Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | консултация с ендокринолог

Напиши отговор
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Ралица Правова | 03.11.2022 10:56

    Това е добре, че са в една и съща и е показателно, че не зависи от различно калибриране на апаратите, тоест такава вариации е налице и не е лабораторна грешка. В аткъв случай бих Ви насочила да направите отново консултация с ендокринолог, за да се уточни нуждата от прием на медикамент и в каква доза
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Надя | 01.11.2022 17:12

    Да, в една и съща, в Синево.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Ралица Правова | 01.11.2022 13:44

    В една и съща лаборатория ли направихте изследванията, защото стойностите са със съществена разлика?
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Надя | 30.10.2022 17:18

    Здравейте! Имам инсулинова резистентност и покрай нея редовно изследвам щитовидни показатели. ТАТ и МАТ са в норма, но ме притеснява ТСХ. На 07.10.22 стойностите бяха съответно ТСХ - 4.58(реф. 0.27-4.20), ФТ3 - 3.33 (реф. 3.1-6.8), ФТ4 - 15.11(12-22). Изследвах ги пак на 20.10.22 и бяха: ТСХ -3.64, ФТ3 - 3.63, ФТ4 - 16.09. Пия селен 100 мкг дневно. На 47 съм. Добре ли е да започна с ниска доза хормон, понеже, макар и в граници, ТСХ е високо, а ФТ3 ниско? Чета, че при такива стойности жлезата се мъчи.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Ралица Правова | 27.10.2022 10:32

    Протоколът Хашимото, която е писана от магистър фармацевт е добро начало, тъй като много подробно се обясняват и причините за включването на едни и изключването на други храни, както и ролята на добавки като селен и цинк, например. Във връзка с желязото - ако храненето Ви е по-бедно на лесно усвояемата форма на желязо - може да се направи отново изследване след 6 месеца, за да се види дали стойностите пак падат
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Please | 27.10.2022 10:23

    Пропуснах да напиша за липсата на желязо не се уточни защо е имало липса. След като приключих приема,който ми беше назначен и всичко беше в норма, казаха повече да не вземам и там приключи всичко.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Please | 27.10.2022 10:20

    Благодаря Ви за отговора! Може ли да ме насочите къде мога да прочета за това диетично хранене, понеже информацията,която намерих на първо време е противоречива.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Ралица Правова | 27.10.2022 09:59

    Тъй като ТСХ е в норма - аз също не бих Ви насочвала за терапия, но на фона на по-високи антитела има режими с диетично хранене, които редуцират значително повишения автоимунен фон. По отношение на желязото - установи ли се каква е била причината за спадането, защото само симптоматичното лечение не е достатъчно. Във връзка с косопада - наистина е много характерно за постковидния синдром, че се появява косопад. В най-голяма степен така внезапно започнал - смятам, че има отношение инфекцията
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Please | 25.10.2022 16:27

    Здравейте, пиша тук ,понеже съм много притеснена. Февруари месец тази година се появи много силен косопад. Понеже живея в чужбина сметнаха,че само кръвни изследвания са достатъчни. Излезе,че имам занижено желязо,което ми изписаха за три месеца. След тези месеци направих отново изследване като желязото беше в норма,но имах завишени антитела, не знам какви са били стойностите само това ми казаха и всяка година да си правя изследвания профилактично. Сега съм в България и направих консултация с ендокринолог и отново кръвни изследвания-FT4 е 12.41pmol/L, TSH e 3.50mU/L , АТРО/МАТ е 218.4IU/ml. Казаха,че имам завишени антитела,но щитовидната жлеза си функционира нормално и няма нужда да приемам никакви медикаменти.Аз съм притеснена,понеже четох,че тези стойности не са добре и дават отражение не само на щитовидната жлеза,но и на други органи.Не знам дали е важно ,но ноември месец,три месеца преди косопада да започне изкарах Ковид. Моля,някой да каже наистина ли не трябва да вземам медикаменти
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Ралица Правова | 24.10.2022 22:13

