Липсата на физическа активност може да е причина за намаляване продължителността на живот.

В проучване взимат участие 1435 души на възраст между 65-97 години. Изследователите проследяват здравословните данни на доброволците за период от 8 години и установяват някои причини, които могат да са виновни за по-късата продължителност на живот.

Учените заключват, че основен риск за скъсяването на жизнения цикъл, сред възрастните хора, е загубата на мускулна маса и сила.

Липсата на физически упражнения и натоварвания, дори и в напреднала възраст, могат да увеличат риска от появата на здравословни проблеми, които да доведат по-кратка продължителност на живот, обясняват специалисти.

Преживяемостта е оценена по отношение на теглото и телесния състав, заедно с изпълнението на физически функции, като ходене, катерене, извършване на ежедневните задачи и лична хигиена.

Изследователите са на мнение, че занимаващите се с фитнес или друг вид физическа активност, живеят по-дълго, макар и да не се променя количеството на мазнини в тялото им.

Фитнес упражненията подобряват сърдечносъдовата система и здравословното състояние на организма, което е предпоставка за по-дълъг живот.

Дори и малки промени, включващи умерени, но редовни физически натоварвания, като аеробика и упражнения за укрепване могат да подобрят значително здравословното състояние на хората в напреднала възраст, категорични са специалисти.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Journal of Nutrition, Health and Aging.