Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Напиши отговор
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Aysun Mehmedova | 29.09.2020 16:01

    Здравейте! Искам да направя едно запитване. Миналата година отидох при ендокринолог,след несполучливи опити за бебе. Като си направих изследвания,ми поставиха диагноза автоимунен тиреодит. Това са резултатите ми от миналата година: TSH 5.49 FT4 18.08 A-TPO/MAT/ 309.5 Anti TG/TAT/ 55.73 Пролактин 811.5 След лечение с л-тироксин една година. Ето ги резултатите от днес: TSH 1.55 FT4 21.08 A-TPO/MAT/ >600 ANTI TG/TAT/ 499.4 Пролактин 536.2 Въпросът ми е: Правилно поставена ли ми е диагнозата и лечението? Понеже не съм ходила за второ мнение за сега. И защо за сметка на намалянето на едни хормони се увеличават други ТАТ и МАТ? Нормално ли е това и какво означава? Благодаря за отделеното време и внимание!
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 25.09.2020 18:28

    Принципно е възможно при опведелеви отклонения във функцията на щитовидната жлеза да е налице повишена тревожност, но във вашия случай не това е причината. Хормоните са ви в норма и не е от там...
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Vili Spasova | 24.09.2020 14:13

    Здравейте доктор Цончев! В последно време страдам от чести пристъпи на тревожност или т.нар..паник атаки! Затова направих изследване да щитовидната жлеза Ето и резултатите: Tsh - 1.55 реф.ст/сти 0.27 - 4.2 FT3 - 2.59 реф. ст/сти 2 - 4.40 FT4 - 10.99 реф. ст/сти 9.30 - 17.00 МАТ - 5.4 реф. ст/сти 0-34 ТАТ - тук пише че стойността е под долната граница за измерване реф. ст/ти са от 0 до 115 Има ли нещо притеснително от гореизложените резултати. Търсих много публикации за антителата но реално навсякъде те са завишени а в моя случай ТАТ е под границата. И другия ми въпрос е възможно ли е тревожността да се дължи на щитовидната жлеза и ако не - какви други изследвания трябва да си направя за да установя проблема
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 21.09.2020 19:11

    Какъв е въпросът тук?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Mirraa Kraleva | 17.09.2020 19:18

    Здравейте преди 2 месеца откриха завишен тсх 5.5 (реф стойности 0.3-4.00) фт4 14.2 (реф стойности 11-26) изписаха ми заместващ хормон преди дни направих кръвни изследвания Тсх 0.8 (реф стойности 0.3-4.00) Фт4 13 (реф стойности 11-26) Фт3 3.7 (реф стойности 3.3-6.1) Мат 39 (реф стойности
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Mirraa Kraleva | 17.09.2020 19:15

    Здравейте преди 2 месеца откриха завишен тсх 5.5 (реф стойности 0.3-4.00) фт4 14.2 (реф стойности 11-26) изписаха ми заместващ хормон преди дни направих кръвни изследвания Тсх 0.8 (реф стойности 0.3-4.00) Фт4 13 (реф стойности 11-26) Фт3 3.7 (реф стойности 3.3-6.1) Мат 39 (реф стойности
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Снежана | 16.09.2020 14:49

    Здравейте, на 43 години съм, от приблизително месец усещам дискомфорт, световъртеж, гадене, сънливост, умора. Ходих на невролог, каза ми, че е на нервна почва. Днес си пуснах изследвания за щитовидната жлеза, ето и резултатите: FT3 : 6.0 pmol/l ,референтни ,/3,40-6,80/ FT 4 :11.36 pmol/l ,референтни /7,86-14,41/ TSH : 3.48 U/ml, референтни /0,38-5,33/, MAT : 1.7 IU/ml, референтни / до 10,00/ TAT: 1.4 IU/ml , референтни /до 4,00/. Не съм ходила на ехограф. Съгласно резултатите от хормоналните изследвания, всичко наред ли е? Иначе често усещам тежест в гърлото и притискане. Благодаря Ви предварително!
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 15.09.2020 19:08

    Росица - напишете ми стойностите на ТГ, ТАТ и ФТ4
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 15.09.2020 19:07

    Ася, нямате повод за притеснение според мен. За ваше успокоение можете да си направите и една консултация с ендокринолог, но мисля че и той това ще ви каже.
  • Резултати от изследвания: TSH + TAT + MAT / FT3 + FT4
    от Росица Петкова | 10.09.2020 19:03