    Да, симптомите имат отношение към щитовидната жлеза, поради което въпросът ми е кога последно е правено ехографско изследване и какви бяха данните от него? По отношение на нормализирането на функцията - храненето има важно значение - има протоколи за диети при автоимунни заболявания. Все пак за проявилите се симптоми - бих Ви насочила да се пусне CRP и АНА - особено във връзка със ставните оплаквания
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Mimi | 21.09.2022 15:35

    Здравейте!От 6 год.имам проблеми с щит.жлеза.Диагноза-Тиреотоксикоза.От тогава пия Тирозол по 2 табл.дн.Има моменти е в нормата,но по-вечето пъти е 0,008 въпреки предписаната доза.Преди 2 дни си правих изследвания,защото м.юли TSH ми беше 0,13.Сега TSH е 2,027,но ТАТ-17,79;МАТ-589,26;Ft4-1,020;Ft3-3,090. На какво се дължи?Опасен ли е приема на Тирозол вече 6 год.Как мога да нормализирам работата на щит.жлеза?Получих сърцебиене,подути клепачи,слабост в мускулите,болки в ставите.Тези оплаквания заради жлезата ли са?Благодаря за отделеното Ви време!
  • RE: консултация с ендокринолог
    от n.m.m. | 19.08.2022 22:40

    Благодаря Ви :)
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Ралица Правова | 19.08.2022 22:35

    В такъв случай е нужно само проследяване, не виждам нещо притеснително
  • RE: консултация с ендокринолог
    от n.m.m. | 19.08.2022 14:27

    Амилаза/Amylase 55 , Калий/Potassium 4.6 mmol/l, Натрий/Sodium 138 mmol/l, Калций/Calcium 2.2 mmol/l, Неорганичен фосфор/Inorganic phosphorus 0.82 mmol/l, Прогестерон/Progesterone 9.3 ng/ml, MAT/anti -Tpo/ 0.33 IU/ml, Пролактин/Prolactin 27.42 ng/ml, fT4 0.790 ng/dl, TSH 1.707 uIU/ml Очаква се цикъл след около седмица
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Ралица Правова | 18.08.2022 23:59

    Какви са стойностите на изследваните хормони, които са Ви пуснали? По отношение на откритите промени в жлезата - като цяло такива само се проследяват и към момента, на фона на размерите, не се налага да се прави биопсия
  • RE: консултация с ендокринолог
    от n.m.m. | 18.08.2022 19:08

    Здравейте. Може ли малко помощ с разчитане на ехография и какво означава написаното? :) Узд на щ.ж. латерална част на десен лоб хипоехогенна окръглена зона 4,7/2,7 мм, дискретна хипоехогенност в дясна истмична част, ляв лоб - една микро киста, нормално кръвоснабдяване, нормална ехогенност, на ниво горен полюс на щ.ж. лимфен възел 16/5.4 мм, останалите в норма. Дг - микро кисти в паренхима на щ.ж. Благодаря!
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Иванка | 29.07.2022 00:30

    Благодаря за носоките!
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Ралица Правова | 28.07.2022 16:14

    Наистина най-удачно е първо консултация с хематолог на първо място, макар и кръвната картина да е в норма. На второ място бих Ви насочила и към инфекционист, ако при хематологът не се открие нищо
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Иванка | 27.07.2022 15:50

    Пропуснах за левкоцити WBC 8.88. (3,50-10,50) и СУЕ 13 (до 25) Моята ОПЛ ме праща за консултация с хематолог, без да ми е виждала очите. Та имам записан час за хематолог и ендокринолог. Също така мисля и за гинеколог, защото тази Т не ми дава мира????
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Иванка | 27.07.2022 15:40

    Здравейте! Последната ми кръвна картина е от м02.2022 г. Показателите са в норма. Пиша за еритроцити RBC-4.34 (3,90-6,20), CRP- 1.00 (0.00-7.00). Само има леко завишен холестерол -5,35 ( 5,20). На 35 г., ако има значение възрастта:)
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Ралица Правова | 27.07.2022 11:34

