Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Напиши отговор
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от magi | 28.10.2015 17:58

    Здравейте д-р Цончев. дали резултатите ми са ок, като са пускани, за да се планира бременност. Благодаря предварително Хормони Име на теста(изследване) Метод Резултат Единици Референтна стойност FT4 16.05 pmol/l 12.0-22.0 ECLIA TSH 1.45 uIU/ml 0.27 - 4.2 ECLIA TAT 15 IU/ml < 115 ECLIA MAT 5 IU/ml < 34 ECLIA
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 12.10.2015 20:05

    Високи са ...
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от веселина георгиева | 08.10.2015 12:31

    имам два неуспешни опита инвитро,това са последните ми резултати-TSH/TSH-1,79,TPO - Ab (MAT)/MAT-221,8,Tg-Ab (TAT)/TAT-15,8,fT4/fT4-11,47,струва ми се,че МАТ стойностите са ми много високи
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lidi | 28.09.2015 10:13

    Не съм лекар, но ще коментирам. С тези резултати е добре да посетите ендокринолог. ТСХ е завишено. На вашата възраст, а и като цяло, отдавна за нормални се приемат норми до 2,5 за ТСХ, повишаването му е сигнал за консулт с ендокринолог. Наличието дори на леко повишаване на антитела говори за започнал автоимунен процес. Дали ще се отключи заболяване - никой не знае. Да, ако всичко се счете за нормално и неналагащо лечение на този етап, то ендокринолог ще ви каже на какъв период да правите контролни изследвания.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 22.09.2015 23:26

    Пак можете да го посетите, най-малкото за успокоение...
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Denica | 19.09.2015 12:39

    Благодаря за мнението! Бях решила да си следя показателите на всеки 6 месеца/година и да посетя ендокринолог,в случай ,че настъпи някаква негативна промяна.. Едва ли някой би ми взел оплакванията насериозно,предвид,че всичко е (сравнително) наред.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 18.09.2015 23:55

    Добре е ендокринолог да коментира тези стойности, но за мен е по-скоро горногранична ТАТ и ми е трудно да дам конкретно заключение.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Denica | 18.09.2015 13:57

    Здравейте! Момиче съм,на 23 години,преди дни си правих изследвания на показателите на щитовидната жлеза,тъй като от месеци чувствам непреодолима умора,започнах да се задъхвам до посиняване (а спортувам системно и нямам повече от 1-2 килограма в излишък) и усещам стягане в шията(което обаче би могло да се дължи на нелекуван фарингит) и трудности при преглъщане,както и неспокойствие. Пулса ми варира между 45 уд/мин и 60(което също,предполагам не е толкова ненормално за моята възраст и физ.активност) Та,ето ги и резултатите: FT3 5,95 pmol/l (реф.ст. -3,10- 6,80) FT4 16,77 pmol/l (реф.ст.-12,00-22,00) TSH 3,95 mIU/l (реф.ст.-0,270-4,20) - ( почти двойно по-висок,в сравнение с месец март,когато си правих изследвания ... доколкото знам обаче, има сезонност в стойностите на този показател ) ТАТ - 126,8 IU/ml (реф.ст.- 0-115 ) МАТ - (ТРО) - 31,7 IU/ml (реф.ст.- 0- 34 ) Бих искала да помоля някой от лекарите във форума да ми даде съвет - има ли от какво да се опасявам и необходим ли е преглед от специалист на този етап?
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lidi | 17.09.2015 07:52

    Не сте написали референтните стойности на лабораторията, но видимо са в норма резултатите. Не знам по какъв повод сте пускали изследвания на щитовидни хормони, но да знаете, че стойностите им не изключват проблем с щитовидната жлеза. Те са само допълнение към цялостната картина и определят дали трябва да бъде назначено лечение или само проследяване. Важно за поставяне на диагноза е ехографското изследване + хормоналните изследвания.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Reneta | 16.09.2015 14:25

