Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | Нормално TSH ниско FT4 въпрос

Напиши отговор
 • Re: Нормално TSH ниско FT4 въпрос
  от vased | 26.03.2013 20:39

  Подкрепям мнението на Лиди. Само искам да те успокоя, че положението не е толкова лошо, в смисъл не е опасно. Защо: дозата на левотироксина се определя на килограм телесно тегло. За 70 кг това е приблизително цялото необходимо за организма количество хормон (малко по-малко). Значи си на хормонозаместваща терапия, жлезата е изключена, почти не работи и организмът използва синтетичния хормон (левотироксина е Т4) - Това показва ниската стойност на ТSH (тироид стимолиращ хормон) при второто измерване. При второто измерване Т4 е гранично висок, но ако измерването е било сутрин, следобед Т4 пада малко защото се е преобразувал в Т3 (Т3 е действашият хормон, Т4 се води про-хормон, от който организмът образува Т3). Впрочем Т3 не е изследвано, това е пропуск. Докторът не е трябвало да ти предписва такова лечение, както казва Лиди, жлезата е била добре. Ама, както се казва "Никой не се е загрижил за теб, освен майка ти и баща ти", затова човек трябва да казва на доктора какво иска и какво не иска и да не се съгласява с всичките му щуротии. Но нищо кой знае колко страшно не е станало.
 • Re: Нормално TSH ниско FT4 въпрос
  от Lidi | 26.03.2013 10:00

  Доктор Цончев, при първоначална стойност на ТСХ 1 (идеална стойност) и ФТ4 в норма 13 (норми 11-21), докторът е предписал 100 микрограма левотироксин и пациентът след месец е в хиперфункция с ТСХ 0,02 и ФТ4 над горната граница 21,8 ( норми 11-21). Въпреки резултата, докторът е оставил дозата за още месец - два.
 • Re: Нормално TSH ниско FT4 въпрос
  от mi6o | 25.03.2013 23:00

  Д-р Цончев за началната диагноза ли имате предвид или за втория преглед след като ми се е повишило ФТ4 ? Благодаря за отговора.
 • Re: Нормално TSH ниско FT4 въпрос
  от д-р Цончев | 25.03.2013 14:54

  Не виждам нещо нередно в предписаното лечение в случай че няма признаци на хиперфункция. Естествено това е мое мнение без да съм специалист по въпроса. И в рамките на месец два не мисля че ще има някакви проблеми от такова естество.
 • Re: Нормално TSH ниско FT4 въпрос
  от Lidi | 24.03.2013 20:36

  Не се притеснявайте, просто се опитайте да се консултирате с още един специалист. Меко казано съм учудена, че при вече спаднало ТСХ към нулата ви карат да пиете още месец, два левотироксин по 100 микрограма. И като цяло, изобщо съм учудена от предприетото лечение. Дано и д-р Цончев се включи с мнение.
 • Re: Нормално TSH ниско FT4 въпрос
  от mi6o | 24.03.2013 17:15

  Благодаря за мнението :) Проблемът е , че съм извън България и ще се опитам тук да намеря ендокринолог който да ми пусне излседвания и на антителата и на ФТ3 , а ще се опитам и на надбъбречната жлеза и кортизола за да добия пълна представа за щитовидната ми жлеза. Докато бях в България всъщност получих мнение от втори ендокринолог, че не трябва да пия това лекарство, но пък като си направих ЕЕГ по собствена инициатива, резултатът според докторът който ми го прави показа, че до хипофизата имало някаква област която отговаряла за щитовидната жлеза , която не била много наред, та затова и реших да повярвам на 1вия ендокринолог и все още пия левотироксина. Много взех да се притеснявам вече , дано да успея по скоро да отида и тук на трети ендокринолог.
 • Re: Нормално TSH ниско FT4 въпрос
  от Lidi | 24.03.2013 13:37

