Депресия, тревожност, стрес | Oбсесивно-компулсивното разстройство

Напиши отговор
 • RE: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от dulo681 | 10.10.2021 00:07

  Освен това ми хрумна, че като стигнеш до 1/4 и ако се чувстваш добре, ако при спиране съвсем,получаваш симптоми,ще знаеш,че1/4ти е минималната оптимална доза и ще се тровиш минимално.Аз опитах и 1/4да пия.Все си имах симптоми...като чуя за антипсихотици и почвам да мисля за самоубийство като по-добър вариант ако на някой толкова му пречи дрънченето на дъските ми. Накратко... 1/4или 1/2 е за предпочитане пред 1.
 • RE: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от dulo681 | 09.10.2021 22:17

  Но според лекарите хапчетата подействаха.Според мен няма по - мощно средство от страха.Страхът да не изгубя децата си е водещо средство да ставам да работя, да се прибирам и да работя.Размих си постовете.... Отново да повторя.За лекарите хапчетата подействаха благотворно на хлопащите ми дъски, според мен страхът и ужасът от увеличаване на дозата беше водеща причина за бърза ремисия. И тежка депресия имах,всъщност може би ще е по-лесно ако изрезя какво нячах от психичните разстройства. :D Ще се справиш.Намери си работа,която да ти отнема вниманието и да не мислиш постоянно за тревожещи те неща.Например за децата се тревожа средно по 8 часа на ден, останалите 8 работя. Примерно.Като се има предвид,че умувам какво ли не, са по-малко от осем.
 • RE: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от dulo681 | 09.10.2021 22:13

  брак.Хапчетата за мен са, за да понасям този брак или за да съм като статуя вкъщи,пазеща семейството.За мен хапчетата при психоза са като затвор на ума.Особено,когато го има,но е бил объркан с религиозни схващания на сектанти,баячки и прочие.Исках да ти кажа,че при мен симптомите не спират с пиенето на хапчета.Ох,да.Появява се атаксия,тремор и като нервно напрежение,заключено с катинар.Парализа.Имам нови симптоми просто,когато пия хапчета.И се увеличават.Получих алергия тогава от предозиране.Забравих да спомена,че ми добавиха нови хапчета,когато счупих копчето.Можех да счупя ново,но съвсем съзнателно реших да съм послушна,защото не бях първата с обриви и разнообразие от симптоми,болки в кръста и невъзможност да се изправиш,на която продължаваха да дават хапчетата.Никой не забеляза,че се потя обилно,нито някой ме пита за сърцебиене,забелязаха,че имам ускорен пулс,но продължиха с папчетата.Една баба така повърна и повече не я видях,но бяхме под карантина след това.Ох, Джери.Ей така беше
 • RE: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от dulo681 | 09.10.2021 22:07

  Разликата между мене и тебе относно хапчетата е, че на мен ми помагат първите няколко дни просто да заспя.След това са ненужни,защото аз като цяло съм тих човек,който избухва с някоя щуротия в компания.Да разкажа за психиатрията.След като чинно пиех хапчетата без каквито и да е циркове и в крайна сметка уж бях в карантина, после лекарят смятал, че още не съм здрава... реших да се направя на ядосана,да, точно да се направя,защото с подобни хапчета по-скоро бих гледала само в една точка накрая...счупих копчето на част от осветлението с юмрук.Беше съзнателно решение.След като тиха съм болна,след като мъжът ми ми посяга и е навън(казах го в последствие като обяснение на действията ми) изводът е,че трябва да бъда агресивна.Пуснаха ме до два дни от проявлението.Та...независимо дали пия или не пия хапчета,симптомите изчезват ако бъда оставена да си почина без да почивам,умирам.Не че съм се преуморила.Просто живея с мъж,когото не обичам.А и той не го позволява.Не се знаят неговите причини забр
 • RE: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от dulo681 | 09.10.2021 20:08

  Да престанеш да вярваш в господ,да станеш нерелигиозна,само щипка вяра,че "еди какво си"ти носи щастие.Например вярвам,че психологът ми ми носи щастие.Разбирам и психологичния момент.Макар че минаха години,още имам поява на виртуални пеперуди,когато се докосна до него през средствата за масова комуникация и социалните медии.Против ритуали,свързани с тосене на кафемашина в раницата да не би да си язабравил включена-практични навици,обикаляш съзнателно цялата къща и контактите,за да си сигурна,никога не оставяш "само за малко"ютията включена.Когато тр.да излезеш от стаята-изключваш,дори и за минута да е.И ще се изцериш.
 • RE: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Kaddy1968 | 09.10.2021 19:55

  Здравейте,имам ОКР от много години,лекувах се успешно със сероксат,но последните 4 месеца нещо не работи повече,сега съм на Феварин,който също не върши работа,някакви препоръки и опит? Благодаря
 • RE: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от ani | 10.07.2020 15:01

  Здравейте! Мъжът ми страда от ОКР. Може ли някой да ни помогне , като ни даде координати на д-р Тодор Първанов. Ако има такива , разбира се. Благодаря Ви предварително.
 • RE: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Alexandar Mihailov | 16.02.2019 21:03

  с всеки човек с окр
 • RE: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Alexandar Mihailov | 16.02.2019 20:41

  имал съм окр мога да споделя
 • RE: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Ivan | 16.01.2019 15:01