    Здравейте, днес ми излязоха резултатите от изследванията, дали са нормални? MAT 8 TSH 1,02 T4 15,1 TAT 27,4
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 22.07.2015 22:56

    Нормално е. Пишете на кирилица моля.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от камелия | 21.07.2015 12:50

    mat 13 v normata li e?blagodarq predvaritelno
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lidi | 24.02.2015 06:13

    Желателно е да посетите ендокринолог, да направи ехография на щитовидната жлеза и той вече да прецени на база ехография и изследвания дали има нужда от лекарствена терапия.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Росица Водкаджиева | 23.02.2015 19:05

    Здравейте, днес ми излязоха резултатите от изследването на хормоните и малко съм притеснена, защото: TSH - 0.537 uIU/ml при норма 0.49 - 4.67 FT4 - 1.08 ng/dl при норма 0.93 - 1.71 MAT - 71.3 IU/ml при норма 35 TAT - 20.0 IU/ml при норма 40 Пролактин - 9.89n/ml Може ли да ми дадете малко информация какво се случва, че като гледам МАТ ми е на нормата, която е 35.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Амели | 30.01.2015 13:25

    Благодаря Ви за отговора и споделеното мнение!.Малко ми е странно,че ендокринологът ми пусна изследване само на тсх и мат-по това може ли да се каже дали имам проблем,не трябва ли поне и тат да си направя или дори т4 и т3?!Това,че нивото на тсх спада за мен е добра новина,все си мисля,че 6месеца след бременност е нормално хормоните да са малко объркани и може би организма с времето да си ги регулира по естествен начин и да не се налага прием на синтетични такива. Вие какво бихте ме посъветвали-да си направя ли допълнителни изследвания ?
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lidi | 30.01.2015 07:10

    По принцип пречи на зачеването, а при евентуално такова, в първото тримесечие бебето образува жлезата си и черпи хормони от майката, а евентуално по-високото ТСХ предполага недостатъчност на хормони на майката - хипофункция на щитовидната жлеза. Затова още преди планиране на бременност се цели ТСХ да е в стойности под 2,5 като при нужда се предписва тироксин, за да се набавят хормоните и вече при налична бременност се увеличава дозата тироксин, за да има и за бебето. В случай, че не се приема хормон, детето продължава да черпи от хормоните на майката, ТСХ се повишава още. Какво може да се случи - прогнози не мога да давам. Не съм лекар, най-малкото ендокринолог, но практиката е такава, че дори само при хипофункция на жлезата и планиране на бременност, при по-високо ТСХ се предписва хормон. Ако не планирате бременност, да кажем, че може да се проследява хормона в тази си стойност, както е в момента, макар повечето доктори да изписват лечение на такива стойности, па макар и ТСХ да се води в норма. В БГ е прието, че при ТСХ над 2,5 е добре да се направи консултация с ендокринолог и по негова преценка, ако е нужно да се започне терапия. В някои случаи, жени над 45 г с такова ТСХ, около 4 и над 4 може да останат само на проследяване, но ако имат много симптоми - задъхване, умора, затлъстяване и т.н. да се предприеме лечение. Казвам каквото знам като болна с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Не считайте мнението ми за меродавно. Това знам, това споделям.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Амели | 30.01.2015 00:53

    Здравейте!Преди месец изследвах ТСХ-5,02,резултатът ме притесни и посетих ендокринолог.Според нея,,след преглед и ехография на щитовидната жлеза-нямам проблем.Диагнозата е нетоксична дифузна гуша?!.Изпрати ме в друга лаборатория за нови изследвания -ТСХ-4.03,(реф.стойности-0,27-4,20)и МАТ-18,92 (реф.ст.0-34).Не съм изследвала ТАТ.Стойностите са в референтните граници,но разбрах,че тсх е високо,ако планувам забременяване-интересува ме как влияе върху бременността-пречи на зачеването или на износването?Лекарката ми не мисли,че има проблем,но аз съм притеснена-преди 6 месеца бременността ми завърши с преждевременно раждане в 24 г.с.без да открият причина за което.Бих искала поне още едно лекарско мнение(или на човек,който е по-наясно с този проблем).Благодаря предварително!
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 06.01.2015 23:15