  Разбира се, че може да навреди. Това е хормон! Изобщо не разбирам, защо ви е предписан. Хормоните ви са в норма. Вярно е, че не съм доктор, но съм болна с щитовидно заболяване, и малко или много съм наясно с доста неща - най-малкото, като видя нещо подозрително, то да поискам и друго мнение. Първоначалните ви хормонални изследвания и стойностите им не подлежат на терапия, а на проследяване на 6 месеца - контролни изследвания на ТСХ и ФТ4 и ехография. Не мога да си обясня, как при ТСХ 1, ФТ4 в норма, доктор ще предпише доза от 100 мг левотироксин! На каква база!!! Нямате изследвани антитела ТАТ и МАТ, за да се установи дали се касае за автоимунно заболяване. Да, възможно е да има промяна в структурата на жлезата, изменения, симптоми като при автоимунно заболяване, но на база хормони не се налага лечение, а проследяване. Заради високата доза в момента сте в хиперфункция на щитовидната жлеза. Не е добре да спирате предписаното ви лекарство от доктор, а е добре веднага да се консултирате с друг ендокринолог, за да прецени състоянието след ехографски преглед и да направи преценка на терапията, която ви е предписана и не на последно място да ви пусне антитела за изследване. Ако сте от София, потърсете доктор Емил Начев в Майчин дом или в медицински център Панацея. Не работи със здравна каса, прегледът е скъп, но ще ви консултира един от най-добрите ендокринолози в БГ. Също в Майчин Дом - доктор Еленкова. Доктор Цончев е писал координати на доктор Еленкова във форума - вижте с търсачката.
 • Re: Нормално TSH ниско FT4 въпрос
  от mi6o | 24.03.2013 12:47

  Така ще направя, а ако всъщност проблема не е от щитовидната жлеза, а аз продължавам да пия левотироксин възможно ли е да си навредя много ?
 • Re: Нормално TSH ниско FT4 въпрос
  от Lidi | 24.03.2013 10:48

  Определено потърсете второ мнение. За мен терапията не е коректна - нищо че не съм доктор.
 • Re: Нормално TSH ниско FT4 въпрос
  от mi6o | 23.03.2013 12:51

  Да на TSH резултата беше много нисък - 0,02 на ФТ4 резултата беше над горната граница на рейнджа, мисля че беше 21,8 , но подобрение в симптомите нямам. Иначе прочетох, че ТСХ ми е толкова ниско на втория тест заради високото ниво на ФТ4 , затова и реших да намаля дозата на 75 , въпреки че доктора ми каза да изчакам още месец и половина - два , и тогава да намаля.
 • Re: Нормално TSH ниско FT4 въпрос
  от Lidi | 23.03.2013 09:13

  Щом доктор след ехографски преглед и на база симптоми е преценил, че има нужда от левотироксин... не знам какво да кажа. Според мен ФТ4 не е толкова ниско. ТСХ е в норма и доза от 100 микрограма ми се струва страшно висока. А сега, 2 месеца след приема на левотироксин, ТСХ изследван ли е и колко е резултата?
 • Нормално TSH ниско FT4 въпрос
  от mi6o | 22.03.2013 21:55

  Здравейте на всички , преди 2 месеца и половина ми направиха изследвания на щитовидната жлеза и установиха, че съм хипотироиден. Резултатите ми бяха TSH - 1.03 [ 0.27-4.20 ] и FT4 13.5 [ 11 - 21] аз съм мъж на 20 години 70 килограма. Като цяло имам симптоми на хипотироиден лесно се измарям, стресиран съм , нямам никаква енергия и не ми се прави нищо по цял ден. Също така тестостерона ми е нисък, във най долната граница на рейнджа. До сега 2 месеца пих левотироксин по 100 микрограма на ден , но не усещам никакво подобрение , а като отидох при друг ендокринолог , който е семеен приятел , той пък каза , че нямам нужда да пия това лекарство и ми няма нищо.След това отидох да ми направят ЕЕГ и там резултатите показаха , че проблем с хипофизата няма , но в нейната периферия имало участъци които отговарят за щитовидната жлеза които не са напълно наред, но всичко било в границите на нормалното. Също така преди 2 седмици намалих дозата на 75 микрограма понеже се изплаших, че си вредя ако нямам нужда от това лекарство а пък го приемам. Въпросът ми е смятате ли, че нивото на FT4 е ниско за 20 годишен мъж и дали е достатъчно основателно да пия левотироксин, имайки впредвид и някой от симптомите ? Благодаря.

Напиши отговор