Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Напиши отговор
  • RE: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?
    от Desi | 30.11.2023 16:11

Благодаря за отговора д-р Правова! Нямам загуба на тегло, изпотяване имам понякога, защото често ми е топло напоследък дори зимата, ръцете ми треперят често също. Според Вас може ли да се започне терапия, която не включва хормони при тези резултати? Вече имам записан час за ендокринолог. Благодаря!
    от д-р Ралица Правова | 30.11.2023 15:18

Стойността на ТСХ е сигнификантно ниска - налице ли са още диарични изхождания, загуба на тегло и изпотяване? Нужно е да се направи консултация с ендокринолог и да се започне терапия за нормализиране на стойностите
    от Desi | 29.11.2023 12:22

Здравейте! Бихте ли ми помогнали с разчитането на следните резултати от направени изследвания? FT4 - 28.40, TSH - 0,01. ТАТ - 11.00 и МАТ - 8.78. Имам оплаквания като сърцебиене и отпадналост. Благодаря!
    от д-р Ралица Правова | 22.11.2023 15:50

Леко завишеното ТАТ може да се дължи и на преминало възпаление или в случай, че имате автоимунно заболяване. Така че не виждам някакъв проблем, който да насочва за патология
    от Mihaela | 21.11.2023 19:34

Бихте ли ми помогнали с разчитането на резултати ? ТАТ 26,56 при реф. 4.11, ТСХ 2,591 при реф. 0.350- 4.940 и МАТ 1.42 при реф. 0-5.61. Благодаря!
    от д-р Ралица Правова | 16.11.2023 21:19

Изследван ли е и МАТ?
    от Belma | 16.11.2023 16:26

Здравейте, днес ми излязоха изследванията T3-3.51 pmol/L, реф. 3.1-6.8 Т4-16.47 pmol/L, реф 12.0-22.0 TSH-2.42uU/ml, реф. 0.27-4.2 ТАТ-291.8 U/ml, реф.
    от Татяна | 11.11.2023 17:33

Благодаря за отговора! :)
    от д-р Ралица Правова | 10.11.2023 15:14

Не виждам проблем в резултатите, влизат в референции по общи стойности, освен ако от лабораторията не са Ви дали други стойности за референциите, защото според калибрирането на апаратите могат да варират
    от Татяна | 10.11.2023 14:35

МАТ е изписано като по-малко от 9 - стойност извън обхвата на измерване.
    от Татяна | 10.11.2023 14:31

Здравейте, дали бихте могли да разтълкувате резултат - TSH 1.09 miu/L, T4 20.6 pMOL/L, TAT 13.9 iu/ml, MAT
    от Татяна | 10.11.2023 13:36

Здравейте, дали бихте могли да разтълкувате резултат - TSH 1.09 miu/L, T4 20.6 pMOL/L, TAT 13.9 iu/ml, MAT
    от д-р Ралица Правова | 02.11.2023 14:02

При тези резултати няма проблем, тъй като в долния пост сте дали ТАТ - 201 и МАТ - 181, които са високи, но ако верните стойности са горните - всичко е наред и щитовидната жлеза не е причината за симптомите
    от Mihaela | 01.11.2023 23:06

Бихте ли ми помогнали с разчитането на резултати ? ТАТ 26,56 при реф. 4.11, ТСХ 2,591 при реф. 0.350- 4.940 и МАТ 1.42 при реф. 0-5.61. Благодаря!
    от д-р Ралица Правова | 01.11.2023 10:06

Какви са референциите, които да Ви дадоха от лабораторията, тъй като според калибрирането на апаратите референтните стойности могат да се различават в различните лаборатории. Отклонението в антителата - насочва, че има атакуване на тъканта на жлезата - дори все още да няма отклонения в ТСХ.
    от Mvlakova | 31.10.2023 17:39

