Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | възможно ли е да е хашимото

Напиши отговор
 • Re: възможно ли е да е хашимото
  от Росица Захариева Илиева | 14.01.2012 22:17

  Mnogo Vi blagodarq, D-r Tsonchev!
 • Re: възможно ли е да е хашимото
  от д-р Цончев | 14.01.2012 15:43

  Ето тук е дискутирана темата, във вашия случай мисля, че отговора е подобен. Link Трябва да се има предвид и да се следи периодично.
 • Re: възможно ли е да е хашимото
  от Росица Захариева Илиева | 14.01.2012 09:51

  Zdraveite,pisha ot chujbina ,nqmam kirilica,napravih si ehografiq i mi kazaha che nqmam nishto,nqma vyzli,izsledvaniqta sa slednite: FT4-18.06 9.15-23.86 TSH-1.565 0.35-5.00 Anti Tpo-14.02 <12.00 Tova ponijena funkciq li e ili povishena na shtitovidnata jleza,antitelata sa leko povisheni inache hormonite sa v norma.
 • Re: възможно ли е да е хашимото
  от Lidi | 13.01.2012 08:02

  Oтговор: Хубаво е наистина от рано да се открие, за да се предприемат навременни мерки и проследяване, още повече, че искаш и дете. С Хашимото се забременява и се раждат здрави деца.
  Затова, че искаш още едно дете, мисля че прочетох някъде, ако бъркам - извини ме:)
 • Re: възможно ли е да е хашимото
  от Lidi | 13.01.2012 07:55

  И тук пак аз ще ти дам отговор:) Пък ти ако искаш ми вярвай:)
  Oтговор: че много ендокринолози бъркат при ехография хашимото с гуша.
  Това бих го повярвала, ако ендокринологът не е направил ехография на жлезата, изследване на хормони, а е дал заключение само на база симптоми. В началото наистина е по-трудно, когато няма кой знае какви изменения в структурата на жлезата и хормоните са в норма да се постави диагноза. Аз отидох на ендокринолог заради възел, не на жлезата. Хормоните ми бяха в норма. Ендокринологът само по ехография даде заключение - Възможен автоимунен тиреоидит. Проследяване на 6 месеца. Без прием на лекарства. При едно от проследяванията, заболяването вече се бе отключило - имах изменения в структурата на жлезата и хормоните се бяха разбъркали вече. Година и половина мина, докато се отключи заболяването изцяло. Не може да се пият лекарства по-рано, или превантивно, защото хормоните ми бяха в норма. Мен хематолог след преглед ме насочи към ендокринолог. Откри гушавост 2 степен само с преглед с ръце и по симптоми ме насочи към ендокринолога. По думи на хематолога - възелът няма нищо общо с жлезата. Симптоми: - ускорен пулс - около 100 удъра - запъхтяване, лесна умора - ранно заспиване, или обратното - безсъние - напълняване и обратното - рязко отслабване - косопад, чупливи нокти, влажна кожа, изпотявания (дори и когато ми е студено), втрисания, температура сутрин и вечер 37 градуса - влажни очи, мътни очи - нервност, депресия, тревожност и още, и още.
  Oтговор: На мен са ми изследвали само тсх фт 4 и пролактин които са в норма.В тази статия пише още че при хашимото тези хормони са в норма и за хашимото най важни са тат и мат?
  За поставяне на диагноза са нужни: ФТ4, ФТ3, ТСХ, Анти Тро, Анти ТГ. При мен първоначално се завиши само Анти ТРО - другите стояха в норма. След още 6 месеца се разбъркаха всички. Поставиха ми диагноза на база всички хормони, след това в хода на лечението проследявахме само ТСХ и ФТ4. Аз съм с Тиреотоксикоза. В последствие изследвахме и ТРАК хормон, чак накрая на лечението, заедно с останалите хормони.
  Oтговор: Възможно ли лимфния възел да е в областта на шията.Ендокриноложката каза че е калцифицирал което говорело за възпалителен процес и не е опасно.
  Когато не е в областта на щитовидната се говори за друг възпалителен процес, както ти е казала ендокриноложката. Знаеш разположението на щитовидната. При последния преглед отново питах и аз ендокринолога за моя възел, дали има общо със жлезата - НЕ НЯМА! Търси друг възпалителен процес. Е, намерих - в ушите.:) При теб е явно къде е!
  Oтговор: Възможно ли е да страдам от хашимото и е ндокринолозите да не са го разбрали тай като не са пуснали тат и мат.
  И ДА и НЕ! Ехографията в повечето случаи е достатъчна за откриване на заболяването. Хормоните само го потвърждават. Както писах, моите бяха първоначално в норма, но ендокринолог видя измененията на ехограф и започнахме проследяване на 6 месеца. Възможно е, ако си в ранен етап на заболяването само антителата ТАТ и МАТ да покажат дали е започнал автоимунен процес, но ако ТСХ и ФТ4 са в норми, то лечение не се предприема. Доколкото разбирам имаш гушавост и киста. И не на последно място, с това заболяване се живее.:) Хубаво е наистина от рано да се открие, за да се предприемат навременни мерки и проследяване, още повече, че искаш и дете. С Хашимото се забременява и се раждат здрави деца. И ако питаш мен - изследвай ТСХ, ФТ4 и Анти ТРО и с тях при ендокринолог. Ако има и пакети на промоция, в много лаборатории има, пусни и ФТ3. От здравна каса се покриват само ТСХ, ФТ4 и мисля ФТ3. А ако искаш може да си пуснеш ТАТ и МАТ отделно, като си ги платиш. (Anti TPO = МАТ Anti TG = ТАТ Не знам от кой град си, но разучи за най-добрия във вашия град ендокринолог и отиди при него.:) Хубаво е и лабораторията да е добра, не за всички се говори с добри думи и се отчитат правилни резултати.
 • възможно ли е да е хашимото
  от Irena | 12.01.2012 22:02

  искам да попитам установено е че имам гуша първа степен и кист на щитовидната жлеза.имам и лимфен възел но на шията а не на щитовидната жлеза.днес случайно попаднах на статия че много ендокринолози бъркат при ехография хашимото с гуша.На мен са ми изследвали само тсх фт 4 и пролактин които са в норма.В тази статия пише още че при хашимото тези хормони са в норма и за хашимото най важни са тат и мат?Това така ли е?Възможно ли лимфния възел да е в областта на шията.Ендокриноложката каза че е калцифицирал което говорело за възпалителен процес и не е опасно.Възможно ли е да страдам от хашимото и е ндокринолозите да не са го разбрали тай като не са пуснали тат и мат.

Напиши отговор