Рак и ракови заболявания | Рак на гърлото - симптоми

Напиши отговор
  • RE: Рак на гърлото - симптоми
    от 6050 | 20.11.2023 10:59

Д-р Правова,писах ви на имейл.
    от 6050 | 20.11.2023 10:00

Здравейте,не успявам да прикача снимки?
    от д-р Ралица Правова | 18.11.2023 22:19

Може да прикачите тук снимки, за да видя промените по лигавицата
    от 6050 | 18.11.2023 19:59

Здравейте,искренно се надявам да не съм за тази тема,но вече наистина ще се побъркам,а личната ми лекарка изобщо не ме взема насериозно и ми казва ,че само трябва да пия някфи лекарства за имунитет.Миналия месец бях настинала и 3 седмици влачих една ужасна суха кашлица.Пих антибиотик,уж мина.Но от около 20 дена постоянно ми се гади и ми се спи,а същевременно съм гладна.В началото сякаш имах нещо в гърлото и не ми беше вкусно като ям. От вчера вените на езика ми се подуха и станаха тъмни,и ми излезнаха нещо като малки мехурчета,но прозрачни,и изпитвам нещо като парене и сърбене на езика,все едно съм го изгорила с нещо топло.Личната ме гледа и нищо не каза.Притеснявам се да не е нещо сериозно,тъй като съм пушач.Ще съм благодарна на съвети и мнения.
    от д-р Ралица Правова | 24.05.2023 21:52

Бих Ви насочила да се пусне и едно изследване за антиген в изпражнения за хеликобактер пилори, тъй като подобен тип симптоми могат да се налице, дори и да нямате наблюдения за рефлукс и чувство за киселини
    от adammichel | 23.05.2023 15:12

може би е просто инфекция и пушене на цигари заедно.
    от Юлия | 20.05.2023 23:46

Здравейте, от около 2 седмици имам горчив вкус в устата. Не сладък, не солен, не метален, а горчив. Усещането е, че идва от към гърлото/хранопровода и е постоянно. Нямам никакви болки, не съм болна/настинала, а само този горчив неприятен вкус в устата. Имам добра устна хигиена, рядко пия алкохол, но пуша по около 10 цигари на ден. Днес си погледнах гърлото в огледалото и забелязах, че небцето отгоре е жълто, но повече от към мекото небце и има само една малка пъпчица, която не знам от кога е там. Не съм ходила на лекар все още. Много ще съм благодарна за вашето мнение.
    от Cando | 17.05.2023 19:03

Благодаря ви д-р Правова. Няма пускано изследване за хеликобактер пилори, предполагам, че трябва да се назначи от гастроентеролог...От последната кръвна картина, която е правена на 10-ти март, само следните стойности имат отклонение от нормата: Neutrophiles/Leucocytes 0,81 при референтни стойности 0,42-0,72; Lymphocytes/Leucocytes 0,134 при реф. стойности 0,18-0,44; Lymphocytes 1 10*9/L при реф. стойности 1,3-3,5 10*9/L; Phosphate 0,42 при реф.стойности 0,7-1,35 mmol/L и Bicarbonates 23 mmol/L при реф.стойности 24-31mmol/L. Всичко останало е в норма. Как смятате, тези отклонения дали могат да бъдат нещо сериозно? С всеки изминат ден болката при преглъщане се увеличава, едва преглъщам, усещам я повече в ляво, започва от горе, бих казала там, където би трябвало да е сливица /?/, също на нивото на гръкляна и надолу към ключицата. Боли ме дори и без да преглъщам. От дясно също, но по-малко. Също, бихте ли ми отговорили на въпроса за лимфните възли от предния пост? Много ви благодаря.
    от д-р Ралица Правова | 16.05.2023 18:40

Към момента, на база на симптомите, не смятам, че се касае за злокачествен процес. Особено ако и в последната кръвна картина всичко е било в норма. Тъй като не си спомням дали съм Ви питала - има ли и пуснато изследване за хеликобактер пилори от изпражнения - търсене на антиген, тъй като то е с най-висока меродавна стойност за текуща инфекция?
    от Cando | 16.05.2023 08:43