Здравейте. Може ли да коментирате следните стойности. След миомектомия съм преди 4м. Умора, косопад, отпадналост. Все още постоянна коремна болка около яйчник. ТСХ 2.85 ФТ4 13.7 ТАТ 201 МАТ 181 Вит Д 35 Налице ли е Хашимото ?
    от д-р Ралица Правова | 13.10.2023 18:40

Не, не бих казала, че състоянието е притеснително. Най-ниската доза от хормона ли ѝ назначиха - 25 единици? Тъй като дори и възелът, ако не се споменава да е с нехомогенна структура - единствено налага наблюдение, тъй като и размерите му в милиметри са малки, за да налага отстраняване. По отношение на МАТ - също стойността не е притеснителна, лекото завишаване се очаква на база на терапията да започне да спада. По отношение на храните - бих Ви насочила към умереност - тъй като дори глутенът, който се говореше колко силно въздействие има за увеличаване на антителата - сега започва до някаква степен да бъде оправдаван и дори насоките са да не се използва мая, а повече хлябове с квас, без значение дали с глутен или без. Добре е храните да бъдат на местно ниво, а да не бъдат от протеини, които по-рядко се срещат за нашите региони - напирмер амарант, киноа.
    от Iliqna | 13.10.2023 09:02

Забравих да допълня, майка ми е оперирана 2018г с премахната матка е.
    от Iliqna | 13.10.2023 08:53

Здравейте д-р Правова. Пиша Ви, защото съм притеснена.Майка ми на 54г. си пусна профилактични изследвания за щитовидната жлеза.Оказа се обаче, че ТSH e 6,52, a MAT 152.Посети лекар и й откриха възел с размер 8/6/7. Това ме притесни страшно много.Изписаха й хормон и след 2 м.отново ще посети лекар. Имам ли основание за силно притеснение.Дали ще помогнат определени храни? Четох за кехлибарена огърлица, ще навреди ли ако закупя? Извинявам се за дългия пост, но в интернет пространстовто е много противоречива информацията отностно храните, които биха помогнали.Благодаря предварително!
    от д-р Ралица Правова | 05.10.2023 16:26

За първи път ли се хваща толкова висока стойност на МАТ или и преди достигаше подобни нива? При високо ниво на антителата в лека степен продължава атакуване на клетките на жлезата и поради тази причина прицелна роля има редуцирането им. В някои случаи те могат да реагират при инфекции - например хеликобактер (в случай, че имате киселини или нощна кашлица), пародонтоза, неразположение от страна на чревния тракт, свързана на бактериална инфекция или паразитоза
    от Elinka | 05.10.2023 14:57

Здравейте, От 2015г съм с установено Хашимото. Тогава пих Елтирокс за 6 месеца, хормоните ми влезнаха в норма и от тогава само ги следя, без да пия нищо. Може ли да ми кажете дали при следните резултат е нужно да приемам нещо? - TAT/anti-Tg/ - 123.32 ; fT3 - 2.470; TSH - 2.153; fT4 - 0.930; Инсулин / Insulin - 5 ; MAT/anti -Tpo/ - 921.28. Благодаря!
    от Gery | 24.09.2023 12:26

Благодаря ви от сърце ще ви пиша.
    от д-р Ралица Правова | 23.09.2023 15:03

При наличие на симптоми и дори леки промени на антителата, без ТСХ да излиза от нормата на рефернциите - отново се налага прием на хормона. Въпросът е да се потърсят и други причини - които да водят до постепенно покачване на стойността. За оптимална се смята стойността около 2-2,5 на ТСХ, дори и референтната да е до 4,2. Може да ми пишете на е-мейл, който е във визитката ми в Puls.bg. По отношение на хормона - конкретно за течната форма не мога да дам сигурен отговор, но тестът е вариант, за да се види доколко реагирате на т4
    от Gery | 22.09.2023 21:08

