не ми стана ясно още от началото е, че доктора говореше за хипертероидизъм, а сега след последното изследване на Free T4 (FT4) за хипотериоидизъм. Какво означават и как да ги разбирам? Това отделни диагнози ли се водят от подостър тиреоидита? Моля за малко яснота. Благодаря предварително!
Напиши отговор