  Здравейте, може ли да ми препоръчате добър терапевт за София. Занимаващ се с лечение на ОКР, ако е възможно да не е най-скъп, затруднен съм парично развих и др явно заболявания. ОКР се задълбчи заради неприятности в живота ми. Ходя в момента при един психолог но не съм сигурен подходящ ли е?
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Dani_11 | 04.06.2018 11:41

  Наскоро имах проблем с вирусна инфекция, но и напоследък изпадам в чести депресии, страдам от безсъние и тревожност. Наложи ми се да проведа лечение и за първи път се срещнах с метода „цветотерапия“ . Това ,което получих от този тип лечение в центъра по интегративна медицина ме изненада…Изключително бързо получих добри резултати. Цветотерапията (цветове и светлина) се използват за въздействие , подобряване и възстановяване на енергията на тялото на всички нива – ум, тяло, душа и вътрешна хармония като цяло. Повлиява първопричината за заболяване и стимулира процеса на самоизлекуване. Цветолечението е вид терапия още от дълбока древност, тъй като е най-близко до естествения природен начин за поддържане на организма в добро здравословно състояние. Въздействието на цветотерапията се основава на идеята, че всеки орган в човешкото тяло притежава специфични честоти на вибрация, когато е здрав. При нарушение на функцията на даден орган се променя и неговата енергийна честота, следователно това води до заболяване и дискомфорт. Комбинацията между стандартната медицина и цветотерапия, води до получаване на по-бързи лечебни резултати, особено при състояния на тревожност, депресия , стрес и безсъние. Цветовете помагат ”зареждайки “ тъканите и органите ни, като по този начин повишават общия ни имунитет.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Ivo | 16.04.2018 11:33

  Здравейте, искам да попитам някой има ли инаформация за трнс-краниалната магнитна стимулация къде се провежда в София и какви са цените?
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Ivo | 05.04.2018 13:33

  Здравейте, как се борите когато окр-то ви ви е докарало до дълбока депресия. И натрапчивите мисли изникват най-силно когато има някакви важни моменти в живота ви. Защото мен ме докара до неадекватност, пиене на тежки антидепресанти. И дълбока самота защото в това състояние вече от 4ри месеца и нещо не мога да си намеря приятелка. Имате ли мисли за самоубииство за приключване на агонията. Защото аз вече да, след дългите мъки. И нямам желание за нищо. А бях доста по-добре и можех да се боря с това.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 06.10.2017 10:45

  :P Ако бях докторката, щях да се огранича само до... Специалистът, при който ходиш е чудесен. Ако се изказвам като мен.... защо е толкова постно присъствието Му в нета?! :P За да се справиш с натрапливостите, трябва да си изясниш тяхната роля. Аз стопроцентово забелязах, че служат за поддържането на точно определено настроение. Тоест... стегнато, потиснато вместо агресивно. Решение при мен няма 100%, понеже мъжът ми е сприхав, зависима съм от него и трудно мога да остана спокойна. И все пак... спрях да се самообвинявам. Всъщност това идва когато се видя през очите на някой друг. Съсредоточих се над това да си угаждам винаги когато е възможно. Така се справям. Аз съм с неустановена сексуалност затова си позволявам включване. А и издивях без да пиша. Май.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Ivo | 04.10.2017 14:47

  Здравейте, страдам от ОКР. Исках да попитам мъжката аудитория, как се справят с това когато са на среща. За да не проличи и да ги изложи пред жената. При мен от няколко месеца се убостриха заради доста проблеми. Днес имам среща а отново ме нападнаха. Няма как да отменя срещата защото друга може и да няма. Моля ако някой може да даде съвет да го направи. Че само ме прецакват тия копеленца.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Ilia Ivanov | 25.04.2017 13:10

  Трябва да пиете лекарствата, както са ви изписани, а не както прецените. Това, че са ви изписали антипсихотик, не трябва да ви притеснява, защото в психиатрията лечението е симптоматично. Страничните ефекти на всяко лекарство са страшни (в листовката), а от лични наблюдения точно към тази комбинация, странични ефекти почти няма, освен сънливост.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от UJASA | 24.04.2017 15:08

  Какво ви е мнението за флуанаксол 0.5 мг + Анафранил 0.25мг двете ми ги изписаха за ОКР, а преди това се лекувах със Стимулотон и от него изпих 140 хапчета , но нещо нямаше подобрение. От новите мисля да пия Антидепресанта, а психотичното да го пропусна, че страничните ефекти са му ужасни. Мисля, че Флуанаксола е психотичното лекарство, а Анафранил е антидепресанта. Явно Флуанаксола ми го предписват да засилят ефектна на Анафранила.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Митко | 09.01.2016 23:25

