Менопауза. Остеопороза | ПЕТНИСТА ОСТЕОПОРОЗА НА РАМЕННИ КОСТИ-ЗУДЕКОВ ТИП

Напиши отговор
 • Re: ПЕТНИСТА ОСТЕОПОРОЗА НА РАМЕННИ КОСТИ-ЗУДЕКОВ ТИП
  от ranna | 14.04.2010 15:42

  Здравейте д-р Стайкова, не знам дали е удачно тук да пиша.Аз съм на 25 години и също имам олаквания от този вид.От около 6 месеца имам парещи(ако мога така да ги нарека) болки в горната част (по средата) на гърба и на врата, като на врата усещам някаква ограниченост при движение надясната страна. Болките в гърба са почти всеки ден и се успокояват едва вечер когато си легна, на сутринта след като стана се чувствам добре и след 2 часа пак се започва. Друго което се появи е от около месец предизвикано е от преумора, започна да ме боли дясната китка на ръката,като и при нея чувствам ограниченост при движение, постоянно ми пука костта като я размърдам.Нещо което искам да спомена е, че преди 6 месеца бях при невролог и ми установи функционално главоболие, но не ми каза дали от това мога да имам оплаквания в гърба.Личният лекар направи предположение за някакви остеропорозни наченки,като тези предположения ги направи без направени изследвания. Въпросът ми е при Какъв лекар трябва да отида и Какви изследвания трябва да направя за да разбера какво ми има???Благодария Ви предварително!
 • Re: ПЕТНИСТА ОСТЕОПОРОЗА НА РАМЕННИ КОСТИ-ЗУДЕКОВ ТИП
  от Д-р Стайкова | 29.12.2008 20:41

  Това, което описвате ме навежда на мисълта, че вероятната причина се намира в долните шийни прешлени - горни гръдни прешлени. Болка на талази отиваща от рамото до пръстите е типична за "прищипан нерв", също и парене/тръпнене. Възможно е в легнала позиция натискът да е по-голям - трябва да се помисли за неправилна позиция на гръбнака при лежане, да се проверят възглавницата и леглото. Във всички случаи, ако това е от 4-5 месеца без подобрение, ще трябва да се види от специалист, тук има избор между ортопед, невролог и неврохирург, всички те се занимават с проблеми с прешлените. Важното е да е някой, който наистина ще ви изслуша и прегледа. На рентгеновата снимка на прешлените може да не се види нищо друго освен вечното "ошипяване", точната причина се вижда най-добре на скенер, но специалистът ще трябва да прецени след прегледа дали има индикация за скенер. След това може да се помисли каква роля играе рентгеновата диагноза за петниста остеопороза, от която започнахме тази дискусия. Добре е че сте направила костна плътност, вашият ендокринолог ще ви следи на редовни интервали.
 • Re: ПЕТНИСТА ОСТЕОПОРОЗА НА РАМЕННИ КОСТИ-ЗУДЕКОВ ТИП
  от tintyava | 29.12.2008 13:44

