Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити | консултация с ендокринолог

Напиши отговор
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Цончев | 13.02.2019 21:13

    Да, трябва да погледне ендокринолог, Хашимото, трябва да се даде малко заместителна терапия. Оплакванията са свързани с тия параметри.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Ella | 10.02.2019 22:02

    Здравейте ,д-р Цончев, пиша Ви относно резултатите и от името на моята майка - 51г.с фамилна анамнеза от страна на баба ми - базедова болест/тиреоидит на Хашимото(диагностицирана с автоимунно заболяване),а сестра ми претърпя операция в следствие на злокачествен възел от раково заболяване.След някои оплаквания физически - почти постоянното нерегулярно и неповлияващо се от околната среда усещане за студ по цялото тяло и поредно измерване на ниска температура под 36° ,около 35° или по-ниска ,зиморничавост, втрисане, тръпки , замръзване на крайниците, лесно покачване на теглото , болки в мускулите и ставите и др. Назначени изследвания ,които показват леко повишение на хормон TSH :4.51mkIU/ml при референтни 0.27-4.20 и завишени стойности на антитяло МАТ(анти-ТРО) 238.70 IU/ml при референтни до 34.00 Моля да ми отговорите , има ли нужда от преглед при ендокринолог,към какво сочат тези резултати, съмнение ли са за Хашимото?Благодаря
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Цончев | 21.12.2018 20:17

    Според мен ТСХ е съвсем добре и не трябва да пиете нещо. Освен товав не ми е известна връзка със стойности на хормона и забременяването освен ако не се касае за напреднало и изявенон заболяване
  • RE: консултация с ендокринолог
    от SisiP | 20.12.2018 12:17

    Здравейте. Пиша ви със следния въпрос. От година и половина с мъжа ми правим опити за забременяване. Аз съм с поликистоза и инсулинова резистеност. В момента пия метфогамма 1000 мг. Изследваха ми и TSH и е 2,88 ,въпроса ми е нужно ли е пиенето на хапчета за това, според моя ендокринолог не е нужно, но аз съм чела ,че за забременяване трябва да е под 2? И също да попитам в този случай трябва ли да се приема йод, защото в хранителната ми добавка фолиева кисилина има и йод 200 микрограма и тъй като аз не консумирам сол, се питам дали трябва да го приемам с това TSH? Благодаря ви предварително.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Цончев | 16.12.2018 20:33

    Има увеличение на ТАТ и МАТ, но като цяло функцията на жлезата е запазена.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Misi17 | 10.12.2018 21:35

    Здравейте. Планирам бременност и гинеколкожката ме посъветва да си направя изследвания на някой хормони на щитовидната жлеза. Може ли да ми обясните имам ли основание за притеснение при тези резултати: FT4 17.89 pmol/l при реф. Ст. 12.00 - 22.00; TSH 1.320mIU/l при реф. Ст. 0,300 - 4.200 ; TAT 547.70 IU/ml при реф. Ст. До 115.00 ; MAT 50.52 IU/ml при реф. Ст. До 34.00. Пролактинът го изследвах на 4ти ден от цикъла и е 411.90 mIU/ml при реф. Ст. 125.00 - 635.00. Благодаря.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Цончев | 06.12.2018 17:22

    Яна - Според мен МАТ е в норма или граничен
  • RE: консултация с ендокринолог
    от д-р Цончев | 06.12.2018 17:21

    Диана димитрова - Ако има съмнение встойността трябва пак да сепусне изследването. Възможни са грешки, но трябва да се потвърди.
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Яна Маринова | 06.12.2018 14:29

    Добър ден днес си взех резултатите за изследване на 5те хормона на щитовидната жлеза понеже жената там не поиска да ми даде информация искамтук да попитам някой който е в час.Благодаря Ви.FT3/4'61...FT4/14-36...TSH/1'89...TAT/0'50....MAT/0'38-Този МАТ ме безпокои пише от 0-30IU/ml
  • RE: консултация с ендокринолог
    от Diana Dimitrova | 30.11.2018 10:11

    Здравейте, искам да попитам до колко може да сгреши една лаборатория. TSHR/TRAK 4.88 при реф. стойности 0.00-1.75. Да повтарям ли иследването в друга лаборатория. Докторката ми каза няма как да е такъв резултата сгрешили са в лабораторията.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от д-р Цончев | 04.09.2018 10:21