    За съжаление текстът, който пиша, не бива публикуван цялостно. Може ли да Ви изпратя мейл? Ако да, бихте ли ми дали мейл адреса си? Благодаря!
  • Резултати от изследвания: TSH + TAT + MAT / FT3 + FT4
    от Росица Петкова | 10.09.2020 18:59

    Здравейте! Резултатите от днешните ми кръвни изследвания са: TSH 3.0 mU/l с референтни стойности 0.35 - 5.1; MAT 103.2 IU/ml с референтни стойности 0 - 9 H; ATG(TAT)
  • Резултати от изследвания: TSH + TAT + MAT / FT3 + FT4
    от Росица Петкова | 10.09.2020 18:50

    Здравейте! Резултатите от днешните ми кръвни изследвания са: TSH 3.0 mU/l референтни стойности 0.35 - 5.1; MAT 103.2 IU/ml референтни стойности 0 - 9 H ATG(TAT)
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Asya Aleksandrova | 10.09.2020 12:07

    Здравейте! На 21 години съм. Тъй като едната ми баба и вуйчо ми имат хипофункция на щитовидната жлеза, реших профилактично да си пусна изследване на TSH, като ми излезе резултат малко над нормата: 4.360. Реших да си направя повторно изследване седмица по-късно в друга лаборатория на TSH, TAT и MAT. Този път TSH ми е в нормата, но пак е завишен: 4.02. Стойността на ТАТ: 12.4. Стойността на МАТ: 16.3. Има ли поводи за притеснение в тези резултати и с какво мога да си обясня завишените стойности на TSH? Благодаря предварително!
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 09.09.2020 19:29

    Веселина - имате тиреоидит, възпаление на щитовидната жлеза, но към момента функцията и не е засегната. Трябва да се следи от ендокринолог и ако има промяна в състоянието да се реагира.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 09.09.2020 19:27

    Вяра - пуснете пак ТАТ, МАТ и ТСХ
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 09.09.2020 19:25

    todosurg1987 - логиката си е съвсем на място - има тиреоидит, но щитовидната жлеза към момента е еутироидна.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Велина Владева | 30.08.2020 21:53

    Здравейте, докторе. ТСХ, Т3 и Т4 са ми добре, но ТАТ и МАТ са четворно завишени. Трябва ли да се притеснявам? Какво значи това?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Вяра Василева | 27.08.2020 14:27

    Здравейте! На 20години съм. В последните дни имах гадене, сърцебиене/рядко/, тревожност, лек задух, умора. Личният ми лекар ме посъветва да си пусна изледвания и стойността на МАТ е 24, като пише норма 12. Виждам, че в по-долни коментари има по-висока норма. Има ли нещо притеснително или може да бъде моментно? Личният ми лекар не напипа нищо по врата.
  • Високи ТАТ и МАТ?
    от todosurg1987 | 27.08.2020 02:59

    Имам следния въпрос-какво Ви е мнението при високи ТАТ и МАТ/около 600 са стойностите/ при нормални TSH,fT4,T3?Имам една пациентка с такива стойности и аз и казах да си повтори изследванията защото в тези стойности няма никаква логика!Затова искам и второ,професионално мнение. С уважение:д-р Тодоров
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от МарНе | 24.08.2020 18:00

    Благодаря Ви, доц. Цончев! Повторихме теста и последният резултат за TSH е 3.6, което не е ниско, но е в нормата. Витамин D също влезе в граници от 17 на 21.3. Ще се консултираме и с ендокринолог.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 10.08.2020 20:39

    Вие си го консултирайте с ендокринолог момчето, но ТСХ препоръчвам да го повторите за да не е лаб. грешка.
  • Нивата на хормони за диагноза на хипотиреоидизъм
    от МарНе | 06.08.2020 07:58

    Здравейте. Синът ми е на 21 години. При пълни кръвни изследвания установихме, че TSH е 5.50, но всичко друго е в норма: FT4 - 17.4, FT3 - 4.66, Anti-Tg - 12.50, Anti-TPO - 12.36. Витамин D е също занижен - 17.15.Лошият холестерол също е в норма - 2.60. Високият TSH означава ли, че има проблеми с щитоводната жлеза? В последните месеци води доста заседнал начин на живот и възможно ли е това да е причини повишение на TSH? Трябва ли да направим консултация с ендокринолог или може да се опита да регулира с повишена физическа активност и някаква диета?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 05.08.2020 20:26

