Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | Увеличена щитовидна жлеза с нормални стойности на хормоните

Напиши отговор
 • Re: Увеличена щитовидна жлеза с нормални стойности на хормон
  от Фрида | 25.03.2012 10:00

  Благодаря за отговора д-р Цончев.
 • Re: Увеличена щитовидна жлеза с нормални стойности на хормон
  от д-р Цончев | 24.03.2012 14:18

  Аз лично не мога да отговоря на този въпрос, добре е да попитате ендокринолога си какви за му съображенията за тази терапия.
 • Увеличена щитовидна жлеза с нормални стойности на хормоните
  от Фрида | 23.03.2012 15:24

  Здравейте. Преди няколко дни ми откриха проблем с щитовидната жлеза и тъй като за първи път в живота си имам някакъв здравословен проблем съм малко притеснена. Всичко започна преди 10-тина дни с едно усещане за буца в гърлото.В началото мислех, че е на нервна почва, но с дните честотата му се увеличи и започнах да се притеснявам.Отидох при личната лекарка, която ми измери пулса (103 в доста притеснено състояние;) ) след това ми зададе няколко въпроса и ми опипа ямката на врата, след което ми даде направление за ендокринолог. Там ми пуснаха изследвания за хормони и ето резултатите: TSH 2.00 mlU/ml при референтни граници 0.27-4.20 FT4 13.86 pmol/L при референтни граници 12.00 -22.00 Направих си и пълна кръвна картина- и там всичко е в норми. При ехографията обаче се оказа, че имам увеличена щитовидна жлеза с неравни очертания и с наличие на кисти- 2 в десен дял и 4 в ляв дял. Лекарката ми обясни, че няма нищо притеснително.Предписа ми Еутирокс и Селен и след 3 седмици съм на контролен преглед. Честно казано след диагнозата камък ми падна от сърцето, защото се бях вкарала в едни филми... Само се чудя при нормални нива на стойностите на хормоните нужно ли е наистина да пия Еутирокс? Ще съм благодарна ако някой специалист ми обясни какво точно представлява този проблем, лекува ли се, води ли до усложнения и има ли име точната диагноза.Също това увеличение до намалена или увеличена функция на жлезата води? Ще се радвам да пишат и други с подобен проблем.

Напиши отговор