Благодаря ви много д-р Правова за бързия отговор. Изключително много ценя помощта ви. И с риск да стана нахална, бих искала да попитам дали е възможно да се окаже нещо друго освен ГЕРБ след рентгена с бариева каша /например рак на хранопровода, защото четох, че симптомите са абсолютно същите като при възпалението на хранопровода/? Все пак аз ходих при УНГ, не знам той доколко може да прецени това с този ендоскоп. А кога ще видя гастроентеролог, и дали ще видя избщо, не знам. Не знам и кога ще ми се обадят да направя въпросния рентген с бариева каша, а дотогава направо ще лудна. Освен това искам да попитам и за подутия лимфен възел - възможно ли е на ехографията нещо да не се види? Защото ме сърби шията и от няколко месеца имам нощни изпотявания, които аз по принцип свързвах с възрастта, но не знам. Това, че се казва , че няма данни за злокачественост отхвърля ли лимфом, Ходжкин, левкемия? Или трябват и други изледвания?
    от д-р Ралица Правова | 12.05.2023 22:25

Да, рефлуксът води до дразнене на лигавицата и на фаринкса, което от своя страна поддържа лигавицата зачервена, чувствителна и склонна към наслагване и на бактериална инфекция. Особено на фона и на зачервен хранопровод - колегата е дал добра терапия за намаляване на симптоматиката, което ще повлияе добре и на останалите симптоми
    от Cando | 12.05.2023 17:12

Само да добавя, че при суха и твърда храна трудно преглъщам, стои като залепнала за гърлото и трябва да пия вода за да премине. Но пък мекото небце и увулата са зачервени и имам чувството, че някак си са по-надолу и гърлото е стеснено, увулата като че ли опира в гърлото и имам чувството, че имам нещо там. проблема и прилежно си ги записа.УНГ не беше много разговорчив, каза, че имам 17 проблема и прилежно си ги записа. Имам час с ЛЛ чак след 2 седмици, но едва ли и тя нещо повече ще ми каже.
    от Cando | 12.05.2023 17:05

Извинете, поста ми не се събра в едно съобщение. На въпроса ми дали имам рак, УНГ смотолеви, че не. Обаче аз съм много притеснена, този път за хранопровода. Моите симптоми се промениха малко. Гърлото си е все така зачервено, не е мръднало. След жабуренето с онова лекарство паренето в устата намаля, но имам лека болка на върха и езика и небцето още. Поду ми се лифния възел под челюстта и от ляво /УНГ каза, че било реакция на ивфекцията/. Започнах да изпитвам болка надолу в гърдите, зад гръкляна и около ключицата, при преглъщане също. Езика ми явно е леко подут от ляво, защото постоянно си хапя бузата и самия език е целия в рани /или отпечатъци от зъби/ от лявата страна, не мога да говоря от болка. Често ме сърби шията. Как смятате, възможно ли е всички тези симптоми да са само от ГЕРБ? И може би щитовидната жлеза, не знам. Аз много съм се притеснила да не е рак на хранопровода. Наистина много. Благодаря ви.
    от Cando | 12.05.2023 16:57

Здравейте д-р Правова, вече имам някакви насоки по повод моите оплаквания и сега съм се притиснила в друга насока. Ехографията показа няколко микрокисти на щитовидната жлеза TIRADS-2 и една TIRADS-4, която според рентенолога няма индикации за проследяване и леко увеличен лимфен възел, който няма критерии за злокачественост. Бях при УНГ, който погледна набързо, вкара ми някакъв маркуч с камера накрая през носа и каза, че хранопровода е възпален. Изпраща ме да направя рентген с бариева каша, които не знам кога ще стане. Каза, че вероятно се дължи на ГЕРБ, но всъщност трябва да се установи на какво се дължи. Каза, че езика ми е бял /а аз не го виждам бял/, търка го с нещо, и ми предписа само Нистатин сироп. Овен това ми предписа Гавискон мента и Дексилант 60мг. Аз по принцип от години имам изведнъж надигаща се и изключително силна, спираща дъха болка в слънчевия сплит, която отшумява при прием на вода или храна. ЛЛ казваше, че е от храната и толкова. Но се появява от време на време.
    от д-р Ралица Правова | 20.04.2023 07:59

