Кои фактори оказват влияние върху клетките с възрастта?
Между 9 и 16-годишна възраст благосъстоянието ни се влошава...
Терапията помага при заболявания, а също така действа релаксиращо
В момента е 24.09.2023 11:19
Спирам цигарите | za cigarite
Напиши отговор
-
Re: za cigarite
от Lidi | 20.04.2013 08:43
Поздравления за това, че сте спрели цигарите! Възхищавам се на хора със силна воля, хора които се грижат за здравето си. -
от Dani | 19.04.2013 12:07
Здравейте! Аз спрях цигарите трудно,пуших доста,но един ден реших " Край",хвърлих последната кутия в коша и това беше.Започнах да тичам,а когато имам възможност ходя и да плувам.Тренировките помагат много.Също трябва голяма воля,всичко е на подсъзнателно ниво.Относно килограмите,аз не съм надебеляла,въпреки че не пуша от близо 6 месеца вече. -
от | 14.07.2012 14:48
Едва ли в България всичко си върви още като от преди 1999 година (както му се казва след промените), все още се намират цигари бастербоксове на черно без бандерол за 20лв стека (2лв кутията) маркови малборо, кент, давидоф и т.н. Докато в магазина с касова бележка са по 5лв. Тоест на черно, всички знаем къде с връзки от митници, фрийшопове, магазини по летища, който има познати работещи по такива обекти му носят стекове, в София съм чувал (не живея в София но са ми разказвали), имало някакъв женски пазар и там продавали контрабандни, във Варна който търси качествено и евтино, малборо може да намери на добре познатите места от преди 10 години гаражите на пазара, магазини метро (там има една стаичка пълна само със стекове с цигари от горе до тавана, като давидоф засега са най-добрите от всички по мой вкус. По малките магазинчета са скъпи, защото се продават на дребно по 1 кутия, а в метро и по контрабандните места са по 10 кутии 1 стек. В повечето случаи вървят по 20лв или 1.80лв кутията на черно, иначе в магазина с касова бележка са 5лв. Който има връзки ги намира тънко, аз лично имам приятели които ми ги носят директно в нас на евтината цена от 2лв кутията (20лв стека). -
-
-
от Доц. д-р Цончев, дм | 13.07.2012 12:55
Да, но разбрах, че към момента заведенията са празни отвътре и препълнени отвън, какво ли ще стане като захладнее времето? Как ли ще реагират ресторантьорите? -
от Vespasian | 12.07.2012 15:54
О да, сега вече е както трябва да бъде, без полвинчати работи - тук за пушачи, а тук за непушачи. И знаете ли д-р Цончев, май този път няма да има компромиси :) -
от Доц. д-р Цончев, дм | 12.07.2012 15:43
Тази забрана разбрах че се спазва този път... че предния път беше нещо доста странно като изпълнение. -
от Vespasian | 12.07.2012 11:11
Сега покрай забраната за пушене в заведенията съм сигурен, че все повече хора ще се замислят дали да не ги спрат. Секцията за спиране на цигарите пак ще е актуална и надявам се потребителите, които четат споделения опит, да си изберат най-правилният подход за отказване от цигарената зависимост! -
от kotka99 | 12.07.2012 02:00
Здравейте искам да споделя информация за спирането на цигарите.Става въпрос за много зависимите и закоравели пушачи със дългогодишен стаж.Пушещи по повече от кутия на ден. Когато пушите във тялото ви освен никотинът постъпват силно токсични вещества.Съответно изработвате антитоксини.Също така тази отрова се настанява във всяка клетка.Рязкото спиране на цигарите при такива случаи може да бъде опасно.Защото спирате токсините,но тялото ви продължава да произвежда антитоксини.Рязката липса на цялата тази химия която блъскате със години(пък искате да спрете за един ден) довежда до изключително голям стрес за организмът.Възможно е да се увредят жлезите със вътрешна секреция,съдовата система,могат да се отключат автоимунни заболявания, и много други поражения списъкът е дълъг..Точно за това се получава и напълняването.Ако имате хронични болести е хубаво да се консултирате със лекар докато спирате цигарите(особено за сърдечно съдовите заболявания и възрастните хора които цял живот са пушили.).