Изследванията ми преди да вдигна дозата са : тсх-2.900,фт3-4.22,фт4-13.180. Видно са се вдигнали и въпреки това ,че са се нормализирате мислите ,че може да не го усвоявам добре? За това не се бях сетила. Според вас с хипофункция ли съм била с първоначалния ми резултат на тсх 3.780 ? Не знам обаче какви са били другите стойности на фт4 и 3 ,тъй като не ми бяха назначени.Щом като пия тази доза и държа така хормоните значи ли ,че имам нужда от него? Не мога да намеря ендокринолог ,който да отговори на въпросите ми. А,ако сменя препарата с течна форма дали ще се усвои по-добре или е най-добре да си направя теста? Вас къде мога да ви намеря за консултация?
    от д-р Ралица Правова | 22.09.2023 20:41

Има случаи - по статистика около 15% от населението страда от непълен отговор към приема на хормона - т4, в такива случаи се налага комбиниране с прием и на т3. Има генетични тестове, които установявят дали страдате от намален отговор - цената е около 300лв, поне последно когато съм гледала за мои пациенти. Ако влизате в тази група - може това да бъде причината, дори и при вдигане на дозата отново да са налице симптомите, които описвате
    от Gery | 22.09.2023 17:58

Гледана съм на ехограф и имам възли няколко ,които са под 1 см. С нормална форма и кръвообращение е жлезата. Ходих и на кардиолог ,сърцето ми е здраво. Моля ви дайте съвет какво да направя? Последно тсх ми е 2.630,фт3-4.62,фт4-16.120. Това са резултати на доза 50 мкг. Дали ми е ниска дозата? Инсулин си пуснах ,който излезна 17.39. Имах дефицит на вит Д ,който оправих. Изследвала съм електролити там всичко е наред. Изследвах и кортизол сутрешен който е 555 nmol/L при референтни 171-536. С идването на цикъла леко се разредиха. Основно са много сутрин,на обяд и в ранния следобяд. Вечер стават по-малко. Ендокриноложката вдига рамене както и кардиоложката.
    от Gery | 22.09.2023 17:53

Здравейте. Ще се опитам да бъда кратка. Преди време получих симптоми като пулс в покой 100-110,кръвно около 130/90 ,косопад,качване на килограми,тревожност,нередовен цикъл ,умора сутрин,проблеми със съня,получих дерматит,и от време на време екстрасистоли,които си бяха силни на моменти. Посетих един еднокринолог ,който ми пусна тсх,тат и мат. Нямам антитела ,тсх беше 3.780. Исках да забременея втори път. Посетих друг еднокринолог ,който ми изписа еутирокс от 25 мкг. Започнах го и усетих ,че повечето от симптомите ми изчезнаха. Тсх ми падна до 1.900 и на следващия месец забременях. По време на бременността качихме дозата на 50 мкг. Към края на бременността една вечер сърцето ми започна да прескача като екстрасистоли. След няколко дни пак така и ми се случи няколко пъти. След раждането започнах да пия по 25 мкг. Няколко месеца по-късно тях стана 3. Започнаха екстраситоли ,които ме държаха с дни. Качих дозата пак на 50 ,намаляха отначало ,но отново ги имам и то на често. Имам възли.
    от Sisisi1 | 20.08.2023 17:03

Здравейте и много Ви благодаря за отговора. Не, не пия никакви лекарства, не мисля и че прекалявам със солта. На ехографа миналата година: Щитовидната жлеза е с правилно местоположение, променена форма и неясни контури. Хипоехогенна структура. Сега започнах диета и ще видим...
    от Наталия | 19.08.2023 10:02

ехограхфия не са ми правили на жлезата, само изследвания. Оплакванията ми са, отпадналост, напрежение в гърдите, треперене на ръцете, замаянос и лошо, също така и сърцебиене.
    от д-р Ралица Правова | 18.08.2023 22:13

Наталия - всичко е в нормални граници с показателите на щитовидната. Какви са оплакванията и имаше ли промени на ехографията на жлезата?
    от д-р Ралица Правова | 18.08.2023 22:12

