Любопитни факти и общи приказки | Антибиотици или бактериофаги?

Напиши отговор
 • RE: Антибиотици или бактериофаги?
  от Krisstina | 26.07.2019 20:10

  ЗА бактериофагите! Ефикасни и с бързо действие
 • Re: Антибиотици или бактериофаги?
  от d.dimitrov | 12.01.2011 18:50

  Тогава защо като ме хване някоя ангина и ми микробиологията покаже бактерията Х и това се повтори 2-3 пъти, личната лекарка не ми предпише такъв медикамент вместо да ме тъпче с антибиотици и да прави бактериите резистентни. Изобщо произвеждат ли се такива медикаменти? Доколкото разбирам вирусът унищожава бактериите. След това се лекувам от вируса и имунната ми система изгражда антитела. При повторна инфекция с въпросната бактерия, ако отново ми инжектират въпросния вирус, той би трябвало да унищожи бактерията отново, а имунната ми система да се справи сама с него (тоест при повторен случай лечението би трябвало да е по-лесно). Звучи малко фантастично - ако е вярно, защо не мога да си купя такива лекарства от аптеката :) ?
 • Re: Антибиотици или бактериофаги?
  от д-р Цанко Стефанов | 07.05.2010 08:54

  По имунен път ще достигнат. Такива методи са приложими в клиничната практика... с инжектиране на определен вирус се лекуват бактериални инфекции. По имунен път бактериофагите - вирусите - достигат до огнището с бактериална инфекция и чрез прикрепване и всмукване, вгъване на плазмената мембрана на вируса, бактерията попада във вътрешността му, където той я лизира. След което вирусът се лекува, но като цяло лечението е по-успешно и по-бързо, още повече че след това се създават клетки-памет от Б-лимфоцити, които осигуряват имунна памет срещу заболяването.
 • Re: Антибиотици или бактериофаги?
  от 1001bg | 04.05.2010 21:17

  Бактериофагите са вируси, както ти каза, които се хранят с вируси, съмнявам се обаче да се ефективни колкото антибиотиците, защото трябва да си вкараш вирус, за да махнеш бактериална инфекция, което не е много логично :/ Също е и проблем въпроса как бактериофагите ще достигнат до бактериите :/ Лично аз не знам много по темата, но ще говоря с някой по-наясно :)
 • Антибиотици или бактериофаги?
  от pantalei | 26.02.2010 19:22

  Преди няколко дни за пръв път научих за препарати за борба с инфекции съдържащи бактериофаги. За разлика от класическите и скъпоструващи антибиотици (цената разбира се е без значение за болния, но надали е така за фармацефтичните компании и лекарите имащи договор с определени аптеки, получаващи процент от всяко хапче антибиотик предписано от тях :evil: ), бактериофагите нямат страничните ефекти на антибиотиците и са ако не по-, то поне толкова ефективни колкото тях. Най-просто казано - представляват вируси, които се хранят с бактерии. Не съм медик и може да говоря глупости, но ми се стори интересна темата и съм любопитен да прочета мнението на лекарите от този форум. За последните няколко десетилетия бактериите толкова са се нахранили с антибиотици, че ги хапват за закуска. Всяко второ мнение на пациент, което чета е за някакво хронично заболяване - следствие от някаква първоначална инфекция. А честито! Ако има алтернатива, защо докторите не ни информират за нея? Какво мислите? Link Поздрави

Напиши отговор