  Благодаря
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 09.01.2016 23:12

  :P Иначе ако си някой специалист, чудещ се как да се саморекламира, може да хванеш кой да е мой пост, в който се съдържа въпрос за състоянието, на който не съм намерила отговор, дай съвет... Аз дотук съм на мнение, че специалистите, които стават са: Тодор Тодоров Димо Станчев Тодор Лалов Все още се чудя дали да споменавам терапистката, при която ходих, тъй като тя въобще не е спрягана тук и не съм сигурна дали е в нейн плюс да бъде споменавана. Освен това... :P сигурно съм нагла, при условие, че ми помагат, да се ядосвам, че трябва да плащам. :P При условие, че има олигофрени, които за една сесия вземат 100 лева най - вероятно. Тези тримата така или иначе участват в моята виртуална книга - дневник тук, така че не се притеснявам да ги посочвам. :P Освен това... по принцип не е зле да се коментират терапевтите, за да им се откриват евентуални грешки. Или за да бъдат разбрани по - бързо. Тук една се чудеше защо при Димо Станчев например присъствал и още един човек.... Принципно, нормален човек, без психични проблеми и социална фобия, щеше да го пита например. Ами психопатно мислене е това на престъпниците. Терапевтът ми тук, беше казал, че само един психопат няма да посети психотерапевт, че трябва да бъде убеждаван, за да посети такъв. Принципно, като гледам колко лесно взеха да ми спрягат най - тежките диагнози, по - скоро всеки, на който му е останало капка съзнание, ще се страхува да посети такъв. А аз... при условие, че разбрах тези състояния, знам, че шизофренията не съществува като хронично състояние, а е моментно такова. Ако има кой да помогне, може да остане като неприятен спомен. Принципно, аз смятах че донякъде съм психопат, заради точно такива натрапливости, които при мен са по - скоро плашещи картини. Обяснението е, че на времето смятах, че не мога да контролирам желанието си за секс. От цялата работа излезе, че всичко е нормално, само аз съм очаквала от себе си всичко най - лошо. Както съм казвала преди време, :P ако ми харесваше аналният секс, на мен и на половинката ми, никой освен мен и половинката ми не би трябвало да е заинтересован от това.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Митко | 09.01.2016 23:00

  Аз има кого да обичам но питам те отново ако може каквоозначава да разбирам психопатско :roll: :roll:
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 09.01.2016 22:50

  Задай си въпроса кое те спира да превърнеш хубавите си фантазии в реалност.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 09.01.2016 22:45

  :P :P :P Оставям ви да се обичате, че си зарязах всичката работа. По принцип Варна ми е болезнена тема, моля да не ми я споменавате, че тамън съм реанимирала напълно. :P :P :P Виртуална групова любов? От мен имате целувки и прегръдки.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Veronika | 09.01.2016 22:31

  Oтговор "Митака": Благодаряти за отговора,но проблема ми е че незнам защо си фантазирам като не искам.Аз работя на кораб и има много предмети с които да фантазирам че мога да нараня някой макар че е фантазия.В началото не беше така ,като се стегна малко и не се фокосирам няма проблем ,но търся ли мисал намираме.Постоянна дума ,Даумре едикойси или като видя колега или който и дае същото някакъв навик ми е станало.Някак съзнанието знае как да ме чукне.Като знам че някой е болен и ми изникв да умре не е ли гадно.Бях се стабелизирал но си купих една книга на Джон Кехоу кошмара се върна по силен.За силата на мислите че каквото мисля може да стане и оооо АД.Това ме побърка макар ако е така има много хора на тази земя но в такова състояние нали разбираш какво става.За всички които мислят да си я купят ако имат ОКР ще си вкарат авто гол или при мен така стана върнаме три месеца назад от психотерапията,атака добре бя тръгнал тамам бех се успокоил.Не винаги съм бил така в началото бяха2мисли но като не им обърнеш внимание стават много.И на всички да кажа винаги ходете на море ако не в гората не стойте в къщи това е най голямата грешка аз се застоях три месеца и се докарах до това.Винаги търсете помощ не е срамно но помислете първо за себеси вие сте най важни.Всичко зависи от нас самите от нашата воля и жажда за живот.И аз босувам но пак напред мнооооооооого е трудно боли полудявате но това е нормално за да ни направи можеби по силни.Знам и го испитвам на гърбаси аз винаги и като малък много си фантазирах и това ме смачка.Но казах ДО тук и трагнах и варвя и варвя имам много път но се надявам да не е мнго трънлив но ще го измина защото ми сеЖИВЕЕ бе хора.Много кураш късмет и мноооого воля .Трябва да вярваме в себеси,аз Вярвам А вие?
  Обичам те.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Митко | 09.01.2016 22:30

  Неразбрах предпоследното извиниме ако може да ср поясни че думата психопат ме обърка
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 09.01.2016 22:24

  Благодаря за съболезнованията... аз тъгувам, само че малко по - особено. На мнение съм, че и да се тръшкам, няма да го върна, затова и ми е тъжно, само че малко. А и като имам предвид собственото си състояние, бих казала, че се чудя как ще издържа и до 60. ... Иначе аз съм една крачка пред теб. Вече вярвам само на себе си. Мама ми е казала на мъж вяра да нямам. След дъжд качулка взех та я послушах. :P :P Ако вярва в бог, трябва да бягаш надалече от терапевта си. :P Моят е атеист. Обаче същевременно :P пак подчертавам, че е хубаво човек възможно най - бързо да си възстанови самостоятелното мислене, понеже си мисля, че можеше и по - бързо да ме "оправи" :P . На тебе ти е важно да си направиш свои "рамки на нормалното", а терапевтът да е този, който да ти помогне за това. По принцип конституционните закони са тази рамка. Докато мислите са само мисли, а не действия, ако са психопатни, да знаеш, че правиш опити да разбереш някой психопат. В страната всъщност тези, които се стремят да спазват законите, си ходят и с психиатрична диагноза, затова по принцип по - скоро се гордея с диагнозата си, но същевременно знам, че с нея доста хора не биха ме наели на работа.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Митко | 09.01.2016 22:05

