Според научни литературни източници, тренировките сутрин са по-ефективни от тези през по-късните часове на деня.

 

По-добрите резултати се дължат на подобрено "управление" на метаболитните пътища и енергийната хомеостаза.


 

Съвкупността от хранителния прием, метаболизма и системните енергийни разходи заедно играят важна роля в поддържането на енергийната хомеостаза и предотвратяването на различни метаболитни нарушения.

 

Циркадният ритъм е основния фактор оказващ влияние върху регулацията на енергийния метаболизъм. Следователно синхронизирането на тренировките с него могат да бъдат ефективен начин за повишаване ползите за здравето от упражненията, както и за поддържане на адекватен енергиен баланс.

 

Упражненията регулират мускулния метаболизъм, чиято функционалност е пряко свързана с циркадния ритъм на тялото.

 

Според проучвания сутрешните аеробни упражнения предизвикват значителна редукция на нощното систолично кръвно налягане, в сравнение със следобедните или вечерните упражненията.

 

Сутрешните упражнения също се свързват и с по-голяма продължителност на дълбокия сън през нощта.

 

Относно риска от хипогликемия при пациенти с диабет е установено, че упражненията в ранните часове на деня водят до по-нисък процент на случаите и подобрен метаболитен контрол в сравнение с упражнения, изпълнявани през следобедните часове.

 

При тренировките през активната фаза от деня се наблюдава максимална клетъчна консумация на кислород и по-висок ревитализиращ ефект в сравнение с упражненията по време на фазата за почивка - следобед.

 

Като цяло сутрешната физическа активност е полезна за мускулния метаболизъм, тъй като се наблюдава повишено активиране на гликолитичните пътища, по-високо използване на въглехидрати и алтернативни енергийни източници, повишено разграждане на мазнини и аминокиселини и адаптация към системния разход на енергия.

 

Повишената скорост при гликолизата и произтичащото от това - изчерпване на въглехидратните източници, се дължи на активиране на индуцируемия от хипоксия фактор 1α (HIF 1α).

 

Поради тези причини може да се каже, че времетоq в което човек тренира има важна роля за повишаване на метаболитните ползи от направените упражнения.

 

Въпреки позитивите от сутрешните тренировки е важно да се има предвид и индивидуалната поносимост към физическо натоварване при всеки човек.

 

Поради тази причина физическата активност на трениращите трябва да бъде съобразена с техния живот и навици - дали са по-активни сутрин или вечер. При някои от тях сутрешните упражнения могат да се отразят демотивиращо, което да доведе до по-малко ползи за здравето.

 

Оптималното време за тренировки варира спрямо възможностите на трениращия. Важно е да се поддържа определена последователност.

 

Източници:

https://www.news-medical.net/health/Why-You-Should-Exercise-in-the-Morning.aspx