Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | щитовидна жлеза или нещо друго при младо момче

Напиши отговор
 • Re: щитовидна жлеза или нещо друго при младо момче
  от Lidi | 05.01.2013 19:28

  Няма да се плашите. С това се живее - със, или ако налага - без жлеза. Има къде, къде по-лоши болести. :) В някои случаи с медикаменти за известно време, или с медикаменти до живот, в други само с операция, в трети с операция и последващи медикаменти, които също може да са до време или до живот, но пък както казах, има къде, къде по-страшни болести. Спокойствие и повече позитивна настройка. :)
 • Re: щитовидна жлеза или нещо друго при младо момче
  от Доц. д-р Цончев, дм | 05.01.2013 18:33

  Зависи от заболяването, повечето да /или поне аз така си мисля/. Част от тях налагат премахване на жлезата.
 • Re: щитовидна жлеза или нещо друго при младо момче
  от цветелина | 05.01.2013 13:51

  Благодаря за насоката д-р Цончев, но приятелят ми вече се е ориентирал към специалист от ВМА. Една ендокриноложка е опипала жлезата му й я е преценила като уголемена. В понеделник и вторник ще бъде на изследвания. Много се е притеснил миличкия ми, просто за няколко месеца от енергично момче се превърна в развалина, млад е и този факт го потиска още повече. П.С-Искам да попитам заболяванията на щитовидната жлеза хроничен характер ли имат, налагат ли винаги отстраняване на части от жлезата и също така възможно ли е пълно излекуване единствено с медикаменти?
 • Re: щитовидна жлеза или нещо друго при младо момче
  от Доц. д-р Цончев, дм | 04.01.2013 18:45

  София, медицински център "Асцендент", ул. "Бачо Киро" 47, тел. 9839494 д-р Атанаска Еленкова, мисля, че сега приема в сряда, но се обадете по тел. да си запишете час. Освен ендокринология теза специалисти имат и специалност вътрешни болести, така, че това е подходящия специалист на първо време.
 • Re: щитовидна жлеза или нещо друго при младо момче
  от Lidi | 04.01.2013 10:13

  Д-р Цончев ви е описал реда. Нека ендокринолог да отхвърли проблем с жлезата и после да се търси причина при друг специалист. Иначе по симптоматика сте за там. Ехографията е много важна за диагностиката. Тя не се поема от касата, затова се подгответе финансово и за ехограф - приблизително 30-40 лв.
 • Re: щитовидна жлеза или нещо друго при младо момче
  от цветелина | 04.01.2013 02:27

  В очакване на вашата препопъка съм. П.С-Въпросът ми може да прозвучи глупаво, но според нас, предвид така описаните симптоми единствено до мнението на ендокринолог ли трябва да се допитаме? Благодаря!
 • Re: щитовидна жлеза или нещо друго при младо момче
  от Доц. д-р Цончев, дм | 03.01.2013 18:49

  Редът е следния - Преглед при ендокринолог, ехография на щитовидната жлеза, хормони - ТСХ и Т4 обикновено са достатъчно. Мога да препоръчам ендокринолог в София.
 • щитовидна жлеза или нещо друго при младо момче
  от цветелина | 03.01.2013 15:11

  Здравейте. Искам да споделя с вас болката и притеснението си. Приятелят ми е на 20 години, висок е около 1.83-4 и в момента тежи 67кг. В последните няколко месеца изгуби няколко килограми. Преди беше около76-77. Освен това е с много високо кръвно 140-160/ около тези стойности варира/. Нощем се изпотява страшно много, случвало се е докато спим заедно чак моите дрехи да подгизнат. Има и проблеми със сърцето, като сърцебиене и непоносима болка. Понякога нощем изпада в странни състояния, все едно в някакъв транс, става неконтактен, неадекватен и се задъхва. До сега е посетил кардиолог, който го е прегледал единствено със слушалки и е изказал предоположения за наличие на микроаденом или тромб в сърцето, по мое мнение изключително непрофесионално и смешно на фона на техниката, която съществува в момента и която дава възможност за изключителна прецизност в изследването. Колкото и смешно да звучи, може би поради собствен опит с лекари, им нямам много вяра и предпочитам сама да търся отговорите. Описаната до момента симптоматика ме навежда към идеята за проблем с щитовидната жлеза, вероятно хиперфункция. В този смисъл, мисля, че е нужно да се направят изследвания на Т3 и Т4 хормони, въпреки че разбрах, че техните нива невинаги са правилното мерило, и понякога остават в норма, дори и при човек, който вдействителност има проблем с функцията на жлезата. В такъв случай се назничавали и изследвания урина. Не искам да звуча самонадеяно, не съм лекар и не претендирам за нищо, единстведното, което искам е насока =) Благодаря предварително! Бъдете здрави!

Напиши отговор