  Съболезнованиа от мен.Аз сигорно съм по малък но няма начин да се дам,а на терапевт ходя.Аз съм от Варна и си имаме море :x и съм щаслив.Само на себеси и на Терапевта вярвам.Всичко изисква време.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 09.01.2016 21:38

  Нали, щото иначе като им се карам съм в ролята на насилник. Та... мисля, че ще ти е по - лесно с психотерапевт. Мене може да си ме четеш между другото, със сигурност няма да ти навреди. Евентуално последните ми залитания по физика, биология и прочие може и да ти размътят главата, но можеш да ги подминеш просто, гледайки на тях като пример за интересни мисли по време на психоза. На мнение съм, че учените се нуждаят от теории, които да докажат или отхвърлят, защото дори създаването на теория не е лесна работа.... затова си мисля, че Джон Кехоу всякакви други сектанти целят психозите.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 09.01.2016 21:32

  Виж... моята история е подобна на твоята. Ако прочетеш всичко от мен, ще видиш, че преди първата психоза бях чела книгата към филма "Тайната", в която пише, че мислите се материализират. Имах "натрапливости", че детето ми - тогава едно, трябва да умре, за да се опази "чисто". Бях се начела със сектантски трудове на една маг Селена, която твърдеше, че секс не трябвало да се прави :P , най - лошото беше, че дотогава вярвах на врачки, баячки и прочие. Психозата е била, защото този, на който вярвам, по неговата логика е следвало да... преди седмица някакъв спец не беше ли посегнал на семейството и себе си пак? Джон Кехоу не е добре психически, щом твърди, че по този начин ще излекува някого. Освен това... допускам, че много хора целят да докарат такива като мен и теб до психоза, тъй като по някое време психозите стават интересни, дори си мисля, че повечето открития в света, новости в технологията и прочие, са били направени по време на психоза и то от хора с богата фантазия. Самата аз, с последните си разсъждения от тези месеци донякъде доказвам собствените си допускания. Не е вярно, че мислите се материализират. Те се материализират само ако действаш. Тия дни забелязах, че постоянно си мисля за смъртта също, дори, когато се качвам в маршрутка. Странно защо ли, по принцип е така? :P Така или иначе все някога умираме. Знаеш ли... ако можеш иди на психотерапевт. Със сигурност ще ти помогне да преодолееш натрапливостите си. Според мен, това се случва, защото аз, ти сме много предвидливи личности, обичащи да няма "изненади". Дори до известна степен бих казала, че с първата психоза се подготвих за това, което ми се случи тази година - баща ми почина. Не е като да ми дойде като "гръм от ясно небе"... Нямам недоизказани слова към него по тази причина, нито изпитвам някакво чувство за вина, че няколко дни преди да се случи това, или дори деня преди това малко му повиших тон, че не върши абсолютно никаква работа вкъщи. Откъде да знам, че артеросклеротиците могат да звучат нормално, а отгоре на всичко... той не искаше да влезе в клиника за алкохолици. Може би е трябвало да го заведа при терапевт, за да си поговори първо с него, ама... в крайна сметка не само аз знаех, освен това... абе нали казах, много младолик беше за годините си. Може би е трябвало да си поговоря с него за минали събития, аз и го направих, понеже по някакъв начин се повториха, обаче не бях сигурна, че и него го е глождело същото. От трета страна - в момента се обяснявам на другите по - запознати със случая ми - аз да мога да направя това за децата си, което те с майка ми са направили за мен и сестра ми, ще си отида със съвсем спокойно сърце. С други думи, гледайки на всичко безпристрастно, изживял си е живота, изгледал си е децата, доживял е внуци... животът му си е струвал. Така де... денят преди да падне фатално, ми мина през ума, че ако кара така след някой и друг месец ще се свърши. Даже вечерта преди това го заведох до леглото му, иначе беше паднал още тогава. Въобще не знам как майка ми не го е запрещила да влезе в клиника много по - рано, направо й се чудя как е вървяла сума ти време след него, години наред, пазейки го. Едва след това ми каза, че денем и нощем все е била на тръни за него. Знаеш ли колко е страшно ден след като си си мислел за това то да се материализира? Само че това не е мистично, ами напълно логично. С оглед на това, че вечерта преди това съм го видяла как залита без абсолютно никаква реакция да се задържи изправен. Разбираш ли? Всъщност ако бях по - внимателна можеше и да му осигуря... още някой и друг месец в същото окаяно състояние на алкохолик. Обаче аз тогава бях заета с три деца и собствените си проблеми. Значи, няма как да повлияеш на някого с мислите си. С думите си евентуално да, обаче... да не се карам на близките си, когато не са прави за децата например, за да не им докарам инфаркт?! А тия деца ако страдат от това отношение след време?! Ами ако аз направя преди всички инфаркт или инсулт?! Може да изпитваш панически атаки първо, а после да ги заместваш с натрапливости. При мен ПА се появяват, тъй като поради някаква причина, да не дълбая - ще си го намериш като пример - тъй като някога във времето съм подтиснала агресията си към някого. Например, с децата ми често съм подтискала желанието си да се карам, докато не се насложат достатъчно събития, че накрая да избухна. А цялата работа била не да не им се кара човек, ами да го прави с по- малка сила. Също и че като цяло един родител трябва да дава личен пример, а не да прави едно, а да обяснява на детето си друго. Тоест - да съм честна, а да искам детето да е хитро.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Митко | 09.01.2016 21:03