Повечето въздух и енергия които имате могат да доведат до резки движения-тичане,скачане и т.н. за което тялото ви не е подготвено и да скъсате сухожилие.Затова колкото и да ви е леко давайте го по спокойно,дайте си време. Видях доста мои познати/заклети пушачи/ които си изпатиха така.Единият сега е със много тежка базедова болест,другият отключи тежко автоимунно заболяване,двама скъсаха ахилесово сухожилие.Една приятелка пък отключи болест на крон, друга улцерозен колит.При болестта на Крон гастроентролозите казаха че рязкото спиране на цигарите е отключило болестта и то в много тежък вариант. Не ме разбирайте погрешно разбира се че цигарите трябва да се спрат.Разбира се че са голямо зло.Само че трябва да го направите по внимателно и по възможност по безболезнено за тялото ви.Имайте предвид,че променяте цялата химия във тялото си.Именно от това са проблемите след спирането им.Не може вещества които блъскате 15-20 и повече години да искате да се махнат от раз.Направете си стратегия започнете да намалявате цигарите постепенно по една или две на ден докато намалите бройката до минимум.Ползвайте заместители като никотинови дъвки или лепенки(нищо че са скъпи) и всичко възможно в този смисъл.Никотиновите лепенки затова са със намаляващи дози(милиграми). Дайте време на тялото си полека лека да се приспособи със възможно минимален стрес.Периода на спиране е нормално да трае около 3 месеца.Мисълта ми е направете го умно.Ако имате дадени заболявания,или проблеми със кръвното непременно ги следете и се консултирайте със лекар. Този вариант е по бавен и труден,но е правилният.Както със диетата става бавно и постепенно.Не може да сте пушили 25 години по 2 кутии и да искате за един ден от раз и край.Значи постоянно упорито всеки ден даваме тази химия и сега искаме всичко да приключи от раз.Е,такъв обяд няма. Разбира се тези правила важат за много силно зависимите дългогодишни пушачи.За по слабите и от по малко години не би трябвало да има проблем при спирането от веднъж. Много се нервирам когато казват/обикновено/лекари -Ами,спри цигарите.Да това е ясно само че обяснете на човека как точно да го направи и от какво да се предпази. Вижте,че всички медикаменти като Зибан,лепенки са за определено време има и дозировка.Точно за това са измислени така че да дадат време на тялото да се приспособи. Моля ви когато спирате цигарите не бързайте,направете го бавно и умно.Така както трябва да бъде.Не бързайте, дайте си време за да може всичко да е наред.Нагледах се на усложнения след рязко спиране на цигарите.Не мога да разбера защо тази тема не се обсъжда или се прикрива. Желая успех на всички бивши пушачи! -
от Доц. д-р Цончев, дм | 06.02.2012 16:13
Западняците много натискат по този въпрос. В момента у нас и в Гъция най-много се пуши, предполагам и в Турция, но на запад и на север.... -
от Теодор Овчаров | 05.02.2012 23:15
Благодаря ! Ще се радвам да достигне до колкото се може повече хора ! Поздрави -
от Vespasian | 05.02.2012 23:06
И аз тамън се зачетох в сайта на човека - БРАВО, дано повече хора го прочетат и си дадът смисъл! :) -
-
от Теодор Овчаров | 05.02.2012 22:59
Искам да Ви разкажа историята как от утвърден пушач се превърнах в щастлив непушач, без никакви усилия, без мъки, без съжаление, а напротив – с усмивка и радост от момента, в който загасих последната цигара. Link Направих този сайт специално, за да помогна на колкото се може повече хора да спрат да пушат и също така в знак на благодарност към Алън Кар ! -
от elz_92 | 17.03.2011 17:24
Аз не успях да откажа цигарите.Пуша от 15год.и съм опитвала много пъти да ги откажа но не успях докато не намерих техеният безвреден заместител-електронната цигара.Спестявам пари и щада здравето си.Научих за нея от Link и дори я поръчах от там.Доволна съм.Надявам се и на вас да ви помогне -
от ecstasy90 | 17.09.2010 22:27
