Значителни са ползотворните промени върху опорно-двигателния апарат под влиянието на физическата активност. Но физическите упражнения водят не само до нарастването на мускулите по обем. Тяхната издръжливост се увеличава, а паралелно с това се заздравява връзковият апарат, сухожилия, стави и не на последно място – костите. Основно значение има системността във физическата активност.


Мускулите се приспособяват и отговорят на повишените изисквания от физическото натоварване чрез допълнително увеличаване на съкратителните белтъци в мускулите - актин и миозин. Този мускулен растеж е най-характерен при силовите натоварвания и значително по-слаб при тези за издръжливост.


Освен растежа на мускулите под влияние на двигателната дейност в мускулите се подобрява тяхната инервация и предаването на нервните импулси. Така благодарение на системните физически упражнения се подобрява координацията и бързината на мускулната реакция. Пряка връзка с тези промени има значението при пациенти, които се възстановяват след инсулт, например.


Също така поради повишените нужди от кислород и хранителни вещества се увеличава и кръвоснабдяването на мускулите, чрез прорастване на нови кръвоносни съдове.


Под влияние на системната физическата активност сухожилията, както и мускулите стават по-здрави и еластични. За да са в оптимална кондиция са необходими редовни умерени натоварвания, без да има резки пикове или продължителни периоди на неактивност. Най-много травми на сухожилията се получават, когато няма постепенност в натоварването.


Синовиалната течност обезпечава гладкото движение в ставата и спомага за минималното триене на хрущялните ставни повърхности. Така когато в една става има движение, тя функционира много по-добре и се предпазва от износване. Това забавя артрозните изменения в ставите и дава възможност за поддържане на висока физическа активност, дори в по-напреднала възраст.


Физическата активност има като ефект върху костите повишаване на тяхната здравина и плътност, като те стават по-устойчиви на фрактури и травми. Редовната физическа активност помага за правилното и доброто развитие на скелетната система при децата, а при възрастните предпазва от остеопороза.


Силните мускули с изразена издържливост означават и по-малко натоварване за ставите. Изследвания показват, че слабите мускули на бедрата повишават риска от остеоартрит на колянната става. Дори и леко подсилване на мускулатурата може значително да подобри състоянието на засегнатите стави.


В комплекса от упражнения трябва да се включват такива, при които движението е в целия диапазон. Така се предотвратява схващането и се намалява рискът от травми. При артрит движението в ставите е ограничено и такива упражнения трябва да са специално изготвени от кинезитерапевт.


Подсилването мускулатурата на гърба, корема и таза има основно значение за добрата стойка и правилна походка, без патологично натоварване на ставите при компенсиране на слабостта на мускулите.


Излишните килограми повишават риска от увреждане на хрущяла на ставните повърхности. Дори свалянето само на няколко килограма може да повлияе значително вече проявили се симптоми от страна на натоварените стави.


Общото възпаление в организма също представлява сериозно изпитание за здравето на ставите. Спазването на балансирано противовъзпалително хранене спомага за намаляване нивата увреждания, следствие на метаболитни реакции с отделяне на високо ниво на свободни радикали.


Жените губят средно около 5% от костната си маса през първите пет години след менопаузата. В допълнение към това отслабването на структурата на костите се увеличава значително при възрастните над 50 години. Това важи с особена сила за лица, които на по-ранен етап от живота си не са се занимавали със спорт.


Тъй като костната плътност достига пика си около 30-годишна възраст и след това започва да намалява постепенно, колкото повече костна тъкан бъде изградена в ранна възраст, толкова повече има възможност тя да бъде съхранена с времето.


Референции:
1. Exercise for Your Bone Health, Osteoporosis and related bone diseases, National Resource Centre;
2. The best exercises for your bones, Harvard Education.