За всеки невролог боксовите мачове са нищо повече от взаимно нанасяне на мозъчни травми. За Джон Харди, обаче, те са нещо повече. Той изследва мозъка в Неврологичния институт на University College London. За него боксовите мачове са нещо почти сюрреалистично.

 

Според д-р Харди, окуражаването на този спорт е възможно най-неправилният начин за добиване на удоволствие от спорта. Женският бокс е „още една ужасна идея“ - не защото жените не трябва да се състезават наравно с мъжете, а защото това е начин мозъчните травми да застигнат и другата половина от човечеството.


 

Напредъкът в неврологията разкрива на учените ефектите на многократните мозъчни травми и сътресения, каквито са особено вероятни при нокаут.

 

Според д-р Харди, който от дълги години изследва болестта на Алцхаймер и други видове деменция, всеки удар по главата причинява сътресение, което предизвиква разкъсване на малките кръвоносни съдове в мозъка. Това уврежда и околните нервни клетки, които започват да формират характерните сплитания, каквито се откриват при болестта на Алцхаймер.

 

Много невролози активно се заемат с детайлно проучване на влиянието на многократните сътресения на главата, дори и не толкова силните, не само в бокса, но и в по-малко контактни спортове като бейсбол, баскетбол и др.

NEWS_MORE_BOX

 

Миналогодишно проучване достига до извода, че такива травми понижават способностите на спортистите да заучават информация дори след един сезон в Американската футболна асоциация, която администрира американския футбол (ръгби). Дебатът достигна дори до Белия дом, когато президентът Барак Обама прави предложения за промени в правилата на играта, които да ограничат най-грубите проявления на терена.

 

Аналогичен дебат тече и във футбола. Малко проучване, проведено сред американски футболистки, е показало наченки на увреждане на умствената дейност. Изследователите заключават, че играта с глава причинява „умерени увреждания във фронталните мозъчни лобове“.

 

Разбира се, притесненията са най-големи в бокса, където дори немалко спортисти са загрижени за здравето си. Бари Макгиан, професионален боксьор от Ирландия, приключил кариерата си със световна титла в средна категория, е категоричен, че боксът поврежда мозъка, а всеки който твърди противното лъже – умишлено или от незнание.

 

Съдейки по опита на немалко от колегите му, боксът може да причини депресия, агресия, импулсивност и загуба на памет. Световно известен е и примерът на Мохамед Али, при който промяната в речта и треперенето на ръцете настъпват още преди края на кариерата му. Впоследствие, великият спортист развива болест на Паркинсон.