  Здравейте, д-р Стайкова! Извинете, че се забавих толкова време с отговора, но бях в отпуск, а у дома нямам интернет. Междувременно пообиколих малко по доктори. За остеопорозата ми дадоха направление за ревматолог, но в Бургас има само двама и те не приемат пациенти по ЗК до 31.12. включ, затова ще ходя след празника. Ходих на пулмолог, нищо ново - бронхитни изменения, посетих кардиолог - там всичко е наред, каза ми, че тахикардията и задуха са на нервна почва, изследвах се за остеопороза - цялостно: нормална костна плътност за възрастта. Ходих отново на онкохирург да ми види пак дясната гърда /през лятото ми беше опипал едно уплътнение в гърдата и леко увеличен лимфен възел под мишницата, тогава ми прави и биопсия, но нямаше нищо лошо/, и уплътнението и лимф. възел са си там, но не били страшни. Сега за болките в рамото: Болките са по-скоро на талази и ме боли не само рамото, но и надолу по ставата, понякога усещам болки и в пръстите. Когато ръката е в покой и през деня не боли, само когато я движа и извивам нагоре и назад и встрани и назад, боли и под мишницата, плешката също. Болката е пареща. Вечер ме боли и без да я движа, като болката се мести постепенно, сякъш има нещо вътре, което се движи. Имам чувството, че не ме боли костта, а по-скоро около нея. Подвижността на ръката ми е средно ограничена. Вечер ме боли гърба-дясната половина, гърдите и ръката така, сякъш съм болна от грип и имам тръпки по тялото. Като пия нещо болкоуспокояващо това чувство преминава, но болката в рамото си остава. Температурата ми не се повишава. Това е в общи линии. Интересува ме дали след като ходя при ревматолог, трябва да отида и при ортопед? Имам направление и за гастроентеролог, ще отида след празника. Миналата година ми правиха това изследване с кашата, пиеш и те снимат на рентген и иригография, но всичко беше наред. А преди 10-тина години ми бяха установили каскаден стомах. Сега много често имам киселини и парене зад гърдите, понякога горчив вкус в устата след като съм консумирала някои храни. Както и да е, след като мина при тези лекари пак ще ви пиша.
 • Re: ПЕТНИСТА ОСТЕОПОРОЗА НА РАМЕННИ КОСТИ-ЗУДЕКОВ ТИП
  от Д-р Стайкова | 18.12.2008 16:46

  Трябва да се разбере първо дали болката в рамото идва от мускулно скелетната система или е пренесена болка от вътрешен орган. Това ще отнеме известно време, няма да получите отговор наведнъж. Първо - рамото - според мен снимката трябва да се покаже на добър ортопед или рентгенолог, нищо че имате рентгенографска диагноза и да се прецени дали тези промени в костите трябва да се изследват по-нататък, например със сцинтиграма на кости или СТ или ЯМР. Опишете ми болките в рамото малко повече - кога ви боли, денем, нощем,ако лежите върху рамото, при движение, къде ви боли, болката непрекъсната ли е или на талази и т.н. За храненето и дискомфортите, които получавате, ви предлагам да отидете на гастроентеролог и да обсъдите дали не трябва да се направи една снимка с кашичка на хранопровода за хиатусова херния. Възможно е голяма част от стомаха ви да е над диафрагмата и да причинява тези симптоми. Само за инфо - с гастроскопия това може да не се види, тя пък си има други предимства. Възможно е даже болките в рамото да са пренесени от коремни органи. Освен това забелязвам че имате симптоми на хипервентилационен синдром - с чувството, че не можете да си поемете дълбоко въздух. Това ще го обсъдим след като се изчистят другите проблеми, защото той често се появява от притеснение и може да изчезне ако другото се изясни. Извън симптомите ви, мисля че ще е от полза някой ден да си направите денситометрия на костна плътност за остеопороза.
 • Re: ПЕТНИСТА ОСТЕОПОРОЗА НА РАМЕННИ КОСТИ-ЗУДЕКОВ ТИП
  от tintyava | 15.12.2008 00:57

  Извинявайте, забравих да ви кажа какво става след като се нахраня. Първо да ви кажа, че имам апетит, Докато се храня няма проблем, само усещам, като че ли главата ми се подува и наболява, след това усещам напрежение и в гърдите и около 5 мин след като приключа с храненето сърцето ми започва да галопира. И започвам да дишам още по-тежко, навеждам се надолу, за да си взема въздух, но рядко успявам и започвам да обикалям, защото ако седя на едно място ще експлоадирам. Това много ми изостри нервната система, а и тези болки в рамото, гърба и гърдите ме притесняват много. Страхувам се да не е нещо лошо.
 • Re: ПЕТНИСТА ОСТЕОПОРОЗА НА РАМЕННИ КОСТИ-ЗУДЕКОВ ТИП
  от tintyava | 15.12.2008 00:45

