Шизофрения. Циклофрения. Психично здраве | Биполярно разстройство - моят случай

Напиши отговор
 • RE: Биполярно разстройство - моят случай
  от пламен парушев | 02.12.2019 20:30

  и с параноидна шизофрения се живее стига да си пиеш лекарствата и то да ти намерят точното изписват ти ксеплион 700 лева ампула продаваш я плюс пенсията даже и пари ще имаш за хапчета от 30 лева
 • RE: Биполярно разстройство - моят случай
  от Mika | 25.11.2019 16:43

  Хора с БАР се живее! И аз като вас бях се отчаяла, но има решение. Литий от Турция, пие се дълго време за да има смисъл. Поне на мен така ми повлия. Да е жива и здрава жената, която ми помогна. Няма да ми стигне един живот да и благодаря, всеки ден.
 • Re: Биполярно разстройство - моят случай
  от h_stoyanova | 14.05.2018 14:03

  Здравейте.Аз страдам от БАР вече 14 год. и съм на 36г.Имах 7 годишен период през който ми нямаше нищо и не пиех никакви лекарства.Но последните 4 год. правя по две кризи на година и постоянно съм на хапчета/литий+хедонин/.С хапчетата се преодоляват кризите.Възможно е да се живее пълноценно, но много трудно и трябва да имаш голяма подкрепа от семейството и шефове.Аз съм главен счетоводител имам и дете на 12год. и мъж.Т.е. успях да се реализирам и в работата и в семейството.Сега планирам и второ дете, но ще бъда под постоянно наблюдение от психиатър.
 • Биполярно разстройство
  от Norma Jeane | 13.05.2018 00:09

  Възможно ли е да се живее пълноценно с Биполярно афективно разстройство? Биполярното афективно разстройство (БАР) е психично заболяване, чиито по-стари имена са маниакална депресия и циклофрения. Най-общо казано това заболяване се характеризира с промяна в настроенията - редуват се епизоди на депресия с периоди на мания (еуфория). Периодите, в които си напълно здрав и нормален, се наричат ремисия. Има много известни личности, които са диагностицирани с Биполярно разстройство: Катрин Зита-Джоунс, Шиниъд О"Конър, Линда Хамилтън, Бен Стилър, Жан-Клод Ван Дам, Аксел Роуз, Джим Кери, Роби Уилямс, Вирджиния Улф, Винсент ван Гог, Мерилин Монро, Лудвиг ван Бетовен, Ханс Кристиан Андерсен и мн. др. Не казвам, че кризите при тях са по-леки или че нямат проблеми, но, когато си богат и известен, сякаш всичко ти е простено. Чували сме, че хората с БАР са по-интелигентни, по-креативни, едва ли не по-по-най... Въпросът е какво да правим ние, обикновените хора с този БАР и то в държава като България. Тук, ако разберат, че имаш диагноза и си лежал в психиатрия, автоматично ставаш аутсайдер. Не е достатъчно, че едва се справяш с тъгата по време на депресия и с изцепките си по време на мания, а и в момента, в който се стабилизираш, се оказваш сам и дискриминиран. Приятелите ти стават все по-малко, заради безкрайните ти проблеми и промяната в настроението; семейството ти страда заедно с теб; сменяш работата често, защото по време на мания си неработоспособен, а дадеш ли болничен с истинската диагноза - край. Законът ни защитава и работодателят няма право да те уволни или съкрати, но има други начини да те накара да се чувстваш ужасно на работното си място и ти накрая си тръгваш доброволно. Все още не ми се е случвало такова нещо, но е само защото аз си тръгвам без предизвестие и не се обяснявам. Докога ще мога да продължа така? Вече имам 3 трудови книжки, а съм на 33 г. Имам чувството, че мога да пиша няколко дни без да спирам, но няма да го направя. Целта ми е да намеря други хора, които имат тази диагноза и да разбера дали успяват да живеят пълноценно.
 • Re: Биполярно разстройство - моят случай
  от Емилия Кръстева | 02.04.2018 08:31

  Здравейте! От 1 год. и 6 месеца съм с БАР, но искма да чуя и второ мнение от лекар. Четох за проф. Крум Миланов. Моля, ако някой го е посещавал да сподели мнение.
 • Re: Биполярно разстройство - моят случай
  от Георги | 24.03.2018 18:33

  Здравейте, пиша тук, защото майка ми е диагностицирана с биполярно афективно разстройство. Опитвам се да разбера възможно най-много за различни терапевтични методи. В момента майка ми взима Депакин Хроно (500мг) и това определено оказва добро влияние. Обсъждах с лекуващата психиатърка на майка започване на терапия с литий. Доста съм обнадежден и бих искал да опитам да набавя лекарството от Сърбия. Исках да попитам тези от вас, които вече са се лекували с литийи: От къде го набавяте (Гърция, Сърбия, Македония и т.н.)?; Как стои въпросът със следенето на нормите на литий в кръвта (разбира се, ще обсъдя това и с психиатърката на майка, но просто ме интересува какъв опит имате)?; Колко време продължи лекуването Ви с лития и съответно до какви дози смъкнахме постепенно и какк протече лечението Ви? Много съм притеснен за здравето на майка си и се надявам да споделите опита си с мен.
 • Биполярно разстройство - моят случай
  от grigor dimitrov | 22.01.2016 08:33

  Да напиша малко и за мен. Страдам от БАР от 3 години, лекуван съм с променлив успех и все още търся точните медикаменти и дози. Състоянието ми е колебливо, с хипо манийни и депресивни епизоди. В момента пия Депакин Хроно 500 МГ, 1 и 1/2 сутрин, 1 и 1/2 вечер. (При 2 сутрин и 2 вечер, валпровата киселина беше в норма в кръвта, сега ще видим при 3 на ден как ще е.) Клопиксол 10 мг по 1 вечер и мендилекс 2 мг на обед. Онзи ден бях при нова психиатърка, която ми назначи изследване за литий на кръвта и може да добавим литий към цялата схема, а ако не е нужен ще добавим ламиктал. Тя разкритикува предишните ми психиатри, които ми изписваха андидепресанти - противопоказно е антидепресанти при БАР, поне повечето. Аз пих малко време ксетанор и съм много недоволен. Малко антидепресанти са подходящи за БАР и те са от ново поколение като например валдоксан, но ще видя дали ще се стигне до него. Според вас има ли нужда от още лекарства? Или някакви забележки към схемата ми? Мисля да добавя и хедонин за съня.

Напиши отговор