Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Напиши отговор
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 06.12.2022 11:04

    По-високите стойности насочват за автоимунни прояви, но при условие и че TSH e в норма - не се прилага терапия, а се правят промени в храненето, които да доведат до намаляване на изявеността на този автоимунен терен. Предполагам все пак ендокринологът ще поиска да види и щитовидната жлеза на ехограф, за да се огледа добре структурата ѝ
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Sis | 05.12.2022 17:19

    Здравейте. На 33 г. съм и ми откриха микроаденом на хипофизата. Първоначално изследвах TSH,пролактин.Пролактин/Prolactin-11.40 ng/ml TSH -0.583uIU/ml. После ми назначиха и ТАТ и МАТ, както и fT3 и fT4. Като ТАТ е 38,23 IU/ml, много висок, МАТ е в норма 1,32IU/ml; fT4 -1 ng/ml; fT3 - 2.500 pg/ml. Трябва ли да се притеснявам. Този висок показател на ТАТ признак ли е на някакво заболяване. Какво трябва да направя? Благодаря Ви, д-р Правова.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 28.10.2022 16:27

    Насочили Ви за повторно изследване, тъй като предполагам в този случай за терапия не е изписвал нищо
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Маги | 28.10.2022 14:30

    Здравей те имам едно питане дъщеря ми е на 14 г направихме изследвания за хормони ето резултатите TSH резултат 2.814 uIU/ml референтни стойно сти 0.510-4.940. fT4 1.100ng/dl 0.78-1.110 TAT 787.02 IU/ml 4.11 MAT 227.66 0-561 доктора каза че са били много високи за дете вие какво бихте ми препоръчали благодаря
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Shaider III | 23.10.2022 15:47

    Здравейте, нормално ли е при ТАТ=1063 IU/ml причината да е единствено тиреоидит на Хашимото (доказано с ехография), при положение, че МАТ е 91IU/ml, Т3 е почти на горна граница, a TSH е 23?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 28.09.2022 10:15

    Тъй като хормоните са в норма - само се оставя за проследяване, но не се назначава допълнителна терапия. Има протоколи за храни, които се препоръчват при автоимунен терен и съответно завишаване на такъв тип антитела. Това е, което мога да Ви препоръчам. По отношение на косата - имахте ли прехождаща инфекция? Често и след преболедуване от COVID-19 e налице подобна симптоматика
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Мария | 27.09.2022 14:04

    Здравейте!Имам завишени ТАТ 19.72 IU/ml при норма до 4.11 и хормони F3,F4 и TSH в норма.Има ли нещо притеснително?Направих тези изследвания тъй като започна много да ми пада косата,от около 7-8месеца,а имам и възел от около 4 години,за който казаха да се наблюдава само?Благодаря!
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 26.09.2022 21:11

    Каква беше стойността на TSH тогава, защото сега на фона на терапията е добра. Но ако симптомите и на фона на метизола са без промяна е добре да се потърси и друга причина. Консултирахте ли се отново за вторичен преглед при ендокриноложката?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от pipi | 23.09.2022 17:07

    Отслабнах с 11 кг.от Март 22 до момента ,нямам сили дори да се движа,нощем не мога да спя спокойно,цялата прижълтявам, ръцете и краката ми изтръпват ,устата ми се схваща и ми причернява пред очите, усещам ,че всеки момент ще припадна
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от pipi | 23.09.2022 16:21

    Юни месец ми откриха възелчета и бях със същите ниски стойности на TAT и MAT изписаха ми Метизол по едно на ден Но докторката тогава ми каза, че имам хипотериодизъм и реших да проверя дали има промяна в стойностите За жалост няма и се чувствам все така отпаднала със сърцебиене ,главоболие
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 23.09.2022 14:10

    Не виждам нищо притеснително в стойностите, каква е причината за изследването?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от pipi | 22.09.2022 17:24

    Здравейте д-р Правова ,може ли да ми кажете в моите резултати дали има нещо притеснително TAT -0.42 IU/ml MAT -0.53 IU/ml fT4-1.010 ng/dl TSH- 2.256 uIU/ml fT3-2.740 pg/ml
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 05.09.2022 15:08

    При установявана на заболяването - бяха ли изследвани и какви бяха стойностите им тогава? Тъй като стойността на TSH излиза също леко от нормата - бих Ви посъветвала да направите консултация с ендокринолог
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Иванка | 02.09.2022 12:19

    Здравейте, д-р Павлова, С Базед съм, от 2,5 години в ремисия. На 6 месеца си правя изследвания на TSH, като този път реших да си пусна и ТАТ и МАТ, понеже не ги бях пускала до сега (само Trab). Резултатите са: TSH - 4.390 (0.270-4.200) MAT - >2000 (1.00-16.00) ТАТ - 847.00 (5.00-100.00) Има ли основание за притеснение и трябва ли да се пуснат още някакви изследвания. Благодаря!
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 30.08.2022 20:58