    Атрофия и Хашимото са две различни неща. Трябва да се направят преглед и изследвания за да се уточни диагнозата
  • Re: консултация с ендокринолог
    от ЛилияАнгелова | 03.09.2018 14:52

    Здравейте! Аз съм атрофирала щитовидна жлеза. Диагнозата се базира на преглед само при един специалист. Но аз може би заради собствената си разсеяност (и/или заради негова грешка и пропуск да ме информира), никога не съм го питала до този момент, дали аз имам само хипофункция или състоянието ми, поради атрофиралата жлеза вече може да се отнесе към автоимунното Хашимото? Важно е за мен да знам, за да съобразявам начина си на живот и хранене със заболяването си. Моля за отговор на объркването ми!
  • Re: консултация с ендокринолог
    от д-р Цончев | 22.08.2018 10:58

    МАТ е висок, но щитовидната функция към момента е запазена. Ендокринолог видя ли ви?
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Мая | 20.08.2018 11:18

    Извинявайте забравила съм напиша референтните стойности. fT4 - 0.970 ng/dl при реф. с-ти 0.7-1.48 TAT - 6.07 IU/ml при реф. с-ти <40 MAT - 226.11 IU/ml при реф. с-ти <35 fT4 - 2.57 pg/ml при реф. с-ти 1.88-3.18 TSH - 1.585 uIU/ml при реф. с-ти 0.35-4.94
  • Re: консултация с ендокринолог
    от д-р Цончев | 18.08.2018 12:39

    Зитирайте реф. граници на лабораторията
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Мая | 11.08.2018 11:09

    Здравейте при следните резултати: fT4-0.970 ng/dl TAT-6.07 IU/ml MAT-226.11 IU/ml fT3-2.57 pg/ml TSH-1.585 uIU/ml В момента пия Селен,правя опити за забремяняване. Терапията ми правилна ли.Какво ще ме посъветвате
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Lidi | 28.02.2014 07:58

    Доктор Емил Начев е отличен специалист. Макар да не съм от София, само добри думи съм чувала за него.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Iveta | 26.02.2014 15:53

    Здраейте! Аз също съм от година и нещо на еутирокс 25 микрограма, което е най-ниската дозировка. При мен допускам, че проблемът с вариращото ТСХ е наследствено обусловен, тъй като майка ми е оперирана от гуша преди около 5 години. Но реално ако човек не се досети да си направи пълни хормонални изследвания, може и години да живее с този проблем, без дори да подозира за него. Бях на лечение първо при Бусарска и при Атанасова в Студентска поликлиника и не смея да кажа, че бях доволна, но след това преминах при Начев в Майчин Дом - човекът определено си разбира от работата! Направи ми и ехография на щитовидната, и още куп изследвания, за да установи същността на проблема. Ако някой от вас търси наистина добър ендокринолог в конкретен град, може да се поразрови за мнения, оценки и рейтиги на специалисти [url=Link Разбира се и Вие самите можете да споделяте мнения за различни лекари, независимо дали то е позитивно и негативно!
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Maria | 18.03.2013 19:10

    Поставиха ми диагноза Хроничен тиреодит с преходна тиреотоксикоза,тъй като резултатите ми бяха: ТСХ -0.007 реф.стойности 0.27-4.2 ,ТАТ-14,50 реф.стойности по-малки от 115,МАТ-161,60 в реф.стойности по-малки от34,ФТ3-12.26 с реф .стойности 3,9-6,7.Ендокриноложката ми изписа Метизол 5 мг.3 по2 таб. за 10 дни и след това да намалиа на 5 таблетки обощо на ден.На 20 ден получих алергия -червени петна по тялото и краиниците които ту се скриват ту се появиават.На 25 ден си пуснах нови изследвания от които изпаднах в ужас: ТСХ -0.005, ФТ4-10,3 при реф .стойности 12-22.Възможно ли е след 25 дни лечение с Метизол изследванията или по-точно ТСХ да е с по-ниски стойности.На Ехографията ендокриноложката е написала:„Двустранно не се видяха огнищни лезии.Кръвоток-ускорен.ЛЛ-45/15,7/14,8 нехомогенна,хипоехогенна структура. ДЛ:45/19/12,6 нехомогенна,хипоехогенна структура".Моля ви искам да чуя и Вашето мнение.Благодаря Ви предварително!
  • Re: консултация с ендокринолог
    от д-р Цончев | 28.02.2013 18:26