    Чудесно е, че снимката е била чиста. CRP пускано ли е и какви бяха резултатите, както и последната Ви пълна кръвна картина откога е и имаше ли отклонения в стойностите?
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Иванка | 26.07.2022 19:16

    През м.10. 2020 г. изкарах Ковид, нормално. От тогава един, два пъти леки настинки и нищо повече. Нямала съм дихателни инфекции. През месец март тази година си правих снимка на бял дроб ( всичко е наред) точно поради тази температура, която се появи. Имам я от м10.2021, поне от тогава разбрах съвсем случайно, че я имам.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Ралица Правова | 25.07.2022 22:00

    Добре е да направите отново консултация с ендокринолог, но по отношение на температурата - вероятността е малка да идва от тази причина. Изкарвала ли сте през последните месеци по-тежко дихателна инфекция и кога за последно Ви е правена пълна кръвна картина? Добре е да се пусне и CRP
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Иванка | 22.07.2022 20:09

    Здравейте! Преди няколко месеца, случайно установих, че имам субфебрилна температура след обедите 37-37.3) след което към 23 ч. спада . Пуснах се изследвания на щитовидна жлеза Резултати: ТСХ 2.930 ( реф. 0,4-4.00) fT4- 16,290 pmol/l( реф. 10.20-24.40), FT3 III- 5,200 pmol/l, MAT- 265,200 IU/ml ( реф- до 35), ТАТ- 31,980 ( реф- 115). Има ли нещо притеснително при завишените стойности на МАТ. Преди 15 г. Имам оперция на жлезата ( Струма нодоза). Възможно ли е тази температура да е от жлезата или от нещо друго?
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Доц. д-р Цончев, дм | 16.01.2020 19:47

    Прав е човекът. Проблема е когато хормона е над нормата а не под.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Дани | 13.01.2020 18:53

    Здравейте направих си хормонални изследвания всичко е в норма с изключение на Мат които е много нисък 0.10 при стойност 5.6 личният лекар ми каза че няма проблем но аз все пак имам валко притеснение
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Доц. д-р Цончев, дм | 13.02.2019 21:13

    Да, трябва да погледне ендокринолог, Хашимото, трябва да се даде малко заместителна терапия. Оплакванията са свързани с тия параметри.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Ella | 10.02.2019 22:02

    Здравейте ,д-р Цончев, пиша Ви относно резултатите и от името на моята майка - 51г.с фамилна анамнеза от страна на баба ми - базедова болест/тиреоидит на Хашимото(диагностицирана с автоимунно заболяване),а сестра ми претърпя операция в следствие на злокачествен възел от раково заболяване.След някои оплаквания физически - почти постоянното нерегулярно и неповлияващо се от околната среда усещане за студ по цялото тяло и поредно измерване на ниска температура под 36° ,около 35° или по-ниска ,зиморничавост, втрисане, тръпки , замръзване на крайниците, лесно покачване на теглото , болки в мускулите и ставите и др. Назначени изследвания ,които показват леко повишение на хормон TSH :4.51mkIU/ml при референтни 0.27-4.20 и завишени стойности на антитяло МАТ(анти-ТРО) 238.70 IU/ml при референтни до 34.00 Моля да ми отговорите , има ли нужда от преглед при ендокринолог,към какво сочат тези резултати, съмнение ли са за Хашимото?Благодаря
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Доц. д-р Цончев, дм | 21.12.2018 20:17

    Според мен ТСХ е съвсем добре и не трябва да пиете нещо. Освен товав не ми е известна връзка със стойности на хормона и забременяването освен ако не се касае за напреднало и изявенон заболяване
  • RE: консултация с ендокринолог
    от SisiP | 20.12.2018 12:17

    Здравейте. Пиша ви със следния въпрос. От година и половина с мъжа ми правим опити за забременяване. Аз съм с поликистоза и инсулинова резистеност. В момента пия метфогамма 1000 мг. Изследваха ми и TSH и е 2,88 ,въпроса ми е нужно ли е пиенето на хапчета за това, според моя ендокринолог не е нужно, но аз съм чела ,че за забременяване трябва да е под 2? И също да попитам в този случай трябва ли да се приема йод, защото в хранителната ми добавка фолиева кисилина има и йод 200 микрограма и тъй като аз не консумирам сол, се питам дали трябва да го приемам с това TSH? Благодаря ви предварително.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Доц. д-р Цончев, дм | 16.12.2018 20:33

