Любопитни факти и общи приказки | Контактни лещи при Астигматизъм

Напиши отговор
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от Milena | 07.09.2017 10:39

  Здравейте, Сина ми е силно късоглед и с астигматизъм. От 10 години ходиме в детската оптика на Мария Луиза, попринцип съм много доволна от тях. Тази година детето стана на 16 и исках да започне да носи лещи, защото аз самата съм с лещи от 16 годишна и не бих се върнала към очилата за нищо на света. Пратих сина ми при баща му в София и им заръчах да идат до оптиката и да вземат рецепта за торични лещи, евентуално да купят един чифт лещи, за да им бъде безплатен прегледът. Ако купуват лещи, докторът да покаже на детето как се слагат лещите. Върнаха се с чифт неотворени обикновени лещи, без рецепта... За да разберете колко съм ядосана - живеем в Чехия, тук лещите струват 180 крони 6 броя (с доставка до офиса), на сина ми джобните са 500 крони на седмица. Лещи мога да купя без проблем, но нормален очен лекар за 10 години така и не намерих. Затова със сина ми продължавам да ходя на очен лекар веднъж годишно, като отиде лято до България. Хрумна ми, че може на детето да му е малък астигматизмът, затова докторът да е предписал обикновени лещи и сега търся информация. Шантал пише, че може да се носят не торични, а обикновени лещи. После един от коментарите е, че може да се са торични, но трябва да са сферични... Та те не са ли всички сферични? Или става дума за печатна грешка и човекът е искал да каже асферичи? Предполагам, че дори и да намеря асферични лещи тук, пак не мога да ги купя, при положение че последната ми нормална рецепта е от 2015 година.
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от dubby | 22.05.2011 14:02

  Здравей, Тони, До колкото знам всички торични лещи се предлагат както за късогледство така и за далекогледство. На следната страница можеш да се ориентираш за цените на различните [url=Link лещи[/url] като аз стигнах до извода, че някои от предлаганите продукти са с пъти по евтини от други места където съм гледал. В по старите мнения открих, че на shantall, са казали, че може да носи всякакви лещи при ниско нива на астигматизъм, това не е вярно, може да се носят не торични лещи, но трябва да са сверични.
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от д-р Цанко Стефанов | 21.04.2011 22:56

  Има. консултирай се с очния ти лекар и си готов.
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от Toni97 | 01.04.2011 17:11

  Здравеите. Аз също имам проблем с очите. Нося очила от 12 години. Интересуваме дали има лещи за астигматизъм и дългогледство, тъй като вече ми писна да нося очила.
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от shantall | 16.03.2011 11:09

  Здравей, Iglika90. До клокотница 29 се стига с всеки един тармавай, който върви по бул. Хр. Ботев в посока централна гара. ЕТо ти линк където можеш да зададеш начална точка на тръгване и крайна, където искаш да отидеш, и ще ти покаже какъв транспорт да хванеш Link. давам ти и координати на д-р ЦАнева 832-11-01 четни 8.30-14 нечетни 14-18. успех!
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от Iglika90 | 04.03.2011 21:31

  Здравей, Шантал. Би ли ме посъветвала какъв транспорт мога да ползвам до Клокотница 29 и също на картата гледах, че май има повече от една такава улица в София. Студентка съм, прости невежеството :oops:
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от shantall | 02.03.2011 10:31

  От 7 години нося контактни лещи. Първо една докторка ми каза, че астигматизмът ми не е много висок и мога да нося най-обикновенни меки лещи. Пробвах и цветни :), че даже и шофьорска книжка изкарах с тях. СЛед това обаче смених лекарката. Отидох при д-р Цанева на Клоколтница 29. Жената ме прегледа и каза: абе момиче ти виждаш ли ме. Оказа се че астигматизма ми се е вдигнал жестоко за времето, през което носих меките лещи. Днес си поръчах 3 чифт твърди лещи, предназначени за астигматици, при същата лекарка. Проблеми имах първите няколко дни когато сложих първия чифт, но всичко беше докато свикна. След това никакви грижи. При положение, че като проба си бях взела най-малко газопропускливите. Издържах с тях понякога и 24 часа. Много е важно мярката на лещата да е взета добре. Вярно, че аз ги чупя и губя, но .... :) Разликата в цената за торични и твърди лещи е двойна, да не кажа и тройна. Ако един чифт твърди ещи със срок на годност две години струва 70лв, то едни торични със срок на годност 1 година са приблизително 200лв. И така... за твърди лещи търсете добър специалист, аколещата е направена като хората не би трябвало да имате проблеми. А за хората със сенната хрема, може ид а не дразнят, но със сигурност няма да е комфортно. За поставянето на леща най лесно става когато лещата е промита, но не и прекалено овлажнена. На показалеца на едната ръка се поставя лещата, а с другата се отваря окото, като показалеца хваща и притиска, но не много силно, горния клепач, а безименния пръст прави същото с долния. Всичко е въпрос на тренинг и свикване на окото с мисълта, че нещо идва :) Дано съм била полезна :)
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от slan4itse | 25.07.2010 14:01

  Не разбирам за какъв късмет става въпрос. Аз питах, при положение, че ми сълзят очите и ме сърбят, дали лещите ще ме дразнят допълнително.
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от д-р Цанко Стефанов | 20.07.2010 12:04