  Благодаряти за отговора,но проблема ми е че незнам защо си фантазирам като не искам.Аз работя на кораб и има много предмети с които да фантазирам че мога да нараня някой макар че е фантазия.В началото не беше така ,като се стегна малко и не се фокосирам няма проблем ,но търся ли мисал намираме.Постоянна дума ,Даумре едикойси или като видя колега или който и дае същото някакъв навик ми е станало.Някак съзнанието знае как да ме чукне.Като знам че някой е болен и ми изникв да умре не е ли гадно.Бях се стабелизирал но си купих една книга на Джон Кехоу кошмара се върна по силен.За силата на мислите че каквото мисля може да стане и оооо АД.Това ме побърка макар ако е така има много хора на тази земя но в такова състояние нали разбираш какво става.За всички които мислят да си я купят ако имат ОКР ще си вкарат авто гол или при мен така стана върнаме три месеца назад от психотерапията,атака добре бя тръгнал тамам бех се успокоил.Не винаги съм бил така в началото бяха2мисли но като не им обърнеш внимание стават много.И на всички да кажа винаги ходете на море ако не в гората не стойте в къщи това е най голямата грешка аз се застоях три месеца и се докарах до това.Винаги търсете помощ не е срамно но помислете първо за себеси вие сте най важни.Всичко зависи от нас самите от нашата воля и жажда за живот.И аз босувам но пак напред мнооооооооого е трудно боли полудявате но това е нормално за да ни направи можеби по силни.Знам и го испитвам на гърбаси аз винаги и като малък много си фантазирах и това ме смачка.Но казах ДО тук и трагнах и варвя и варвя имам много път но се надявам да не е мнго трънлив но ще го измина защото ми сеЖИВЕЕ бе хора.Много кураш късмет и мноооого воля .Трябва да вярваме в себеси,аз Вярвам А вие?
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 09.01.2016 19:38

  Да си направим експеримент? Че досега забравях да казвам, че експериментирам с познанията, които имам за психиката, които освен всичко друго ми се отразиха така, че направо се оправих. Имала съм ОКР. И ПР. Казват, че има ОКР с БАР. :P В такъв случай, съм терапевт в тези три области, да не кажа, че знам повече от всички тераписти, понеже съм минала през всичко това. Това, да видиш дете и как умира... значи, едно време, когато една от двете ми дъщери беше по - малка, без да искам при ставане я ударих с лакът. След това имах натрапливости с нож, да не би да я наръгам ако съм непохватна пак или невнимателна. Тъй като обаче постоянно бях преуморена, мислите ми много бързо се сменяха една с друга, или по - скоро мислех по инерция, липсваше съзнателното мислене в по - малка или голяма степен, заради което в това мислене, аз му казвам мислене в полусън, се сепвах и осъзнавах, мислех съзнателно, едва, когато ми се изпречеше неприемлива мисъл, в случая - наръгвам дете, или удрям дете. Тъй като това беше плашещо, а аз недоспала, имало е моменти назад, когато ме е било страх да продължа да мисля - най - важното беше, че не се сещах какво съм си мислела точно миг преди плашещата мисъл. И циклех над тези неща... донякъде, а донякъде бях спокойна, понеже си давах сметка, тъй като бях чела Фройд, че са остатъци от стари травмиращи събития. Ако успееш да "върнеш лентата назад" и да се сетиш за какво си си мислел точно преди това, ще се успокоиш и няма да има чувство за вина. Всъщност по този начин ги предпазвам и двете, понеже ако видя лист хартия на земята, детето до него, мигновено ми минава през ум как стъпва и пада... просто махам листа от земята или ги карам да си ги приберат, обяснявайки какво може да се случи... тоест карам ги да си спомнят как са щели да направят шпагат. :P Та... опитай да върнеш лентата назад.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Митко | 09.01.2016 18:48

  Здравеите.Притеснението ми е че мнго си фантазирам въпреки че знам че не е верно.Сега някакси спирам въкът преди да е скочил оградата.Мислите са за какво ли не и най вече от9.00-16.00.някои път бързо минаеа без проблем направо ми е смешно,но за кратко.Незнам къде бъркам немога,като видя предмет или нещо и го свързвам веднага,или думата трябва да умре и вината идва.или пък измишльотина за дете да умре но неиска за тях ме боли най много и мноооого други измислици за които няма смисъл да пиша
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 05.01.2016 00:49

  Забележи дали натрапливостите ти не се явяват само ако не си спал добре предната нощ или нощи. Също така...поне при мен те са част от едно съвсем нормално мислене, но... от една страна поради недоспиване, от друга поради разни събития в миналото ми, циклех над тях под формата най - вероятно на картинни натрапливости, сиреч, тоест спомени. :P Имах в някои отношения много ниско самочувствие, което в момента ми се струва, че променям успешно.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Митко | 04.01.2016 15:57