Многократните ми опити да ги спра се оказаха безуспешни. Пуша от 13 годишен, а сега съм почти на 21. Проблеми с килограмите след като ги спра нямам, но не се усещам пълноценен човек, ако не пуша. Спирал съм ги и за по година, но през цялото време те са ми в акъла и аз не знам как съм издържал да не си купя поредната кутия.. Така че дори да ги спрете, вие психически няма да сте същите хора, каквито сте били преди изобщо да ги почнете. Нека малките келеши, които започват да пушат, за да се направят на "гъзари" пред пиклите да четат повече. -
от viakimova | 16.09.2010 16:01
Plovdiv, най-много ме зарадва твоето мнение :) Какво означава "По-добре беше като пушех?" Аз не пуша вече 11 месеца, качих килограми, свалих повечето от тях, не всички, но пък изглеждам добре :lol: Танцувам 2 пъти в седмицата в една школа, ходя пеш като мога много, ограничавам се от сладкото и хляба за съжаление :oops: ноооо.....като нова съм без цигарите. На всички ще кажа, че си заслужават опитите, пък макар и повече.... -
от Plovdiv | 14.09.2010 14:28
От всичките ми безбройни опити да спра цигари успях накрая когато вече започна да ми се гади от тях и на всяка 2-ра цигара ми се повдигаше и тичах до тоалетната да повръщам. Пушех една след друга разбира се... Вече 2,5 - 3 години стават откакто не пуша и се чувствам прекрасно :) Спрях ги от рас.. Вечерта последната цигара и сутринта станах нов човек... може да съм получил помощ и от външни сили но никой не знае. Та реших да пиша понеже ми стана смешно как може да пишете неща като "Никой не казва какви са проблемите от спирането на цигарите" .. Нормално е след като спрете да пушите огранизма да заработи както трябва и както не е работил до сега.. Нормално е да се усвоява повече от храната и да се качват килограми но кой е виновен за безхаберието на човека ? спирането на цигарите ли ? .... Как може да кажете "20 килограма който по никакъв начин не мога да сваля" ? Има хора свалят по 100 килограма от теглото си... Приемете спирането на цигарите като ново начало.. все едно никога не сте бил пушач. От тук дали ще се грижите за себе си или не си е ваш избор. Няма как след такава промяна да искате да си продължите все едно не е съществувала промяна. И в света на хората които никога не са запалвали има дебели , има и атлетични хора. Едните се грижат за тялото си , другите не. От спирането на цигарите има само плюсове.. възползвайте се от тях 8) -
-
от elena1 | 09.09.2010 22:44
"Нещо повече за електронните цигари? Цени, миришат ли? Изобщо такива работи..." Давам тласък на темата със същия въпрос. Някой пробвал ли е? -
от zlato | 01.03.2010 18:21
Нещо повече за електронните цигари? Цени, миришат ли? Изобщо такива работи... :| -
от nikodim4o | 03.12.2009 20:32
Az sum na 22 godini pu6eh ot 8 godini edin den prosto se sabudih i re6ih 4e nqma da pu6a pove4e i ve4e 4 meseca sum 4ist .za vredata sled spiraneto sled pu6eneto e mnogo zavisi spored organizma na 4oveka a puk tova vse pak sa beli kuhari pred tova koeto ti pri4inqva tiutiuno pu6eneto .Az bqh 105 kg i sled kato gi sprqh svalih na 95 taka4e tova za kilogramite si e individualno.Ednistveniq problem e 4e vse o6te nemoga da se otarva ot hra4kite ,no sled kato sprqh cigarite za pruv put se 4uvstvam tolkova dobre makar4e mi bqha mnogo sladki :) . -
от dessid | 08.07.2009 09:55
Za kruvnoto si prava- moeto e vinagi 90/60, dali puk da ne pia po edno kafenze sutrin predi rabota za otskok. Ako e samo edno edva li 6te mi navredi na stmaha. A za pu6eneto ne se trevoja 4e s kafeto 6te mi se dopu6i. Ve4e sum bez nikakvi problemi "smoke free" osobeno sutrin. Utre po4vam s kafenze i 6te pi6a dali ima promiana. Jelaia ti uspeh v otkazvaneto na zigarite i na vsi4ki drugi koito da v prozes na otkazvane ili samo si me4tajat za tova ;-) -
от krusteva 71 | 08.07.2009 09:27