  Моля да не вярвате на написаното в WIKIPEDIA на 101%! Там статиите се пишат от хора-лаици, които имат свободно време. Никой специалист в областта на медицината няма свободно време. Медиците и свободното време са секса при кучетата - има го, ама рядко. ;) Така... Има лещи за астигматични оченца. Аз дори си купих такива. За един месец - 30 лева. Само на едното око имам астигматизъм. Аз имам друг невероятен проблем. Не мога да си сложа лещите! Правя какви ли не опити, слагам лещата до окото, омазнявам окото с изкуствени капки, и не става и не става! Слагам я до склерата и тя ми остава в ръката в момента в който си махна пръстта. Гадна работа. Ако някой има идеи, да сподели! А иначе до жената със сенната хрема горе - даже имате късмет! Поне няма да използвате капки изкуствена сълза!
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от slan4itse | 16.07.2010 10:30

  Здравейте, аз също съм с астигматизъм, но имам и сенна хрема, при която сълзят очите. До сега не съм ползвала лещи и ми е интересно някой с мояпроблем дали е носил и има ли проблем с тях. Благодаря!
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от pepsincho | 13.07.2010 12:52

  Здравейте, нов съм тук.Вчера ходих на очен лекар, най вече заради това да ми изпише някакви лещи.Имам астигматизам с късогледство."Можеш да носиш единстевно асферични лещи, едномесечни.Те ще ти дадат най-добър и остър образ"Това ми казаха.цената е 16 лева/лещата.(Каза, че има и други, но те са скъпи-200лв/леща :o)Та искам да се посъветвам и с вас-дали това са единствените лещи, които мога да нося, или има други модели, подходящи за мен-искам да имам избор, това е :) Поздрави!
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от dubby | 17.05.2010 18:07

  Здравей, piczo, като цяло съм забелязал негативното отношение на българските офталмолог към контактните лещи. Не само че има контактни лещи за Астигмътизъм, но и както PoweR_of_DarK казва те са за предпочитане. Ето какво казва [url=Link по въпроса: "Съществуват модели меки лещи, които коригират астигматизъм. Наричат се торични лещи. Те имат специална вградена корекция, като едновременно могат да съдържат предписание за далекогледство или късогледство, ако пациентът се нуждае от това" Последните се наричат bifocal-ни. Има различни производители, които ги предлагат както и няколко варианта - едномесечни, двуседмични, еднодневни и т.н. Вече се появиха достатъчно сайтове за продажба на контактни лещи, така че можеш да се посаветваш с тях ако все още имаш съмнения. Аз лично нямам астъгматизъм, но братовчедка ми има и носи торичните лещи на Bausch and Lomb - и твърди, че са най-добрите. Тук ги намерих и на значително по ниска цена - [url=Link toric[/url] Ако случайно прочетеш отговора ми - тъй като виждам че поста ти е стар ще ми е интересно да чуя твойте наблюдения ако вече имаш такива
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от PoweR_of_DarK | 28.08.2008 22:57

  piczo значи като за начало, освен астигматизма какво отклонение имаш късогледство или далекогледство. Колкото до контактните лещи, при носене трябва да се спазна изключителна хигиена, винаги да се ползва истински разтвор, а не физиологичен, защото лесно се хващат инфекции. Аз лично имам късогледство и ползвам лещи на UltraVision и съм изключително доволен. Слагам ги и забравям, че са там. Така или иначе аз ти ги препоръчвам пред очила. stef26 незнам кои са твоите лещи, но като цяло знам, че двата най-реномирани производители са Bausch & Lomb и ULTRAVISION. Моите са на ULTRAVISION и съм супер доволен. Колкото до замагляването, щом си пробвала със сълзи значи вероятно не е проблема в исъхването на окото. Имай в предвид, че в окото постоянно се движи секрет по посока от слепоочието към носа, който при продължително взиране може да доведе до такова замагляване. Така или иначе при работа с компютър трябва на 1 час поне 5-10 мин почивка на очите (плискане със студена вода или постаяне на дланите върху очите да не навлиза светлина), защото при дълга работа и на човек без лещи ще му се замагли погледа.
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от stef26 | 07.08.2008 15:20

  Аз преди известно време ходих на офталмолог,за да си поръчам астигматични меки лещи на ''kooper vision'' мисля че така бяха.Преди това съм носила твърди лещи(български),но така и не можах да свикна с тях(дясната вечно ми се замъгляше).Сега като сложих меките все едно нямам нищо в очите си(виждам перфектно),но пак леко ми се замъглят,а работя пред компютър и ми пречи това.Купих си изкуствени сълзи,но още повече ми се влошава зрението .Моля ако някой знае на какво се дължи това замъгляне да пише.Благодаря
 • Re: Контактни лещи при Астигматизъм
  от galena | 12.04.2008 17:32

  днес бях на очен лекар,поръчах си меки торични лещи за късогледство и астигматизъм струват 120 лв и са 6 броя трябва да смениш лекаря си май щом не знае че има контактни лещи и за астигматици :shock: има също и твърди лещи които са значително по-евтини между 12 и 52 лв за брой но лекарката ми каза че с тях по-трудно се свиква :roll: така че потърси съвет от някой очен специалист и действай имаш избор !Успех !
 • Контактни лещи при Астигматизъм
  от piczo | 10.04.2008 21:55

  Здравейте.Днес след компютърен тест и нормален очен преглед ми остановиха, че имам астигматизъм.На едното око с деоптер 0,5, а на другото 1,0 Поисках да нося лещи, но лекарят каза, че нямало лещи за астигматизъм или дори да имало били по 100 лв едната.След информация в интернет разбирам, че всъщност си има меки конткатни астигматични лещи и даже е препоръчително, понеже самата роговица се оформя с лещите и по този начин се лекува самият астигматизъм и другият плюс освен удобството е, че имаш перфектно периферно зрение. Моля посъветвайте ме какво да правя.Лекарят и оптиката препоръчват очила и ми убиха надеждите за лещи. Ще се радвам да ми дадете цени, плюсове и минуси а и също къде мога да намеря такива астигматични контактни лещи. Благодаря Ви.

Напиши отговор