  Здравейте на всички.Нов съм тук и незнам точно как да пиша защото ми е за първи път.Наясно съм че имам натрапливи мисли и вече почти го приех.Минах през лекарства депресии бях на легло окоюо,два месеца и всички други гадории като ПА и др.Също пих и лекарства но от всичките ми ставаше лошо имам непоносимост.Та на вапроса мислите идват когато искат най вече през деня научих се да не се връзвам и да не реагирам но само едно ме притеснява че са от всякакво естество и се променят зависи какво си фантазирам.Мисля че съм на прав път но нещо от бримката се губи.Незнам какво бъркам при някои мисли се стряскам при други не ми пука ,айде кво е това.Моля за съвет приятели,като знсм колко див бях и нямах страх от нищо пък ейго на.Благодаря.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Ilia Ivanov | 20.11.2015 11:57

  За психиатър горещо препоръчвам доктор Красимира Марчева, координати ще намерите като я потърсите в Гугъл. Само ще си позволя да вметна, че това с йогата и молитвите е малко като заместител на другите ви мании, замествате една обсесия с друга. Психиатър много ще ви помогне, но според мен ви трябва и добър психолог, защото ви е необходима поведенческа терапия. Като комбинация от психолог и психитаър, нещо средно е д-р Ирина Лазарова. Тя е психиатър, но и много добър терапевт психодрама.. Само че тя преди беше доста скъпа, сега не знам как е.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Ivo | 10.11.2015 23:09

  Извинявам се за спама, но не мога да редактирам предното мнение нещо. Дали бихте могли да ми препоръчате някакви психятри, а и във момента парично не съм най-добре. И се замислям тъй като за психолози направление няма от личните, да ходя само на психятър. Но не съм сигурен дали това няма да е не добър ход. Тъй като имам нужда да поговоря със специалист, за да поразплета поне част от възлите във съзнанието си. Защото напоследък получавам много тежки компулсии. А преди години бях наминавал до един психятър и ми бяха предписани дирекно лекрства без почти да говориме.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Ivo | 10.11.2015 22:59

  Здравейте, в общи линии знам доста от нещата дето сте изписали. На 26ст години съм, страдам от някъде 9 или 10 г-ни от ОКР. Преди година и половина ОКР-то ми бе стигнало апогея си. И на практика направо си бях почи заминал, ходих и на психотерапевт и нищо. Тогава открих един да го кажем човек отдаден на духовното, общо взето във всякакви аспекти. Той ми помогна да открия че чрез йога и някой други похвати мислите биват почти заличени (и при мен се стигна до засягане на въпроса за демоничното в тези мисли, и все си мисля че не е далеч от истината това твърдение). Но напоследък от два месеца пак започнаха да ме нападат компулсии. Тренирам доста засилено, йога, бягане, тежести от вр. на вр. Та се чудех какво бих могъл да опитам, все избягвам лекрствата но напоследък Ада се завръща със пълна сила. Замислям се дали да не потърся психятър, да ми предпише някакви лекарства, да понамаля компулсиите. Защото напоследък получавам много тежки компулсии. И съзнанието ми пак започна да задълбава, само спорта ме спасява до някъде, и молитвите. През времето във, което ходех на психотерапевт бяхме стигнали до фаза помощ от психятър с някакви лекарства. Но след това се бях оправил. Нямах почти никакви такива проблеми година и нещо.Но това само до към преди месец и половина. Когато пак се започна, ритуалното въртене в омагьосания кръг, и вътрешните самообвинения.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 18.08.2015 16:25

  Значи по - късно ще обходя статиите за кусури. :P Бих искала да споделя една своя мисъл от неиздадената и несъществуваща книга "Шашмагюл". Според мен някои от ОКР - ритуалите са полезни. Всъщност дори на децата си към момента се опитвам да създам натрапливата мисъл, че ако не си измият ръцете има голяма вероятност да получат повръщане и разстройство. *** Била съм права като съм смятала, че всяка черта на характера е навик. :P *** За религията дори няма да споменавам повече. *** А относно продължаването да се дълбае, въпреки че мозъкът е сигнализирал за грешка, нещо, което пишеше в преведена ваша статия, че след това не превключва към нова мисъл, а цикли, смятам, че това има корени в детството: - тогава, когато детето е сгрешило, родителят като основоположник на сигналите за грешка в мозъка, прави забележка на детето... и така нонстоп месеци наред или години. Увеличено чувство за вина и невъзможност да си простиш. - тогава, когато...говоря с директен пример- тогава, когато научиш детето къде може и не може да се съблича, тоест научиш го да се срамува и в един момент го изтипосаш голо на плажа, въпреки сълзите му... плюс още няколко такива грешки също е предпоставка за циклене, тъй като детето е зависимо от родителя, а ако прояви агресия, следват санкции. Родителят трябва да е последователен. Според мен... задаването на въпроси от страна на психотерапевт е незаменимо, независимо за каква промяна на навиците говорим. Веднъж изплуват ли причините за психичното разстройство, човек престава да цикли, което дава възможност да се замисли какво иска да промени у себе си като черти на характера и въобще, остават сили да се замисли за бъдещето си, най - вече преценката е реална, а ако има и параноя - просто се взема предвид този страх. Общо взето, против параноя: - никога сами нощно време по улицата... - моите наблюдения са, че в голяма част от случаите мутрите по дискотеки и иначе не дърпат току - така. Поне там, където аз съм била свидетел в миналото. - иначе... ако ви е страх заради това, което пишете... спирате да пишете, драги лудетини. :P
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Даниел Троев | 18.08.2015 13:50

