Допинг е всяко средство, което изкуствено стимулира физическата и умствената работоспособност. Има вещества (включително и някои медикаменти – например еритропоетинът), които правят спортистите по-силни и издръжливи от обикновено. За установяването им могат да бъдат изследвани както урина, така и кръвна проба.


Опасностите, произтичащи от употребата на допинг са отдавна известни. Учените са доказали, че различните вещества имат и различни таргетни органи - черен дроб, сърце, полови жлези, включително и психиката.


Голяма част от забранените вещества в спорта са хормонални субстанции, поради което се наблюдават редица негативни ефекти върху половата система. Тези негативни ефекти са свързани с това, че освен търсения анаболен и стимулиращ ефект върху тялото хормоналните вещества оказват и редица странични ефекти върху женските и мъжките полови органи. Влиянието на допинга върху половата система зависи от пола, възрастта на спортиста, вида на субстанцията и нейната дозировка.Интересен факт е, че методите за заблуда и „замаскиране“ на забранените вещества стават все по-сложни и съответно фини, което води до сериозно нарастване на разноските за лабораторни методи на анализ.


Част от страничните ефекти след използването на анаболни стероиди при мъжете са намаляване обема на тестисите, уголемяване на гърдите (гинекомастия), изтъняване на гласа, оплешивяване и проблеми с либидото - силно редуциране. В повечето случаи тези ефекти са обратими след спиране приема на анаболните андрогенни стероиди, но периодът за това възстановяване не е проучен напълно и в някои случаи може да продължи от месеци до години.


При жените функционалните нарушения в яйчниците водят до аменорея - липса на месечен цикъл, образуване на кисти в яйчниците, както и промяна на вторичните полови белези – задебеляване на гласа, смаляване на гърдите, мъжки тип окосмяване, увеличаване на клитора, атрофия на матката, оплешивяване.


Все по-често в световния спорт, а и у нас, се говори за използването на растежен хормон като допинг. Познат още като соматотропин, този хормон е един от главните хормони, участващ в процесите на растеж в тялото и имащ пряко отношение към метаболизма. Използването на растежния хормон като средство за повишаване на физическите възможности не е нова тенденция, но с развитието на фармацевтичната индустрия и интернет търговията, той става все по-достъпен.


Световната антидопингова агенция разработва все по-модерни тестове за откриването на растежен хормон като допинг, но поради късото му време на полуживот, откриването му е трудно. Най-често растежен хормон се използва в силовите и бойните спортове с цел по-бързото възстановяване и натрупването на мускулна маса.


Най-честите странични ефекти са нарастване на крайниците, ходилата, дланите, главата, долната челюст, устните и езика. Развитие на диабет, хипертрофия на сърдечния мускул, хипертония, костни деформации, включително стимулиране на туморогенеза.


Списъкът на забранените субстанции е международен стандарт на Световната антидопингова агенция, който идентифицира забранените за употреба в спорта субстанции и методи. Той се поддържа и обновява ежегодно, като всяка нова версия влиза в сила от 1 януари на съответната календарна година.