Комбинацията, която е дал личният лекар е добра и в рамките на 2-3 дни се очаква да усетите подобрение. По отношение на секретите - микробиологията е задължително, но явно е оставила това за УНГ. За главоболието и болките във врата - бих Ви насочила към остепат или боуен терапевт, особено ако е с хроничен ход и е от по-дълго време
    от Cando | 19.04.2023 21:34

Да добавя, че и езика вече много ме боли, по контура отстрани, все едно съм се прехапала, но мина доста време. Освен това, и бузата, и устната отпред /там няма как да се прехапе/. Имам чувството, че се прехапвам доста често, а никога до сега не съм го правила, все едно има нещо подуто, но видимо няма. От 2 дни ми излезе едно образувание под езика и гледайки в нета, прилича на камъче в слюнчената жлеза, но не мога да знам. ЛЛ каза, че не е нищо.
    от Cando | 19.04.2023 21:27

Здравейте Д-р Правова, бях при личния лекар вчера. Той установи, че гърлото е зачервено, но трябва да ме види специалист УНГ. Каза, че 5 седмици чакане едва ли ще промени нещо. Докато чакам ми изписа някакъв разтвор за жабурене който се приготвя в аптеката. Съдържа 3 лекарства - Nystatin, Cortef i Jamp-Diphenhydramine. Относно подутия лимфен възел, не можа да прецени точно дали е лимфен възел или слюнчена жлеза и ме изпрати на ехограф. Минах го днес, но беше технолог - половин час цъка, снима и сваля раземри. Но трябва лекаря да разчете снимките, ще изпратят резултата на личната лекарка до седмица. А тя кога ще ми го изпрати на мен, не знам. Относно главоболието и болката зад ушите, според нея е от болките във врата. Така че пак съм в изходно положение и вече съвсем изперкала. Секрета го видях 1-2 пъти отзад, иначе имам усещането понякога, че гълтам някаква слуз. Но почти цяла зима имах често секрет от носа, образуват ми се много корички. поради този проблем и спя с отворена уста
    от д-р Ралица Правова | 17.04.2023 14:50

Не всички микроорганизми се повлияват от конкретен антибиотик, затова най-показателно е ако се изолира причинител - след това да му се направи антибиограма, с която да се установи точно към какво е чувствителен. Щом часът за УНГ е юни - имате ли възможност да минете през личен лекар, тъй като не съм запозната със системата там. От кръвната картина - със сигурност са пускани еозинофили, така че ако не са Ви сигнализирали за промяна в тях - означава, че не става дума за алергия и съответно това е причина да нямате ефект от кларитин. Този секрет продължава ли да се стича и само назад ли отива или и изкарвате секрети през носа?
    от Cando | 15.04.2023 01:33

Не знам как да си коригирам поста, жълт секрет се стича по гърлото, а не по небцето
    от Cando | 15.04.2023 01:26

Извинявам се за многото постове, само да допълня, възможно ли е да е постназална хрема? Един път видях да се стича нещо като жълтеникава гъста слуз, но това по мекото небце точно над гърлото. Също имаме и котка в къщи, от 15 години. До сега не съм имала проблем, но все пак реших да пия Кларитин. Пия го от една седмица, и никаква промяна. Кръвна картина, диференциално броене, и възпалителни маркери са ми пускани февруари и бяха ок
    от Cando | 15.04.2023 01:05

