Поддържането на добра физическа активност е много важна за цялостното здравословно състояние на хората.

 

Какви са ползите от тренировките?


Чрез поддържането на различен вид физическа активност, човек поддържа здравето на своето сърце. Сърцето е кух мускулест орган, чието състояние е от голямо значение за живота.

 

При хората, които тренират, е отбелязан два пъти по-нисък риск от появата на сърдечносъдово заболяване.

 

Редовните упражнения са от полза за изгарянето на калории, понижаване на кръвното налягане, понижаване на нивата на липопротеините с ниска плътност и повишаване на липопротеините с висока плътност.

 

Какъв вид упражнения са препоръчителни?

Конкретният вид тренировки обикновено зависи от индивидуалните предпочитания.

 

Въпреки това е препоръчително всеки човек да включи различни видове упражнения в своята тренировка. Те могат да бъдат аеробни - кардио, силови или за разтягане и поддържане на гъвкавостта.

 

Когато целта на тренировките е постигането на физическа форма, е препоръчително човек да се косултира с треньор специалист, който може да съобрази индивидуално упражненията спрямо поставените целите. В повечето случаи те препоръчват и придържането към опреден хранителен режим.

 

В началото на всяка тренировка се започва с леки и умерени упражнения, след което се повишава интензитетът на тренировката. Към края отново се завършва с леки и умерени упражнения. Това позволява на мускулите на тялото да се затоплят в началото и отпуснат постепенно при звършване на тренировката.

 

Всеки ли може да започне да тренира?

Независимо от възрастта на човека, физическата активност е силно препоръчителна за поддържане на доброто му здраве. Дори и кратките тренировки могат да бъдат много полезни в това отношение.

 

Колко време и колко често трябва човек да тренира?

Препоръчително е човек да извършва поне 150 минути седмично някакъв вид физическа активност с умерена интензивност, като бързо ходене. Това се равнява на около 30 минути на ден, поне пет дни от седмицата.

 

За хора, който не са тренирали до момента, се препоръчва постепенно надграждане. С времето човек може да удължи своите тренировки и да ги направи по-предизвикателни. Това трабва да се случва постепенно, за да има възможност тялото да се адаптира.

 

Референции:

https://www.webmd.com/