Няма пряк път към успеха, гласи известна поговорка. Нормално е да искаме да се сдобием с изваяно и красиво тяло, за което следва да положим много усилия във фитнес залата, а самият процес отнема време. Много хора прибягват до употребата на стероиди, за да постигнат тази цел. Това обаче определено е опасна тенденция, предупреждават специалисти. 
 

Как стероидите изграждат мускулна маса?

Те помагат за производството на протеини и предотвратяват ефекта на кортизола в мускулните тъкани, подобрявайки мускулната маса. Постепенно мускулите увеличават размера си три пъти.
 
Какви са някои от най-често използваните стероиди? Те обикновено са произведени от мъжки хормони като тестостерон и най-често се приемат орално или под форма на инжекция. Разбира се, най-разпространени са по-евтините видове. Могат да се намерят и в повечето фитнес зали.
 
Употребата на стероиди може да предизвика и странични ефекти, като най-голямата опасност, която крият е риск от безплодие. Те също така могат да увредят бъбреците и черния дроб, а в някои случаи дори да доведат до оток в мозъка
NEWS_MORE_BOX
 
 
От употребата на стероиди може да пострада и сърцето - поради повишено кръвно налягане могат да се повишат нивата на холестерола. Нежеланите ефекти от стероидите могат да се изразяват и в поява на акне. Възможно е използващите ги да станат по-агресивни и да имат суицидни мисли.