  Здравейте, д-р Стайкова! Благодаря Ви, че се отзовахте толкова бързо. Не, на ортопед още не съм ходила, а за тахикардията личната ми лекарка ми направи кардиограма и каза, че няма проблем. За рамото и гърба ходя при невролог и тъй като имам спондилоза на шийните прешлени, установени на рентген преди години, той веднага започна да ме лекува за възпаление на нервни коренчета с противовъзпалителни лекарства и понеже няма резултат, реши да ме изпрати на физиотерапия с галванична яка и магнит на рамото. Направих 8 процедури до сега, но няма резултат, даже повече ме заболя. И така, аз пак отидох при личната и тя ме изпрати на рентген на рамото. Ходих на ендокринолог да видя какво е положенито с щит. жлеза, защото съм с Хашимото хипофункция и предполагах, че задуха и тахикардията са от хормоните, но се оказа, че TSH ми е в норма, Anti-TRO е доста над нормата, мисля, че беше към 700, но това е нормално при Хашимото. Освен това имам и възел на щит. жлеза с диаметър 12мм. Преди 3 години ми правиха биопсия на възела, нямаше нищо страшно, но все пак се притеснявам от него. Освен всичко това, през лятото ходих на онкохирург и той установи, че имам някакво уплътнение в дясната гърда и напипа малък лимфен възел под мишницата. Той ми направи биопсия на уплътнението в гърдата, но и там не се установи нищо лошо. Преди няколко месеца си правих рентген на бели дробове, има само някакви бронхитни изменения, личната лекарка ми каза, че няма нищо притеснително. О, да не забравя, от4-5 месеца устата ми се цепи в краищата. Пих витамини, но няма подобрение. Много често имам нетърпимо пулсиращо главоболие, което сякъш идва от гръбначния ми стълб. Имам и една постоянна кашлица, която мисля си е провокирана от това, че не мога да си взема въздух, незная. И всичко това вече трае месеци наред. Чувсвам се ужасно, дори и Лексотан не ми помага. Усещам някаква тежест в гърдите и не мога да си вземам въздух докрай и от тези усилия ми се замотва главата. Вече не зная какво да правя...
 • Re: ПЕТНИСТА ОСТЕОПОРОЗА НА РАМЕННИ КОСТИ-ЗУДЕКОВ ТИП
  от Д-р Стайкова | 14.12.2008 20:57

  Ходила ли сте на преглед при ортопед да види рамото? На мен тази рентгенова диагноза не ми е достатъчна. Какви изследвания са направени дотук за да се разбере какъв е проблемът с тахикардията след ядене? Може ло да опишете по-точно какво става?
 • ПЕТНИСТА ОСТЕОПОРОЗА НА РАМЕННИ КОСТИ-ЗУДЕКОВ ТИП
  от tintyava | 14.12.2008 15:20

  Аз съм жена на 45 г. В предменопауза съм поради Хашимото с хипофункция на щит. жлеза. От 4-5 месеца имам болки и трудна подвижност на дясното рамо. До сега ме лекуваха с антистероидни противовъзпалителни, но никакъв резултат. Освен това ме боли гърба /цялата дясна половина/. Най-накрая ми направиха рентген на дясното рамо и се установи тази диагноза: ПЕТНИСТА ОСТЕОПОРОЗА - ЗУДЕКОВ ТИП. Не съм имала фрактури. Освен това - от известно време съм с постоянен задух и сърцебиене, просто нервите ми не издържат, не мога да се нахраня, защото след храна пулса ми отива на 110 удара и въобще не мога да дишам. Хормонът TSH в момента ми е 0,95 абсолютно в норма и не мога да разбера откъде идват тези проблеми. Много ви моля да ме посъветвате какви други изследвания да си направя. Кръвната ми картина е добра, освен леко повишение на еритроцитите.

Напиши отговор