    Вероятно, но "серозността" на заболяването не може да се прецени по тези резултати само. Трябва ендокринолога да си каже своето мнение.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Petra | 06.01.2015 20:22

    Здравейте. Съвсем на скоро си направих изследвания за ТАТ и МАТ и резултатите са ужасяващи. ТАТ > 40000 МАТ 242 Ознавчава ли това че е имам Хашимото дезийс, и колко е сериозно това заболяване?
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lidi | 17.12.2014 20:31

    Здравейте, Ирена! Нивата на хормоните и антителата са в нормите на лабораторията. Заради стойността на ТСХ, един непоискан съвет от неспециалист - консултирайте се с ендокринолог и по негова преценка да се направи ехография на щитовидна жлеза. Зависи на каква възраст сте, също, но в България, при жени планиращи бременност се цели ТСХ да е под 2,5, а като общо вече стойности над 2,5-3 е добре да се консултират с ендокринолог, за да се изключат всякакви съмнения относно функцията на щитовидната жлеза. Тук не говорим за назначаване на лечение, а че е добре да се консултирате. При жени над 40-45 г допустимата горната граница без лечение е малко по-висока. Успех!
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Ирена Цукева | 17.12.2014 13:37

    Здравейте, днес си направих изследвания за щитовидната жлеза. Резултатите са следните: ТАТ -0,01 референтна стойност до 4 МАТ -0,7 референтна стойност до 9 fT4 - 11.19 референтна стойност 7.9-14.4 TSH - 3.44 референтна стойност 0.34-5.60 Моля да ми кажете дали нивата са в рамките на нормата. Предварително Ви благодаря
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 21.07.2014 18:55

    Има нещо такова особено последните години...
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lidi | 20.07.2014 22:15

    Имам чувството, че цяла България боледува. Вероятно се касае за автоимунен тиреоидит на Хашимото. Подчертавам вероятно, защото ендокринологът ще постави диагнозата. Минаваш на преглед, преглеждат щитовидната на ехограф и назначават терапия. Няма да се плашиш от заболяването. Почти всяка втора жена (уж бяха по-нарядко), и по-рядко мъже боледуват.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Ivelina | 20.07.2014 09:38

    Здравейте, Моля за съвет, все още не съм ходила на лекар (събота и неделя). Преди два дни си направих кръвен тест, TSH е 73,3 при референтни стойности 0,27-4,20; MAT(anti-TPO) е >600.0 при реф. стойности <34.00... Толкова лошо ли е колкото мисля? :)
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lidi | 30.04.2014 06:22

    Напълно адекватна мярка според мен. Успех и дано всичко върви по план :)
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Йоана | 28.04.2014 13:40

    Благодаря за бързия отговор! Посъветвах се с ендокринолог, който ми назначи лечение с най- малката доза Еутирокс, заради TSH-то и след един месец изследвания...ще видим крайния резултат...
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lidi | 23.04.2014 07:26

    Йоанче, стойностите на изследванията ти са добри, но само да отбележа, че в България при планиране на бременност се цели стойност на ТСХ под 2,5. При евентуална бременност, ТСХ в първия триместър се цели да е около и под 1, а в следващите триместри да е под 2,5. Моето мнение е да се консултираш с ендокринолог ако целта е забременяване, за да се направят изследвания ако е нужно и да се предприеме терапия.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 17.04.2014 13:52

    Съвсем наред са изследванията. Планирайте...и успех!
  • относно стойности на хормони и антитела
    от Йоана | 16.04.2014 12:56