    Да, наистина е чудесно, че ще ги повторите, защото и мен много ме изненадват стойностите. Освен това имате прави и в същата лаборатория да направят проверка с пробите, защото в някои случаи и те самите си засичат грешки
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от ДМБ | 29.08.2022 21:15

    Д-р Правова, моля за коментар на резултатите на майка ми, 76 г.: FT4 - 15.70 TSH - 1.58 TAT - 3938 MAT - 126 Притесняват ме високите стойности на ТАТ и МАТ. След 2 дни ще повторим изследването в друга лаборатория. Възможна ли е грешка, предвид това, че няма оплаквания и е в добро здравословно състояние за възрастта си. Благодаря!
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 28.08.2022 15:33

    Mimi - да, всичко е нормално
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 28.08.2022 15:32

    shandi - в такива случаи при нормално ТСХ, препоръките са за диетичен режим, с който да се намали и успокои автоимунният терен
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Mimi | 27.08.2022 23:52

    Здравейте мойте нива са FT 4 е 18,80 А TSH е 3,170 всичко нормално ли е
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от shandi | 27.08.2022 19:56

    Здравейте,на 38 год съм за 2 години качих 20 кг заради които най после се реших да отида при ендокринолог. На ехографа видяха нещо заради което ако има високи нива ще ходя на всеки 6 месеца да наблюдаваме да не се образува възел.Пуснахме изследвания мисля че всичко е наред само Мат е 33.45 при реф. Стойност 0-5.61.Прекалено много ли е и опасно ли е ,има ли лечение ?Не искам да пия хормони от които ще се подуя още повече защото страшно ми тежи вече..Благодаря предварително!
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 26.08.2022 10:52

    Да, наистина не бяха излезли стойностите. ТАТ е в норма, тъй като стойността е от 0 до 4,5. За МАТ стойността малко ме изненадва - не е изключено и в лабораторията да е станала грешка, имате ли възможност да звъннете, за да повторят с кръвта, която са взели.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Полина | 25.08.2022 08:32

    Всъщност може би не се вижда: ТАТ 1,3 под стойностите на долната граница (0-4,5), а МАТ 625,7 (0-60). Тези стойности ме притесняват.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 24.08.2022 21:38

    Всичко е наред със стойностите, каква е причината за изследването?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Полина | 24.08.2022 09:34

    Здравейте! Направих си изследвания. В скобите са референтните стойности. TSH - 4.66mIU/L (0.55-4.78); fT4 - 12.65pmoI/L (11.5-22.70); fT3 - 4.44pmoI/L (3.5-6.5); TAT
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 17.08.2022 16:15

    На фона на изменен отговор на имунната система, който е свързан с Хашимото е възможно да се прояви и уртикария, но няма пряка връзка между състоянието на жлезата и останалите прояви
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от mirabg81 | 16.08.2022 13:00

    Благодаря много за отговора. в ехограмата е записано само: Десен дял-15/14 мм, нормална ехогенност, хетерогенна структура поради разпръснати множество хипоехогенни зони на паренхима. Истимус неразширен. Ляв дял 13/13мм идентични променеи. Уз данни за тиреоидит на Хашимото. Възможно ли е кисти на гърдата, както и хронична уртикария да са в резултата от нарушената функция на щитовидната жлеза?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 14.08.2022 22:38

    mirabg81 - наистина няма нужда от прием на хормони на фона на TSH в норма, но по отношение на антителата - има диети при автоимунни процеси. Какви са размерите на хипоехогенните зони, в случай, че е описано на документите?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 14.08.2022 22:35

    tanitak с TSH не виждам проблем. Прекарвала ли сте COVID през последните месеци, защото това е един от постинфекциозните ефекти
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от mirabg81 | 11.08.2022 19:01

    Здравейте, аз съм на 40 г. и от около 5 г. проследявам състоянието на щитовидната си жлеза. При преглед се установиха множество хипоехогенни зони на паренхима, което доколкото разбрах е знак за Хашимото, но размера на жлезата не е увеличен. През годините Тсх е в граници, но ТАТ е много завишен, и засега това се запазва. Това са последните ми изследвания: fT4 0.990 ng/dl 0.70-1.48 TSH 1.990 uIU/ml 0.35-4.94 TAT/anti-Tg/ H 18.02 IU/ml < 4.11 За сега не ми препоръчват да пия хормони. Чудех се, възможно ли е с нещо да подобря изследванията или поне да не се развива бъдеща патология?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от tanitak | 08.08.2022 16:27

    Привет! Имам косопад и ми назначиха изследване на хормони. Бих искала да знам дали нещата са ок при следните резултати: TSH - 1.05 , реф.ст 0.40 - 4.50 Анти TPO -
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 06.08.2022 13:30