  Здравейте, Благодаря, че обърнахте внимание на статията, която споделих. :) Аз също не съм привърженик на "генетичното обяснение". Наистина много по-полезно е обяснението и фокусирането върху "заучаването". В тази статия може да разгледате най-новите открития по отношение на образуването на навици и тяхното преодоляване: [url]Link
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 17.08.2015 19:22

  Че съм в миникризи всеки път, когато боледуват, не спя, нащрек съм и след тяхно боледуване ми трябва ден, два, за да се съвзема и да си наваксам аз? Да не говоря за свинете - съпрузи, свекъри и подобни идиоти. :P Душевен оргазъм получавам всеки път като го кажа.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 17.08.2015 19:18

  А мисленето преди "сигнала за грешка", за да добиете по - ясна представа е като мислене в полусън, просъница, веднага след ставане или точно преди да се заспи... тоест... дремейки ми преминава живота, с това хронично недоспиване. Откакто усетих корените на проблемите си, просто гледам да не са много дните, в които съм спала не повече от 2-3-4 часа...но пък това води след себе си друг проблем. Кой работодател ще се съобрази с една майка?
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 17.08.2015 18:58

  Та... да не си спамя специалната тема, ще спамя тази... макар че е спорно дали е спам. При мен се наблюдаваше следното: в продължение на около седем години аз хронично си недоспивам покрай двете ми деца - къде заради настинки, къде, за да не паднат от леглото, къде по- рано пък, защото повръщаха понякога на фонтан - както аз като бебе, и ме беше страх да не би да заспя дълбоко и да не ги чуя и това да има фатални последици. От безсънието, което в последните години беше свързано с писателска дейност, музика и прочие, в стремежа да забогатея от това, което обичам да правя, мислите ми се реят като прани гащи на вятъра често. И в това няма нищо лошо, анализирам си - минало, настояще, сравнявам. Най - често си спомням за детството. Обаче така... почти на подсъзнателно ниво. В един момент в края на този анализ често стигам до мисъл, която ако споделя отделена от това, което съм си мислела точно преди тази мисъл, може и под отговорност да ме подведат. Докато ако я споделя заедно с "товара" преди нея, си е мисъл на съвсем нормален, зрял човек. Самият факт, че съм често недоспала, откъдето съм и мааалко неадекватна, е причина за това циклене. В момента, в който забелязах връзката между недоспиването, вдигането на температура покрай някой вирус, изкаран на крак, започнах да спя повече, откъдето успявах да "върна лентата назад" и да се сетя за какво съм си мислела преди смущаващата мисъл, след която мозъкът изпраща сигнал "за грешка". От този момент нататък натрапливостите намаляха до степен да ги няма. Само дето съм доста озадачена кое все пак в днешно време е нормалното, след като се узаконяват еднополовите бракове. Значи аз съм много за приемането на хомосексуализма като нормално нещо, но след като човек е стигнал до момента да осъзнае, че не е важно какъв е полът на човека отсреща, за едно чудесно съжителство, би следвало да се осъзнае, че отглеждането на дете не е цел на всяка цена, освен това процентът вероятност това дете да е отхвърлено от обществото по презумция, е доста голям, което ме навява на мисълта "за чий ще създаваш нещо, което си убеден, че е по - вероятно да страда". Може и да не съм права в твърдението си, но... наистина ми е доста трудно в много ситуации да определям нормалното, още по - затруднена се чувствам по отношение на децата си, тъй като стигнах до заключението, че с мен са се отнасяли доста не както трябва на времето, освен това в един момент се усетих, че реално всеки е потенциален педофил, откъдето пък трябваше своевременно седмици преди първия учебен ден да информирам дъщеря си, че идиотите по света не са малко, но така да й го подчертая, че дори близък да посегне, да се усети, че не е нормално. Което пък в последствие я кара да ми се смее или пък да ми прави забележка, когато я мия по неудобните задни части, както ги нарича тя :P , но пък аз като я гледам как се мие, си мисля, че малко избързах в това отношение. Та зад ОКР-то се крие неправилно отношение, просто престанете с тази генетика, че колкото и да ви харесвам, терапистчета, като заговорите за генетика предизвиквате желание у мен за многописане и многопсуване по всички психиатри, чиито интереси се стремите да не засегнете, като за това е много удобно да вмъквате и нехайно "генетично предаващо се в някои случаи". Удобно, уклончиво, нестопроцентово твърдение. Ако се върже някой на хапчетата - върже - ходи на психиатър, ако не - идва при вас. Аз бих се омъжила за някого от вас... ако трябва да сме честни. :lol:
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 17.08.2015 18:28

  При условие обаче, че хапчетата пък увреждат черния дроб... добре че избрах риска от инфаркт. Терапия, спокойна среда и повече пари. Няма психотерапевт, който да ме надприказва, вярвайте ми. :lol: Само още седмица, две да си допиша, каквото съм наумила и ви оставям на мира. :lol:
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от shashmagiul | 17.08.2015 18:11