    Здравейте и от мен, миналата година направих спонтанен аборт в 5-ти месец, по необясними причини. След това започна ходене по лекари и накрая стигнах и до ендокринолог. Това са резултатите от проведените изследвания: TSH 3.2 mIU/L реф. ст-ст 0.3-4.0 FT4 14 pmoI/L реф. ст-ст 9-24 TAT 1.0 IU/ml реф.ст-ст <4 TPO 1.3 IU/ml реф. ст-ст <20 Може ли някой да ми разтълкува изследванията и подходящи ли са резултатите за планиране на нова бременност. Благодаря предварително!
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Mani | 13.04.2014 22:55

    Здравейте, Миналата година проведох лечение с пропицил за хиперфункция на щитовидната жлеза. След 4 месеца без медикаменти при профилактичния преглед резултатите са следните: FT3 - 5 pmol/l (3.1 - 6.8) FT4 - 18.2 pmol/l (12.0-22.0) TSH - 2.7 uIU/ml (0.27 - 4.2) TAT - <10.00 IU/ml ( < 115) MAT - 70 IU/ml ( < 34) Много бих се радвала ако може да ми кажете какво означава този завишен резултат на МАТ при положение, че всичко останало е в норма? Благодаря предварително.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lidi | 18.12.2013 05:44

    TAT са антитела към щитовидната жлеза и са показател за вероятно автоимунно заболяване. Налага се консулт с ендокринолог и ехография на щитовидната жлеза. Не се притеснявайте предварително преди да доктор да се изкаже след преглед.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Мая | 16.12.2013 16:55

    Здравейте, Имам следните резултати TSH 1.66 (0.27-4.20) MAT 8.77 (до 34) TAT 321.2 (до 115) Какво означава, ако ТАТ ми е завишено толкова?
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от marina | 13.12.2013 11:49

    Благодаря ви за бързия отговор.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 12.12.2013 20:48

    Има завишени хормони - вероятно се касае за тиреоидит, с хипофункция на жлезата.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от marina | 12.12.2013 12:51

    Здравейте аз съм на 30 год.това са резултатите ми. FT3 2.590 pg/ml 2.02 - 4.43 Anti TPO 392.10 IU/ml 0 - 34 Anti TG >4000.00 IU/ml 0 - 115 FT4 0.967 ng/dl 0.93 - 1.7 TSH 8.390 uIU/ml 0.27 - 4.20
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lidi | 21.11.2013 06:59

    Здравей, IDR1! Не съм доктор, но имам автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Антителата ТАТ и МАТ не показват на този етап да се касае за автоимунно заболяване. Хормоните ТСХ е завишен до горна граница, а ФТ4 е на долна граница и вероятно се касае за лека хипофункция на щитовидната жлеза. Предвид, че планирате бременност ТСХ трябва да се свали до 2 - 2,5 преди бременност, а ако настъпи бременност първите 3 месеца е добре да се поддържа около 1. Ето инфо: TSH < 2,5 - преди бременност TSH < 1,0 - в първи триместър TSH < 2,5 - във втори и трети триместър Консултирай се с ендокринолог и той ще прецени каква терапия да предпише, ако сметне за нужно преди планиране на бременност.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Ivana Daneva | 19.11.2013 14:12

    Здравейте, На 27 години съм и направих изследванията на щитовидната жлеза профилактично. Резултатите са: fT4 0.93 реф. 0.89-1.76 TSH 4.485 реф. 0.55-4.78 /за мониториране на терапия 0,2-5,50/ TAT 20.4 реф. < 60 MAT 28.9 реф. < 60 Граничните стойности доста ме притесниха. От тези резултати може ли да има съмнение за автоимунно заболяване. Планирам и бременност, но доколкото се информирах при тези стойности на TSH няма да се получи.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 19.06.2013 21:19

    Link
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Yanko | 19.06.2013 19:06