Sisisi1 - на ехографията има ли промени и към момента приемате ли някакви медикаменти - дори и в минимална доза от 25 за щитовдината? Като цяло стойности над 100 на антителата започват да атакуват структурите и предразполагат към хипофункция - ако се задържат дълго време над тези граници. В такива случаи се дават препоръки за промяна в хранителния режим, за да се намали автоимунният терен. Другият ми въпрос е дали консумирате повече сол, която да е йодирана?
    от Наталия | 18.08.2023 19:16

Здравейте, какво Ви е мнението за тези показатели: TSH 1.67 uIU/ml; fT4 18.81 pmol/I; anti- TPO / MAT/- 9.06 IU/ml; anti- Tg/ TAT/- 12.87IU/ml. Благодаря предварително за отделеното време
    от Sisisi1 | 17.08.2023 15:44

Здравейте, А какво Ви е мнението за: TSH - 3.28 /0,27до4,20/; FT4 - 15.71 /12-22/; TAT - 330.4 - /0-115/; MAT - 291.2 /0-34/; Мианлата година бяха съответно: ТАТ - 215; МАТ - 120. Благодаря.
    от д-р Ралица Правова | 16.08.2023 11:38

Не, възможно е да се е увеличил временно на база на скоро прекарана инфекция - незасивимо дали респираторна или чревна, например. Кога последно са изследвани половите хормони и отколко време е премахната матката с единия яйчник - защото тъй като нивата на щитовидните хормони са в норма - се насочвам към половите хормони за проявената симптоматика
    от Ваня Харизанова | 15.08.2023 19:30

Здравейте, На 48 г.съм с премахната матка и един яйчник. Оплаквам се от горещи вълни, задух, сърцебиене, сухота в гърлото... При преглед при ендокринолог ви откриха възелчета с нехомогенна структура, а резултатите ми са FT4 14,50 /реф 12-22/, TSH 3,66 /реф 0,300-4,200/, ТАТ 30,40 /реф до 115/, МАТ 48,90 /реф до 34/, туморни маркери на щит.жл.в норма. Моля за тълкуване, завишеният МАТ може ли да е насочващ за автоимунно заболяване? Благодаря,
    от д-р Ралица Правова | 07.07.2023 07:57

ТСХ все още влиза в нормите, но се приближава до долна граница, за разлика от това двата хормона на жлезата са повишени - непосредствено преди да направите изследванията правен ли е преглед с ехограф или да е палпирана, опипвана жлезата, защото в тези случаи се отделя по-голямо количество от хормоните и се налага изследването да бъде забавено с няколко дни? Другият ми въпрос е дали преди изследването - имахте някакво респираторно заболяване? Бих Ви насочила за консултация с ендокринолог, но е възможно да бъдат повторени изследванията, за сигурност. В някои случаи е и лабораторна грешка
    от Kami | 06.07.2023 12:46

TSH. 1,94 T4. 12,65 T3. 4,5 Може ли да ми каже някои дали са нормални и какво означават. Благодаря Предварително.
  • Изследвания и разчитане
    от Kami | 06.07.2023 12:42

TSH. 1,94 T4. 12,65 T3. 4,5
    от д-р Ралица Правова | 04.07.2023 08:02

T3 и МАТ изследвани ли са? Стойността на ТСХ насочва за намалено ниво на щитовдините хормони - хипофункция.
    от Borislava | 03.07.2023 15:13

Здравейте, Някой може ли да ми помогне с разчитането на следните стойности: TSH - 5.432 (0.350-4.940); Т4 -0.890 (0.700-1.480); ТАТ- 34.22 (
    от д-р Ралица Правова | 27.06.2023 15:14