    Не, всичко е абсолютно в норма
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Яна | 05.08.2022 19:45

    Здравейте, на 23 години съм и днес си направих изследване на щитовидната жлеза. Резултатите ми са: FT3 - 4.510 pmol/l (реф. ст. 2.250 - 6.000), FT 4 - 17.00 pmol/l (реф. ст. 9.15 - 23.86), TSH - 2.310 mU/l (реф. ст. 0.350 - 5.000), Anti TG (TAT) - 6.66 IU/ml (реф. ст. до 115.00) и Anti TPO (МАТ) 1.00 IU/mL (реф. ст. до 12.00). Нормални ли са стойностите на ТАТ и МАТ или са ниски, какво Бихте ме посъветвали? Благодаря предварително!
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Vyara | 19.07.2022 13:55

    Благодаря Ви, доктор Правова!
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 16.07.2022 22:33

    Единствено по отношение на витамин Д бих Ви обърнала внимание - да започнете още сега прием и то в началото малко по-големи дози (двойно) от препоръчителните - поне за 1 месец
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Vyara | 14.07.2022 17:01

    Здравейте! На 62 години съм. Днес си направих изследване на хормоните хормони ТАТ и МАТ. Резултатите ми са: TSH - 1.09 µIU/ml /реф.ст. 0.40 - 4.00 anti-Tg /TAT/ < 20 lU/ml /реф.ст. < 40 anti-TPO /MAT/< 10 lU/ml / /реф.ст. < 35 Метаболити/Metabolites 25-OH-Витамин D3 -12.2 ng/ml/ /реф.ст. < 10 дефицит; 10 - 30 недостатъчност; 30 - 100 норма; >100 токсичност Ще съм Ви благодарна, ако ги изкоментирате. Нормални ли са стойностите или са ниски? Какво ще ме посъветвате?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от BMP | 25.03.2022 09:03

    Много благодаря за бързият отговор. Желая хубав уикенд.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 25.03.2022 08:44

    В такъв случай не виждам нужда от допълнителни изследвания към момента. След 2 месеца може да се пусне отново маркера, заедно с TSH
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от BMP | 24.03.2022 17:25

    Здравейте отново, прегледа е профилактичен без да имам някакво заболяване. Други маркери не са ми назначени.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 24.03.2022 11:19

    Много е близко до границата и ако другите стойнсоти са в норма - не виждам проблем. Какви други маркери са назначени и има ли установено заболяване, каква е причината за назначаването?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от BMP | 23.03.2022 22:42

    Здравейте, нормално ли е ft4 - 11.70 при реф. Стойност 12-22 Anti TRO(MAT) da e
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 14.02.2022 15:25

    Не виждам нещо притеснително
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Keti Petrova | 13.02.2022 18:26

    Направено е парциално резекция в лява и субтотална в дясно.
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 10.02.2022 21:34

    Keti Petrova - щитовидната жлеза изцяло ли е премахната или само възли?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 10.02.2022 21:33

    ggg - не сте довършили въпроса си. По отношение на различните референтни стойности - причината е в разликата в апаратите и тяхното калибриране. Затова е строго препоръчително да се прави проследяване само в една лаборатория
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Keti Petrova | 10.02.2022 15:12

    Здравейте на 50 г. Оперирана съм 2005г. днес направих изследвания на хормони и резултатите са FT4-13.00, TSH-1.63 и Anti-TPO - 7.03 Нормални ли са стойностите или са ниски?
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от ggg | 10.02.2022 09:36

    Здравейте, Имате ли представа защо има такава голяма разлика в референтните стойности на различни лаборатории за TAT? Например в синево дават референтна граница
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от svetlana | 29.01.2022 14:02

    Добър ден,има ли нещо протеснително ? TAT 1.17 IU/ml < 4.11 MAT 0.22 IU/ml 0 - 5.61 fT4 0.930 ng/dl 0.700 - 1.480 TSH 1.438 uIU/ml 0.350 - 4.940 fT3 2.830 pg/ml 1.580 - 3.910
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 29.12.2021 21:27

    Напълно в норма, не виждам нищо притеснително
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от PetqB | 29.12.2021 17:23

    Здравейте,моля за коментар за резултатите от изследванията ми на хормоните на щитовидната жлеза TSH -0.53 (реф.ст.0.27-4.2),T4-13.32(реф.ст.9.3-17),T3 -3.17(реф.ст.2-4.40),TAT -
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от PetqB | 29.12.2021 16:34

    Здравейте,моля за коментар за резултатите от изследванията ми на хормоните на щитовидната жлеза TSH -0.53 (реф.ст.0.27-4.2),T4-13.32(реф.ст.9.3-17),T3 -3.17(реф.ст.2-4.40),TAT - ,

Напиши отговор
300 намерени, страница 1 от общо 6