    Има увеличение на ТАТ и МАТ, но като цяло функцията на жлезата е запазена.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Misi17 | 10.12.2018 21:35

    Здравейте. Планирам бременност и гинеколкожката ме посъветва да си направя изследвания на някой хормони на щитовидната жлеза. Може ли да ми обясните имам ли основание за притеснение при тези резултати: FT4 17.89 pmol/l при реф. Ст. 12.00 - 22.00; TSH 1.320mIU/l при реф. Ст. 0,300 - 4.200 ; TAT 547.70 IU/ml при реф. Ст. До 115.00 ; MAT 50.52 IU/ml при реф. Ст. До 34.00. Пролактинът го изследвах на 4ти ден от цикъла и е 411.90 mIU/ml при реф. Ст. 125.00 - 635.00. Благодаря.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Доц. д-р Цончев, дм | 06.12.2018 17:22

    Яна - Според мен МАТ е в норма или граничен
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Доц. д-р Цончев, дм | 06.12.2018 17:21

    Диана димитрова - Ако има съмнение встойността трябва пак да сепусне изследването. Възможни са грешки, но трябва да се потвърди.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Яна Маринова | 06.12.2018 14:29

    Добър ден днес си взех резултатите за изследване на 5те хормона на щитовидната жлеза понеже жената там не поиска да ми даде информация искамтук да попитам някой който е в час.Благодаря Ви.FT3/4'61...FT4/14-36...TSH/1'89...TAT/0'50....MAT/0'38-Този МАТ ме безпокои пише от 0-30IU/ml
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Diana Dimitrova | 30.11.2018 10:11

    Здравейте, искам да попитам до колко може да сгреши една лаборатория. TSHR/TRAK 4.88 при реф. стойности 0.00-1.75. Да повтарям ли иследването в друга лаборатория. Докторката ми каза няма как да е такъв резултата сгрешили са в лабораторията.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Доц. д-р Цончев, дм | 04.09.2018 10:21

    Атрофия и Хашимото са две различни неща. Трябва да се направят преглед и изследвания за да се уточни диагнозата
  • Re: консултация с ендокринолог
    от ЛилияАнгелова | 03.09.2018 14:52

    Здравейте! Аз съм атрофирала щитовидна жлеза. Диагнозата се базира на преглед само при един специалист. Но аз може би заради собствената си разсеяност (и/или заради негова грешка и пропуск да ме информира), никога не съм го питала до този момент, дали аз имам само хипофункция или състоянието ми, поради атрофиралата жлеза вече може да се отнесе към автоимунното Хашимото? Важно е за мен да знам, за да съобразявам начина си на живот и хранене със заболяването си. Моля за отговор на объркването ми!
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Доц. д-р Цончев, дм | 22.08.2018 10:58

    МАТ е висок, но щитовидната функция към момента е запазена. Ендокринолог видя ли ви?
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Мая | 20.08.2018 11:18

    Извинявайте забравила съм напиша референтните стойности. fT4 - 0.970 ng/dl при реф. с-ти 0.7-1.48 TAT - 6.07 IU/ml при реф. с-ти <40 MAT - 226.11 IU/ml при реф. с-ти <35 fT4 - 2.57 pg/ml при реф. с-ти 1.88-3.18 TSH - 1.585 uIU/ml при реф. с-ти 0.35-4.94
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Доц. д-р Цончев, дм | 18.08.2018 12:39

    Зитирайте реф. граници на лабораторията
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Мая | 11.08.2018 11:09

    Здравейте при следните резултати: fT4-0.970 ng/dl TAT-6.07 IU/ml MAT-226.11 IU/ml fT3-2.57 pg/ml TSH-1.585 uIU/ml В момента пия Селен,правя опити за забремяняване. Терапията ми правилна ли.Какво ще ме посъветвате
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Lidi | 28.02.2014 07:58

