Голям процент от жените се срамуват да се събличат в обща женска съблекалня.

Причината не се дължи на липса на самочувствие относно външния вид на тялото, смятат специалисти. Повечето жени във фитнес залите са с добре изваяно телосложение и не се притесняват от формите и килограмите си, добавят те.

Проблемът е чисто емоционален и се дължи на личностни черти на характера. Жените се чувстват уязвими, докато са голи, макар и пред представителки на техния пол.

Когато жените пред тях са непознати, се получава „бариера“, която пречи на дамите да се отпуснат и да се преоблекат за тренировка без притеснения.

Много от жените споделят, че изчакват съблекалнята да се освободи преди да започнат да се преобличат или когато няма време и има много хора те отиват в тоалетните, където са сами.

Това от своя страна може да увеличи нивото на стрес, да попречи на навременното започване на тренировката, а и води до неудобства за самата жена.

Специалисти са на мнение, че притеснението от събличането пред непознати хора се дължи и до някаква степен на морални и културни ценности. За да се преодолее неудобството може да помогне опознаването на хората, които се срещат всеки ден в съблекалнята.

Когато човекът пред жената е познат, страхът да остане полугола пред него намалява значително, обясняват експерти.