Меланома беше злокачествен, но не са ми правили скенер след операцията. Слава богу го хванаха рано и ми казаха, че в този стадий ( in situ) няма как да има разсейки. Направиха втора хистология на материала, който изрязаха и беше чист. Микробиологично изследване на гърлото не е правено, защото още не съм видяла специалист УНГ, имам час чак за юни. Днес си направих бърз тест (натривка) за стрептококи и излезе отрицателен. Ако е бактериална инфекция не би ли трябвало да се повлияе от Амоксициклина? Направо ще полудея вече, за нищо друго не мога да мисля. Единствените симптоми, които долу-горе приличат на моите са на мононуклеоза, но аз съм на 52 години... И колкото повече време минава и чета, толкова повече се убеждавам, че е някакво раково заболяване ...
    от д-р Ралица Правова | 14.04.2023 15:22

След операцията за меланом - направиха ли скенер, за да се изключи възможността за разсейки - в случай че от хистологията диагнозата е била малигнен меланом? По отношение на болката в гърлото - правено ли е микробиологично изследване за да се потърси бактериален причинител, особено щом и лимфните възли са реагирали - показва, че има все още някакво латентно огнище на възпаление
    от Cando | 12.04.2023 22:31

Само да добавя, че нямам температура. Също така в един момент имаше като лек червен обрив, като напръскано с коприва по небцето. Но вече го няма. Много мебели врата отзад към ухото. Кръвни изследвания ( предполагам нормални, не знам точно какви) са ми правени но личната каза, че са ок. Живея в Канада, а тук не мога нищо да направя без направление. Нито си виждам резултатите,изпращат ги директно на личната. Също така за да видиш специалист минава цяла вечност. Затова съм много притеснена.
    от Cando | 12.04.2023 20:19

Здравейте, имам болки в гърлото от около 3 месеца и подут лимфен възел под челюстта от около месец и половина. Също така много ме боли зад ушите и напипвам някакво подуване, може би също лимфен възел. Януари месец гърлото започна да ме дразни и да ме кара леко да покашлям. Отдадох го на някакъв вирус. След това имах много здравословни проблеми, претърпях операция за меланома, криза на Мениер и редица други, абсолютни болки по всички мускули, кости и стави (според лекаря безпричинно). Гърлото продължи да ме боли, а също така и усещане на парене и изтръпване на небцето и езика. Докато чакам за личната лекарка, отидох на зъболекар. Установи парадонтит и сухота и ми предписа Амоксициклин. Гърлото не се повлия от антибиотика. Час за УНГ мога да взема чак за лятото. Като гледам гърлото, червени са двете небни дъги и увулата (тя стои като одраскана). Имам и постоянно леко главоболие в слепоочията . Понякога и усещане към ухото. Според вас имам ли основание да се страхувам за най-лошото?
    от 123 | 27.03.2023 03:34

Благодаря!
    от д-р Ралица Правова | 26.03.2023 22:53

Към момента не виждам индикации за злокачественост
    от 123 | 25.03.2023 17:09

А възможно ли е да злокачествено образувание?
    от 123 | 25.03.2023 15:15

Вчера бях при личния лекар, каза ми, че имам инфекция. Изписа ми антибиотик и капки за уши и ми каза ако не ми мине пак да отида, малко несериозно ми се видя. Микробиология не ми е взета, а за специалисти УНГ след преценка на личния лекар и то чак след месец. Сърдечно Ви благодаря за отделеното внимание, желая Ви много здраве!
    от д-р Ралица Правова | 25.03.2023 13:56

И по вида на лигавицата също съдя, че е добре да се пусне микробиология, за да се изключи бактериално огнище
    от 123 | 23.03.2023 16:19

Link Link Link
    от 123 | 23.03.2023 14:57

От къде мога да прикача снимка?
    от д-р Ралица Правова | 23.03.2023 10:45

На фона на инфекцията - особено ако е ставало дума за грип - тъй като след грипен вирус значително пада имунната защита на организма - и условната патогенна флора се активира. Така към момента най-вероятно става дума за активиране на патогенни бактерии, за което е добре да се направи микробиология, но доколкото знам там всичко е след назначение от лекар. Може да опитате с гаргара и жабурене със смрадлика, докато минете през лекар. Допълнително пробиотици за смучене. Може да качите и снимка тук на лигавицата, за да я огледам
    от 123 | 21.03.2023 07:41

