Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | Тиреоидит на DE QUERVAIN

Напиши отговор
 • Re: Тиреоидит на DE QUERVAIN
  от Lidi | 15.05.2013 07:28

  За първи път чувам за този тиреоидит и се зачетох за него.
  Oтговор: Щитовидната жлеза често е болезнена при палпация, но може и да е нормална ("silen"/ "тиx" тиреоидит), функцията на щитовидната жлеза в началото е хипертиреоидна, а по-късно става еутиреоидна, евентуално хипотиреоидна.
  Явно е очаквано това, че жлезата може да изпадне в хипофункция, но не знам дали тя остава постоянна и се налага лечение или временно може да е в това състояние. Принципно ТСХ е доста висок и налага включване на терапия, но предвид самото заболяване не знам дали се подхожда така. Не съм специалист. Побутвам темата, дано доктор Цончев се включи с коментар ако е запознат в тази област.
 • Тиреоидит на DE QUERVAIN
  от Toshka | 14.05.2013 23:52

  Здравейте всички! Доколкото видях този тиреоидит все още не е дискутиран тук, но оставам с надеждата да срещна някой, който са го превъзмогнал и да разменим малко успокояваща информация. На 46 години съм в началото на годината прекарах Тиреоидита на De Quervain, който продължи два месеца, защото никой не успяваше да го диагностицира. Ако ви се появят болки (особено след прекарана грипна инфекция) в едната страна на главата, болки, стрелкащи се към ухото, зъбите, шията, подутини по шията, болки при преглъщане, всички симптоми на хипертиреоидизъм при ниски антитела в кръвта, то със сигурност преживявате тази рядка болест, и колкото по-бързо ви диагностицират, толкова по-голям шанс имате да спасите жлезата си, защото тиреоидитът всъщност е нейното саморазрушение. При тежка форма лечението е с кортикостероиди, леки форми минават с Аспирин и витамини. След моята остра фаза на хипертиреоидизъм и след 8 дневно лечение с кортикостероид, изпаднах в хипотиреоидизъм, който, както разбрах, бил нормално постфактум явление. Прочетох, също така, че след 3 до 6 месеца жлезата обикновено се саморегулира и започва да функционира нормално, в много малък процент от случаите хипотиреоидизмът остава за цял живот. Ехографското изследване ми откри три стари възела, един 18 мм, другите два - значително по-малки. Вчера, месец и половина след оздравяването ми, кръвните ми анализи показаха висок TSH - 15, докато F4 и F3 са влезли в норма (бяха ниски). Днес ми предписаха Еутирокс, но съм пълна със страхове и резерви и търся от вас съвет. Съществува ли опасност хормонът, вкаран отвън, да направи жлезата ми ленива и да й отнеме инициативата да произвежда сама F4 в бъдеще? Не е ли по-добре да се изчака определен период (хипотиреоидитът ми в момента е субклиничен) и да се даде възможност на жлезата сама да влезе в регулярна функция? Или може би рискувам така да я увредя повече? Доколкото разбрах, доста ендкринолози не са единни по този въпрос. Много ще съм благодарна за ваше мнение или съвет.

Напиши отговор