Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ ПРИ ВЪЗРАСТЕН

Напиши отговор
 • Re: ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ ПРИ ВЪЗРАСТЕН
  от replay | 13.02.2012 21:17

  Благодаря много за отговора. Наистина това ме успокоява. Доктора спомена, че насищането на организма с лекарството отнема 45 дена. Никога не сме предполагали, че има заболяване от такъв тип. Всеки от нашето семейство до сега си мисли, че нещата са от възраста и сега като разбрахме, че ще има промяна, нямаме търпение да я видим.
 • Re: ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ ПРИ ВЪЗРАСТЕН
  от 1313 | 13.02.2012 19:34

  Определено ще има подобрение. Изчакайте един месец, за да може лекарството да се натрупа в организма и да се почувстват подобренията. На контролния преглед ендокринологът вероятно ще назначи повторни изследвания и при необходимост ще коригира лечението.
 • Re: ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ ПРИ ВЪЗРАСТЕН
  от replay | 13.02.2012 18:35

  Никой ли не може да даде отговор дали симптомите които има майка ми ще изчезнат и до колко време да очакваме някакво подобрение. Искам още да попитам дали ако се окаже теоридит на Хашимото е проблем, че до сега приема само левотироксин без другите лекарства, които са за антителата.
 • Re: ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ ПРИ ВЪЗРАСТЕН
  от replay | 12.02.2012 11:46

  Благодаря за подкрепата и бързият отговор. Тя приема левотироксин трети ден все пак. Вчера както си е седяла на прозореца и усещала едно дърпане под очите все едно някой и тегли "торбичките" Днес са значително по-малки и имам чувството, че наистина ще изчезнат. Аз най-вече искам да и се подобря опорно-двигателната система защото едвам ходи жената - като пияна е. Занася се, залита, като става от стола и почне да се обръща за да тръгне на някъде пристъпва като патенце. В момента я е страх да излезне до магазинчето което е на 50 метра от нас да не залитхе и да падне, иначе аз като я хвана под ръка и върви бързо но много лесно се изморява. Ако изминем 500 метра в по-забързано движение после като се приберем веднага гледа да легне и се чувства все едно е минала километри. Така се молим всико да се оправи и толкова ни е яд, че не сме я установили тази болест по-рано. Наистина ако не беше доктор Попова която ни насочи към Ендокринолог сигурно още щяхме да си мислим, че проблема си е от възраста. Сумати пъти са и пускани кръвни изследвания, но никога не и е пускано за хормони. Ендокринолога (д-р Лазарова от същата поликлиника) каза, че като минела на контролен другия месец сме щели да пуснем и МАТ и ТАТ антитела да видим да не е тиреоидит на Хашимото или си е просто Хипотиреоидизъм в следствие на куп причини , но според нас най-вече на йоден дефицит. До колкото бях чел някъде в България навлиза практиката да йодират солта през 1956-та година а тя е 50-ти набор и първите шест години е напълно възможно жлезата да си е възприела радиоактивен йод който да и е намалил функцията или просто всичко това да си и е вродено.
 • Re: ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ ПРИ ВЪЗРАСТЕН
  от jerrymaguire | 12.02.2012 11:27

  Не мога да отгговоря на въпроса Ви, но индиректно искам да поздравя д-р Попова за правилното диагностициране! Повече такива специалисти ни трябват в така или иначе здравна система с изгубено от пациентите доверие. Имам чувството, че майка Ви ще се преобрази, както е казал ендокринлога. Баща ми беше опериран от киста на ЩЖ и промяната във физическото му състояние, както и на психическото се промени почти веднага. Пожелавам Ви усех и здраве!:)
 • ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ ПРИ ВЪЗРАСТЕН
  от replay | 12.02.2012 11:20

  Здравейте. Майка ми от доста време си е сънлива и всичко я влечеше към леглото. Имаше си забавени реакции, забавена мисловна дейност, суха кожа, но никой от нас не беше се усъмнил в хормонално разстройство. Всички си мислехме, че идва от възраста докато един ден около преди няколко месеца не започна да се събужда с ужасни отоци по лицето и огромни пълни с течност торбички под очите. Комшии и мними разбирачи започнаха да насочват проблема към бъбреци при което взехме направление от ГП за Нефролог.Миналата седмица се обърнахме за помощ към д-р Попова - Нефролог в 7ДКЦ при което тя без да я гледа на ехографа и каза, че проблема не е за при нея, но така или иначе е дошла ще я огледа вътрешно. Бъбреци, жлъчка и всичко за което отговаря такъв специялист беше ОК. Зададе и въпроси от сорта: --Сънливали си? --Походката станала ли ти е по-бавна? --Кара ли те постоянно на сън и постоянно да ти е студено? --Кожата как ти е? --Имаш ли запек? --Подувания по краката? На всичките тези въпроси отговора съответно беше положителен след което веднага и пусна направление за Ендокринолог. Качихме се при ендокринолога който и зададе същите въпроси и я изпрати за изследвания на хормони TSH и FT4 След два дни резултатите от изследванията бяха готови и никак розови. FT4 2.76 при норма от 7.9 - 14.4 TSH 74.52 при норма от 0.34 - 5.60 Ендокриноложката и изписа да пие по 50 микрограма Еутирокс през първата седмица и после по 75 микрограма през останалите три и да отиде на контролен. При разговора ми с нея относно тези симптоми тя ме увери, че едва ли не след няколко седмици всичко това по нея щяло да изчезне и, че нямало да можем да я познаем. Аз тази жена съм я гледал мудна и бавна от доста години и все съм си мислил, че си е такава от възраста и още не мога да си представя как ще се оправи. Искам да попитам някой който е наблщдавал тези симптоми при по-възрастна жена като голями торби бааавна патешка походка, неадекватното мислене, сухата и лющеща кожа както и дрезгавия и неясен глас който и е като на мъж в някои моменти дали ще изчезнат както уверява ендокринолога и след какво време да очакваме известна промяна. Благодаря предварително.

Напиши отговор