здравеите!Не мисля,че проблема с главоболието е свьрзан цигарите.Но не е изключено да е от отказване на кафето.Сутрин едно кафе тонизира и ободрява.Особено при хора с ниско крьвно налягане,ефекта е безспорен.Разбира се без да се прекалявас дозата и нес кафето.Лош е навика като си пием кафето да налапаме и цигарата.И аз ще ги откажа,даже днес!Ей,така от раз!Стига сьм си пьлнила дробовете с отрова.И без това имам проблеми с нервната система,може пьк те да са причината го някьде.като посетя лекар за проблемите си,пьрво ме питат :Пушиш ли?За да питат значи има защо.ЦИГАРИТЕ НЕ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ НИ<ТЕ СА ПРОБЛЕМ!!!Някой може да ме подкрепи в това начинание,аз ще пиша как се чувствам и дали се справям. -
от dessid | 08.07.2009 08:26
Az sum v prozes na otkazvane. Pu6a ot 16 godini mnogo redovno, niama den v koto da ne sum palila, dori i nai tejkata nastinka i 40 'C. Sega kato se setia me e jad i me e sram. Predi 2 sedmizi re6ih 4e triabva da spra da pu6a- zapo4nah purvata sedmiza s 10 zigari na den(ot normalnite 20-25), vtorata sedmiza re6ih da gi napravia 5, poslednite 2-3 dni pu6a samo po 2. Otkazah i kafeto ot niakolko dni. Za moe izumlenie osuznah 4e ne e tolkova trudno da ne se pu6i, problemut e kato zapali6 vednuj- niamam spirane. Az palia purvata si zigara v 21:00 pred televizora, a vtorata 10 min sled tova. Fizi4eski se 4uvstvam kata parzal, bez nikakva energia, zamajana s postojanno glavobolie. Niamam nikakva ka6liza vse o6te, no moje bi e rano za tova. Molia vi spodelete svoja opit- normalno li e da vi boli glava postojanno, pri otkazvane na kafe i zigari(voda pia mnogo prez zelia den) -
от Жоро Кирчев | 18.06.2009 17:31
Нали знаете, че най-вредните съставки на цигарите са радиоактивните вещества. Да, цигарите съдържат радий и полоний-210. Това радиоактивно облъчване е реалност при всеки пушач! А за напълняването, аз като ги бях спрял качих 10 килограма във фитнеса! Бях много стегнат и с постоянен прилив на енергия. Чувствах се все едно, че летя. Сега ги почнах пак и станах кльощав, слаб физически и изобщо нямам предишната виталност. Немога да се наспивам и т.н. Думи на пушач(мен): Хвърлете тези лайна цигарите! По-добре пийнете по 1 биричка, 1 винце, 100 грама ракийка, отколкото тая димяща отрова! Или в краен случаи си вземете електронни цигари. -
от NOGUILD | 16.05.2009 17:25
Хора аз съм на 20г.Пуша активно от 2-3г по 1 кутия на ден.Тежа в момента към 70-71кила.Искам да попитам всички ли сте качили кила след като сте ги спрели понеже 20-30 килца от горе доста добре ще ми дойдат за да започна да градя мускулна маса. -
от georgie | 19.07.2008 19:18
От четири месеца не пуша.Спрях ги благодарение на дъвки никорет.Те премахват никотиновата зависимост и стреса .Съдържат чист никотин и след като сдъвчеш дъвка все едно че си изпушил пет цигари наведнъж.Доволен съм че се отървах от тях.Не се самозалъгвайте че като започнете пак да пушите ще свалите качените килограми или ще си решите здравни проблеми.Освен никотина в една цигара се съдържат над 4000 силно канцерогенни компонента. -
от ssstef | 15.07.2008 18:12
Здравейте!От 6 месеца не пуша!Голямо постежение е за мен-над 20 години пушех по 1,5-2 кутии на ден!Оставих ги с Табекс(при третият опит). Едно от нещата които ме спират да не запаля отново е миризмата на фасове в устата,за друго ....... не се сещам. За съжаление Дино е прав. Със спирането на цигарите качих 10кг., които с никаква диета и спорт не мога да сваля.Килограмите ми не са много(65кг.),но интересно защо-получих всекидневно сърцебиене и болки в областта на сърцето.Започна -не редовно ходене до тоалетната,обилно потене,обилна менструация....медикаментите които взимам едва ли са по-добри от пушенето на цигарите..... И нека ще бъда искрена:за съжаление по-добре се чувствах когато пушех! :( Сега,само се надявам всичко това да отмине!!!!!!!!! -
от mariya_vd | 25.06.2008 09:03
Цигарите ги отказах през 2003. Килограми в + само 5, но 6 месеца имах едни отвратителни храчки.Сега всичко е наред килограмите са +20/ от 2007/ но от раждане и липса на воля. Не мисля, че е задължително да се качват килограми след спиране на цигари, но може би е и до организъм, Баща ми пуши от повече от 30 години, може би той ще качи килограми, защото го помня само с цигара в уста, ако не пуши незнам какво ще му правят ръцете :oops: , тъжно но факт -