    изследванията са в норма, не виждам повод за притеснение.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Андрей Соколов | 27.02.2013 16:54

    Здравейте, Баща ми болен от тиреоидит на Хашимото и веднъж годишно заедно с пълната кръвна картина си правя и изследване на TSH. 10-15 години резултатите ми бяха добри (забравих да напиша, че съм мъж на 42), преди 2-3 месеца на поредното изследване TSH беше висок - 5.160 mlU/l (0.27 - 4.20). Изчаках 2 месеца и пуснах изследване на TSH, FT3, FT4, TAT и МАТ. Резултатите са следните: FT3 6.04 pmol/l 2.4 - 6.3 FT4 16.81 pmol/l 12.0-22.0 TSH 4.13 uIU/ml 0.27 - 4.2 TAT <10.00 IU/ml < 115 MAT 6 IU/ml < 34 Трябва ли да отида на ендокринолог или да изчакам 5-6 месеца и да направя нови изследвания? Благодаря предварително.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Lidi | 14.01.2013 14:31

    Пишете след прегледа, какво е казал докторът. :)
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Yoanna | 13.01.2013 12:31

    Благодаря за отговора. Тази седмица съм на преглед и ще видим какво е каже лекаря
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Lidi | 12.01.2013 10:44

    И двата хормона са видимо в норма по референтни стойности. ФТ4 по-близко до долна граница, но в норма. Не знам какъв е поводът за изследването, редно е ендокринологът, който ги е назначил да ги коментира на база предходния преглед.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Yoanna | 12.01.2013 10:20

    Да, забравила съм да ги напиша fT4 1.1 ng/dl 0.93-1.70 TSH 1.63 uIU/ml 0.27-4.20 /за мониториране на терапия 0,2-5,50/
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Lidi | 11.01.2013 21:19

    ТСХ е в норма, но на ФТ4 какви са референтните стойности на лабораторията? Трябва да ги има на листа с изследването.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Yoanna | 11.01.2013 15:15

    Здравейте! Ендокринолгът ми ми назначи изследвания на FT4 и TSH. Това са резултатите - fT4 1.1 ng/dl, TSH 1.63uIU/ml . Какво означават? В нормата ли са?
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Iva Stefanova | 11.01.2013 10:48

    Здравейте, горещо препоръчвам д-р Венета Вълова. Прекрасен човек и голям професионалист! Link
  • Re: консултация с ендокринолог
    от д-р Цончев | 10.01.2013 23:21

    Кардиологът трябва да прецени доколко този кордарон е незаменим...
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Radost Dinkova | 10.01.2013 18:28

    Здравейте. Баща ми е със сърдечно заболяване и се наложи консултация с ендокринолог поради ниски стойности на TSH. Проведени са изследвания FT4, TSH, FT3: TSH 0,096 FT4 37.46 FT3 6.35 и назначена УЗТ на щитовидна жлеза - Щит.жлеза с нормални размери, запазена форма и променена ехоструктура, без огнищни промени. Находка както при дифузен процес в щитов.жлеза. Терапия: Mezitol tabl. 5 mg S 3x2 табл/ден Geritamin S. 2x1 перла/ден Ендокринолога е записал, че лечението с кордарон (за сърдечното заболяване на баща ми) е нежелателно и да се преоцени терапията от лекуващия кардиолог. Но кардиолога казва, че не е възможно да се спре кордарона, защото е ЖИЗНЕНОВАЖЕН приема му. Какво е решението според вас?
  • Re: консултация с ендокринолог
    от милена | 27.10.2012 12:53

    Благодаря за отговора. Минах на консулта и лекарката ми увеличи дозата на еутирокса на 88 мг пия ги от 8 дена,Изписа са ми валериан 3пъти на ден и Inderal/propranolol/10мг 2 пъти на ден плюс успокояващо преди лягане.Въпроса ми е за бета блокера-прочетох, че сваля кръвното, а моето е 100/70, 110/70 няма ли да ми смъкне много кръвното.От друга страна искам да го пия за да ми успокои малко сърцето и да изчезнат екстрасистолите, които започнаха пак да се появяват с по- силната доза...наистина са по слаби и редки, но все пак са неприятни.Пулса ми е около 90-100
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Милена | 23.10.2012 20:30

