Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | Резултати от хормони при бременна жена

Напиши отговор
  • RE: Резултати от хормони при бременна жена
    от Севджихан Хюсеин | 05.12.2018 11:52

    Днес си направих тест за бременност резултатите са ми излезли, но аз не можах да разбера дали съм бременна или не ето го и резултата: лабораторните резултати не са диагноза, а основание за такава. Приемането на каквито и да било лекарствени средства без лекарско предписание, може да бъде опасно за вашето здраве. Обръщайте се за тълкуване на резултатите само към квалифициран лекар.
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от д-р Цончев | 25.04.2016 22:16

    Според мен - не.
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от Снежина | 22.04.2016 10:29

    Здравейте, Моля за съвет. Бременна 24 г.с., диагностицирана с Хашимото. Приемам в момента Л тироксин 75 мгр/ден. Предния месец резултатите бяха: ТСХ 1,080/0,27-4,20/ и ФТ4 13,62 /12,00-22,00/ Днес пуснах контрола и резултатите са: ТСХ 1,64 /0,27-4,20/ и ФТ4 12,58 /12,00-22,00/. Зная, че във втори триместър ТСХ е допустимо до 2-2,5, но ме притеснява ФТ4. Трябва ли според Вас корекция на дозата на Л-тироксин? Благодаря Ви!
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от d-r nedialkov | 24.01.2013 10:03

    Не е проблем, приемайте си лекарството и като родите ще си пуснете нови изследвания.
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от Irena | 23.01.2013 16:24

    Отново да попитам.След изследванията които направих в 5 ти месец сега в края на 8 ми ето ги и стойностите . ХОРМОНИ/HORMONES Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности Метод fT4 11,11 pmol / l 10,6-21 TSH 0,67 ulU/ml 0,38-4,31 Забелязвам ,че фт 4 се е оправим е и вече в норма но тсх определено е паднал в сравнение с предния път преди 3 месеца и е в норма , но въпреки това клони към долна граница.Ще нося изследванията на ендокринолога да видим какво ще каже до тогава ще се радвам ако някой сподели дали е притиснително ,че тсх е към долна граница.Прочетох ,че при бременност е добре да е около 1 и малко нагоре.
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от Милена | 22.01.2013 10:04

    Благодаря Ви за успокоението на всички които са ми отговорили. Обадих се и на ендокриноложката при която бях ходила , тя ме накара да си направя изследване и на ФТ3 което си излезе както и предните пъти в норма - 4,42 при рееф ст-ти /3,1-6,8/. Отговора и беше същия като на vased , че ФТ 3 е най важен и че се произвежда от ФТ4. Каза ми след около месец пак да си пусна изследвания за да проверим какво става със стойностите, а дотогава да се наслаждавам на бременността си. Още веднъж Ви благодаря и Ви желая всичко най-добро.
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от vased | 21.01.2013 22:13

    Здравей Мими, Хубаво е, че Т3 е отличен. Т3 е действащият хормон, Т4 се води про-хормон, от него се образува по-голямата част от Т3, малка част Т3 се произвежда директно от щитовидната жлеза. Т3 е най-важен.
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от д-р Цончев | 21.01.2013 18:25

    Аз лично препоръчвам да не се притеснявате излишно и спокойно да си изкарате бременноста а след това ако трябва да се правят изследвания и уточнения. Предполагам ендокринолога е дал насока в подобен смисъл...
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от vased | 20.01.2013 20:04

    Здравей Мими, Не съм доктор, но според мен има нещо притеснително. В една и съща лаборатория ли си направи всичките изследвания? Може би наистина ще е добре да посетиш специалист ендокринолог. От собствен опит съм установила, че сутрин ТСН е по-висок от следобед, доста, с около 60 процента. При Т3 и Т4 няма разлика.
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от Милена | 20.01.2013 13:10

    Здравейте, бременна съм в 28 седмица. Нямала съм до преди да забременея проблеми със щитовидната жлеза, но въпреки това гинеколожката ме изпрати за изследвания. Първите изследвания са правени на 13,10,2012г. ТСН - 0,032 реф ст-ти /0,27-5,50/ ФТ4 - 10,93 реф ст-ти /12,00-22,00/ Лекарката се усъмни че има лабораторна грешка и ме накара да повторя изследванията на 20,10,2012 ТСН - 0,055 реф ст-ти /0,27-4,2/ ФТ4 - 9,09 реф ст-ти /12,00-22,00/ ФТ3 - 4,70 реф ст-ти 3,1-6,8/ Само Фт3 ми беше в норма, притесних се много и потърсих няколко мнения; Едното беше че имам аденом на хипофизата и трябва да си направя периферия при офталмолог,изследвания на белтък и албумин и скенер на главата. Периферията ми беше добра,нямаше отклонения и офталмолога каза че според нея няма аденом. Изследванията на белтък и албумин също бяха в норма. Гинеколожката ми препоръча да не си правя скенер и ме изпрати при неин колега за консултация на изследванията, който пък ми каза че по време на бременност хормоните постоянно се променят което било нормално и нямало нищо притеснително. И така аз не направих скенер и реших след време пак да си изследвам хормоните. На 17,11,2012г ТСН - 1,71 реф ст-ти /0,27-5,50/ ФТ4 - 8,12 Реф ст-ти /12,00-22,00/ ФТ3 - 5,16 реф ст-ти /3,1-6,8/ След тези резултати направих консултация с ендокринолог и мнението и беше че за бременни стойностите са идеални въпреки понижаването на ФТ4. Сега на 18,01,2013г отново си направих изследване и резултатите са ; ТСН - 0,30 реф ст-ти /0,27-5,50/ ФТ4 - 6,80 реф ст-ти /12,00-22,00/ ФТ4 продължава да пада и аз съм много притеснена защото прочетох на няколко мста, че ниските стойности на ФТ4 водят умствено недоразвиване на бебето или до нисък интелект, нещо такова. Въпросът и е вярно ли е това и ако е така какво да правя . Може би трябва да потърся специалист в София понеже аз съм от Бургас. Само да спомена че ми е притеснено понеже бебето е ин витро и сме го чакали16 години. Не знам какво да правя, моля Ви посъветвайте ме. Останаха ми 2месеа и половина до раждането, дано всичко завърши благополучно. Извинявам се за дългия пост и Ви благодаря предварително.
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от д-р Цончев | 06.11.2012 15:44