    Здравейте,ако може и при мен малко пояснение,понеже прочетох всичко,но не видях подобни стоиности. TSH- 1.51 при 0.34-5.5 реф.стойности FT4- 8.03 при 7.85-14.40 реф.стойности Антитела срещу Тиреотидна пероксидаза Anti-TPO 848.1 при реф.стойности 0-9 Какво може да значат тези стоиности и най вече за Anti-TPO 848.1 ? Резултатите са на моята приятелка.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lidi | 02.06.2013 10:45

    Консултация с ендокринолог и ехография на щитовидната жлеза. Също и изследване на антитела ТАТ и МАТ.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Стелла | 29.05.2013 16:46

    Здравейте,бих искала да попитам за коментар към тези изследвания:TSH-4,41.И FT4-10,6.Благодаря предварително.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от mariela | 24.05.2013 12:29

    Благодаря.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 24.05.2013 11:59

    Добре са.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от mariela | 24.05.2013 09:59

    Здравейте.Мисля че няма от какво да се страхувам но все пак да попитам ето ги и резултатите FT4 0.73 ng/dL (0.58-1.64) TSH 0.85 ulU/ml (0.34-5.60)
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lidi | 03.04.2013 07:47

    Д-р Цончев предполагам ще се включи с коментар, но и аз да оставя такъв: teddtedd, щом ще ходите при Начев, той ще ви изпише хормони. Ако целта е бебе, ТСХ трябва да се смъкне под 2. Най-добре между 1 и 2, а ФТ4 при планиране на бебе е добре да е в горна граница. Антителата са показател за автоимунен процес. Не се притеснявайте, с лекарства ще се регулират нещата. :) gergana88, чак страшни не са резултатите, но налагат консултация с ендокринолог. Кръвната захар е в норми, пролактинът е леко завишен и налага консулт с ендокринолог и при нужда някои изследвания, за да се изясни откъде идва повишаването му. ТСХ не е много висок, но е добре да се поддържа до 2,5, ако целта не е бременност. При бременност трябва да е между 1 и 2. МАТ говори за започнал автоимунен процес. Трябва консулт с ендокринолог.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от gergana | 02.04.2013 22:21

    Глюкоза ( Glucose ) 4.11 mmol/l венозна кръв: 3.8 - 6.1; периферна кръв: 3.5 - 5.5 Хормонален анализ TSH ( Тиреотропен Хормон ) 3.700 mIU/l 0.27 - 4.20 МАТ анти микрозом.антитела ( anti TPO ) 127.10 IU/ml < 34 Prolactin ( Пролактин ) 693.30 mIU/l М: 86 - 324; Ж: 127 - 637 Здравейте! Много ли са страшни резултатите?!
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Теодора Станкова | 02.04.2013 18:59

    Здравейте Д-р Цончев ! Аз съм с Хашимото и доста се притеснявам за нивото на хормоните ми в последните 3 години . Имам детенце и сега се молим за второ . Вчера си направих първото изследване на хормоните от година и малко насам . Моля и за Вашето мнение ! TSH -5.14 / T4-12.48 / TAT 434.2 / MAT 349.1 . М момента не пия Л-тироксин ,чакам да мине прегледа ми при Д-р Начев . Предварително благодаря !
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 23.03.2013 08:31

    Значи ендокринолога това е преценил. Симптоматиката също сочи натам.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от антоанета димитрова | 20.03.2013 13:09

    Извинения за неточния въпрос, дг. ми е поставена от ендокринолог / УСБАЛЕ - София/.От УЗ на щит.жл. - солиден възел в дясно 20/16/15 мм. TSH - 5.1 / реф. 0.3 - 4.0 /. Оплаквания : + 15 кг. за 18 месеца , сърцебиене ,шум в ушите .На 50 год.съм.От 1 година без менструация.
  • Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 19.03.2013 18:50

    Не знам, питайте този дето е поставил диагнозата.

Напиши отговор
177 намерени, страница 3 от общо 4