Здравейте, януари месец изкарах тежък грип февруари ме повтори с висока температура до 40градуса, суха и силна кашлица, хрема която се стичаше повече в носоглътката отколкото през носа. Кашлицата и хремата отшумяха но гърлото ми остана раздразнено от време на време ми боцка и ми пари все едно имам киселини, а сутрин ми е доста сухо. Нямам проблем с преглъщане даже когато се храня чувствам облекчение, заглъхват ми ушите и имам дрезгав глас след сън и вечер. Вечер се изострят симптомите. От няколко дена ми подуха венците на горните зъби и усещам напрежение в лимфните възли но не ми се виждат подути. Отзад на гръкляна ми се вижда, че имам някакви бели точки. Моля за Вашето мнение, ще посетя лекар но живея в Германия и малко трудно се разбираме. Благодаря!
    от д-р Ралица Правова | 14.02.2023 14:14

Направете няколко снимки, от различни ъгли - с различен наклон на главата. Може да ми ги изпратите и на е-мейл: ralicapravova@gmail.com. При посещението на УНГ е добре отново да му покажете снимките
    от Dimitrovae | 13.02.2023 11:21

Благодаря ви за отговора! Бих прикачила снимка, но не виждам такава опция тук ???? Бихте ли ме насочили? Не, не съм посещавала УНГ във връзка с хъркането, но смятам в най-скоро време да отида
    от д-р Ралица Правова | 13.02.2023 10:31

Можете ли да ми прикачите снимки тук, за да огледам сливиците? Другият ми въпрос е дали сте посещавали УНГ специалист, за да се огледат добре структурите и на носната лигавица и да се потърси причината за хъркането?
    от Dimitrovae | 12.02.2023 20:20

Здравейте! Притеснява ме това, че едната ми сливица е странно увеличена - сякаш има голям кръгъл израстък, кръвоснабден и с розов цвят. Дали е нормална тази форма на увеличена сливица? Вижда се, и че тъкънта под сливицата, която отива надолу, е видимо по-издута и обемиста. Друг симптом е хъркането което имам от дете! Дали се дължи на тази сливица, и има ши опасност да е тумурно образование? Други притеснителни симптоми нямам, но формата на сливицата ми е странна и това ме притеснява!
    от д-р Ралица Правова | 22.01.2023 11:34

Отговорих Ви в другата секция, в която бяхте писала. По отношение на болката в средата на гърдите - тя може да бъде свързана и с киселини, които предполагам и от описаната клинична картина за допълнение към вероятността от хеликобактерна инфекция. Все пак е добре щом ще ходите и при личен лекар - ако не Ви е правено ЕКГ през последната година - да Ви се направи, тъй като влиза в профилактичните годишни прегледи
    от Донка Николова | 21.01.2023 16:31

Само да добавя , че от 1 седмица усещам лека болка в гърдите, точно по средата, от време на време.
    от Донка Николова | 21.01.2023 16:27

Здравейте. От около 4 години усетих, че имам образование на небцето. Опипвам го с език. Като малка подутина е, не е гладко. Не мога да го видя и снимам. Малко преди това почнах да нося частична протеза. Не чувствам болка. От една седмица имам чувство на парене в носа, гърлото, небцето, езика и вътрешната част на бузите. На различни места е и не е постоянно. Имам чуство на заседнал секрет на гърлото. На два пъти имах чуство на вкус на препарат в устата. От три месеца имам кашлица, която не е постоянна, от време на време, със храчки. Сутрин са тъмни, през деня са светли. Пих 3 АБ, витамини, хапчета за кашлица. Консултирах се с двама пулмолози, рентгеновата снимка е чиста. Отделно имам чуство за тежест в стомаха, уригване след хранене и пиене на вода, червата ми къркорят понякога. Пуша по около 10 цигари на ден. Имам Хашимото. В понеделник ще отида при личния лекар, но ако може да ми кажете дали е възможно да е рак. Много се притеснявам. Благодаря предварително.
    от д-р Ралица Правова | 20.01.2023 07:53