    Irra1985 не виждам нещо притеснително. verb наред е състоянието според мен. Целта е хормоните да влязат в норма, което е постигнато. Естествено не може да се очаква това да стане толкова бързо.
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от Жени | 03.11.2012 20:14

    Здравейте, аз съм бременна в 9 седмица. Имам поставена диагноза автоимунен тиреоидит. Притеснявам се, че нивата на хормоните ми много бързо се измениха. От началото на септември приемам еутирокс по 50 мг/дневно, след 13 октомври и установяване на бременността ми я увеличиха на 125мг/дневно. Нивата ми са: 3 септември - ТСХ 11,73 13 октомври - ТСХ 9,15 ФТ4-13,79 3 ноември - ТСХ 2,11 ФТ4-16,98 Нормални ли са изменения в такива срокове? Как е възможно да забременея при ТСХ над 9? От всичко, което четох в интернет не е възможно. Трябва ли да се притеснявям от повишаването на хормона ФТ4? Има ли риск за бременноста при тези нива? Благодаря предварително!
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от Irena | 03.11.2012 17:59

    Не никакви други препоръки.След три месеца отново на преглед т.е като вляза в 9 я.Сега съм в 6я месец. Има ли повод за притеснение според вас?
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от д-р Цончев | 03.11.2012 16:33

    Да, това означава. Някакви препоръки освен Л-тироксина направи ли ендокринолога.
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от Irena | 02.11.2012 16:25

    Искам и да попитам за ехографията ехо на ЩЖ : с неясни граници хипо и аехогенни полета двустранно формиращи на места зърниста и нодозна структура,единични повлекла съединителна тъкан. ДД 33/26 мм ,ЛД 31/25 мм;възел 11/6 мм кистозна трансформация. Какво е това ДД и ЛД това е големината на левия дел и на десния ли?Правилно ли го разбирам :roll:
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от Irena | 02.11.2012 08:53

    Изписаха ми еутирокс 50 мкг заради бъдещета бебка за да няма тя проблеми и да не навредим на нея. Нали си имах и една тема за лимфния възел на шията там си е мек е и бил с нормални размери каквото и да означава това.И ендокринолога не му обърна внимание според мъжа ми това означавао ,че явно не е нещо което трябва да ме притеснява. Аз си ходя и редовно на дкк и пкк при хематолог сега докато съм бременна да ме следят всеки месец.
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от д-р Цончев | 26.10.2012 17:16

    Да, кажете какво е решил в този случай.
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от Irena | 26.10.2012 16:42

    Благодаря ви д-р Цончев за успокоението.Аз в четвъртък съм на ендокринолог тъй като тогава ще има свободен час за след седем часа и тогава мога да отида.Иначе нямам как нали съм на работа все.Казах набързо на ендокринолога си и той каза да не се притеснявам и ,че най вероятно ще трябва да ми изпише лекарство за да влезе в норма този хормон тъй като при бременност било хубаво всички хормони да са в норма.Аз предполагам ,че всичко се дължи на бременността все пак отключва много неща.Дори в началото на бременността поддържах температура три месеца която спадна от само себе си.А аз нали съм вманиачена в здравето ми и си обръщам внимание за всичко.За сега ще гледам да съм спокойна и в четвъртък ще видим и ендокринолога какво ще каже :).
  • Re: Резултати от хормони при бременна жена
    от д-р Цончев | 26.10.2012 15:15

    Добре е, не се притеснявайте.
  • Резултати от хормони при бременна жена
    от Irena | 24.10.2012 12:30

    Здравейте. Бременна съм в края на 5я месец. Понеже имам гуша личната лекарка ми пусна ФТ4 и ТСХ и каза ,че ако има раздвижване и не са в норма ще направим консултация с еднокринолог. Понеже днес личната отсъства и си видях резултатите онлайн. Ето какви са и те ОРМОНИ/HORMONES Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности Метод fT4 10.2 pmol / l 10,6-21 TSH 1.82 ulU/ml 0,38-4,31 Забележка: H - резултатът е над нормата (High - висок) L - резултатът е под нормата (Low - нисък) Внимание: лабораторните резултати не са диагноза, а основание за такава. Приемането на каквито и да било лекарствени средства без лекарско предписание, може да бъде опасно за вашето здраве. Обръщайте се за тълкуване на резултатите само към квалифициран лекар. Извършил изследванията: Калина Донкова От тях забелязвам ,че фт 4 ми е под нормата а тсх ми е в норма.Какво би следвало да означава това ?

Напиши отговор