    МАК - ТСХ може да се "регулира" посреством медикамент, но МАТ - не, тъй като е антитяло
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 05.08.2020 20:25

    Лили, ТСХ е леко завишен, добре е да го коментира ендокринолог и да се проследи по-нататък.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от MAK | 05.08.2020 13:56

    Изследнанията ми от днес показват че TSH e 4.48 което е в норма а МАТ е 58.29 и е над нормата. Какво означава това и как мога да го регулирам в нормални нива?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lily | 31.07.2020 20:22

    Според Вас има ли за какво да се притеснявам или е по-скоро може да е временен дисбаланс?
  • За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lily | 31.07.2020 17:45

    Здравейте, TSH 7.72 mIU/I (03-4.5), FT3 8.06 pmol/I (3.08-6.47), TAT 93.06 IU/ml (0-95) MAT 5.62 IU/ml (0-30). Преди 5 дни TSH беше 5.42, FT4 19.03 pmol/I (11.45-22.1), Prolactin 433.1. На ехографа всичко беше точно преди 3 дни като ме гледаха.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 27.07.2020 20:38

    Искра Иванова - всичко е наред.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 27.07.2020 20:37

    Петя И - всичко изглежда ОК
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 27.07.2020 20:36

    Еви - имате тиреоидит, който трябва да се лекува към момента с малки дози хормон, който ще ви дозира ендокринолога.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 27.07.2020 20:35

    Златгомира, ще трябва да си пиете хормоните, инак ще пълнеете и постепенно състоянието ще се влошава. Акщо не може да се направи добър контрол на жлезата посредством хормоните - сменете си ендокринолога.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Evi | 26.07.2020 11:18

    Здравейте, казвам се Ева на 28г. От известно време чувствам силна умора и сънливост и реших да изследвам ТSH, което беше 6.5 при норма 0.3-4.5. Личният лекар ме изпрати на ендокринолог, който ми назначи МАТ и fT4. Резултат: МАТ -1169.8 /RIA/ ref.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Петя И | 23.07.2020 11:45

    Здравейте, искам да попитам нормални ли са изследванията ми? Anti TRO(MAT) 12,73 IV/ml при референтни стойности до 34, anti TG(TAT) 16,01 IV при референтни стойности до 115,ТSH-1,290mlV до 0,300-4.200
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Iskra Ivanova | 20.07.2020 18:47

    Здравейте,казвам се Искра на 38 години подозирам че имам проблем с щитовидната жлеза но не знам дали изследванията които си направих днес се гледат и за хашимото и за базедова болест но това са резултатите; FT3-5.01 при референтни стойности от 3.1-6.8,FT4-16.72 при референтни стойности 12.0-22.0,TSH-1.92 при референтни стойности 0.27-4.2,TAT/anti-TG-25 при референтна стойност 115 и MAT/anti-TPO-21 при референтна стойност 34.Да разбирам че са нормални или има предпоставка за проблем някъде? Благодаря предварително !
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Златомира Александрова | 20.07.2020 10:47

    Здравейте, направих си изследвания на хормоните и резултатите са сладните - ТАТ - 662, МАТ - 602 FT4 - 13,17 TSH - 10.13 Проблемът при мен е че половин година са в тези норми и половин в другата граница, или пълнея или слабея и не мога да контролирам това нещо. Не искам да пия хормони, защото се притеснявам от напълняване. Какво означават тези резултати и как да се лекувам по ваше мнение, ТАТ и МАТ не са ли много високи? Кое е най благоприятното лекарство? Благодаря.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 18.07.2020 17:44

    Екстра са, не се ппритеснявайте.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Камелия | 17.07.2020 17:50

    Здравейте, доктор Цонев! днес направих изследвания на хормони МАТ и ТАТ и резултатите са МАТ 9.00 при реф.ст. 34.00 и ТАТ 13.50 при реф. ст. 115.00. Нормални ли са стойностите или са ниски?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 10.07.2020 12:22

    Няма такова нещо, не ги слушайте. Пийте си Л-тироксина както ви е изписан, дозата ви е ОК.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lora | 06.07.2020 22:13