    Здравейте отново, сега бих искала да Ви попитам нещо за пролактина- 1597 висок резултат ли е при положение че съм бременна в 4 ти месец. Благодаря Ви предварително.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Iliya Iliev | 19.10.2012 14:00

    Проверете коли4еството на Серумната Мед Си-има връска с тези иследжания
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Милена | 19.10.2012 13:48

    Здравейте , бременна съм в началото на 4ти месец. Направих си изследване на щитовидната жлеза за да видя дали всичко е в норма. След като излязоха резултатите се притесних защото стойностите на TSH са много ниски, а и на FT4 също. TSH е 0,032 при референтни граници 0.27-5.50, а FT4 е 10,93 при референтни граници 12.00 - 22.00. Според Вас им ли причина да се притеснявм за мен и за бебето и какво да предприема, ако трябва да повторя изследванията в друга лаборатория . Само да спомена че бебето е от ин витро след 16 години чакане и ми е мнного притеснено. Благодаря Ви предварително и Ви желая лек ден.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от 1313 | 08.10.2012 21:59

    Според мен не трябва да си увеличаваш лекарството на 100 мкг. Това в същност е двойно увеличение и няма да се чувстваш добре при тази висока доза. Още повече, че такава доза веднъж си пробвала и ТSH е било 0.03. При стойности под долната граница оплакванията от рода на сърцебиене, висок пулс, безпричинна умора и др. се засилват. Пробвай 75 мкг, така както е изписано от ендокринолога. Еутирокса трябва да се взема в предписаната доза в продължение на един месец, след което може да се направи лабораторен анализ. И след това да се направи корекция /ако е необходимо/. В противен случай резултатите няма да бъдат достоверни. За по-нататъшна фина дозировка на лекарството често се прилагат схеми от рода : няколко дена от седмицата по 50 мкг и останалите по 75 мкг или нещо подобно. Имай доверие на лекуващия лекар и той ще успее да ти вкара хормоните в необходимите граници.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от милена | 08.10.2012 12:58

    Здравейте много време не бях писала,но сега ми се наложи пак.Преди 3 месеца ТСХ ми беше 0,03 с прием на Еутирокс 100 ендокриноложката ми смъкна дозата на 75 а аз я свалих на 50 защото не се чувствах добре.Този месец ТСХ е 10.76 :shock: .Всичко друго е в норма.Имам 10 дена до консулта и мисля сама да си увелича дозата на 100.Вие какво ще ме посъветвате да го направя ли.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Lidi | 27.07.2012 10:28

    Сподели, кой доктор те лекува и в кой град? Може и на лично съобщение.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Lidi | 27.07.2012 10:27

    Да, към теб са въпросите. Важно е да имаш доверие на доктора, който те лекува. Ако нямаш, по-добре го смени. Хубаво би било и да се обяснява на пациентите положението им, заболяването им, кое как и защо се предприема, за да са наясно. Ако имаш някакви съмнения относно лечението, най-добре смени доктора. Иначе като болна от щитовидно заболяване съм чувала, примерно че при хора приемащи да речем доза от 75 мгр елтироксин, ТСХ е спаднал до 0,05 примерно. Спират им за 20 дена - месец да речем лекарството, правят изследване на хормоните и в последствие продължават лечението на по-различна доза, но съм чувала и случаи, при които не се спира лекарството, а се променя дозата и ТСХ постепенно влиза в норми. Не знам кое е правилно, просто споделям. Аз съм с хиперфункция. Ако си от София или Варна мога да ти препоръчам добри ендокринолози за лечение, но за други градове нямам наблюдения. Може да се посъветваш тук във форума, има теми за щитовидни заболявания, за да ти препоръчат добър специалист.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Katja Radoslavova | 27.07.2012 10:21

    Lidi въпроса към мен ли е защото все още не се ориентирам в сайта. Възела го имам от преди.Каза до понеделник да го спра и да утида да ме опипала пак.Възможно ли е да се промени нещо за 4 дни.Не спомена за изследване пак на ТСХ.Нещо ми се губи комуникацията с този ендокринолог.Не обяснява почти нищо.Глюкофажа го изписа за да сваля килограми.Аз го пия от година и повече, но нищо не съм свалила като кг.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Lidi | 27.07.2012 10:15