  Макар че обяснението е много точно "циклене" или, както в текста "заключване", причините са много повече психични, отколкото генетика при ОКР. Така обяснено, изглежда, че все пак съм имала ОКР, а не шизофрения, защото винаги, когато съм имала симптоми, съм циклела над едни и същи неща. От друга страна пък... циклене се свързва с циклофрения, но пък паническите атаки при паническото разстройство толкова наподобяват психозата, че изводът ми е правилен: диагнозата има значение само и единствено за изписване на хапчета, докато в психотерапевтичния процес те са нещо временно, колкото да не получиш инфаркт, докато получаваш катарзиси. Че се скъсах две години от себеосъзнаване, преоткриване и катарзиси. : ) Със сигурност ОКР има терапия, изключваща почти изцяло медикаментите. Те са, ако състоянието е станало предшизофренно или дори по време на психоза. След това... спокойна среда и терапия. Съжалявам, господине, но съм убедена, че това е успешната комбинация. Основният проблем след терапията е общественото мнение, защото докато траят симптомите, не изглеждаш много в час. : ) Иначе съм съгласна с обяснението за ОКР стопроцентово, ако се изключи генетиката. Онази думичка в последното изречение "заучаване" е много важна. ОКР, когато е свързано с религия, се лекува чрез спирането да вярваш в ритуалите. Толкова ми олекна, когато успях да се самоубедя, че наистина има избирателно мислене и наистина доста хора си живеят необезпокоявано с налудностите си в тази насока.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Даниел Троев | 17.08.2015 17:49

  Здравейте, Съвременните изследвания върху ОКР са доста обещаващи и има нови методи за неговото третиране. Споделям мой превод на информативен и полезен материал по темата: Link
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от ivan | 29.05.2015 14:19

  Здравейте ходих на психатар аз си знаех че имам симтоми на ГАДНОТО ОКР но исках да го потвърди психиатър и ми изписаха хапчета които взех но не съм започнал да пия като прочетох страничните ефекти пък и ми казаха че окр при мен не е много зле 4е въпроса ми е дали неможе да се лекува с марихуна или някъкви билки
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от Жил Дьо Ре | 23.03.2014 23:03

  Що не вземат незадоволената (sofia77) и загубенякът braska да се оправят взаимно ,току виж им минала злобата. Аз не съм забелязала Мафу да се е правил някъде на доктор, вашите коментари в случая бяха напълно излишни и недопустими, явно от неправилно лечение сте озверели и се нахвърляте върху хората като диви зверове, по тия форуми е лудница и затова избягвам да влизам. Колкото до демоните за които говориш и вярата че с мисълта си можеш да предизвикаш някакво събитие, начинът да го преодолееш е да приемеш тази мисъл, тази възможност. Отначало е ужасно и се питаш да неби пък тези неща да действат наистина, но сам ще се убедиш ,че нищо няма да се случи. Няма друг начин, не може да живееш с мисълта че можеш с мислите си да накараш сърцето на твой близък да спре или нещо да се случи, трябва да се изправиш пред страха. Всички болни минават през това, внушението при ОКР е много силно и по-мъчителното е че невротикът осъзнава че това е глупаво ,но не може да му се противопостави, за разлика от шизофреникът, който е убеден че това е истина и някак си му е по-леко и за него останалите са луди, а не той самият и си живее във свой собствен свят, за разлика от болният от ОКР ,който е във пълно съзнание и в пълна адекватност. Наистина усещането за свръхестествена намеса или влияние над живота на болния са много често срещани при страдащите от ОКР, затова самото ОКР , самата ритуализация са много близки до суеверността. Разбира се не е за пренебрегване и медикаментозното лечение, то спомага да се отслабят страховете, а със малко повече вътрешна воля да се елиминират напълно. Двете линии на лечение при тревожни разстройства - медикаменти и психотерапевтични упражнения се подпомагат и допълват взаимно, затова най-добрите специалисти в такива случаи са психиатри-психотерапевти - работещи едновременно и със лекарства и със терапия и знаещи най-добре по какъв начин да се комбинират.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от mafu | 23.03.2014 19:36

  Приключваме спора до тук, взаимно се обиждаме и става грозно и излишно, това още повече нагнетява психичните ни проблеми, който има такива разбира се. Това не е форум за нападки, а за взаимопомощ. Аз спирам и се извинявам.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от | 23.03.2014 19:03

  Мъжка к*рво и мен не ме вълнува и аз отвръщам на обидите с обиди Пък и аз не те обиждам всъщност ти си гей сам си го признаваш пък ти се обиждаш защо ли Заминавай за лудницата че кой знае какви поразии ще сътвори болният ти мозък И*род
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от mafu | 23.03.2014 18:54

  Въобще не ме вълнува, аз отвръщам на обидите с обида, подразни ме подигравателният ти коментар, на човек който не е преминал през ОКР, това ехидно подмятане, което няма място тук. Това за демоните не е повод за подигравки или нещо смешно, споделил съм го на моят психиатър.
 • Re: Oбсесивно-компулсивното разстройство
  от mafu | 23.03.2014 18:53

  Също усещането че с мисълта си можеш да навредиш на друг или на нещо. Пак попадаме в обхвата на темата ОКР, която досадните спамъри Sofia 77 и braska разводняват със неадекватните си коментари. Браска, пиши си в темата за ПР, ОКР ти няма как да го разбереш, защото не си болен от него. Аз съм преживял класическите симптоми в рамките на седем години, със много плавно прогредиентно обогатяване със натрапливи мисли и компулсии. Първо започва със дребни натрапливости, както ги наричат лекарите разговорно, постепенно натрапливостите се роят и както един лекар много хубаво описваше процеса, започват да пускат "метастази"- една натраплива мисъл води до друга и така ставаш склонен въобще да си измисляш нови и нови натрапливости и ритуали.

Напиши отговор
214 намерени, страница 1 от общо 5