от mmarinov | 13.06.2008 13:34
Да, наистина всички говорят колко вредят цигарите, но никой не споделя какво се случва след като се спрат. Може да има случаи в които не настъпват проблеми обаче те са много малко. Ето как протекоха нещата при баща ми . Той ги отказа 2003 година, за 6 месеца, качи 21 кг. , независимо че ходеше 2 пъти седмично на фитнес, храни се напълно здравословно. При няколко лекари ходи заради килограмите, никой с нищо не помогна. В следствие това бързо напълняване се появиха ред здравословни проблеми. В един момент се оказа че сбез цигарите положението е по зле,отколкото с тях. Започн да пуши отново в края на мин. година , и то колкото и странно да е - по препоръка на лекар, но по 4-5 цигари максимум. Втори случай - приятелка, 28 годишна, отказа цигарите лятото 2007, за по малко от 4 месеца - 16 кг. в повече. Отново здравословни проблеми, липса на самочувствие, и като капак на всичко я уволниха, заради това че вече не и ставала униформата. Започна да изпада в някакви депресии, тръгна по психолози, и накрая получи диабет. Така че който и каквото да ми говори, колко е лесно и как всичко минава безпроблемно, не му вярвам. Особено пък ако не е пушил поне 10 години, няма как да знае за какво става въпрос. Особено като тръгне някой да твърди че било въпрос на воля. На воля, друг път! Имам чувството че е по лесно да се откажеш от наркотици отколкото от цигари. Най лесния начин да се справиш с цигарите е изобщо да не ги почваш. -
от ev_miss | 01.06.2008 13:55
po4nah cigarite pu6ih 8 meseca i go sprqh zapo4nah da qm pove4e sanuvam 4e pu6a no se o6te ne sam gi po4nala :) sega za 2 meseca nadebelqh s 5 kila no po4nah seki den da treniram i gi svalih i se poddarjam s ti4ane i mn hodene :) zapo4nete i vie po dobre e !!!! -
от Boyan Donev | 13.02.2008 20:39
вие не сте у ред :shock: как може изобщо да си помислите да пушите след като сте ги спрели! и тези килца в повече са толкова малко бреме в сравнение с пораженията, които нанасяте на организма си с всяка изпушена цигара! :shock: -
от ilito | 28.01.2008 11:49
zdravey dino. naistina li napilnya sled spirane na cigarite? i az ot tova se pla6a nay-mnogo. ne pu5a ot edin mesec,no ako po4na da napilnyavam may pak 6te propu6a. :? -
от Dino | 27.01.2008 23:34
Чета и не мога да се нарадвам. И аз пуших над 20г. и от 1г. вече съм ги спрял. Защо никои не казва за проблемите след спирането на тютюнопушенето? Със спирането си качих 20кг., които с никакво ограничаване на храната, диета и спорт не могат да се свалят. Можете да си представите предполагам колко е готино да си с толкова килограма в повече и колко проблеми носят те, включително и здравословни. Ако сега се каня да спра цигарите, то НИКОГА няма да го направя. Помислете си добре кое е по-добре за Вас. (не е задължително и Вие да надебелявате така де) -
-
-
от foramen | 18.06.2007 19:56
Oтговор "dimana999": vaprosat mi e: sled spiraneto na cigarite-za kakav period ot vreme organizmat se iz4istva napalno i nujno li e ne6to po-speciqlno za tazi cel?Здравей. Според статистиката рискът от белодробен карцином между лицата прекратили тютюнопушенето и лицата, които никога не са пушили се изравняват след 10 години. Така че трябва да се въоръжиш с търпение - след 10 години ще си все едно никога не си пушила. :roll: По отношение на "nujno li e ne6to po-speciqlno za tazi cel?"-мисля че е добре да се приемат т.нар. АНТИОКСИДАНТИ. За тях потърси инфо в NET. -
za cigarite
от dimana999 | 18.06.2007 11:10
vaprosat mi e: sled spiraneto na cigarite-za kakav period ot vreme organizmat se iz4istva napalno i nujno li e ne6to po-speciqlno za tazi cel?
Напиши отговор
Rene Furterer Triphasic концентриран серум против косопад, 12 бр. х 5 мл, 60 мл | Рене Фуртерер
105.12 лв.
131.40 лв.
Rene Furterer Vitalfan Progressive хранителна добавка за хормонално и наследствено отъняваща коса, 30 бр. | Рене Фуртерер
41.92 лв.
52.40 лв.