    Здравейте! На 46 години съм и съм диагностицирана с Хашимото от декември 2019. Пия лтироксин от 0.25мг. Стойностите на тат -60.48IU/ml < реф.4.11 и мат-520.99IU/ ml < реф. 0-5.61; тсх-2.017. Не знам как да ги тълкувам. Чудя се дали да не спра хормона, защото много хора твърдят, че “успива” жлезата и тр да пробвам с алтернативна медицина. Ще съм Ви благодарна за съвет и насока.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 05.07.2020 15:18

    Съвсем нормални.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Дияна Петрова | 04.07.2020 13:45

    Здравейте ,бихте ли ми кязали според Вас тази резултати как ви се струват? TAT 0.92 IU/ml < 4.11 MAT 0.10 IU/ml 0 - 5.61 TSH 2.897 uIU/ml 0.350 -4.940 Благодаря!
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от kanatova | 02.07.2020 19:34

    Здравейте, днес дъщеря ми си направи изследвания на хормоните и резултатите са следните:tsh 0.68; ft4 18.98; tat 290.4 r mat 1300. В момента приема елтироксин 100 , на 28 години е и прави опити за забременяване за сега неуспешно. Трябва ли да се коригира дозата на елтироксина. Тези показатели на тат и мат много ме притесняват. Благодаря!
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 11.06.2020 14:55

    Според мен са нормални
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Nadya Naneva | 10.06.2020 21:03

    Здравейте!Бихте ли ми казали дали тези резултати са нормални? Хормони Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод TSH 2.94 uIU/ml 0.27 - 4.2 ECLIA TAT/anti-TG 24 IU/ml < 115 ECLIA MAT/anti -TPO 39 IU/ml < 34 ECLIA
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lazarina Slavova | 24.05.2020 19:44

    Здравейте, да от София съм и бих се радвала, да ми препоръчате добър ендокринолог. Благодаря Ви предварително
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 24.05.2020 18:41

    Лазарина - МАТ е висок, добре е да се консултирате с ендокринолога си, вероятно има и известен тиреоидит, но като цяло вероятно може би малко ще ви завишат Л-тироксина и периодично жлезата ще се проследява. Интересно ми е защо преди не са ви пускали ТАТ и МАТ, но те си знаят ендокринолозите. Ако сте в София мога да ви препоръчам добър специалист за допълнителна консултация.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Доц. д-р Цончев, дм | 24.05.2020 18:37

    Инчето - добре са ви хормоните.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Lazarina Slavova | 24.05.2020 17:03

    Здравейте, Днес си направих изследвания на щитовидната жлеза и резултатите, доста ме притесниха. (Резултатите са прикачени) През 2018 ме оперираха, тъй като имах възел на щитовидната жлеза. След операцията, бяха запазили почти цялата ми щитовидна жлеза и пих еутирокс 25 мкг профилактично. Два месеца по-късно забременях, нямах никакви проблеми по време на бременността, освен леко завишено TSH. Затова, лекарят ми увеличи дозата на 50 мкг. И така до края на бременността и по време на първия месец докато кърмех, след това и след консултация с лекар спрях лекарствата. 8 месеца след като родих (днес) успях да си направя изследванията и резултатите малко ме шокираха. МАТ е 451 (реф.0-5,61) (за съжаление никога преди това не ми препоръчваха да го изследвам, този път го включих, по препоръка на една от лекарките, които присъстваха на раждането), TSH-7,44 (реф.0.350-4.940)Затова, реших да потърся мнение от Вас. Благодаря Ви предварително за отделеното вр
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от in4eto | 23.05.2020 17:21

    Това са й реф.стойности : Хормони Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод TAT 0.81 IU/ml < 4.11 fT3 3 pg/ml 1.880 - 3.180 MAT 0.23 IU/ml 0 - 5.61 fT4 0.940 ng/dl 0.700 - 1.480 TSH 1.312 uIU/ml 0.350 - 4.940
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от in4eto | 23.05.2020 16:54

    Здравейте, аз съм момиче на 27г. имам малко по учестен пулс и реших да си направя изледване на хормоните на щитовидната жлеза. Това са резултатите, моля, докторите за мнение, ако нещо е твърде ниско или високо и ако трябва да се предпиеме някакво лечение. Благодаря предварително! TAT 0.81 IU/ml fT3 3 pg/ml MAT 0.23 IU/ml fT4 0.940 ng/dl TSH 1.312 uIU/ml

Напиши отговор
218 намерени, страница 1 от общо 5