По отношениена лимфните възли - щом няма и промяна от изследванията на кръвта - не виждам нужда от допълнително, но специалисти имащи отношение са хематолозите. Симптомите са характерни за постковид синдром, но подобни могат да бъдат отключени дори и след друго инфекциозно заболяване - независимо дали респираторна или чревна инфекция. В такива случаи е налице е свръхактивиране на автономната нервна система. Бих Ви насочила и към Боуен терапия, тъй като при нея се въздейства на вегетативната нервна система, която е част от автономната нервна система.
    от Orhiii | 19.01.2023 15:21

Напоследък се появи и едно стягане в главата (не е остра болка) и стягане в лявата лопатка (плешка). Започвам да се притеснявам дали не е проблем с лимфите ... Четох доста, но не ми е ясно кой лекар да се посети при тези симптоми и съмнения. Видимо не забелязвам подутини никъде по тялото (но аз не съм специалист). Моля да кажете към кой лекар да се обърна, или какви изследвания да си направя.
    от Orhiii | 19.01.2023 15:15

Заради тези симптоми обиколих много и различни лекари, направих няколко ЯМР (гръбнак и торакс) и КТ (глава, торакс) не бяха открити някакви лоши неща, освен стандартните за синдром на бехтерев (заболяване което си имам от години и протича с различна интензивност). Консултирах се и с пулмолози, ендокринолози УНГ. Симптомите си останаха а аз вече започвам да се побърквам, стигнах до това да посетя онколог. Пуснах си СА 72-4 (7,5) и СА 19-9 (4,18) и СЕА (2,03) на единия маркер имам леко завишена стойност. Онколога каза, че няма нужда да се притеснявам но за собствено успокоение да посетя гстроентеролог. Пускм си редовно пълна кръвна картина и всички показатели са ми в ред, суе, фибриноген, и други. единствено Алат тенденциозно излиза около 52 и BASO е 0,8 (при границ 0-0,8). На едното образно изследване бяха написали, че външните ингвинални възли са с размер 1,8 см, вътрешните не бяха увеличени. Усещм стягане в гърлото, сърбеж под мишницата и лека тежест в дясното бедро.
    от Orhiii | 19.01.2023 15:04

Здравейте, От две години имам проблеми и оплаквания които започнаха след прекаран Ковид. Симптоми: болка в дясно под ребрата, порати тази билка посетих многокртно гастроентеролози (няколко различни), след обстойни прегледи и гастроскопия плюс колоноскопия не бе установено нищо освен омазнен черен дроб и хиатална херния. втори изразен проблем: сърцебиене учестен пулс (мерил съм го над 100 удъра при седнало положение), посетих няколко крдиолога, няма установени никакви нарушения на сърцето. Откриха ми аденом на шитовидната жлеза, биопсиран -доброкачествен, препоръчаха да се наблюдава и да не се оперира за сега. Други симптоми и оплаквания: сънливост, липс на желние за каквото и да е, бърза умора.
    от д-р Ралица Правова | 12.01.2023 22:37

Ssssbaby - в такъв случай симптомите щяха да бъдат локализирани и значително по-надолу - към гръдната кост
    от д-р Ралица Правова | 12.01.2023 22:36

Mariya - от безсимптомно протичане до храчки с кръв, постоянни болки и проблем с преглъщането
    от Ssssbaby | 12.01.2023 13:25

Благодаря а според вас дали не става въпрос за нещо по навътре зад гласните струни и хранопровода , затова УНГ да не може да го останови
    от Mariya | 12.01.2023 01:54

Благодаря за бързия отговор . А бихте ли ми казали какви са симптоми за рак на гърлото ?
    от д-р Ралица Правова | 10.01.2023 10:03

Mariya - при Вас също симптомите не са насочващи за ракова формация, а колегата щеше да види промени и да назначи биопсия, в случай че има туморни изменения
    от д-р Ралица Правова | 10.01.2023 09:59

На 100% няма със сигурност как да Ви кажа, но аз също не виждам насочващи симптоми за тумор, особено след като и лигавицата е била огледана от колегата

Напиши отговор
1071 намерени, страница 1 от общо 22