    Не съм доктор, но мисля че е адекватна постъпката. Каза ли ви, колко време след като спрете тироксина да си пуснете изследвания отново? Ускореният пулс е от предозирането. Относно възела, щом е казал, че е малък, значи трябва само да го наблюдавате дали расте. Ак ви тревожи много може да направите един консулт с хирург да видите, какво ще каже той. Не се притеснявайте. Хирург не значи непременно операции, а просто да чуете и неговото мнение относно възела. А иначе самия възел откакто ви откриха заболяването ли го има или се е появил скоро?
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Katja Radoslavova | 27.07.2012 10:06

    Здравейте.При последния преглед при еднокринолога ТСХ беше 0.05 а МАТ 324.Пия елтироксин 75/50 и Глюкофаж 500 3*1.Имам и възел в ляво, който пак според лекаря не бил голям и само трябвало да се наблюдава.Имам ускорен пулс около 100.Появи се и проблем с нервите.Ендокринолога каза да спра елтироксина, защото се бил натрупал в организма.Бихте ли коментирали резултата и какво бихте ме посъветвали да предприема.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от Lidi | 26.06.2012 21:22

    Да, така е. Според мен не е предозирано, а целта е била да се свали ТСХ, и после да се намали дозата, докато се улучи точната. И при мен така се процедира само че аз съм с ниско ТСХ и в началото почвам на голяма доза, ТСХ скача рязко за месец, над 15 и после се намаля дозата.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от д-р Цончев | 26.06.2012 20:50

    Възможно е. Ендокринолога трябва да коригира дозировката. Няма нищо страшно в това, но трябва да се говори с ендокринолога.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от милена | 26.06.2012 18:19

    Здравейте докторе! Вие казахте,че не се дължи на предозиран препарат. Нека ви напиша изледванията от този месец 22.06.2012 t 3. 155/70-200/ Ft 4. 2,11/0,80-2,70/ Tch 0,03/0,35-4,50/ Tpo 485 Tat 21 Acth 11/46/ Cortisol 10,4 Сега май съм хиперфункция и възможно ли е за един месец толкова драстично падане на хормона от 10,44 на 0,03
  • Re: консултация с ендокринолог
    от д-р Цончев | 14.06.2012 14:06

    Моля, успех!
  • Re: консултация с ендокринолог
    от June | 14.06.2012 09:07

    Благодаря Ви за отговорите!
  • Re: консултация с ендокринолог
    от д-р Цончев | 13.06.2012 18:17

    1. Има тотална и субтотална резещция - при първата не се оставя нищо от жлезата 2. При тоталната се пие медикамент доживотно, за да замести липсващата хормонална секреция. Във втория - зависи от остатъчната секреторна активност на жлезата - т.е. колко хормон секретира и колко е необходимо да се добави 3. Зависи от повода за резекция, по принцип е възможно. 4, 5. Очаква се да намалеят тези симптоми, но доколко е трудно да се каже.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от June | 13.06.2012 16:36

    Здравейте д - р Цончев, при операция на щитовидната жлеза вероятно на Ваш език става въпрос за "субтотална тиреоидектомия", как продължава живота на пациента? Трябва ли непрекъснато да приема медикаменти? Възможно ли е да се наложи отново оперативна намеса върху тази жлеза? Изпъкналостта на очите ще изчезне ли? Ще се възстанови ли гласът на пациента?
  • Re: консултация с ендокринолог
    от д-р Цончев | 12.06.2012 19:29

    Ако е предозиран препарата ще даде други симптоми, т.е. в случая мисля, че не е това причината.
  • Re: консултация с ендокринолог
    от милена | 12.06.2012 11:30

    Здравейте Посетих еднрокринолог,и диагнозата се потвърди...страдам от болестта на Хашимото.Еутирокса от 75 мг пих половин месец тогава се срещнах с лекарката и тя веднага ми увеличи дозата на 100,сега се притеснявам,че ми е висока а и не сам наясно след колко дневен прием лекарството действа.Около 10 дена се ,чуствах добре дори и прескачанията престанаха ...имах енергия... с новите лекарства бях за няколко дена добре,стягането в гушата изчезна,но сега от няколко дена ,чуствам слабост, уморена съм и все ми се спи и прескачанията се върнаха.Това на болеста ли се дължи или на предозиран препарат

Напиши отговор
93 намерени, страница 1 от общо 2