Пролактинът може да се вдига дори и при рязко притеснение. Като щом и през април е бил в норма - възможно е да се дължи на неправилно взета проба. Преди вземането му не трябва да е имало стресови фактори и трябва известно време да са Ви оставили в спокойно състояние, за да се отпуснете. Просто хормонът е твърде реактивен. По отношение на антителата - стойности над 100 единици водят до "атакуване" на жлезата и е добре да бъдат вкарани в норма, макар и ТСХ да е в границите, но преди забременяване - особено ако са налице проблеми със щитовидна жлеза - препоръките са да се снижи до около 2 единици. Имате ли някакво автоимунно заболяване или ендокринологично? Другият ми въпрос е някакви проблеми с изхожданията или скоро да сте боледувала по-тежко от респираторна инфекция. В някои случаи някои чревни и дихателни инфекции също водят до повишаване стойностите на антителата
    от aliks22 | 26.06.2023 20:18

Здравейте, казвам се Александра, на 34 години съм и в една лаборатория през м.Април си направих изследвания за ТSH, прогестерон и пролактин и всички бяха в норма. Т.к. след някои друг ден ми предстои преглед при репродуктивен специалист трябваше да изследвам TSH,T4,TAT,MAT и пролактина и реших да отида в др.лаборатория. Може ли да ми помогнете с разчитането на резултатите и има ли нещо притеснително: TSH-3,3 (0.27-4.20); Т4 -14,6 (11.90-21.60); ТАТ-415 (0-115); МАТ-155 (0-34); Пролактин-533 (101.76-487.60) Ще се радвам на вашия отговор,благодаря.
    от Жаклин | 20.06.2023 15:02

Благодаря !
    от д-р Ралица Правова | 20.06.2023 09:43

В такъв случай, на фона и на ехографски промени, в някои случаи ендокринолозите назначават временно и най-малката доза на левотироксин - 25 микрограма, за да се нормализират нивата, след което се правят проследявания на 6 месеца. Но все пак ендокринологът ще прецени нуждата от даването или изчаквателен период дали ще се нормализират
    от Жаклин | 18.06.2023 20:06

Благодаря за отговора ! На профилактичен преглед ми казаха, че жлезата има петниста структура и ме посъветваха да изследват тези хормони.Не съм имала респираторно заболяване , но през последните седмици съм в постоянен контакт с респираторно болен.Чревни оплаквания нямам.
    от д-р Ралица Правова | 18.06.2023 10:42

Имате ли установено автоимунно заболяване или някакви чревни оплаквания, също така през последните 2-3 седмици да сте изкарала някаква респираторна инфекция. В някои случаи антителата реагират при такива условия с повишаване и са временни стойностите. Вариантите са два - или да посетите ендокринолог за доуточняване, като ще се направи и ехография на структурата на жлезата, а другият - след 2-3 седмици да пуснете отново само антителата, за да се види дали стойностите са се нормализирали.
    от Жаклин | 15.06.2023 23:07

Здравейте, за първи път пускам изследвания на щитовидната жлеза.Как бихте коментирали тези резултати : TSH 3.84 ( реф.ст. 0.27- 4.20 ), T4 17 ( реф.ст . 11.90- 21.60 ), ТАТ 396 ( реф.ст.0- 115 ) , МАТ 142 ( реф.ст 0 - 34 ) ? Благодаря !
    от д-р Ралица Правова | 13.06.2023 08:25

Тъй като хормоните са в норма, а антителата - дори и извън норма, са под 100 единици - не са насочващи за патология. Антителата могат да бъдат повишени и при наличие на някакво инфекциозно заболяване, включително и друго автоимунно заболяване, улцерозен колит.
    от randonova94 | 12.06.2023 11:30

Здравейте, може ли тълкуване на тези резултати: - FT4 (Thyroxin free) - 16,1; TSH (Thyreotropin) - 2,76; FT3 (Trijodthyronin free) - 4.41; ТАТ Тиреоглобулинови антитела - 53,8; МАТ Микрозомални антитела (TPO) - 38,7? Благодаря Ви, предварително
    от д-р Ралица Правова | 07.06.2023 15:57

Какви са нивата на кръвната захар и изследван ли е кортизол? Какви са симптомите Ви и можете ли да качите стойностите на всички маркери, които до момента са Ви пускани?

Напиши отговор
401 намерени, страница 1 от общо 9