    Доктор Емил Начев е отличен специалист. Макар да не съм от София, само добри думи съм чувала за него.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Iveta | 26.02.2014 15:53

    Здраейте! Аз също съм от година и нещо на еутирокс 25 микрограма, което е най-ниската дозировка. При мен допускам, че проблемът с вариращото ТСХ е наследствено обусловен, тъй като майка ми е оперирана от гуша преди около 5 години. Но реално ако човек не се досети да си направи пълни хормонални изследвания, може и години да живее с този проблем, без дори да подозира за него. Бях на лечение първо при Бусарска и при Атанасова в Студентска поликлиника и не смея да кажа, че бях доволна, но след това преминах при Начев в Майчин Дом - човекът определено си разбира от работата! Направи ми и ехография на щитовидната, и още куп изследвания, за да установи същността на проблема. Ако някой от вас търси наистина добър ендокринолог в конкретен град, може да се поразрови за мнения, оценки и рейтиги на специалисти [url=Link Разбира се и Вие самите можете да споделяте мнения за различни лекари, независимо дали то е позитивно и негативно!
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Maria | 18.03.2013 19:10

    Поставиха ми диагноза Хроничен тиреодит с преходна тиреотоксикоза,тъй като резултатите ми бяха: ТСХ -0.007 реф.стойности 0.27-4.2 ,ТАТ-14,50 реф.стойности по-малки от 115,МАТ-161,60 в реф.стойности по-малки от34,ФТ3-12.26 с реф .стойности 3,9-6,7.Ендокриноложката ми изписа Метизол 5 мг.3 по2 таб. за 10 дни и след това да намалиа на 5 таблетки обощо на ден.На 20 ден получих алергия -червени петна по тялото и краиниците които ту се скриват ту се появиават.На 25 ден си пуснах нови изследвания от които изпаднах в ужас: ТСХ -0.005, ФТ4-10,3 при реф .стойности 12-22.Възможно ли е след 25 дни лечение с Метизол изследванията или по-точно ТСХ да е с по-ниски стойности.На Ехографията ендокриноложката е написала:„Двустранно не се видяха огнищни лезии.Кръвоток-ускорен.ЛЛ-45/15,7/14,8 нехомогенна,хипоехогенна структура. ДЛ:45/19/12,6 нехомогенна,хипоехогенна структура".Моля ви искам да чуя и Вашето мнение.Благодаря Ви предварително!
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Доц. д-р Цончев, дм | 28.02.2013 18:26

    изследванията са в норма, не виждам повод за притеснение.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Андрей Соколов | 27.02.2013 16:54

    Здравейте, Баща ми болен от тиреоидит на Хашимото и веднъж годишно заедно с пълната кръвна картина си правя и изследване на TSH. 10-15 години резултатите ми бяха добри (забравих да напиша, че съм мъж на 42), преди 2-3 месеца на поредното изследване TSH беше висок - 5.160 mlU/l (0.27 - 4.20). Изчаках 2 месеца и пуснах изследване на TSH, FT3, FT4, TAT и МАТ. Резултатите са следните: FT3 6.04 pmol/l 2.4 - 6.3 FT4 16.81 pmol/l 12.0-22.0 TSH 4.13 uIU/ml 0.27 - 4.2 TAT <10.00 IU/ml < 115 MAT 6 IU/ml < 34 Трябва ли да отида на ендокринолог или да изчакам 5-6 месеца и да направя нови изследвания? Благодаря предварително.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Lidi | 14.01.2013 14:31

    Пишете след прегледа, какво е казал докторът. :)
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Yoanna | 13.01.2013 12:31

    Благодаря за отговора. Тази седмица съм на преглед и ще видим какво е каже лекаря
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Lidi | 12.01.2013 10:44

    И двата хормона са видимо в норма по референтни стойности. ФТ4 по-близко до долна граница, но в норма. Не знам какъв е поводът за изследването, редно е ендокринологът, който ги е назначил да ги коментира на база предходния преглед.

Напиши отговор
119 намерени, страница 1 от общо 3